Forum » PPA
[#1] Preferencje użytkownika
Wpadłem na pewien pomysł, który rozwiązałby problem różnorodności poglądów na portalu PPA. Mianowicie taką ankietę jaką widzimy na stronie głównej wypełniałby każdy rejestrujący się na PPA, jak również stali bywalcy, i wyniki ankiety pojawiłyby się przy nicku lub profilu, dzięki temu od razu można by rozpoznawać osoby o podobnych zainteresowaniach. Dla mnie byłoby super gdybym mógł znaleźć w błyskawiczny sposób osoby o podobnych zainteresowaniach. Kasowanie działów forum w preferencjach nie pomaga, bo w wątkach prawie zawsze biorą udział osoby, które chcą propagować własne rozwiązania nie licząc się z innymi.

Wyglądałoby to mniej więcej tak (np. dla mojego profilu):

Minniat
- AmigaOS4.0
- Klasyk

najlepiej w formie jakichś zgrabnych ikonek. (Boing ball, niebieski motyl itp.)

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 15:13:34
[#2] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Jak dla mnie nie ma większego problemu by takie oznaczenia wprowadzić. Czy ktoś jeszcze popiera ten pomysł?

[#3] Re: Preferencje użytkownika

@grxmrx, post #2

Wielu ludzi pod postami na forum ma wyszczególniony posiadany sprzęt , poza tym ja robię tak, że jesli chce sie czegos dowiedzieć o preferencjach danej osoby to klikam w jej avatar. Jeśli ma dane w Pau base to wszystko jest ok , jednak wielu ludzi tego nie zrobiło i tu jest problem.
[#4] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Jestem za.

[#5] Re: Preferencje użytkownika

@grxmrx, post #2

Ja byłbym za. Tylko zamiast podpisów pod awatarem powinny być widoczne małe ikonki: motyl - MOS, boing - AOS4, tęczowy ptaszek (checkmark) - klasyk lub coś w tym stylu.

Choć tak naprawdę wątpię czy przełożyło by się to na zmianę sposobu dyskusji na PPA.

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 16:52:28
[#6] Re: Preferencje użytkownika

@frywolny_marian, post #5

Przyczyniłoby się do tego, że podczas dyskusji przywiązywałoby się wagę do preferencji dyskutanta (które będą mogły być opcjonalnie zaznaczone przez użytkownika) i zapobiegałoby to tzw. "bashowaniu", "abuse'owaniu" itp. negatywnym zjawiskom, które pojawiają się w dyskusji w internecie. Użytkownicy o podobnych zainteresowaniach w mig by się rozpoznawali i chętnie rozmawiali ze sobą a jak wiadomo podczas takich dyskusji kłótnie będą znacznie rzadsze. Poza tym można by uniknąć podziału portalu na tematyczne w tym przypadku.

[#7] Re: Preferencje użytkownika

@vegeta, post #3

Do Ciebie, Łukaszu nie mam żadnych zastrzeżeń, kandydowałbyś na tym forum bez wątpienia na miano MVP (Most Valuable Poster) :) Akurat Twoje preferencje znam. Jakby każdy się poznawał w taki sposób nie byłoby problemów z moderowaniem dyskusji.

[#8] Re: Preferencje użytkownika

@grxmrx, post #2

No jeżeli nie ma problemu to jestem też ZA ;)

[#9] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Fajowy pomysl

[#10] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Mnie się pomysł podoba. Jestem za a nawet przeciw;). Jak najbardziej dobry pomysłOK

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 19:32:05
[#11] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #6

99% z nas wie jakie są preferencje innych.
Trzeba wziąć pod uwagę też to, że taka nalepka mogłaby działać jak płachta na byka i tylko z jej powodu moglibyśmy się wzajemnie atakować ;)

Pomysł uważam za fajny, ale czy to wypali to czas pokaże.

[#12] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Wszystko jedno, jeżeli się da. Niech większość zdecyduje.
[#13] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Jestem ZA, ale trzeba by ustalić, że użytkownicy wielu systemów mają takie preferencje jak kolejność ikonek - od najważniejszego do najmniej ważnego.

[#14] Re: Preferencje użytkownika

@11MASTEr, post #13

I tu zaczynają się rozmyślenia, czy przypadkiem nie najlepiej by było podać tylko jeden jedyny główny kierunek zainteresowań (AOS3, AOS4, AROS, MOS - kolejność alfabetyczna, co by nie było). czemu tak? Ponieważ wiele osób pomimo zaznaczenia np. 3 czy nawet 4 systemów i tak preferuje tylko jeden i ten jeden forsuje na siłę w każdej możliwej formie. Mi żaden system nie przeszkadza, ani rozwiązania z nich. Mi po prostu nie odpowiadają sposoby dyskusji niektórych pieniaczy (bez względu na stronę barykady) oraz wmawianie na siłę, że tylko wybrane przez pewne jednostki rozwiązanie jest jedynym słusznym. Wyznaczanie sobie pod ikonką kilku kierunków sprzyjałoby dalszemu szerzeniu takiego stanu rzeczy (większość zarówno zwolenników MOS jak i OS4 miało lub ma sprzęt pod OS3, pomimo, że ten system nie jest już w kręgu ich zainteresowań).
[#15] Re: Preferencje użytkownika

@Mandi^ATO, post #14

Popieram OK

Ogólnie idea ciekawa

OK

[#16] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Również popieram.

@vegeta: Klikanie w profil każdego rozmówcy jakoś mi nie podchodzi.

[#17] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Ciekawy pomysł. Faktycznie może ułatwić zorientowanie się, w jakich kręgach ludziska się obracają i albo pozwoli uniknąć części nieporozumień, albo je spotęguje. Będzie możliwość dodatkowej oceny wypowiedzi użytkownika, wiedząc w czym siedzi i może ułatwi zrozumienie jego punktu widzenia w danym temacie.

@Vegeta
Chcąc dowiedzieć się czegoś więcej na temat czyichś preferencji mogę sobie urządzić wycieczkę po np. PAU Base, ale na co dzień ikonka może być ułatwieniem. Średnio wygodnie czytać posty i co chwilę skakać w inne miejsce na zwiad celem "emocjonalnej oceny" wypowiedzi dyskutanta.

Mam nadzieję, że ludzie nie wstydzą się tego co ich interesuje, skoro wpisują się w rzeczonej bazie i umieszczają opisy w stopkach.

@frywolny_marian
Myślę, że nie zaszkodzi, a jak ktoś chce komuś przywalić, to kij i tak znajdzie.
Co obserwujemy przez cały czas.

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 23:45:40
[#18] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Funkcjonalność została wprowadzona do przygotowywanej, nowej wersji kodu strony, dodał ją quaint.

[#19] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Moze byc calkiem przydatne.
[#20] Re: Preferencje użytkownika

@grxmrx, post #18

Dziękuję. A wiadomo kiedy będzie dostępny nowy kod strony?

[#21] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

a kto bedzie to weryfikowal? :)

Bo taki os4 to kazdy moze sobie zaznaczyc przeciez. bedzie jakas komisja werifikacyjna, aby ustalic kto jest prawdziwym Amigowcem i jest godny aby przyozdobic sobie nicka odznaczeniem Boinga czy kazdy sobie sam ustawi co chce i caly ten pomysl mozna OKDR?

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 09:27:46
[#22] Re: Preferencje użytkownika

@Valwit, post #21

Taaaa... najlepiej zorganizować narodowy spis użytkowników Amigi i zrobić im wjazd na chatę, porachować sprzęty i wysłać wszystkich na obserwację do zakładu zamkniętego. Wtedy zaznaczę sobie w profilu Boinga z czystym sumieniem

[#23] Re: Preferencje użytkownika

@Valwit, post #21

No bez przesady po jakiego grzyba chciałbym zaznaczać coś czym nie jestem zainteresowany? Dla flame'ów? Uwierz mi, że poważni ludzie nie mają czasu na pierdoły.

[#24] Re: Preferencje użytkownika

@Tomski, post #23

A jak nazwiesz użytkownika, który nieprzerwanie przez kilka tygodni generował sobie nowe, fikcyjne konta na PPA "dla sportu" i na potrzeby doraźnego trollowania? No, poważne to to nie było.

[#25] Re: Preferencje użytkownika

@recedent, post #24

Gostek jest niepoważny. Administracja jest od tego aby takich delikwentów wyłapać i uziemić na amen.
Ma za dużo wolnego czasu i marnuje go na głupoty. Zaproponować mu prace na rzecz portalu;).

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 10:50:29
[#26] Re: Preferencje użytkownika

@Tomski, post #25

Administracja jest od tego aby takich delikwentów wyłapać i uziemić na amen.

Sprawą się zajęliśmy.

[#27] Re: Preferencje użytkownika

@Minniat, post #1

Jestem za jeżeli będzie możliwość wyboru tylko jednej ikonki a nie kilku.
(akurat w moim przypadku nie będzie to konieczne) :)

Czy przy okazji nie można by było dodać pod avatarem miasta?.
Pomimo, że jestem wpisany w PAUBase to często ktoś mnie się pyta skąd jestem. Ludzie są za leniwi żeby szukać czyjegoś nicka na innych stronach.
Kto jest za dodaniem państwa/miasta? :)

[#28] Re: Preferencje użytkownika

@Leon, post #27

Ja jestem przeciwny dublowaniu informacji, która w PAUBase już jest. Myślę, że na PPA można by było dodać wyświetlanie w profilu tego co w PAUBase użytkownik już wprowadził (w tym wypakdu miasta). Funkcjonalność taką pewnie dałoby się zrealizować w ramach FS#9 .

[#29] Re: Preferencje użytkownika

@strim, post #28

Takie coś byłoby super a za razem bardzo wygodne. OK

[#30] Re: Preferencje użytkownika

@grxmrx, post #2

Musze przyznać że te tzw. preferencje usera wyglądają całkiem fajnie.
Właściwie to całe nowe PPA się mi podoba, z tym że brakuje kategorii Efika i eMac :)

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 17:18:57
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem