Koyot1222 napisał(a):
>
Problem? Pytasz na forum - nara. Mijają 2 tygodnie?
> Przekazujesz Efikę innej osobie.
> co jesli przez 2 tygodnie
> nie da sie sprzetu odpalic, przekazujesz sprzet, w gruncie
> rzeczy nie wiesz czy nastepna osoba sobie z tym poradzi, z
> drugiej strony nastepna osoba spodziewa sie sprawnego sprzetu.
No jeśli systemu nie da się postawić od zera z "obrazu" i jeśli problem wskazuje ewidentnie na SPRZĘT, to nie ma co kombinować tylko sprzęt wraca do obozu PPA, tam sprawdzamy czy usterka wynika z żywotności urządzenia czy ze złego obchodzenia się z nim przez użytkownika i zostają podjęte odpowiednie kroki. W najgorszym przypadku czeka nas kolejna zrzutka na element, który uległ uszkodzeniu. Wolelibyśmy, żeby użytkownicy nie szli w ślady malinów i nie dolutowywali nic do sprzętu ani go nie modyfikowali. Można też zaplombować obudowę. Do testów wtedy idzie poniekąd sam system. Też niezła opcja. Ubezpieczenie przesyłki kurierskiej to będzie przymus, ale nie widzę w tym nic złego. A z dostępem do informacji nie przesadzajmy. Są znajomi, są telefony, są kafejki.
>
Problem jest taki, że ograniczasz w znaczny sposób ludziom
> dostep do sprzętu i OS-u.
> Piszesz
udostępnienie jej dla zaufanych użytkowników portalu
> PPA To za bardzo nie rozumiem, sprzet dla kazdego
> zainteresowanego czy dla waskiej grupki osob?
Oj i tu się mylisz. Jest masa osób zainteresowana rozwiązaniem już na samym wejściu na PPA. Czytają o nowej amidze, o OS4 i MOS. Zastanawiają się z czym to się ja, a tu nagle dowiadują się, że rozwiązanie można sobie samemu przetestować i wcale nie trzeba zapitalać przez pół polski na party. Tak więc z tą namacalnością to bym nie przesadzał.. ;]
Dzielenie na lepszych i na gorszych wydaje mi się konieczne i jest dosyć trudnym tematem. Musimy się ustrzec w jakiś sposób od kradzieży, wandalizmu czy choćby zbyt długiego przetrzymywania sprzętu.
Nie wiem jak ten problem miałoby zniwelować jeżdżenie z Efiką po ludziach. Zainteresowani mogą być równie randomowi co w przypadku załatwiania sprawy przez net.
Kwestia do zastanowienia. Póki co myślę o takich rzeczach jak statystyki użytkownika na PPA, wkład w zrzutkę, poręczenie przez osobę zaufaną z portalu, skany dokumentów typu dowód osobistym cyrografy itp..
>
Właśnie chodzi o to, żeby wyjść z produktem poza już
> wyrobioną grupkę osób
> Znow, efika dla zainteresowanych czy dla zaufanych?
Dla zainteresowanych i zaufanych. Jest taka opcja? To poproszę. :)
Rozwiązanie o jakim napisałeś to praca na pełny etat i to jeszcze non-profit. Bądźmy realistami..
>
Nie rozumiem dlaczego ktoś by nie chciał tego robić. Dla
> mnie to nielogiczne.
> Nie chodzi o to ze neguje ten pomysl, zwyczajnie musialby miec
> jakies podstawy. Reklama jest mocna wtedy kiedy ma wydzwiek, w
> ilosci lub wielkosci. W tym przypadku masz jeden komputer ktory
> jezdzi od kowalskiego do kowalskiego i nie masz gwarancji ze
> kazdy kolejny kowalski bedzie ze sprzetu zadowolony.
No nigdy nie ma takiej gwarancji. Jak oglądasz reklamę rogalików tuż przez M jak Miłość to też jest ryzyko, że producent/handlowiec nie trafi w twój gust i nie kupisz rogalika. Ale będziesz o nim wiedzieć i w razie potrzeby/chęci - jest szansa, że po niego sięgniesz. :)
> Co do
> realnego sponsoringu. Pracuje troche w reklamie i wiem jak
> wyglada to z drugiej strony, zadna firma nigdy nie chce
> reklamowac sie w negatywny sposob, co zrobisz jesli obudowa sie
> zepsuje, naklejki sie zetra albo ktos je porozrywa albo
> pomarze.
To wtedy sęk w tym, żeby dostarczyć sprzęt dobrej klasy, transportować Efikę w odpowiedni sposób, co jakiś czas doglądać stanu naklejek, a może dołączyć inne broszurki do paczki, jak ktoś pomaże to będzie wiadomo kto i wtedy takiemu komuś przetrąci się rączki. :)
Idziesz w skrajny pesymizm. Większość tych bzdetów da się zniwelować. W tej kwestii wolałbym się jednak dopytać kogoś kto dane podzespoły miałby dostarczyć. Poza tym, czyż informacja o tym, że np taki Efunzine wspiera społeczność Amigowców i ufundowała Efikę do testów nie budzi szacunku i nie skłania do tego, żeby wynagrodzić im taki gest i w przyszłości zakupić coś w ich sklepie? Poza tym taka informacja nie musi być w samej paczce, może być też na stronie głównej PPA w odpowiedniej ramce informującej o projekcie. Słabo?
>
Przedstaw mi teraz wady.
> Widzisz, tak jak coponiektorzy na tym forum prowokujesz do
> osobistych wypowiedzi. Zalozyles sobie jakis plan i wydaje sie
> on sluszny i przemyslany.
Absolutnie nie. :) Już w pierwszym poście namawiałem do krytyki i dyskusji i napisałem wyraźnie, że jest jeszcze sporo rzeczy które trzeba dogadać.. Ech.. :)
> Kazda proba polemiki spotyka sie z
> agresja jesli jakis glupek pisze ze cos sie nie da. Nie o to
> chodzi zeby udowodnic ze ktos jest madrzejszy. Chciales poznac
> zdanie innych to to uszanuj.
Ale że gdzie nie uszanowałem?

Dyskusja nie polega na tym, żeby się ze wszystkimi zgadzać i ładnie dziękować za każdą wypowiedź w temacie..