Forum » PPA
[#1] Skuteczne moderowanie
Mimo wszelkich starań, banów oraz upomnień, pewna część społeczności ppa ciągle trolluje. Czy istnieje możliwość wprowadzenie dłuższych banów dla tych użytkowników ? Zdaje się, że są to osoby które nie mają co robić, albo nie robią nic, zaśmiecają forum tysiącami zbędnych komentarzy. Może najwyższy czas coś z nimi zrobić ?

[#2] Re: Skuteczne moderowanie

@sand, post #1

Ja polecam ignorować i

nie karmić trolla! ok, racja

[#3] Re: Skuteczne moderowanie

@sand, post #1

Zgadzam się w 100%. Trzeba jakieś kroki podjąć !

[#4] Re: Skuteczne moderowanie

@sand, post #1

Dyskutowaliśmy razem z Krashanem na ircu, próbując zarazić tym pomysłem Grxmrxa. "Przeszkodą" okazuje się fakt, że należałoby zmienić regulamin. Moim pomysłem byłyby tzw progresywne bany, tzn pierwszy ban np 7 dni, drugi ban już dłużej, trzeci jeszcze dłuższy.

To wszystko jednak pozostaje do przedyskutowania wśród władz portalu. Gdy użytkownicy będą zgłaszać coraz więcej niedogodności, może głos ludu będzie wzięty pod uwagę.

[#5] Re: Skuteczne moderowanie

@pampers, post #4

I byłoby jak na n-k, zmiana regulaminu i odpływ userów.
I tak mało ludzi, a chcesz jeszcze zmniejszać tę ilość.
Dziś zaczynamy od troli, jutro wylecą fani WinUAE, potem giercomani i zostanie grupka mosowców.

[#6] Re: Skuteczne moderowanie

@cacodemon666, post #5

Porównanie tak nietrafione, że szkoda komentować.

Ludzi jest mało ale odchodzą przez trolli, którzy skutecznie zniechęcają ich do logowania się i braniu udziału w portalu. Ostatnio straciliśmy najlepszego arosowego kronikarza Foresta, przez jednego z forumowych trolli, który niedawno powrócił po banie. Niestety dziury w arosowych newsach na razie nikt nie ma ochoty zakleić.

EDIT: Po tym jak kakademon znowu (który to już raz) został zbanowany za obrażanie ludzi, widać jak potrzebne są zmiany.

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2010 19:49:55
[#7] Re: Skuteczne moderowanie

@pampers, post #6

Dla mnie teksty typu:
"Dlatego zamknij japkę szczylu i goł hołm"
to jest rynsztok. A kilkudniowy ban za takie coś to śmiech.

"Ludzi jest mało ale odchodzą przez trolli, którzy skutecznie zniechęcają ich do logowania się i braniu udziału w portalu" - no właśnie tak jest.
Progresywny ban to jest dobry pomysł, na pewno lepszy niż dotychczasowa uznaniowość (ban na dzień lub rok - jaki moderator ma humor).

Jestem słaby z matmy, ale tak piąty ban to pożegnanie na pół roku chyba by wyszło?
[#8] Re: Skuteczne moderowanie

@adam_mierzwa, post #7

Adam: pół roku a może i dłużej. Niedawno z portalem na calusieńki rok pożegnał się futrzak vide kiv master. Od razu zrobiło się przyjemniej.

[#9] Re: Skuteczne moderowanie

@sand, post #1

Jeżeli mogę wtrącić moją małą sugestię, to powinno się zakazać w Regulaminie rozmów na temat co jest , a co nie Amigą.

Ostatnio prawie każdy wątek kończy się takim rozmowami, aż się nie chce wchodzić na PPA, bo prawie na pewno trafi się na takie smolenie.

Jak tak dalej pójdzie, to za jakiś czas, jak ktoś w "Rzeźni" napisze o wibratorze Palikota, to tez rozpęta się dyskusja czy to jest Amiga, czy tez nie.

DEFINITYWNIE ZAKAZAĆ!!! proszę

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2010 20:09:50
[#10] Re: Skuteczne moderowanie

@adam_mierzwa, post #7

W porządku. Rozumiem argumenty, ale popatrzcie na to z innej strony. Wiele osób, za wiele mniejsze przewinienia, które nie są aż tak groźne otrzymywało bany "wyciszające" na kilka(naście) godzin. W myśl tego, co chcecie zrobić, podpadają pod recydywistów, którym za małego OT i wyciszenie na parę godzin przy piątym razie wyjdzie pół roku przerwy (a kilka osób popularnych na portalu ma więcej niż pięć). To absurd. Patrzycie na sprawę przez pryzmat dwóch panów. Jeden został już wykluczony. Drugi na własne życzenie może podzielić jego los w październiku. Moim zdaniem coś, co chcecie stworzyć przeciwko dwóm, może obrócić się przeciwko wszystkim. Zostawcie sprawę moderacji. Rozumiem, że niektóre decyzje Waszym zdaniem są za surowe lub za łagodne. Nie każdemu się dogodzi, ale lepsze "uważanie i humor moderatora" niż ścisłe zasady.

[#11] Re: Skuteczne moderowanie

@cichym, post #9

Mnie osobiście ostatnio osłabia HP. Rozumiem, że można napisać coś o religii, orientacjach seksualnych, wegetarianach, ale ostatnio robią się z tych wątków takie brednioseriale, że szkoda gadać.

[#12] Re: Skuteczne moderowanie

@mailman, post #10

Ok, ja w takim razie wierzę w mądrość i rozsądek administracji. Obyśmy więcej nie tracili ludzi, którzy chcą budować portal.

[#13] Re: Skuteczne moderowanie

@Ender, post #11

HP właśnie do takich bredni służy. Nie odpowiada - nie czytaj :)
[#14] Re: Skuteczne moderowanie

@pampers, post #12

Też akurat uważam, że uznaniowość banów na tym portalu póki co sprawdza się całkiem dobrze.
Zdrowy rozsądek to jest to, co potrzebne jest moderatorowi.. i oby miał go jak najwięcej i jak najdłużej...

Ps.
Z moderatorem to tak jak z sędzią na meczu. Jak jest dobry - to potrafi dostosować poziom sędziowania do warunków i stawki meczu.. a jak nie - to powtórka z angielskiego ;)

[#15] Re: Skuteczne moderowanie

@sand, post #1

Nie ma co płakać i szat drzeć. Do możliwości zostania oblanym pomyjami trzeba przywyknąć. Jasne, że nie należy tego akceptować, ale niejako dla kontr-przykładu idąc po ulicy też można bluzgi pod własnym adresem usłyszeć i nie powinno to być powodem do depresji czy rozpaczy.

Co zaś się tyczy bezsensowności dyskusji w różnych działach, tym każdy portal żyje i też nie ma co na to narzekać. To cud, że jeszcze jakieś żywe relikty dawnych amigowców wogóle żyją, coś pamiętają i chcą coś czasem napisać (chociażby durnego komenta). Rozumiem, że komentarze na poziomie “statystycznego czytelnika Faktu” wielu mogą razić, ale obranie drogi “Tygodnika Powszechnego” sukcesu czytelniczego nie wróży.
Trzeba się ulokować gdzieś pośrodku. Teksty i newsy jakiś poziom powinny trzymać (i moim zdaniem trzymają naprawdę niezły OK ), natomiast czytelnik może być obrzyganym lumpem, któremu brak kilkunastu nawet klepek w łepetynie. Takie jest jego “zbójeckie” prawo odbiorcy, a “zbójeckim” prawem moderatora są bany wedle własnego “widzi mi się” lub na lekkiej wazelince względem tam... kogoś lub jakiejś grupy odbiorców.

Nie ma najmniejszego sensu szukanie jakiś wyrafinowanych rozwiązań bo zbliżyłoby to łatwość korzystania z portalu do obsługi drzwi antywłamaniowych. A każde drzwi da się otworzyć i z każdego użytkownika może kiedyś wyleźć wredne bydlę, które narozrabia .

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2010 21:28:47
[#16] Re: Skuteczne moderowanie

@madman15, post #13

Klikasz 100 ostatnich postów i załamka, bo wciaż jeden i ten sam temat się trafia, a przecież w HP trafialy sie ciekawe dyskusje, które ostatnio zostały zdominowane przez jakieś "wyprawy krzyżowe" i inne akcje. Niech sobie są i takie tematy, byle w jakiejś rozsądnej ilości.

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2010 22:10:32
[#17] Re: Skuteczne moderowanie

@Ender, post #16

a Jak napisałem temat w HP odnośnie moderatorów że ich chwalę za to to odrazu mnie za lizo... wzięli Nadal uważam że modowie nieźle sobie radzą z trollami. Ale też jestem takiego zdania że jednak kary powinny być surowsze. Gdzieś na jakimś forum była funkcja że dany Troll mógł oglądać tematy ale nie mógł ich pisać i to podobno bardziej go resocjalizowało.

Cierpliwość i ignor....... tak jak koledzy piszą. Poradnik też tak sugeruje:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=17447

[#18] Re: Skuteczne moderowanie

@sand, post #1

Nie wiem, co Wam przeszkadzaja idioci? Ja albo omijam albo sie usmiecham i zycie jest lepsze ;)

[#19] Re: Skuteczne moderowanie

@bombermax, post #17

Gdzieś na jakimś forum była funkcja że dany Troll mógł oglądać tematy ale nie mógł ich pisać i to podobno bardziej go resocjalizowało.

U nas właśnie tak jest. Moderator może wybrać między banem na pisanie, a banem na czytanie i pisanie. Jak jeszcze byłem modem, z reguły banowało się tylko na pisanie i tak zapewne jest dalej.

[#20] Re: Skuteczne moderowanie

@G. Kraszewski, post #19

No ale można wejść jako nie zalogowany i czytać do woli :)

[#21] Re: Skuteczne moderowanie

@kjb, post #20

ale nie na wszystkie fora chyba wejdziesz niezalogowany

[#22] Re: Skuteczne moderowanie

@Ender, post #16

Klikasz 100 ostatnich postów i załamka, bo wciaż jeden i ten sam temat się trafia, a przecież w HP trafialy sie ciekawe dyskusje, które ostatnio zostały zdominowane przez jakieś "wyprawy krzyżowe" i inne akcje. Niech sobie są i takie tematy, byle w jakiejś rozsądnej ilości.

Konkrety proszę, fakty. Bo kliknąłem w 100 ostatnich i - szok - ani jednego postu z Hyde Parku! Kliknąłem w Hyde Park i - szok - aż jeden temat "krzyżowy" - Religia katolicka - zło wszechczasów produkcji cacodemona. Wybacz, ale nie będę zostawiał takiego tematu w spokoju dla Twojego li tylko zadowolenia. Ciekawe co byś zrobił, gdyby ktoś w HP założył wątek "Nauczyciele - zło wszechczasów" i pluł sobie w nim do woli na Twój zawód.
No, ale są jeszcze wspomniane przez Ciebie "inne akcje". Termin zaiste szeroki, ciężko mi się domyślić o co konkretnie Ci chodziło. Zakładam, że o "dziewczynki z kryształami" i "seksowne stupięćdziesięciolatki". Ale nie poradzisz, że ludzie wolą udzielać się w takim wątku niż w "Dokąd zmierza dzisiejsza szkoła?". Uprosisz moderatora, żeby pozamykał te wątki?

[#23] Re: Skuteczne moderowanie

@recedent, post #22

Masz prawo bronić swoich racji, inni mogą się z nimi nie zgadzać, ale pewne wątki po jakimś czasie to tylko chamskie przepychanki, które nie mają nic wspólnego z dyskusją na jakimkolwiek akceptowalnym poziomie. Wydaje mi się, że nawet w takich tematach powinna być jakaś logiczna argumentacja, która zaciekawi czytelników, nawet tych, którzy nie chcą się wypowiadać w tym temacie. Gorzej jeżeli tylko odrzuca od czytania wątku.
Osobiście nie zależy mi na tym, czy ktoś odpowie mi w temacie, który założyłem. Znalazłem coś co uznałem za ciekawe to pokazałem na forum.
Ludzie niech robią co chcą z tym tematem. Co do nauczycieli i tak spora część uważa nas za zło wszechświata Przestaje mnie to ruszać.
Czy temat Religia katolicka - zło wszechczasów produkcji cacodemona ma jakiś związek z Twoją pracą? Z przekonaniami, wyznaniem to rozumiem. Czym Ty się zajmujesz jeżeli to nie tajemnica?

PS. Temat HP nie jest dla mnie priorytetem, więc kłócić się z nikim nie zamierzam. Pozdrawiam i nie postrzegaj mnie jako wroga religii. ;)

[#24] Re: Skuteczne moderowanie

@sand, post #1

A co z trollami zagrodowymi, których ja właściwie reprezentuję? ;)
[#25] Re: Skuteczne moderowanie

@Andrzej Drozd, post #24

Andrzejku, żeby wszyscy trolle trollowali tak jak Ty, czyli bez uprzykrzania życia innym, bez inwektyw to by dało się to jakoś znieść. Chociaż przyznać trzeba, czasem grasz jak zepsuta płyta :P

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem