Forum » PPA
[#1] Izolacja brednioseriali
Wpadłem na pewien pomysł, nie wiem jeszcze na ile wykonalny. Jak wiadomo mogą zdarzyć się brednioseriale, w komentarzach, na forum, etc. By zaoszczędzić czasu czytającym i zainteresowanych tematem (a nie dyskusją o niczym prowadzonej przez kilka osób) można by było wprowadzić izolację wątków. Moderator oznaczałby dany (pod)wątek jako brednioserial i komentarze z takiego wątku (czyli komentarz zaczynający i odpowiedzi) byłyby dostępne do odsłonięcia dla zainteresowanych pod linkiem a sami zainteresowani (czyli uczestnicy takiego wątku) cały czas mieliby ten wątek widoczny bez tej opcji.

Czekam na wasze opinie, na ile byłby to zły pomysł a na ile dobry, a może ktoś ma jeszcze inny? :)

[#2] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Pomysł dobry, choć ostatnimi czasy jakby troche mniej spotyka się po 200 odpowiedzi do wątków na forum, czy po 100 komentarzy do newsów ;)

[#3] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Genialny pomysł, ja bym jeszcze proponował, o ile to możliwe, ograniczenie takiego "podwątku brednioserialowego" do np 100 komentarzy, po co zaśmiecać ppa

[#4] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Nom,pomysl bardzo dobry np. pod newsem komentarz po prawej stronie -tak jak teraz -a po lewej brednioserial :).

[#5] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Jeśli chodzi o forum, to decyzja co jest brednioserialem powinna należeć do osoby, która zaczęła dany temat i ona powinna mieć możliwość izolacji.
Zgłaszałem też kiedyś propozycję aby osoba, która temat zaczyna miała uprawnienia do jego zamknięcia, gdy schodzi on na rozmowy "o dupie Maryni".

[#6] Re: Izolacja brednioseriali

@Olo, post #3

Do 128 - używajmy okrągłych liczb, a nie jakieś 100 niprzypiął ni
przyłatał! :P

[#7] Re: Izolacja brednioseriali

@PopoCop, post #5

Hmm... Czyżby o tyłku mojej bratowej gdzieś tu dyskutowano?

[#8] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Po co sobie komplikować? kasować takie wątki i tyle pomysł

[#9] Re: Izolacja brednioseriali

@alpine, post #8

chcesz portal zamienic w blog typu exec?

[#10] Re: Izolacja brednioseriali

@Kaczus, post #9

A to bany także mamy w ofercie ?

[#11] Re: Izolacja brednioseriali

@alpine, post #10

Pomysły kasowania wg widzimisię kończy się, że portal schodzi na
poziom execa...

[#12] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Moderator oznaczałby dany (pod)wątek jako brednioserial i komentarze z takiego wątku (czyli komentarz zaczynający i odpowiedzi) byłyby dostępne do odsłonięcia dla zainteresowanych pod linkiem

i tak duża cześć ludzi będzie w to zaglądać sprawdzając po kim/czym tam się "pojechało" ;)

[#13] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Mam taki pomysł, aby komentarze "brednioserialowe" miały po prostu inną kolorystykę, np. wyróżniające się tło.

[#14] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Można wprowadzic kategorie odpowiedzi i ich poziom tak jak na slashdot.org. Z ustawianym progiem i interesującymi daną osobę kategoriami. To może nawet byłoby prostrze do implementacji bo nie trzeba by zmieniać layoutu strony.

[#15] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Zgadzam się z Twoim pomysłem. Czytam news np. o update systemu takiego lub takiego i w komentarzach chciałbym przeczytać opinię, uwagi... a czytam jak jedna osoba z drugą zaczyna się kłócić i obrzucać epitetami. Wiem że nie da się tego uniknąć, ale pomysł aby rozróżnić komentarze na temat od tematów pobocznych (nie zawsze kłótni) uważam za dobry!

Pozdrawiam!

[#16] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Uważam, że wszelkie tego typu rozwiązania są strasznie sztuczne i na siłę. Wystarczy, że każdy będzie odrobinę panował nad sobą i będzie OK. Zresztą chyba nie o to chodzi, żeby każdy pojedynczy komentarz/post nie do końca związany z tematem od razu był karany. Gdyby nie takie posty, czasem powiewało by tu wręcz nudą ;). Najgorsze są przecież nie komentarze odbiegające od tematu, ale te obraźliwe. A tu już izolacja czy kolorowanie wątków niewiele daje.

Poza tym pozostaje jeszcze kwestia pojawienia się brednioseriali dotyczących tego, czy moderator miał rację kwalifikując dany wątek do śmietnika, czy też jej nie miał.

Podsumowując: mnie osobiście PPA podoba się takie jakie jest - dzięki! Zaś tymi stosunkowo nielicznymi ludźmi, którzy nagminnie wypisują głupoty nie powinniśmy się aż tak bardzo przejmować. Po pierwsze, w końcu im się znudzi, jeśli reakcja ze strony pozostałych będzie bliska zerowej. Po drugie, każdy pracuje na opinię o samym sobie, tzn. trole kompromitują nikogo innego jak tylko samych siebie.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.06 15:29
[#17] Re: Izolacja brednioseriali

@Kamul, post #16

Zresztą chyba nie o to chodzi, żeby każdy pojedynczy komentarz/post nie do końca związany z tematem od razu był karany.

Ja nie odbieram tego jako "karanie" postów, tylko oznaczenie w jakiś sposób postów nie związanych z tematem (nie zawsze są to kłótnie).

Żaden post nie byłby "karany", usuwany... oznaczenie np. jednym kolorem komentarzy odnośnie newsa, a i nnnym kolorem pozostałych postów pod danym newsem.

Nie wszystko jest złem!

[#18] Re: Izolacja brednioseriali

@Prince, post #17

A nie można prościej... Przecież każdy komentujący musi być
zalogowany... KillFile by się przydał i jak ktoś za często pisze nie
na temat i jeszcze nas denerwuje, to ladnie wyłączamy jego komentarze.
Na ACP chyba taka możliwość była, więc jest to wykonalne... Dość
dobrym mogłabybyć informacja, przy oglądaniu swoich danych, czy a jak
tak to u kogo w takim killfilu wylądowaliśmy... Jeśli wpadniemy do
killfilla u wielu osób, będziemy wiedzieć, że za dużo głupot
piszemy...

[#19] Re: Izolacja brednioseriali

@Kaczus, post #18

Albo jesteśmy zbyt wyjątkowi i unikalni, niezrozumiali dla plebsu, przerastający inteligencją ogół, etc. ;)
Przecież nie ma co sie oszukiwać że takie persony jak wszelakie amigafany (bez odnoszenia sie do kogoś konkretnego) ;) zauważą że piszą brednie, przez pryzmat ilości osób u których będą w killfile ;)

[#20] Re: Izolacja brednioseriali

@MinisterQ, post #19

Ale pomysl ogolnie fajny,pisac sobie bedzie ale nikt go nie bedzie czytal:)

[#21] Re: Izolacja brednioseriali

@Kaczus, post #18

Kaczus napisał(a):

> na temat i jeszcze nas denerwuje, to ladnie wyłączamy jego
> komentarze.

I dodatkowo wyłączałbym komentarze osób, które odpowiedziały na jego post. Czysto i spokojnie , a jak ktoś chce się brednioserialować to jego wybór.

Dodatkowo proponowałbym możliwość indywidualnego wyłączenia części komentarzy. Po prostu jak zauważam, że jakaś dyskusja w danej odnodze idzie donikąd (brednioserial) to klikam na przycisk ukryj podwątek i już mi się ten brednioserial nie pokazuje i mogę spokojnie czytać rzeczy związane z tematem.

[#22] Re: Izolacja brednioseriali

@MinisterQ, post #19

wszelakie amigafany
Przez ten termin rozumiesz wszystkich zwolenników PRAWDZIWEJ Amigi?

A wracając do tematu to właściwie po co to robić?
Przecież jak ktoś nie chce to nie musi czytać komentarzy pod newsem.
Jeżeli do jakiegoś newsa liczba komentarzy zaczyna podchodzić pod setkę to nie oszukujmy się - raczej nie jest to sto głosów zachwytu nad daną wiadomością i kto nie ma ochoty tego czytać może tam nie zaglądać lub po prostu pominąć posty nie na temat.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.06 18:13
[#23] Re: Izolacja brednioseriali

@Kamul, post #16

Po dłuższym zastanowieniu się zgadzam się z przedmówcą- PPA jest fajne takie jakie jest i to w nim lubimy! A kto się ze mną nie zgadza to wnioskuję o ankietę:)

[#24] Re: Izolacja brednioseriali

@grxmrx, post #1

Te komentarze niby na temat, ale takie coś wygląda właśnie jak kolejny brednioserial, i co się bedzie wyrzucać w wątku o aos4 lub mos1.5, wątki za czy przeciwko danemu systemowi/platformie...?

[#25] Re: Izolacja brednioseriali

@amigafan, post #22

PPA nie zajmuje się dzieleniem amigowców na "prawdziwych" i "fałszywych". Natomiast łatwo dają się zidentyfikować osoby, których celem bytności na forum nie jest merytoryczna dyskusja, a podsycanie jałowych sporów.

[#26] Re: Izolacja brednioseriali

@amigafan, post #22

Nie. Jedynie pewien rodzaj fanatycznych, głuchych na argumenty osobników. Takich np. którzy reagują w myśl przysłowia: "uderz w stół, a nożyce się odezwią".

[#27] Re: Izolacja brednioseriali

@MinisterQ, post #19

Dla trolla najwiekszą karą jest jak się jego tekstów nie czyta :P

[#28] Re: Izolacja brednioseriali

@Kaczus, post #18

bardzo fajny pomysł.... jeśli tylko wykonalny, to ja popieram :)
[#29] Re: Izolacja brednioseriali

@MinisterQ, post #26

pewien rodzaj fanatycznych, głuchych na argumenty osobników

To sporo takich na PPA.
Niemal pod każdym newsem dotyczącym ściśle systemu czy sprzętu wypowiadają się takie persony - wszelakie "małeQ" (bez odnoszenia sie do kogoś konkretnego) wygłaszają swoje prawdy ostateczne. Dla takich nowe Amigi do niczego się nie nadają, a wszelkie informacje o AOS4 są kłamswami sianymi przez złą konkurencję.

Co za ironia, że w wątku dotyczącym izolacji bradnioseriali starasz się rozpocząć kolejny.

Ostatnia modyfikacja: 19.06.06 08:27
[#30] Re: Izolacja brednioseriali

@Lord_10up, post #13

inny kolor czcionki, przecież każdy widzi że np. nie będzie na jasnoszaro ale na ciemnoszaro albo na czarno literki, no ja nie wiem ale tło? To się trochę za bardzo w oczy rzuca... Chyba że ciemniejszy niebieski...
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem