Forum » PPA
[#1] Czasopismo PPA forma i tematy
W związku z mam nadzieję niedługim wydaniem pierwszego numeru czasopisma PPA, można powoli zacząć myśleć o kształcie kolejnych numerów itp. i zastanowić się czy np.: nie robić tematów przewodnich numerów lub proponować temat który powinien zostać poruszony , a czytelnicy ppa odczuwają potrzebę pojawienia się tematu bądź stałych tematycznych rubryk. Proponuję otworzyć wątek z propozycjami tematów, na które osoba chętna mająca o nim pojęcie mogła by napisać.

[#2] Re: Czasopismo PPA forma i tematy

@sand, post #1

Pomysł dobry, ale wolałbym, aby osoby zainteresowane napisaniem tekstu od razu zwracały się z tym do nas. W ten sposób jest znacznie prościej wszystko planować i ewentualnie rezerwować dla kogoś. Na forum można jedynie przedyskutować co warto napisać i jakie jest oczekiwanie co do takiego tekstu.

[#3] Re: Czasopismo PPA forma i tematy

@sand, post #1

A może by tak do każdego z numerów dodawać po jednym artykule z portalu?

[#4] Re: Czasopismo PPA forma i tematy

@Banderas, post #3

Nie wiem czy jest sens dodawania artykułów które można przeczytać w samym portalu, każdy może je przecież wydrukować i np. zbindować. Lepiej podać interesujące nas tematy, które mogą stać się źródłem inspiracji do napisania artykułu.

[#5] Re: Czasopismo PPA forma i tematy

@mailman, post #2

Książka życzeń i zażaleń. ;)

1. Życzę sobie artka o OWB, ale takiego w którym porównane są wersje dla AOS, AROS, MOS i gdzie byłoby opisane, których poleceń HTML 4.x i CSS nie obsługują. :D

2. Życzę sobie artykuł o NATAMI - opis tego co było, co jest i co będzie. I co to jest ta SuperAGA?

3. Życzę sobie artka o tym jak AROSa, uruchomionego pod VMware Playerem, zmusić do obsługi sieci.

To na razie tyle.

[#6] Re: Czasopismo PPA forma i tematy

@APC74, post #5

Co do punktu pierwszego to czuję, że mnie wywołano do tablicy ;) Niestety nie mogę niczego obiecać, ale jak bym napisał (a może jak tylko napiszę) to nie do gazety tylko umieściłbym po prostu na portalu :)

[#7] Spis treści

@sand, post #1

Witam

W gadaczu kilka osób próbowało mnie nakierować na częściowy spis treści PPA #2 jednak u mnie , bez względu czy dam wydanie "poprzednie"; "bieżące" czy nic, wygląda to tak:

http://img169.imageshack.us/img169/690/spis.png

Spisu treści ja tu nie widzę...

[#8] Re: Spis treści

@Logan, post #7

U mnie wygląda to tak : http://teleinfo.pb.edu.pl/~drako/shots/ppa.png

[#9] Re: Spis treści

@Logan, post #7

Rzeczywiście, pod Operą oraz IE8 (x86 i x64) ta strona własnie tak wygląda... a pod Safari 4, Chrome 5 i oczywiście Firefoxem który używam na codzień - normalnie, czyli ze spisem treści.

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2010 16:30:30
[#10] Re: Spis treści

@Drako^lM, post #8

A mozna wiedziec skad masz taki ładny toolbar w OWB i jak wrzucic mini-ikonki do zakladek ktore sa pod toolbarem? FF dodaje takie mini-ikonki do zakladek szybkiego wybierania automatycznie (jesli oczywiscie udostepnia je dana strona); czy OWB tez ma gdzies taka opcje?

[#11] Re: Spis treści

@luk, post #10

Odnośnie ikonek to w Ustawieniach jest sekcja Interfejs/Favicons i tam wystarczy odznaczyć gdzie chcesz aby te ikonki były, jeśli mają być na kartach to Tabs.

[#12] Re: Spis treści

@Logan, post #7

A teraz?

[#13] Re: Spis treści

@mailman, post #12

Teraz wyświetla się poprawnie :) Wielkie dzięki za interwencję.

Btw: Skoro od numeru drugiego (z małym opóźnieniem) dostępna jest wersja elektroniczna, jaką wersję PPA otrzymywać będą autorzy tekstów ??Drukowaną, elektroniczną czy może obydwie ??

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2010 18:32:34
[#14] Re: Spis treści

@Logan, post #13

Domyślnie drukowaną, chyba, że autor wyraźnie stwierdzi, że preferuje wersję elektroniczną.

[#15] Re: Spis treści

@grxmrx, post #11

Dzieki ale na razie wyswietlaja mi sie tylko jakies domyslne piktogramy (w formie niebieskich kulek), dla kazdej zakladki taki sam. Np na screenie Drako z tego wątku zakladka nasza-klasa w OWB ma ladny miniaturowy piktogram. Czy OWB moze wczytywac "ze stron" takie cos przy zakladkach szybkiego wybierania, czy trzeba takie rzeczy ustawiac recznie?

[#16] Re: Spis treści

@luk, post #15

Jaką masz wersje OWB? Jeśli najnowszą dostępną to powinny wczytywać się dynamicznie bez potrzeby jakichkolwiek dodatkowych ustawień (których nawet nie ma w tym przypadku).

[#17] Re: Spis treści

@grxmrx, post #16

Chyba najnowszą ale pewien nie jestem - w tej chwili nie moge sprawdzic. Z tego co pamietam to mam wersje 1.6 z morphos-fies.net. Jak tylko usiade przy maku to sprawdze. Dzieki

[#18] Re: Spis treści

@luk, post #17

Mam wersje 1.6

[#19] Re: Spis treści

@luk, post #18

http://grxmrx.ppa.pl/tmp/owb_s.png

[#20] Re: Spis treści

@grxmrx, post #19

Dzieki, juz jest ok. Troche sie wczesniej nie zrozumielismy, albo ja zle sie wyrazilem - chodzilo mi o skroty do storn ktore znajduja sie pod przyciskami nawigacji, a nie o karty OWB. Przykladowo, na screenie Drako z tego watku pierwszym skrotem jest ppa - jak widac OWB nie dodaje tych piktogramow automatycznie, nawet po zaznaczeniu opcji o ktorych pisales.

[#21] Re: Spis treści

@luk, post #20

A może, koledzy, zakończycie wątek dotyczący OWB w tym dziale i przeniesiecie się we właściwe miejsce?

[#22] Re: Spis treści

@mailman, post #21

Mailman, kontynuuję temat spisu treści i mam kilka pytań:

1) kiedy ukaże się drugi numer? Z niecierpliwością usiedzieć na miejscu nie jestem w stanie! Melisa nie działa.
2) czy w spisie treści uwzględnienie tej historyjki graficznej jest możliwe?
3) czy macie jakieś materiały na kolejny numer czy może napisać coś jeszcze (z tym, że problem, że jeżeli chodzi o coś na czasie to wysiadam, mogę napisać jedynie na jakiś temat stricte publicystyczny, sam szukam koncepcji właśnie)

Pozdrawiam ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.03.2010 19:38:54
[#23] PPA #3

@Logan, post #13

Jakiś czas temu, G.Kraszewski napisał w gadaczu o opóźnieniu trzeciego numeru PPA, który standardowo miałby ukazać się jutro. Czy można wiedzieć co jest przyczyną opóźnienia i czy wiadomo w przybliżeniu kiedy pismo się ukaże ??

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2010 20:43:33
[#24] Re: PPA #3

@Logan, post #23

Przyczyną opóźnienia jest brak czasu składacza. Skończy się semestr na uczelni to się wezmę za skład.

[#25] Re: PPA #3

@G. Kraszewski, post #24

Przyznaj się, że każdą wolną chwilę spędzasz przy Fortis, a nie :P

A tak na poważnie to więcej wolnego czasu życzę i czekamy na PPA #3 OK

[#26] Re: PPA #3

@Logan, post #25

Witam, ja też muszę się przyznać, że strasznie opóźniłem się z historią graficzną do PPA#3. Scenariusz uległ modyfikacji, liczba kadrów nie chciała zmieścić się na jednej stronie, miałem z tym duże problemy.

Staram się te zaległości nadrobić, jestem już przy końcówce, scenariusz jest, kadry wyliczone, wszystkie w ołówku, większość już w pasteli i w tuszu.

[#27] Re: PPA #3

@Logan, post #25

Logan: jeszcze jak się chwali że nabił 62k punktów

[#28] Re: PPA #3

@pampers, post #27

Nie nadążasz, pozwolę sobie przylinkować z innego wątku:

http://teleinfo.pb.edu.pl/krashan/u/fortis.jpg

Prawie 64 tysiące szeroki uśmiech.

[#29] Re: PPA #3

@G. Kraszewski, post #28

Ja mam 68800 :) A właściwie to jak można zgrabować ekran z Fortisa? Bo mi jakaś sieczka wychodzi.

[#30] Re: PPA #3

@Arbuz, post #29

Systemowym grabberem nie można, bo ma błąd. Uprzedzając pytanie - błąd ten już został dodany na wewnętrznym bugtrakerze i nawet wiadomo czym jest spowodowany, więc będzie porpawiony zapewne. Mozna spróbować grabowania SnapIt-em (ja nie próbowałem...). A można też po prostu walnąć zdjęcie...

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem