Forum » PPA
Wątek zamknięty
[#1] DO GRX-a
Ponieważ dziś był mój perwszy raz na irc-u. Mam pytanie: Coś mnie wywaliło i nie mogę się znow połączyć choć widzę że jestem na kanale o co chodzi?
Sorki za prozaiczne pytanie ale od czegoś trzeba zacząć no nie?

Wywala to:
*** Welcome to CGI:IRC 0.5.6 (2005/02/09)
*** Looking up irc.freenode.net
*** Connecting to irc.freenode.net [130.239.18.172] port 6667
-irc.freenode.net- *** Looking up your hostname...
-irc.freenode.net- *** Checking ident
-irc.freenode.net- *** No identd (auth) response
-irc.freenode.net- *** Found your hostname
*** Nickname Arbuz is already in use, type /nick newnick to use another.
*** Closing Link 127.0.0.1 (Connection Timed Out)
*** Disconnected from IRC (type /reconnect to connect again)

Ostatnia modyfikacja: 31.07.06 20:38
[#2] Re: DO GRX-a

@Arbuz, post #1

** Nickname Arbuz is already in use, type /nick newnick to use another.

Co znacza, że pseudonim Arbuz jest już w użyciu, wpisz /nick nowy_pseudonim.
Mogło się tak zdarzyć, że np. zamkniesz okno przeglądarki lub co innego się może zdarzyć co spowoduje utrate połączenia i wtedy sesja z pseudonimem może nadal wisieć (30 minut od ostatniego oznaku aktywności zniknie).

[#3] Re: DO GRX-a

@grxmrx, post #2

Dzięki poczekam zobaczę.
[#4] Re: DO GRX-a

@Arbuz, post #3

Nie musisz czekac. Wejdz pod innym nickiem. :)
[#5] Re: DO GRX-a

@MDW, post #4

No, a gdy pierwszy juz zniknie, to zmien drugi na pierwszy za pomoca:
/nickname Arbuz
[#6] Re: DO GRX-a

@Andrzej Drozd, post #5

Dzięki Andrzej i MDW. Może powoli się wdrożę (i nauczę) IRC-owania? Oczywiście z waszą pomocą. Jest gdzieś na sieci jakiś przystępny poradnik dot. rozmów na IRc-u?
Pozdrawiam
[#7] IRC

@Arbuz, post #6

Na początku proponuję odpodwiedzić stronę http://irc.ppa.pl. Następnie można zajrzeć na taką stronę:

http://www.irc.pl/

i tam poczytać conieco o ircu.

Najlepiej ircować z programowego klienta irc, tzn. nie polecam bramki www ze względu na mniejszą wygodę w użytkowaniu (to ostateczność dla tych, którym np. wycięto porty 6666/6667 lub dla tych co nie mogą się łączyć przez konta shell, etc.). Na stronie PPA z pierwszego linka znajdziesz liste klientów irc.

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem