Forum » PPA
[#1] nowy dzial "inne produkcje"
Moze by obok projektu amigowego "AmiGG" umiescic rowniez zakladke "inne produkcje" tak by np. mozna bylo tam wrzucic produkcje Minniata czy innych i poczytac o nich w jednym miejscu (a nie walajacych sie po calym PPA).

Mysle, ze to odciazylo by "strefe gier", "amiga" czy "programowanie" z postow o tworzonych grach/programach i przyczynilo by sie do wiekszej przejrzystosci forum.
[#2] Re: nowy dzial "inne produkcje"

@selur, post #1

Myślę że od tego jest dział "Programowanie"
[#3] Re: nowy dzial "inne produkcje"

@selur, post #1

selur napisał(a):

> zakladke "inne produkcje" tak by np. mozna bylo tam wrzucic
> produkcje Minniata

Czyli co?

[#4] Re: nowy dzial "inne produkcje"

@Fei, post #3

Sądzę, że pomysł nt. innych produkcji to dobry pomysł, Selur :D. Chętnie wrzuciłbym na przykład dział poświęcony mojej grze Ondorr Drakmo, która powstawała na c64, potem na Amidze, a teraz w całkowicie wzbogaconej formie pisana jest pod PHP z JavaScript. Jest od tego dział Hyde Park, jednakże dedykowanie osobnego działu ludziom, którzy robią coś na Amidze lub dla Amigi byłby wyróżnieniem. Każdy projekt mógłby być osobnym tematem i wszystko byłoby uporządkowane. Inne propozycje nazwy to może: "Projekty".

Salut Selur! :D

[#5] Re: nowy dzial "inne produkcje"

@arti4-92, post #2

Dobrze gadasz. Według mnie dział Programowanie (Amiga) w zupełności wystarczy. Żeby tylko jeszcze "szwendających" się po całym forum autorów udało się komuś zagnać do tego działu. ;)
[#6] Re: nowy dzial "inne produkcje"

@APC74, post #5

Arti myslenie nie jest twoja mocna strona, zostaw wiec je komus innemu :D

Chodzi o to ze dzial "programowanie" to taki wor, do ktorego wrzucone sa rozne rzeczy w tym tez niepotrzebne smieci.
Poczawszy od "od czego zaczac wlaczajac komputer" poprzez "w czym napisane jest c++" a skonczywszy na "buduje wlasny komputer - amige 8000".

Poniewaz beta wersje i gotowe projekty stoja o niebo wyzej w hierarchii niz strzepki procedur/funkcji itp. rzeczy, to wydaje mi sie, ze nalezy im sie oddzielne miejsce, a widac przeciez, ze sa osoby (nie tylko nasz niesamowity Minniat ;) ) zainteresowane tworzeniem czegos wiekszego.
Pytanie czy warto tworzyc dzial dla byc moze niewielkiej liczby projektow.
Chyba warto... po pierwsze wlasnie ze wzgledu na to, ze kazdy projekt na Ami jest na wage zlota, po drugie moze wiecej osob zainteresowanych tworzeniem programow/grafiki/muzyki trafi na ten dzial co zaowocuje lepsza wspolpraca.

Dla mnie jako przecietnego uzytkownika dzial "programowanie" jest po prostu nieczytelny.

---
No i pytanie: skoro dzial "programowanie" jest "od tego" to czemu projekt "Ami GG" nie lezy sobie gdzies tam w srodku tylko ma wlasnie osobny dzial ?
Pytanie retoryczne prawda ?
[#7] Re: nowy dzial "inne produkcje"

@selur, post #6

Jeżeli jest coś w weersji BETA, ALFA, OMEGA albo nawet w wersji gotowej to dajemy to do odpowiedniego działu NP, napisaliśmy grę-dział gry, jakiś program-wrzucamy na aminet i dajemy linka w temacie założonym w odpowiednim dziale(amiga os, morph os itd.) OK
[#8] Re: nowy dzial "inne produkcje"

@arti4-92, post #7

Ja Selura będe popierał, gdyż bardzo dobrym pomysłem wydaje mi się wyróżnianie projektów jako tematy w takim nowym dziale. Przejrzystość i czytelność, łatwe znajdowanie tematu to raz, a po drugie nie ma problemu gdzie tak naprawdę dane info o projekcie wrzucić, czy do Programowania (gdzie tylko programowanie na Amigę jest) czy na Hyde Park, gdzie z kolei jest dużo różnych innych rzeczy, wśród których taki temat może zginąć - w końcu nie wszyscy przeglądają zawartość PPA codziennie i nie znajdą w 100 ostatnich tematach takiego wątku o projekcie. Zresztą to byłby miły ukłon od Administratorów dla twórców softu na Amigę.

[#9] Re: nowy dzial

@Fei, post #3

Fej nabazgrał : "Czyli co? "

Czyli coś "innego" na ten przykład :
istniejące inaczej ;)
sprawne inaczej :)
przydatne inaczej. itp

ADD:
Bo szescian malina pod ten dział juzbyniepodchodził OK

Ostatnia modyfikacja: 10.09.07 20:04
[#10] Re: nowy dzial

@selur, post #6

W odpowiedzi na #5

Arti myslenie nie jest twoja mocna strona, zostaw wiec je komus innemu

WRRRrrrRRr!

To, że ludzie przestawiają mi literki w monogramie (aka ksywa) to zrozumiałe - szczególnie w przypadku osób z większym netowym stażem, pamiętających jeszcze św. pamięci ACP (amiga.com.pl).
To, że nagminnie pomija się moje drugie imię (a trzeba Wam wiedzieć, że Aleksander Chyliński to zupełnie inna osoba niż Aleksander Piotr Chyliński) - też jakoś znoszę - to nawet czasami jest zabawne, gdy wpadam na jakąś wypowiedź mojego krewniaka w necie, a czasem nie. :-/
Ale nazywając mnie Artim to stanowczo przegiąłeś... ogień piekielny

Ostatnia modyfikacja: 10.09.07 21:10
[#11] Re: nowy dzial "inne produkcje"

@selur, post #1

@ Selur
@ BagoZonde

Jeśli macie na myśli dział projektów czytelników PPA to jest cos takiego jak Programy -> Wasze prace. Jak ktoś coś robi poważnego to tam może umieścić info o swojej pracy + ewentualny link do swoje strony jak ma takową. Np. do strony AmiGG jest tylko link, a reszta już na samej stronie.

[#12] Re: nowy dzial

@APC74, post #10

Czy ja napisalem "APC74" czy "Arti" ?
Niech kolega spojrzy na post numer #2.

Poniewaz forum nie ma opcji odpisywania ogolnie, tylko konkretnie
"w odpowiedzi na xx" no to juz nie moja wina ...
[#13] Re: nowy dzial

@selur, post #12

@Selur
Heh. Przez chwilę też myśłałem, że kierujesz wypowiedź do APC74 jako do artiego :), ale to tak dziwnie wygląda jak się czyta jednym ciągiem :). Dlatego proponuję używać małpek jak to R-Tea (nie arti :DD) wprowadza na tym forum, a ja go wiernie naśladuję :).

@R-Tea
..i pewnie tak będzie trzeba zrobić z tym inkludem swoich projektów :).

Ostatnia modyfikacja: 11.09.07 00:26
[#14] Re: nowy dzial

@BagoZonde, post #13

Dlatego proponuję używać małpek jak to R-Tea

Albo odpowiadać na właściwy post. Selur odpowiedział na post numer 5, czyli post APC74. Wszyscy więc wywnioskowali, że odpowiedział na jego post i reakcja APC74 jest zrozumiała. Doskonale widać błąd w odpowiedzi na post, gdy włączy się opcję "z wątkami".

[#15] Re: nowy dzial

@selur, post #12

Czy ja napisalem "APC74" czy "Arti"?
Niech kolega spojrzy na post numer #2.

Spójrz, na który post odpisałeś.

Poniewaz forum nie ma opcji odpisywania ogolnie, tylko konkretnie
"w odpowiedzi na xx" no to juz nie moja wina ...

Żadne normalne forum nie posiada funkcji odpisywania ogólnie. Zawsze odpowiadasz, na któryś post (pierwszy, dziesiąty, piętnasty), co doskonale widać, gdy ustawisz w każdym normalnym forum opcję "z wątkami" (na angielskich forach w ustawieniach odszukaj funkcję "threads/no threads" lub "flat/with threads". Jako przykład zerknij sobie na EAB, AW.net, MorphZone...). Już na ten temat kiedyś dyskutowaliśmy, lecz nadal twierdzisz, że to u nas jest błąd, podczas gdyż Ty masz problemy z posługiwaniem się mechanizmem forum.

[#16] Re: nowy dzial "inne produkcje"

@selur, post #1

Pomysł z otwarciem osobnego działu, dla konkretnych projektów jest dobry. Są jednak pewne warunki, które muszą być spełnione.

1. Projekt musi istnieć. Nie wyobrażam sobie dyskusji w osobnym dziale o jakimś wirtualnym, niedostępnym programie.

2. Projekt musi być jakoś bardziej złożony, aby było o czym dyskutować. Ktoś kto napisał setną wersję "kółko i krzyżyk" chyba nie musi dostawać osobnego działu na forum, gdyż wystarczy mu wątek.

3. Projekt musi być w jakimś ciągłym (stałym) stadium rozwoju, a autor dostępny przynajmniej raz dziennie, aby odpowiadać na zadawane pytania lub rozwiązywać poruszane problemy.

AmiGG doczekało się takiego działu, głównie dlatego, że spełnia wszystkie te punkty. Osobiście widzę kilka programów, które mogłyby otrzymać osobny dział, ale wszystko zależy od autorów. Być może MomosIRC jest programem nadającym się do tego, być może także Sputnik, być może Change It. Gdyby James Carroll (autor WookieChat) był Polakiem, jego program wart byłby otwarcia takiego działu. Gdyby niejaki Xeron, pracujący nad klientem FTP dla OS4 również był Polakiem, także warto byłoby taki dział dla niego otworzyć.

Takie jest moje zdanie.

[#17] Re: nowy dzial

@selur, post #12

...Niech kolega spojrzy na post numer #2...

A co ja jestem - Wróżka Zębuszka - żeby wiedzieć, że gdy odpisujesz na mojego posta (#5) masz na myśli post #2

...forum nie ma opcji odpisywania ogolnie...

Jak to nie ma - oczywiście, że ma (tak samo jak każde inne forum) - patrz post #11 - R-Tea odpowiedział w nim jednocześnie dwóm osobom. Co Ty - internet masz od wczoraj? Nigdy wcześniej nie widziałeś takiej metody odpisywania?
[#18] Re: nowy dzial

@APC74, post #17

A co ja jestem pszczolka robotnica, zeby kazdemu z osobna odpisywac na post ?

Idac tokiem rozumowania kolegi APC74 ->... oczywiscie, ze nie ma bo post #11 odpowiada wyraznie na "w odpowiedzi na post nr 1".
Co kolega nie dowidzi czy jak ?
Odpisuje po ksywach. Dla mnie APC to APC a Arti to Arti. Na tyle to jeszcze widze zeby odroznic poszczegolne literki.

A co do mojej metody odpisywania, to na forach gdzie mam podglad na wszystkie posty w czasie odpisywania, normalnie dodaje hash i numer posta ale stwierdzilem, ze tutaj nie chce mi sie tego robic, bo za kazdym razem musze otworzyc nowe okno i dotrzec do tego samego tematu, zeby miec podglad na wszystkie posty.

Mailman... ja nie wiem, moze u mnie w IE brakuje jakiejs opcji, ze nie moge ogladac wszystkich postow w czasie "odpowiadania na"....
A no tak... zapomnialem jestem zoltodziobem, ktory pierwszy raz wszedl na forum ... (...ale to juz mowiles)

Co do wymagan projektu to chyba lekka przesada...

-projekt jak sama nazwa wskazuje to projektowanie czegos, co jeszcze nie istnieje...

- "projekt być jakoś bardziej złożony" co to znaczy ?
Moze jakies konkrety... nie wiem przeliczanie na ilosc linijek kodu , objetosc w kb itp.
Bo stwierdzenie "jakos bardziej zlozony" to tak jak powiedzenie "jestem za a nawet przeciw"

-nikt nie bedzie siedzial co chwila przed kompem, zeby moc odpowiadac na pytania w stylu "jak idzie projekt"...

Ludzie co z wami ???

Rozumiem, ze sytuacja Amigi jest naprawde niewesola i wprowadza ogolne zniechecenie i nerwowosc wsrod uzytkownikow tych komputerow, ale zamykanie sie w "koleczku wzajemnej adoracji" do niczego sensownego nie prowadzi.
Moze juz czas otworzyc sie na nowych uzytkownikow/fanow amigi i probowac ich jakos zachecic do dzialania ... bo poki, co procz toczenia wojen z konkurencja i wyklinania wszystkich spoza "ukladu" to w sumie nic pozytecznego nie robicie...
[#19] Re: nowy dzial

@selur, post #18

Co do wymagan projektu to chyba lekka przesada...

-projekt jak sama nazwa wskazuje to projektowanie czegos, co jeszcze nie istnieje...

Niech Ci będzie. Zmieńmy słowo projekt na "program".

- "projekt być jakoś bardziej złożony" co to znaczy?
Moze jakies konkrety... nie wiem przeliczanie na ilosc linijek kodu , objetosc w kb itp.
Bo stwierdzenie "jakos bardziej zlozony" to tak jak powiedzenie "jestem za a nawet przeciw"

Dla mnie bardziej złożony znaczy mniej więcej tyle, co napisałem. Ma to być program, który jest czymś więcej niż prostą grą w "kółko i krzyżyk", czymś więcej niż zwykły program do zliczania linijek kodu, którego funkcjonalność i rozpoznanie błędów kończy się na pierwszym przetestowaniu. Ma to być program rozwojowy, którego budowa i tworzenie jest procesem wymagającym wielu testów, który może rodzić wiele problemów (wpadł mi do głowy jeszcze program Frying Pan, jako warty takiego działu).

-nikt nie bedzie siedzial co chwila przed kompem, zeby moc odpowiadac na pytania w stylu "jak idzie projekt"...

Od nikogo się tego nie wymaga i nic takiego nie napisałem. Napisałem jedynie, że chciałbym, aby taka osoba była w stanie przynajmniej raz dziennie odpowiedzieć na problemy forumowiczów. Gdyby to było raz na dwa, trzy dni, to też nie jest wielki problem, ale aby nie skończyło się tym, że pytania pozostałyby bez odpowiedzi tygodniami.

[#20] Re: nowy dzial

@mailman, post #19

Mi te wytyczne całkowicie odpowiadają, zgadzam się z tym, iż musi to być projekt rozwojowy. Wysłałem do Ciebie Mailman mejla co do mojej strony, czy właśnie takowa nadawałaby się do tego działu. Sądzę, że projekt mocno rozwojowy, powstający cały czas. A co do odpisywania na posty, zakładam, że zakładanie wątku w takim dziale ma na celu nie rozreklamowanie (nie jedynie, hih) a także chęć wymiany spostrzeżeń z użytkownikami danego programu/projektu. Ja się podpisuję pod tym z wielkim entuzjazmem, a czy znajdą się inni Amigowcy chętni do zasilenia tego działu swoimi projektami? Czas pokaże, na razie marności.. Trochę się dziwię powiem Wam szczerze. Ludzie, piszecie coś? :D Halo?? Nie wierzę, że nie, za długo znam Amigowców ^_^.

[#21] Re: nowy dzial

@BagoZonde, post #20

Niedawno była mowa o podsyłaniu i udostępnianiu na PPA skryptów Ados`u i Arrexa. Jakoś cisza.

[#22] Re: nowy dzial

@Pero, post #21

Na adres redakcji nic z tym związanego nie dotarło.

[#23] Re: nowy dzial

@mailman, post #22

No właśnie! Nie liczę na to, że trafi coś więcej...
Szkoda, że nie umiem programować...

[#24] Re: nowy dzial

@mailman, post #19

@ mailman
(wpadł mi do głowy jeszcze program Frying Pan, jako warty takiego działu).

i MOS Paint
[#25] Re: nowy dzial

@R-Tea, post #24

Na serwerze PPA możemy zamieszczać strony projektów amigowych wraz z archiwami. Prosty przykład - Sputnik.
Oferujemy pomoc w zrobieniu takiej strony, jest szablonik z opisem.
Autor dostaje hasło do własnego konta FTP i sam aktualizuje dane. Jak będzie jakaś ciekawsza/większa zmiana, to trafia do newsów.

Jak ktoś uważa, że to co robi zasługuje na taką stronę, dział na forum, bugtrackera, to proszę śmiało pisać na redakcja@ppa.pl

[#26] Re: nowy dzial

@SirLEO, post #25

Z dwa dni temu wysłałem na reakcyjny adres redakcji mejla z propozycją strony, co do nowego działu. Antyspamowe zabezpieczenie przeszedłem, czekam na odpowiedź :). I pozdrawiam kreatywnych inaczej :D.

[#27] Re: nowy dzial

@BagoZonde, post #26

Z tego co mi wiadomo, wczoraj poszła do Ciebie odpowiedź.

[#28] Re: nowy dzial

@mailman, post #27

Wybaczcie, ale nic nie dostałem... tylko prośbę o potwierdzenie, że jestem żywą osobą, a nie spamem :)).

[#29] Re: nowy dzial

@mailman, post #27

Mam rozumieć, że odpowiedź odmowna? Nie chciałem poruszać tego na forum, ale w sumie co za różnica, zresztą nie wiem czy mejle docierają od redakcji do mnie.

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem