Forum » PPA
[#1] Drobne zmiany
Ponieważ pracuje nad nowym kodem strony stary kod jest rzadziej zmieniany, ale zawsze jakieś drobne usprawnienia mogę dodać.

Pierwszym z nich jest zmiana linków do artykułów i niektórych działów z .php?costam=1&costam=2 na strona.html. Skorzystałem z pewnej właściwości serwera Apache w tym zakresie :) Po co taka zmiana? Podobno wyszukiwarki lepiej sobie radzą z takimi linkami (czytaj: lepiej indeksują), więc jest to zrobione w celu lepszego pozycjonowania strony i jej zawartości. Jeśli z powodu tych zmian w artykułach znajdzie ktoś martwe linki to proszę zgłosić tutaj lub na odpowiedni adres (mój lub redakcji).

Druga sprawa to formularz wyszukiwarki w dziale dla artykułów. Sama wyszukiwarka (jak mam zaznaczone w bugtrackerze) w następnej wersji ulegnie zmianie (na pewno wizualnej, czyli wyświetlanie wyników będzie bardziej czytelne, etc.).
Dodałem też kilka innych drobnych rzeczy, ale są one na tyle drobne, że nie ma sensu opisywać ;)

[#2] Re: Drobne zmiany

@grxmrx, post #1

Pytanko...

Czy dałoby się zrobić dla ludzi korzystających z "normalnych" przeglądarek wyświetlanie stron w standardach CSS i XHTML?

Jak w ogóle procentowo wygląda rozkład procentowy amiprzeglądarki vs reszta?

Bo szczerze... Chyba czas to optymalizować... I dać wybór w profilu usera czy engine ma być kompatybilny z amibrowserami czy zgodny ze standardami.

[#3] Re: Drobne zmiany

@Kokos, post #2

Pisanie kilku wersji strony jest troche bez sensu....

[#4] Re: Drobne zmiany

@Kaczus, post #3

No zależy ile ludzi % korzysta z ludzkich przegladarek.

[#5] Re: Drobne zmiany

@Kokos, post #2

Odwiedź bugtracker i Amiga FAQ, tam opisałem dlaczego nie ma jeszcze wersji XHTML/CSS strony.

Wersja XHTML/CSS, a właściwie wersja robocza, szablon jest gotowy od dawna (jest jeszcze w nim troche do poprawienia, ale na razie tym się nie zajmuje, wygląda to tak. Trzeba jednak pamiętać o tym, że kod strony generuje się dynamicznie a dotychczasowa organizacja kodu jest słabo przygotowana na to by wprowadzić byszko taki szablon. Aktualnie pracuje nad nową wersją kodu PPA, gdzie korzystam z systemu szablonów Smarty, kod jest tworzony zgodnie z ideą MVC. Gdyby strona PPA to był tylko jeden czy pare plików to owszem, już dawno bym wprowadził wybór (by dla amigowych przeglądarek ciągle była dostępna wersja dla nich najbardziej zjadliwa).
W skrócie mówiąc - to nie jest takie proste (a raczej nie tyle o trudność chodzi co o czas jaki trzeba przeznaczyć na proces zmiany struktury kodu strony i częściowo też bazy danych), a chętnych do pomocy niewielu, właściwie brak. Każdy jednak może powiedzieć, że coś "trzeba", a kto wykona? ;)

Co do procentowego rozkładu to tak jak w przypadku wielu innych stron, jak i całego internetu MSIE 6.x na pierwszym...

MS Internet Explorer 6.x 33.2 %
Firefox 29.8 %
Opera 13.6 %
iBrowse 13.3 %
Mozilla 2.9 %
Nieznany 1.7 %
AWeb 1.6 %
AmigaVoyager 1.2 %
Safari 0.9 %
Netscape 0.9 %
Inni 0.4 %

[#6] Re: Drobne zmiany

@Kaczus, post #3

Jeśli strona ma architekture warstwową, jeśli kod jest oddzielony od szablonów to wtedy wybór różnych wersji prezentacji zawartości nie jest problemem.

[#7] Re: Drobne zmiany

@grxmrx, post #5

A jednak myślę, że to powinien być priorytecik. Mimo, że każdy gada a robić nie ma komu...

[#8] Re: Drobne zmiany

@Kokos, post #7

Jakkolwiek TRZEBA brać pod uwagę amibrowsery, i to dodatkowo jako priorytet, bo ciągle (wbrew temu co mówią tu i ówdzie) to JEST strona przede wszystkim dla amigowców używających takich, a nie innych przeglądarek. Siłowe rozwiązanie (stworzenie enginu na xhtml/css) nie wymusi nagle pojawienia się przeglądarki z prawdziwego zdarzenia (pomijając sputnika - niemniej wiadomo że skończony jeszcze nie jest, i jeszcze jakiś czas nie będzie, poza tym nie sądzę żeby port na inne amisystemy niż mos pojawił się szybko).
Poza tym jak widzę nie siedzisz na modemie podpiętym do linii telefonicznej, więc jakoś szczególnie Cię to nie powinno boleć że strona się renderuje dajmy na to 5 sekund zamiast 2 ;)

[#9] Re: Drobne zmiany

@MinisterQ, post #8

Nikt nie mówi, ze trzeba korzystać z CSS/XHTML. To co mówisz ma sens. Zgadzam się.

Wiedziałem o tym, że były przymiarki do spełnienia standardu przez PPA. Chciałem wiedzieć czy coś się rusza w temacie, bo było by naprawdę elegancko.

A jeśli już będzie istnieć wersja CSS/XHTML to do wyboru engine'u w ustawieniach profilu jest rzut beretem IMO. Wilk syty, owca cała.

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem