Forum » PPA
[#1] Dziwne zachowanie www.ppa.pl
Prawdopodobnie powinienem wpisać to na bugtrace, ale być może dzieje się to tylko u mnie. Chodzi mi o dziwne efekty na stronie PPA.

1. Po wpisaniu lub wybraniu skrótu do PPA ładuje się strona z wiadomościami ale ustawia się na wiadomości o Potrace 1.8 a nie na początku strony (tak jakby zaraz po załadowaniu strona została przewinięta do tego miejsca).

2. Przy trolowaniu w jakimś wątku (wiadomości/forum), który ma więcej niż jedną stronę, wklepany post pojawia się nie na końcu (np. w trzystronicowym wątku na końcu strony trzeciej), tylko na końcu strony pierwszej. Dopiero po naciśnięciu odnośnika do wspomnianej trzeciej strony następuje właściwe ułożenie komentów i mój koment pojawia się tam, gdzie powinien.

3. Na forum w dziale PPA jako ostatni post widnieje: 'Re: Cześć, macie głupią lukê w stronie,' - ale jak się wejdzie do środka, to okazuje się, że wcale tak nie jest.

Przetestowane na Firefoxie, Operze, AWebie oraz IBrowse. Wyczyściłem cache przeglądarki, usunąłem ciasteczka (myślałem, że może nieświerze ;) ), ale niczego to nie zmieniło.
[#2] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@APC74, post #1

Po wpisaniu lub wybraniu skrótu do PPA

Jakiego skrótu?

Co do punktu drugiego to faktycznie tak może być i nie ma w tym winy przeglądarki, w takim stanie są skrypty na stronie.

[#3] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@APC74, post #1

Potwierdzam tylko punkt 2, o czym zresztą wiadomo. Już dawno to GRX-owi zgłaszałem. Reszty nigdy nie doświadczyłem (Opera, Mozilla).

Ad. 1. A jak wciśniesz button Aktualności?
[#4] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@grxmrx, post #2

Jakiego skrótu?

Eeee - zakładki, hotlist czy jak to nazywają różne przeglądarki... Chodzi o skrót do strony internetowej, który można wybrać z listy czy paska przeglądarki, żeby nie trzeba było za każdym razem wpisywać adresu strony. Przecież dobrze wiesz o co chodzi - bez ściemy :P

faktycznie tak może być

No to luz, bo już zastanawiałem się, czy mi komputer czasem nie wariuje etc.
[#5] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@mailman, post #3

A jak wciśniesz button Aktualności?

Np. przechodzę z forum na aktualności - efekt końcowy zależy od przeglądarki:

- Firefox - strona ładuje się poprawnie.
- Opera - strona "skroluje" się do wiadomości o Limpid Clock 1.18 beta
- AWeb oraz IBrowse są konsekwentne - skrol do wiadomości o Potrace.

Przy okazji wyświetlania strony PPA w AWebie mogę dokładnie prześledzić zachowanie strony (ten speed zabija ;) ):

1. Na początku ładuje się tekst strony i dopóki się nie załaduje cały wszystko jest OK (widać miejsca na grafikę - logo PPA, górny banner, najnowszą wiadomość na stronie...), gdy tekst się załaduje następuje skrol do wiadomości o Potrace.

2. Następnie zaczyna się wczytywać grafika i następuje skok na górę strony, (widać jak wczytuje się logo PPA, banner i reszta grafiki...) gdy grafika jest już wczytana - znowu skok do wiadomości o Potrace.

Dokładnie to widać jeszcze kawałek wiadomości "Oświadczenie Hyperion-Entertainment" a dokładniej - ze stopki tej wiadomości pół linijki (dolna połówka liter) "komentarzy: 100, z wątkami" i oczywiście całą linijkę "ostatni: 02.05.2007 19:49"

Ostatnia modyfikacja: 03.05.07 23:02

Ostatnia modyfikacja: 03.05.07 23:04
[#6] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@APC74, post #1

Punk 3. już nie obowiązuje - we wszystkich przeglądarkach jest już: " Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl" czyli faktycznie najnowsza wiadomość.
[#7] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@APC74, post #5

tak z 2 razy na tydzien mam takie zachowaniew na operze, mam ver 9.10 :P

[#8] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@Hellena, post #7

Ogólnie wygląda na to, że kod skrolowania z wiadomości (jak kliknie się na wiadomości, żeby poczytać komentarze do niej - czy samemu zatrolować ;) ) "wydostał się na wolność" i dzięki temu główna strona traktowana jest jako wiadomość - pytanie czy to dzieje się po stronie serwera, czy klienta. W tym przypadku obstawiam, że kod, który miał być "wewnątrz" wiadomości o oświadczeniu Hyperionu jakoś przedostaje się na główną stronę i stąd ten skok do następne wiadomości - ale oczywiście mogę się mylić - ze mnie WebMajster jak z koziej d#? trąba :)

Ostatnia modyfikacja: 03.05.07 23:39
[#9] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@Hellena, post #7

Opera 9.10 to straszny bubel. Testowałem ją ostatnio dosyć ostro i występują w niej dwa poważne błędy. Z tego powodu proponuję nie przejmować się co ta przeglądarka wyprawia i przesiąść się na najnowszą wersję 9.20.
[#10] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@APC74, post #8

Na pewno nie jest to wina naszego kodu. Niczego takiego pod żadną przeglądarką (Opera 8.50, 9.20, Mozilla 1.5, IBrowse 2.3, IE 6.0) nie doświadczam. Trzy pierwsze działają w domu, ostatnia w pracy.

Czy Twój ISP nie stosuje jakichś własnych proxy czy cache na serwerze?
[#11] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@mailman, post #10

Jest cache, ale mogłoby namieszać przy odświeżaniu strony (np. wspomniany przeze mnie na początku błąd z pkt. 3 - niewłaściwe wyświetlanie ostatniego[najnowszego] postu w dziale - co zresztą miało miejsce, bo po wyczyszczeniu cache na serwerze problem zniknął) ale jaki to mogłoby mieć wpływ na te dziwne skoki na stronie głównej?
[#12] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@APC74, post #11

Na wspomnianej Operze 9.10, po zamieszczeniu nowych wiadomości na portalu i kliknięciu w przycisk Aktualności strona się nie odświeża. Mozilla radzi sobie doskonale. IBrowse - różnie, pracowy IE - różnie (tutaj jest 10 firewalli + proxy + jakiś jeszcze wynalazek). Według mnie to jest problem nieprawidłowego odświeżenia się strony i ciągnięcia danych z cache (niekoniecznie na Twoim dysku).

Sprawdź czy wspomniane błędy występują też gdy dasz Reload lub gdy zamkniesz przeglądarkę i wczytasz stronę ponownie. Mogę się założyć, że nie :D
[#13] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@mailman, post #12

W pierwszym poście pisałem, że czyściłem cache i ciasteczka na dysku. Wyczyściłem też serwer cache u mojego dostawcy - niewiele to zmieniło.
[#14] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@APC74, post #1

Punkt drugi występuje również u mnie. Gdzieś tak od wczoraj. Myślałem, że to tylko u mnie błąd.

[#15] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@APC74, post #13

Wyczyściłem też serwer cache u mojego dostawcy - niewiele to zmieniło.

To może Twój dostawca korzysta też z czyichś usług i tam już są pozostałości...
[#16] Re: Dziwne zachowanie www.ppa.pl

@mailman, post #15

Przeszło mi coś takiego przez głowę. Wiem, że dzierżawi łącze od PKP, czyli przez serwery PKP ten ruch musi też przechodzić...

EDIT: Zresztą problem ze skokami na stronie głównej nie jest aż tak znowu uciążliwy - wystarczy wcisnąć [Home] na PC lub [Pg Up] na Ami. Bardziej uciążliwe jest komentowanie w wielostronicowym wątku.

Ostatnia modyfikacja: 04.05.07 12:59
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem