Forum » PPA
[#1] prośba o zgode
Do Administratorów ale i nie tylko.

Otóż, w maju podchodzę do matury a temat z polaka na ustny mam o Języku w Internecie i poprzez przedstawienie przykładów użytkowników, którzy się wypowiadali na różnych forach, tudzież blogach, lub IRCu, mam omówić i przedstawić sposób i cel tych wypowiedzi.

Pytanie.
Czy w Bibliografii mogę umieścić linka do forum? ( PPA )

pozdrawiam

[#2] Re: prośba o zgode

@Piotr Myszkowski, post #1

Bedziesz robil nasz portret psychologiczny? :P
[#3] Re: prośba o zgode

@Andrzej Drozd, post #2

będę mówił o troooooooolowaniu i o emotikonkach i co nieco o ASCI Art ale to już z innego portalu .
;)

[#4] Re: prośba o zgode

A czy autora książki, na której się opierałeś pisząc pracę, pytasz o zgodę, aby wpisać go w bibliografię? ;)

[#5] Re: prośba o zgode

Odpowiedź jest prosta - publiczne forum internetowe, jakim jest PPA, jest z punktu widzenia pracy naukowej "literaturą" tak samo jak książka czy publikacja w czasopiśmie. A więc o zgodę pytać nie musisz, ale powinieneś w spisie literatury lub przypisach podać linki do cytowanych fragmentów.

[#6] Re: prośba o zgode

@mailman, post #4

jest to egz. ustny z polaka , a nie praca magisterska czy też dyplomowa.

po prostu , chciałem się odnieść do wypowiedzi będących na tym forum i dlatego zapytałem o zgodę .

We środę jest ostatni termin składania Bibliografii ( Lit. Podmiotu i Lit. Przedmiotu). A co będę omawiał i jak? to już sobie napisze w późniejszym terminie w Ramowym Planie Wypowiedzi . Może ( chyba powinienem ) napisze sobie jakąś WYPOWIEDŹ, zobaczymy .

Czyli mam rozumieć, że mam pozwolenie ( przyzwolenie ) od forumowiczów jak i administratorów.
Kraszan - z twojej wypowiedzi zrozumiałem , źe mogę.

Dzięki

pozdro :)

[#7] Re: prośba o zgode

@Piotr Myszkowski, post #6

Oczywiście, że możesz. Autor publicznej wypowiedzi nie może zabronić cytowania z podaniem źródła.

[#8] Re: prośba o zgode

Wspomnij tam o mnie

[#9] Re: prośba o zgode

@arti4-92, post #8

Masz to jak w banku - wszak, jak wspominał Piotr, część jego matury będzie o trolowaniu...

[#10] Re: prośba o zgode

@APC74, post #9

tak to prawda.

Dzięki chłopaki a i może dziewczyny jakieś były ale tego to nie wiem ( tak na wszelki ... ) :P

zamykam temat ;)

[#11] Re: prośba o zgode

forowiczów, nie forumowiczów. podobnie jak licealiści a nie liceumaliści - to w kwestii polszczyzny :)

A odpowiedź Krashana rozumiesz dobrze: masz wszelkie prawo.

[#12] Re: prośba o zgode

@Valwit, post #11

ok. spróbuje zapamiętać ( forowiczów - od " na różnych forach " ).
pomysł

[#13] Re: prośba o zgode

@Piotr Myszkowski, post #12

hmm w miedzycasie byla rewizja chyba :)

zerknij tu i sam wybierz, http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7485
[#14] Re: prośba o zgode

@Valwit, post #13

no dobra przyznam się bez bicia, że jakoś mi nie pasuje te słowo " forowicz ",
dlatego pozwolisz, że będę dalej używał słowa " forumowicz/e " ok. ;)

dzięki za linka .

Paaaaaaaaaaaaa. Śpioch

[#15] Re: prośba o zgode

@Valwit, post #13

Valwit, żeby już było tak super poprawnie, to w tzw. międzyczasie :D
Niech młodzież czerpie z dobrych wzorców ;)
[#16] Re: prośba o zgode

@basiek, post #15

basiek: :D

piotr: imo forowicz sensowniejszy :)
[#17] Re: prośba o zgode

@Valwit, post #16

wiem, wiem, ale forumowicz ładniej brzmi.

dobra , zamykamy chłopaki temacik i chooola do łużeczka. Już dawno po dobranocy hi, hi hi

[#18] Re: prośba o zgode

@Piotr Myszkowski, post #17

Mozna zalaczyc YouTuba i dalej Reksia ogladac. O wlasnie, odpale sobie Porwanie Baltazara Gąbki. :)
[#19] Re: prośba o zgode

@Andrzej Drozd, post #18

Karrrramba

[#20] Re: prośba o zgode

Osobiście taki sposób podejścia do prezentacji z polskiego odradzam.

Po pierwsze dla większości pedagogów internet nie jest żadnym rzetelnym źródłem informacji (większość humanistów Ci to powie), bo w internecie pisać może każdy, często nie mając pojęcia o danym zagadnieniu (i nie mam tutaj bynajmniej nic do ppa, bo Twoje pytanie odnosi się do bibliografii).

Po drugie, gdzieś czytałem,że jakaś maturzystka chciała zrobić prezentacja opierając się na wypowiedziach swoich kolegów (temat odnosił się do młodzieńczego buntu/problemów w jakiejś tam literaturze). Okazało się, że osoba można cytować jeśli jej autor jest znany (nie mam pojęcia jak się określa czy autor jest znany czy nie).

Reasumując, Twoja kreatywność i na pewno świetny pomysł może się nie spodobać komisji, chodź moim zdaniem jest na pewno ciekawszy niż klepanie np. o bohaterze romantycznym, żywcem przepisane z jakiejś ściągi.

Ale to tylko moje zdanie, nie jestem komisją egzaminującą. Być może przesadzam, więc może powiesz mi, co na to Twój nauczyciel języka polskiego?

Pozdrawiam.

Dodano:
Święta mi nie służa... bo jak masz napisać pracę o internecie nie zahaczając o internet... . Twój temat musiał zostać dopuszczony przez komisje, więc chyba wszystko jest jednak ok.

Ostatnia modyfikacja: 04.04.2010 23:06:28
[#21] Re: prośba o zgode

@Piotr Myszkowski, post #17

Ojojojojoj... ale się narobiło ;)
"chola", "łużeczko", "temacik"
Aż mi zęby zgrzytnęły, bo jestem wzrokowcem ;)

Valwit ;)
[#22] Re: prośba o zgode

@Andrzej Drozd, post #18

@Andrzej Drozd
Baltazar Gąbka jest mądrym i zacnym jegomościem, a z moim prawie-imiennikiem Bartolinim Bartłomiejem herbu Zielona Pietruszka łączy mnie związek czysto sentymentalno-emocjonalny ;) - gdyż to mój prawie-imiennik.

Co do forumowicza czy forowicza, to jednak Dziennik Fedorowicza, a forum dla forumowicza - brzmi to stanowczo naturalniej, choć trudno się nie zgodzić, że na programistyczną logikę jeżeli liceum i licealista to forum i forealista ;). Realista forowy bądź forowicz sporowy (i takich nie brakuje).

Na koniec wszem i wobec moi Drodzy Forumowicze wyrażam zgodę na przetwarzanie moich wypowiedzi w celach zacnych, szczytnych i poczytnych.

Pozdrawiam!
Bartolini Bartosz

[#23] Re: prośba o zgode

A ja juz tradycyjnie powiem
"jestem ZA a nawet PRZECIW"

Ojojo jo jo... a ja mysle, ze to byl jednak samonaprowadzalny wiazka laserowa, inteligentny pocisk, wypelniony sarkazmem ;)

Ostatnia modyfikacja: 05.04.2010 02:12:39
[#24] Re: prośba o zgode

@selur, post #23

... ale przed chwila byka 'szczelilem', na szczescie jest przycisk 'edycja'
uffff
[#25] Re: prośba o zgode

@BagoZonde, post #22

Witam
Chciałem jeszcze raz podziękować za wsparcie ale mam pytanie.

Z jakiego działu na forum polecacie żebym skorzystał?

pozdrawiam

ps. a chciałem zamknąć temat ale skoro chłopaki ciągną dalej to czemu nie.
OK

[#26] Re: prośba o zgode

@Piotr Myszkowski, post #25

Rzeźnia :)
[#27] Re: prośba o zgode

@Piotr Myszkowski, post #25

Przecież to ty piszesz pracę, więc w sumie dlaczego nas pytasz co masz w niej wykorzystać?

[#28] Re: prośba o zgode

@mailman, post #27

wiem myślałem o waszych pomysłach, który dział z forum byście wybrali!
;)

Kolega wyżej wspomniał o Rzeźni ja natomiast myślałem o HydeParku.
pozdro

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem