Forum » PPA
[#1] Kategorie w nowej wersji PPA
Tak sobie patrzę na nową wersję forum i uważam że kategorie które zostały wprowadzone to dobra rzecz, ale zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej dział klasyka podzielić tak jak na Elektrodzie na Hardware i Software?

Amiga Hardware miałoby kategorie A1000, A2000, A500 itd., czyli wszystkie modele a nie tylko kilka jak jest obecnie. Nie wiem tylko, czy miało ich tylko tyle być, czy były ważniejsze rzeczy do zrobienia niż wpisanie każdego modelu ;)
Amiga Software miałoby kategorie np. AmigaOS 1.0 - 1.3, AmigaOS 2.0 - 2.1 itd.

Co prawda dawałem kiedyś tę propozycję jeszcze w starym bugtrackerze, ale widzę że sprzęt i soft został wrzucony do jednego wora. I użytkownicy nie mieli okazji się na ten temat wypowiedzieć.

[#2] Re: Kategorie w nowej wersji PPA

@jaa2, post #1

Za dużo kategorii i podziałów to też złe rozwiązanie, ale na pewno coś w tym jest co proponujesz. Inna sprawa, że użytkownik chyba (tak mi się wydaje) będzie wtedy musiał się zastanawiać gdzie co napisać, bo sprzęt i oprogramowanie często ma ze sobą związek. Mając to na uwadze zrobiłem kategorie, które działają na zasadzie tagów. Użytkownik może aktualnie przy dodawaniu wątku zaznaczyć checkboxami do jakich kategorii chce przypisać swój wątek, więc jedyne co zostałoby do zrobienia to wprowadzenie grupowania kategorii, ale w taki sposób by nie przytłoczyć nikogo nadmiarem kategorii i opcji.

Kategorie i wszystkie dane tam wpisane są testowe, na pewno kwestią ustalenia pozostaje które będą docelowo. Później i tak wyjdzie w praniu co jest potrzebne i będziemy w miarę zapotrzebowania dodawać i porządkować.

Pozostaje oczywiście kwestia kategoryzowania tych wątków, które już powstały - będę siedział w wolnych chwilach i klikał :)

[#3] Re: Kategorie w nowej wersji PPA

@grxmrx, post #2

Mnie ciekawi czemu w dziale Morphos jest kategoria Morphos1.4.x a nie ma Morphos 2.x. Trzeba by to w kupę połączyć co?

[#4] Re: Kategorie w nowej wersji PPA

@Arbuz, post #3

Wszystkie kategorie i dane są testowe, patrz post wyżej

[#5] Re: Kategorie w nowej wersji PPA

@grxmrx, post #2

Użytkownik może aktualnie przy dodawaniu wątku zaznaczyć checkboxami do jakich kategorii chce przypisać swój wątek

Moje zdanie jest takie, że te same checkboxy można by umieścić w preferencjach, aby każdy mógł dostosować które kategorie w dziale chce widzieć. Chyba że już nad tym myśleliście.

Za dużo kategorii i podziałów to też złe rozwiązanie

Można podzielić prościej, np. OCS, ECS i AGA. Oba ewentualnie można podzielić na low-end i high-end. :) Ale tu bym poczekał na inne propozycje.

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem