Forum » PPA
[#1] Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne
Na sieci widziałem kilka ciekawych zbiorów linków do oprogramowania na Amigę. Jednak zawsze zbiory te były duże i obejmowały również niezbyt często wykorzystywanych programów czy bibliotek.
Pomyślałem sobie, że przydałaby się taka mała baza linków, ale nie na wzór teleportu, coś innego. Taki niezbędnik z najczęściej używanymi programami i dodatkami do systemu. Oczywiście nie byłby to BoingBag#3, a jedynie mała baza linków umieszczonych na stronie.

Poza tym nie każdy robi kopię zapasową systemu na CDRW czy innych nośnikach. Czasami może się zdarzyć potrzeba zainstalowania systemu od nowa na nowej Amidze (na przykład, bo chyb nie reinstalować;) lub jeśli nie daj Boże coś padnie (dysk na przykład). Wtedy po instalacji systemu często trzeba skompletować system, pobrać z sieci lub szukać po różnych płytach rózne dodatki, biblioteki i programy, które mieliśmy zainstalowane wcześniej. Czasami Aminet i Google podadzą wszystkie odpowiedzi. Jednak z doświadczenia wiem, że czasami może to trwać zbyt długo. Dlatego przydałaby się (chyba) taka lista nezbędnych programów i dodatków, których można szukać po ew. padze systemu lub w innych sytuacjach.

Poza tym pomyślałem sobie, że sam takiej listy nie stworze i na pewno lepsza lista programów i dodatków (a później linków do archiwów lub stron) powstanie jeśli ludzie się wypowiedzą czego używają, etc.
Dlatego czekam na odzew i propozycje do listy.
Należy pamiętać, że taka lista w założeniach nie może być ogromna :)

Moje propozycje:

AmigaOS 3.5: BoingBag1, BoingBag2a.
AmigaOS 3.9: BoingBag 1, BoingBag 2, BoingBag 2, dodatki, polskie locale AmigaOS3.9 BoingBag 2.

MUI3.8

WarpUp
PPCLibEmu
FlashUpdates
PowerPC.library

FAT95
SFS

AHI

CGX3
CGXv4.2_rc5 - Update
Picasso96
Warp3D
OpenPCI.library
RtgMaster Library
WarpDT
ttflib

PoseidonUSB

XAD
XFD
XPK

LHA
LZX
DMS

Directory Opus Magellan 2 - aktualizacje do 5.81 i 5.82

MagicMenu
MCP
BlizKick
RemApollo
KingCON
envhandler

cnet.device
cardreset
WBStartup+
TranspoClock
DepthMenu

AmiTradeCenter
AmIRC
YAM
SimpleMail
AWeb
IBrowse
AmiSSL
MiamiSSL
CManager
Gadami
AmiGG
Charon
HTTPresume
WallGet

APDF

SongPlayer (1.53 oraz nowsze)
AmigaAMP
AmiNetRadio
Lame
TheMPegEncGUI
HippoPlayer
EaglePlayer

MakeCD

SnoopDOS
Scout

QuickNote
FileX
GhostScript (i GUI do niego)
MathScript
Antiword

PersonalPaint
TVPaint
PerfectPaint

MiniShowPicture
PicShow
ShowGirls
Visage

AMP
Frogger
MooVid
Mplayer
RiVa

SGrab

ShapeShifter

GeekGadgets

WHDLoad
JST

Klasy MUI
------------------

MCC_Nlist
MCC_Listtree
MCC_Newstring
MCC_BetterString
MCC_TextInput
MCC_TextEditor

[#2] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@grxmrx, post #1

Należy pamiętać, że taka lista w założeniach nie może być ogromna

Ile amigowców tyle systemów. Każdy doda coś od siebie i stworzy się kooooolos. W zasadzie to stworzy się odpowiednik Teleportu głównie z zawartością części poświęconej programom.
[#3] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@grxmrx, post #1

Zdecyduj się czy mają to być programy darmowe czy komercyjne? Bo na tejliście widzę oba rodzaje których z oczywistych powodów nie można zamieścić do ściągnięcia (no chyba, że chcesz łamać prawo ;) ).

Jeżeli chodzi o komercjale to ja jako użytkownik 060 pierwsze co zawsze instaluję zaraz po OS to:
najnowsze 68060.library z DCE
HSMathLibs
OxyPatcher

Z emulatorów to zapomniałeś o Fusion. A jak emulatory to i ROM Maca by się przydał, najlepiej Quadry 950 ;) i MacOS8.1PL itd.
[#4] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbćdne

@amigafan, post #3

Najnowsza biblioteke 68060.library?
A jaka jest ostatnia wersja tej biblioteki i skad ja mozna zassac?
[#5] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@grxmrx, post #1

Witam

Pomysł godny uwagi. Ostatnio borykałem się sam z problemem zbierania programów do instalacji od nowa mojego systemu AmigaOS 3.0

Postanowilem sobie spisać wszystkie dodatki, które zainstalowałem i wypalić z nimi płytkę. Będę miał wszystko i nie będę szukał.

Przyjąłem następujące kryteria w wyborze tych dodatków:

- programy darmowe
- tylko te najbardziej niezbędne do pracy.

Oczywiście to mój indywidualny wybór (jak zauważyli moi przedmówcy), ale starałem się by był uniwersalny.

Taką podstawową paczkę można było by umieścić w necie (np. na PPA, bo znane miejsce) i nazwać ją "Łata dla OS 3.0/3.1"

Choć z drugiej strony większość Was ma już pewnie taką płytkę/zbiór jaką ja planuję zrobić.

[#6] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbćdne

@amigafan, post #3

amigafan napisał(a):

> Zdecyduj sić czy mają to być programy darmowe czy komercyjne?
> Bo na tejliście widzć oba rodzaje których z oczywistych powodów
> nie można zamieścić do ściągnićcia (no chyba, że chcesz łamać
> prawo ;) ).

Maja byc darmowe i sa. Ktore to pozycje na liscie to komercja? Np. CGX4 tylko dostepny na sieci update mi chodzi.

> Jeżeli chodzi o komercjale to ja jako użytkownik 060 pierwsze
> co zawsze instalujć zaraz po OS to:
> najnowsze 68060.library z DCE
> HSMathLibs
> OxyPatcher

OxyPatcher jest komewrcyjny wlasnie i nie zostal wypuszczony za darmo, na sieci tez nie widzialem zadnych update.

> Z emulatorów to zapomniałeś o Fusion. A jak emulatory to i ROM
> Maca by sić przydał, najlepiej Quadry 950 ;) i MacOS8.1PL itd.

Fusion jest komercyjny i nie pasuje do tej listy.

[#7] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbćdne

@grxmrx, post #6

Przecież masz pełno komercyjnych programów w swojej liście!
Np.:
MakeCD
MooVid
Riva
+programy malarskie (jak TVPaint)
[#8] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbćdne

@grxmrx, post #6

Zamiast OxyPatchera dalbym darmowy MuRedox z pakietu MMULib. Zreszta caly ten pakiet to fajna sprawa.
[#9] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbćdne

@amigafan, post #7

amigafan napisał(a):

> Przecież masz pełno komercyjnych programów w swojej liście!
> Np.:
> MakeCD
> MooVid
> Riva
> +programy malarskie (jak TVPaint)

MakeCD mozna pobrac z sieci i uzywac. Jak ktos ma klucz zakupiony to go dogra. Nic mi nie wiadomo o wersji pudelkowej MakeCD, wiem ze mozna pobrac ze strony.
Podobnie z MooVidem i Riva, one tez sa dostepne na sieci, ale w wersji niezarejestrowanej. Moge jednak Rive i Moovida usunac z listy bowiem z wlasnego doswiadczenia wiem (zarejestrowalem te programy), ze wersje zarejestrowane to nie klucze a binarki programow. Choc juz dokladnie nie pamietam.
W kazdym razie w tym sensie umiescilem je na liscie, sa to pelne archiwa, ktore tak czy siak trzeba pobrac z sieci jak sie instaluje od nowa.

Natomiast TVPaint jest od wielu lat darmowy i jest dostepny na sieci.

[#10] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbćdne

@grxmrx, post #9

To skąd można pobrać TVPainta?
[#11] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbćdne

@amigafan, post #10

W dziale Teleport jest link.

[#12] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbćdne

@grxmrx, post #11

Dzięki.
[#13] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbćdne

@grxmrx, post #9

MakeCD mozna pobrac z sieci i uzywac. Jak ktos ma klucz zakupiony to go dogra.

Jeżeli zanotował pad dysku to niczego sobie nie dogra bo też go stracił.
[#14] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@rjack, post #5

Mam pytanie: Czy OS 3.0 i 3.1 sąjuż darmowe? (coś mi się obiło o uszy że po jakimś czasie autoryzowane produkty tracą"nietykalność").

[#15] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@Lord_10up, post #14

nie produkty, a prawa do niektorych rzeczy - np do algorytmu uzytego w
gifie. Produkt zawsze bedzie nalezal do wlasciciela praw do niego, a
to czy zezwoli na nieodplatne uzywanie czy nie, zalezy tylko od
niego...

[#16] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@Kaczus, post #15

Ale ciągle nie mam odpowiedzi na pytanie, Kaczus' u - czy można kopiować dowolnie i rozpowszechniać OS3.0 i 3.1, czy jest to niezgodne z prawem :S

[#17] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@Lord_10up, post #16

Kopiować możesz, jeśli jest to kopia zapasowa legalnie zakupionego
przez Ciebie systemu, rozpowszechniać nie, chyba że chodzi o
odsprzedaż tegoż systemu.

[#18] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@Kaczus, post #17

No i dzięki za odpowiedź :)

[#19] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@grxmrx, post #1

Ja proponuje wynajac jakis serwer i umiescic tam wszystkie pliki/programy/itd. ktorych nie mozna znalezc na Aminecie. Oczywiscie wszystko olinkowane, ale takze z mozliwoscia wejscia na ftp. Czyli chodzi mi o taki Aminet2 (ale tylko z programami Freeware/Shareware/CośWare ktore mozna sciagnac tylko ze stron domowych autorow, a jak wiadomo strony czesto przestaja istniec. Przykladem moze "Exult" port Ultima 7 ktorego poszukuje grxmrx w wersji dla MOSa, a ktorego juz nie mozna sciagnac poniewaz nie istnieje strona. Mozna by umiescic tam starsze wersje niektorych programow, poniewaz w sieci znajduja sie tylko nowsze (a wiadomo nie zawsze poprawnie dzialaja itp.)
Drugim sposobem magazynowania programow to oczywiscie plyty. Mi sie juz uzbieralo kilkanascie plyt. Sciagam zawsze interesujace mnie pozycje, nawet gdy nie bede ich uzywal, dzieki czemu mam dostep do starych wersji nawet z 3-4 lat (ktorych w sieci sie juz nie uswiadczy) :)
[#20] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@Andrzej Drozd, post #19

CośWare ktore mozna sciagnac tylko ze stron domowych autorow, a jak wiadomo strony czesto przestaja istniec. Przykladem moze "Exult" port Ultima 7 ktorego poszukuje grxmrx w wersji dla MOSa, a ktorego juz nie mozna sciagnac poniewaz nie istnieje strona.

Jeśli znasz adres strony której szukasz to w takim przypadku może pomóc http://www.webarchive.org .
[#21] Re: Kompletowanie systemu, wszystko co niezbędne

@Lord_10up, post #14

A DOS 6.22 Czy win 3.11 jest darmowy?
NIE!!! Więc z jakiej racji AmigaOS miałby być?
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem