Na sieci widziałem kilka ciekawych zbiorów linków do oprogramowania na Amigę. Jednak zawsze zbiory te były duże i obejmowały również niezbyt często wykorzystywanych programów czy bibliotek.
Pomyślałem sobie, że przydałaby się taka mała baza linków, ale nie na wzór teleportu, coś innego. Taki niezbędnik z najczęściej używanymi programami i dodatkami do systemu. Oczywiście nie byłby to
BoingBag#3, a jedynie mała baza linków umieszczonych na stronie.
Poza tym nie każdy robi kopię zapasową systemu na CDRW czy innych nośnikach. Czasami może się zdarzyć potrzeba zainstalowania systemu od nowa na nowej Amidze (na przykład, bo chyb nie reinstalować;) lub jeśli nie daj Boże coś padnie (dysk na przykład). Wtedy po instalacji systemu często trzeba skompletować system, pobrać z sieci lub szukać po różnych płytach rózne dodatki, biblioteki i programy, które mieliśmy zainstalowane wcześniej. Czasami Aminet i Google podadzą wszystkie odpowiedzi. Jednak z doświadczenia wiem, że czasami może to trwać zbyt długo. Dlatego przydałaby się (chyba) taka lista nezbędnych programów i dodatków, których można szukać po ew. padze systemu lub w innych sytuacjach.
Poza tym pomyślałem sobie, że sam takiej listy nie stworze i na pewno lepsza lista programów i dodatków (a później linków do archiwów lub stron) powstanie jeśli ludzie się wypowiedzą czego używają, etc.
Dlatego czekam na odzew i propozycje do listy.
Należy pamiętać, że taka lista w założeniach nie może być ogromna :)
Moje propozycje:
AmigaOS 3.5: BoingBag1, BoingBag2a.
AmigaOS 3.9: BoingBag 1, BoingBag 2, BoingBag 2, dodatki, polskie locale AmigaOS3.9 BoingBag 2.
MUI3.8
WarpUp
PPCLibEmu
FlashUpdates
PowerPC.library
FAT95
SFS
AHI
CGX3
CGXv4.2_rc5 - Update
Picasso96
Warp3D