Forum » PPA
[#1] Linki i nowe okna
Klikając w podane np. w Aktualnościach linki strona docelowa otwiera się w tym samym oknie. Nie przepadam za tym rozwiązaniem, wolę jak nowa strona otwiera się w nowym oknie. Czy można tak ustawić PPA, żeby po kliknięciu w link strona docelowa otwierała się w nowym oknie przeglądarki?

[#2] Re: Linki i nowe okna

@PopoCop, post #1

Jak używasz Opery albo Sputnika to klikaj środkowym klawiszem myszy. :)

[#3] Re: Linki i nowe okna

@PopoCop, post #1

takie cos to sie ustawia w przegladarce a nie w portalu. nie bez powodu "target" wylecial z nowych wersji (x)html. ja na przyklad bardzo nie lubie jak mi sie cos otwiera w nowym oknie, sam moge o tym decydowac klikajac MMB
[#4] Re: Linki i nowe okna

@Valwit, post #3

Ja z kolei przyzwyczajony jestem do otwierania w nowej karcie/oknie. To jest bardzo wygodne w kwestii tego, że można łatwo wrócić do przeglądanych wątków tak jakby się tworzyło drzewo katalogów. Zamyka się gałąź i od głównego pnia można dalej wspinać się po kolejnych gałęziach. TARGET wyleciał ze standardu? Osz kurde, a ja go nachalnie używam na swoich stronach jako lek na całe zło. Nie podoba mi się to tak jak wycofanie ze standardu FRAME i przerzucenia wszystkiego na style, co wydaje mi się też chybionym pomysłem, bo czasem po co tworzyć 3 style odnośnie centrowania tekstu na przykład: jeden na lewo, drugi na justify a trzeci na prawo. Takie akurat znaczniki align wolałbym NIE w stylach a właśnie w kodzie HTML. Punkty widzenia są różne.

Proponuję - ewentualnie - wprowadzić w konfiguracji strony PPA jedną fajeczkę do zaznaczania: OTWIERANIE LINKU W NOWYM OKNIE (gdy się nie zaznaczy, otworzy tak jak jest teraz czyli "po staremu"). W kodzie niewielka to roszada, wystarczy przecież odczytać ustawienie, przeszukać w kodzie wszystkie miejsca, gdzie generuje się link do kliknięcia i w zależności od ustawień, dodać TARGET.. acha.. który ze standardu wyleciał jak wspomniał kolega.. bez sensu! :)

[#5] Re: Linki i nowe okna

@Valwit, post #3

Bez sensu globalnie ustawiać linki na "_blank" czy na "_self". Moim zdaniem powinno być tak jak do tej pory, czyli decyduje o tym webmaster... Ewentualnie jakaś opcja "override" w ustawieniach przeglądarki.

Ale - portale z wiadomościami powinny ZAWSZE otwierać nowe okno / zakładkę o ile odnoszą się do zewnętrznych stron.

[#6] Re: Linki i nowe okna

@Valwit, post #3

takie cos to sie ustawia w przegladarce a nie w portalu. nie bez powodu "target" wylecial z nowych wersji (x)html.
WAT
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem