Forum » PPA
[#1] Ignorowanie wątków.
Błagam, dodajcie opcję ignorowania wątków. Nie chcę już czytać wątków w rodzaju "Natami", "Amiga FPGA do złącza PCI". Nie dlatego, że przeciwny jestem tym technologiom. Wręcz przeciwnie, uważam je za bardzo interesujące, ale te wątki osiągnęły poziom niższy niż dno. Tego czytać się nie da.

stopa

Nie mogę olać całego działu "Amiga", gdyż teoretycznie jest on dla mnie interesujący.

[#2] Re: Ignorowanie wątków.

@strim, post #1

Strim ma dużo racji, często inne wątki giną (nawet klikając w 100 ostatnich) w natłoku gorących tematów.

[#3] Re: Ignorowanie wątków.

@strim, post #1

Ignorowanie wątków w jakim widoku i w jaki sposób? Nie wystarczy po prostu nie czytać danego wątku?

[#4] Re: Ignorowanie wątków.

@BagoZonde, post #2

To nie korzystaj z opcji ostatnich postów tylko z listy wątków na forach, które Cię interesują. Aktualnie nie ma zbiorczej listy ostatnich wątków.

[#5] Re: Ignorowanie wątków.

@grxmrx, post #4

Sęk w tym, że czasem zadałem jakieś zapytanie na forum, które ginęło i musiałem powtarzać swój request - sprawa tego typu, że chyba każdy, kto przegląda forum PPA pare razy dziennie - patrzy na ostatnie posty lub na 100 ostatnich dla własnej wygody.

[#6] Re: Ignorowanie wątków.

@BagoZonde, post #5

W jaki sposób ginęło? Znikało? Od dawien dawna jest opcja Moje tematy - http://www.ppa.pl/forum_ppa/mylatestposts.php dostępna dla zalogowanych.

[#7] Re: Ignorowanie wątków.

@grxmrx, post #6

No tak, ale nie mówię o wątkach, z którymi jestem powiązany, tylko np: o wątkach, gdzie proszę ludzi np: o betatesty programu, i ten temat ginie zepchnięty przez wątek - sagę - przez co ktoś może go nie znaleźć ever.

[#8] Re: Ignorowanie wątków.

@grxmrx, post #6

Ja mam pytanie odnośnie ignorowania działów - opcja "Ukryj działy dla powyższej listy" (w "100 ostatnich", na dole).
Nie mogę mieć odznaczonych wszystkich pól (czyli dostępnych wszystkich działów). Akurat ja poświęciłem dział Fat Agnus, ale czy to jest bug do usunięcia?
[#9] Re: Ignorowanie wątków.

@BagoZonde, post #7

I zamierzasz z tym walczyć opcją ignorowania wątków? A co Ci to da, że będziesz wydział w "Top 100" tylko swój wątek, jeśli wszyscy inni będą widzieć w tym miejscu same - jak to określasz - "sagi"? Przecież nie zmusisz innych użytkowników, żeby zablokowali te same wątki co Ty.

P.S. Poruszany temat jest zresztą bardzo pokrewny do dyskutowanego ostatnio wątku "offtopów" - to samo śmiecenie na forum i utrudnianie dostępu do informacji. Z tego co pamiętam, to większość wypowiadających się zalecała w nim "zostawić jak jest, lubimy offtopy, zawsze to trochę urozmaicenia, cały PPA to jeden offtop". Śmieciowątki traktować inaczej?

[#10] Re: Ignorowanie wątków.

@recedent, post #9

Hmm... Oczywiście nie chodzi recedencie o to, żeby świat kręcił się wokół moich postów :D. Tu chodzi o przejrzystość całego forum, wiesz jak to jest w natłoku informacji, z jakimi "zderzamy się" niemalże każdego dnia i jakie musimy przetrawiać :). Nie mówię, że coś jest śmieciowątkiem a inna rzecz nie: niektóre rzeczy po prostu nie są w stanie mnie zainteresować, gdzieniegdzie temat zbacza z toru, więc takich postów nie czytam dalej. Nikomu czytać nie zabraniam bynajmniej :).

No to cała kwintesencja gwoli ścisłości:

Klikam w "100 ostatnich tematów" lub "30 moich ostatnich tematów". Ta nazwa w sumie jest trochę myląca. Bo tak naprawdę to po kliknięciu nie widzę 100 ostatnich tematów a 100 ostatnich postów.

Gdybym widział 100 ostatnich tematów: to posty w stylu "sagi" (i tu nie mam nic obraźliwego na myśli) zamknięte by były w jednym temacie, a np: wątek, w którym przykładowo proszę ludzi o pomoc byłby kolejnym tematem - który właśnie by nie zginął w natłoku informacji. Byłaby więc to kwestia dodania 100 ostatnich tematów obok 100 ostatnich postów - może trochę mylące, ale jakby to po informatycznemu zaszufladkować, to całkiem jasne :).

Oczywiście tak jak i w przypadku offtopów - jest to temat pokrewny, ale jest to właśnie sygnał do tego, że PPA BARDZO LUBIMY, i takie pomysły wytrącają się nam w ramach propozycji do przedyskutowania właśnie, dlatego, że forum to jest dla nas jednym w niewielu okien na świat Amigi, z niego korzystamy bardzo często więc też widzimy co by nam ułatwiło dodatkowo sposób jego użytkowania i poruszania się w tym systemie.

I jeszcze jedno recedencie: nie zamierzam z tym "walczyć" opcją ignorowania wątków - poddaję po prostu swoje przemyślenia na bazie spostrzeżeń strima. Daleko mi do wznoszenia rebelii ;).

P.S. A apollak od Ciebie śmiga jak cacy po przeczyszczeniu złącza krawędziowego zmywaczem do paznokci
OK o dysku nie wspominając, dzięki recedent!!!

Ostatnia modyfikacja: 15.04.2011 23:07:33
[#11] Re: Ignorowanie wątków.

@BagoZonde, post #10

Ignorowanie wątków - mogę zrobić, tylko muszę wiedzieć (muszę mieć wpisane np. do bugtrackera) gdzie i w jaki sposób ignorować, czy ukrywać czy co z nimi robić (a może traktować tak jak w gmail są priorytety poczty, by np. na dole danego widoku grupować te, które są zaznaczone jako ignorowane). Wpisz propozycję do bugtrackera, jednak miej na uwadze, że w aktualnym forum już tego nie zrobię tylko w nowym kodzie strony (jeśli chcesz testować zgłoś się do mnie mejlem).

[#12] Re: Ignorowanie wątków.

@BagoZonde, post #10

Tak sobie jeszcze przypomniałem (dlatego odpisuję w osobnym poście), że przydatna byłaby również opcja wyświetlania właśnie ostatnich tematów, a nie tylko postów, potrzebę zrobienia takiego listingu zgłaszał mi SirLEO.

[#13] Re: Ignorowanie wątków.

@grxmrx, post #11

W swoim pierwszym poście nie wyraziłem się wystarczająco jasno.

Chodziło mi o sytuację, w której wątek pełen bzdur zajmuje kilkanaście/dziesiąt ostatnich pozycji na:
- głównej stronie w sekcji forum po lewej stronie
- w 100 ostatnich postach

W ten sposób mogą umkąć inne potencjalnie interesujące wątki w tym samym dziale. Jeżeli ktoś jest zainteresowany wieloma działami forum, to nie wchodzi bezpośrednio do każdego z nich, tylko raczej korzysta z dwóch w/w funkcjonalności żeby ogarniać co się dzieje na forum (bo jest to najszybsze/najprostsze). A te funkcjonalności regularnie toną w morzu bzdur...

Dlatego ja pod "ignorowaniem wątków" rozumiałem ukrywanie ich na głównej stronie i w 100 ostatnich postach. Myślę że bezpośrednio w konkretnym dziale forum (np. "Amiga") nie ma takiej potrzeby bo tam widać tematy a nie poszczególne posty. Zaraz przekleje to do bugtrackera.

Może to nie rozwiązuje to problemu offtopiców, ale ułatwia życie gdy takowe się pojawiają i wątek staje się niezdatny do czytania.

[#14] Re: Ignorowanie wątków.

@strim, post #13

Czyli innymi słowy, może się zdarzyć, że "bzdurnych" (w subiektywnej opinii) postów jest tyle, że "100 ostatnich nie wystarcza". Czy problemem nie byłoby więc rozwiązanie "wyświetlaj posty z ostatnich 24h", "wyświetlaj posty z ostatnich 48h"? W ten sposób będzie pełne spektrum i nic nie umknie w morzu "bzdur". Pomysł grxmrx z pokazywaniem "100 ostatnich wątków" też nie jest zły.

Twój pomysł zakłada, że chcesz mieć funkcję, w której w profilu będzie zaznaczane (rejestrowane przez ticknięcie użytkownika) "nie chcę dalej czytać tego wątku" i w ten sposób np. "100 ostatnich" nie będzie tego uwzględniać. Pytanie jednak się rodzi takie, w jaki sposób to przechowywać w tabelach i w ogóle po co? Tabela będzie puchła niemiłosiernie od nadmiaru zbędnych wpisów, bo ktoś w połowie wątku uznał, że wątek go nie interesuje, jak i kolejnych 84, które się pojawiły. Problemem nie jest wyłączenie tego, czego nie chcesz czytać, ale zarządzanie tym. Prościej się ustawia mechanizmy dla wszystkich lub konkretnych podgrup niż dla każdego zarejestrowanego userów.

Warto też nadmienić, że, co już zauważono, w ten sposób dotykamy tematu offtopiców. Jedni są za tym, aby były, a inni są przeciwnikami. W mojej ocenie nie da się pogodzić obu stron i trzeba po prostu z tym żyć stosując co najwyżej proste w implementacji narzędzia, a nie skomplikowane algorytmy. Nie dajmy się zwariować. Własny, organoleptyczny filtr ignorujący jest najlepszy i najbardziej skuteczny.

[#15] Re: Ignorowanie wątków.

@mailman, post #14

W przypadku PPA bardziej spersonalizowane rozwiązania dotyczące choćby wspomnianych wątków specjalnie by nie obciążały i zbytnio nie zapychały bazy (chociaż trochę na pewno tak), jednak wtedy trzeba kilka rzeczy w kodzie inaczej napisać, np. jeśli stosuję buforowanie bloku z forum na głównej to muszę je robić dla każdej z wersji (dla każdego użytkownika co korzysta z opcji ignorowania i dla wszystkich pozostałych). To już jest bardziej temat w stronę projektowania i skalowania, więc wrócę do pisania tego co mi zostało do zrobienia zamiast pisania o tym jak można coś napisać lub nie ;)

[#16] Re: Ignorowanie wątków.

@mailman, post #14

Uważam że pewnym (akceptowalnym) rozwiązaniem byłoby wspomniane "100 ostatnich wątków". Znacznie poprawiłoby mi to czytelność forum, kiedy ciągną się nieinteresujące dla mnie tematy, szczególnie takie z dużą ilością postów i częstotliwością pojawiania się ich.

Jeśli chodzi o mój pomysł, to zdaję sobie sprawę z komplikacji natury technicznej. Nie czuje się jednak ekspertem od aplikacji webowych/php więc nie będę się wypowiadał jak miałaby wyglądać implementacja tego. Gdyby ktoś zechciał to zaimplementować ;) .

[#17] Re: Ignorowanie wątków.

@grxmrx, post #12

Podpisuję się obiema rękoma. Ale do tego proszę BARDZO o dodanie również opcji przeglądania w podobny sposób komentarzy pod newsami (X ostatnich newsów z komentarzami i kliknięcie przenosi mnie na ostatnio nieprzeczytany komentarz z danego newsa...).
Taki sposób prezentacji komentarzy pod newsami przyspieszył by znacznie ich czytanie (bo czasem w gąszczu 100 nieprzeczytanych komentów można się zgubić na jaki news się już klikało, a na który nie).

Ostatnia modyfikacja: 16.04.2011 12:44:17
[#18] Re: Ignorowanie wątków.

@grxmrx, post #12

Tak jak dokładnie to opisałem w #10 i się okazało, że wspomniał o tym także Tobie grxmrx sam SirLeo, opcja 100 ostatnich tematów i 100 ostatnich postów - myślę, że załatwiłaby sprawę. Jeżeli dany temat został "ruszony", znajdował by się po prostu na liście 100 ostatnich tematów. Tym samym - jak sobie tak myślę o naturze tego rozwiązania - dany temat skakałby w sumie raz na górę, a potem przeskakiwałby go inny i taka roszada miałaby miejsce, ale dzięki temu mielibyśmy najświeższe tematy na wierzchu. Nie wiem na ile takie rozwiązanie obciążyłoby silnik, w każdym bądź razie z tematami z ostatnich 48h też nie najgorszy pomysł, ale nie wiem czy po prostu nie łatwiej jest napisać to w ujęciu 100 tematów ostatnich w ogóle a nie z przedziału czasowego (który też silnik myślę, że obciążyłby bardziej).

Czyli mam zgłosić do bugtrackera? Bo to samo mi krąży po głowie co SirLeo :).

[#19] Re: Ignorowanie wątków.

@strim, post #1

Funkcjonalność została dodana do nowego kodu strony: http://www.ppa.pl/bugtracker2/index.php?do=details&task_id=56

[#20] Re: Ignorowanie wątków.

@grxmrx, post #19

OK

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem