Forum » PPA
[#1] Czy mozna stworzyc dzial prywatny?
Czy mozna stworzyc na PPA dzial z dostepem na haslo?

Pomysl zaczerpniety z innych for.
Chodzi o stworzenie prywatnego dzialu z dostepem na haslo.
Taki dzial bylby dla projektow amigowych.
Dostep do takiego dzialu mialyby osoby uczestniczace w tworzeniu owych projektow. Chodzi o zmobilizowanie i zintegrowanie "czynnych" amigowcow.

A wiec czy mozna..?
[#2] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #1

Moje 3 grosze: Jak chcesz luzi mobilizować to nie hasłuj im dostępu ;) . Teraz nawet bez hasłowania jest to trudne.

[#3] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #1

Bardzo dobry pomysł. Brakuje platformy gdzie można by było na uboczu coś poknuć.
Jednak wątpię żeby pomysł przeszedł.

[#4] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@strim, post #2

Ale tu nie chodzi o samo ograniczenie dostępu. Pewne rzeczy nad, którymi się w mniejszej grupce pracuje nie powinny wypłynąć na światło dzienne za wcześnie. Rezultat pracy byłby dostępny dla wszystkich. Każdy chętny mógłby też do takiego zamkniętego "kółka" dołączyć.
Sam ostatnimi czasy dłubię wspólnie z kilkoma osobami parę projektów i miejsce takie przydałoby się.

[#5] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #1

Chodzi Ci o miejsce, gdzie nie będę mógł rozsiewać aury defetyzmu, braku wiary w powodzenie i fatalizmu?
Czarno to widzę...

[#6] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #1

Nie ma takiej opcji i nie wiem czy będzie (chyba, że ktoś się zgłosi i zrobi). Rozumiem, że chodzi Ci o grupy na forum, możliwość założenia swojej itd. Aktualnie projekty z ograniczonym dostępem do wybranych osób są dostępne w bugtrackerze.

[#7] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@grxmrx, post #6

ale mam takie pytanie

Jak to bylo zrobione, ze dzial "PPA" i "rzeznia" byl widoczny dopiero po zalogowaniu sie.
O cos podobnego wlasnie by sie rozchodzilo, tylko bez mozliwosci rejestrowania sie.
Sek w tym, ze dzial nie ma byc widoczny dla wszystkich zalogowanych uzytkownikow PPA, tylko pewnej grupy.
Konta tych uzytkownikow zakladali by admini.
[#8] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #7

To jest jak najbardziej możliwe do zrobienia. Funkcjonalności takiej aktualnie nie ma, ktoś musiałby ją napisać. Jestem jak najbardziej za, możesz wpisać do bugtrackera ten pomysł i namówić innych na zagłosowanie na niego - wtedy będę widział jakie ma poparcie.

[#9] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@grxmrx, post #8

Ok, tylko czy ktos w ogole zaglada na tego "bugtrackera".
Bo ja przyznam sie szczerze, zagladnalem tam po raz pierwszy i podejrzewam, ze nie jestem jakims wyjatkiem.
[#10] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #9

Zagląda, ale ile dokładnie osób - tego nie wiem, ale to nie ma związku z tematem. Jeśli chcesz żeby zgłoszona przez Ciebie funkcjonalność nie była zapomniana, by widzieć czy inni również inni są taką funkcjonalnością zainteresowani - namawiaj ludzi do poparcia pomysłu, oddawania głosów (jest taka opcja w bugtrackerze).

Od wielu lat spełniam życzenia użytkowników, to jest mój wolny czas, gdy inni zajmują się swoim życiem prywatnym czy spędzają inaczej swój czas - ja zwykle siedzę całymi dniami (wolny czas po pracy), weekendami i staram się spełniać różne życzenia i zachcianki, ale nie będę tego robił jeśli nie wiadomo czy ktokolwiek tego będzie używał (już za dużo było pomysłów, które były fajne, ale później nikt tego nie używał). Po prostu warto wiedzieć czy jest sens poświęcania czasu na zrobienie funkcjonalności, która nie wiadomo przez ile osób będzie używana. Jeśli nie ja to może ktoś inny mógłby takie coś zrobić, kod strony jest otwarty dla wszystkich, którzy mają wiedzę w temacie programowania w PHP i chcą rozwijać nasz portal.

[#11] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #9

Bugtracker to raczej narzędzie dla nas, prowadzących portal. Jest to jego nowa wersja, która zakłada większą interakcję z użytkownikami niż poprzednia.

[#12] Re: Czy można stworzyć dział prywatny?

@selur, post #1

Ponieważ pomysł poparło 17 osób w bugtrackerze zająłem się tym i zrobiłem taką funkcjonalność już w ramach nowego kodu strony - http://beta.ppa.pl

Do grupy testowej (jest na liście na samym dole dla wybranych użytkowników) ma dostęp selur i strim oraz admini, nikt inny nie powinien mieć tam dostępu.
Zainteresowanych do testów proszę o zgłoszenie do mnie mejlem to dodam użytkownika do tej tajnej, ukrytej grupy, której dyskusje nie powinny być widoczne dla innych.

[#13] Re: Czy można stworzyć dział prywatny?

@grxmrx, post #12

Wydaje się działać poprawnie, aczkolwiek... czy użytkownicy należący do owej tajnej grupy nie powinni widzieć twórczości tej grupy w "ostatnich postach" i "ostatnich wątkach" ? Jeżeli użytkownik należący do owej grupy, nie widzi zmian zachodzących na jej forum, to wg. mnie redukuje funkcjonalność tego rozwiązania.

[#14] Re: Czy można stworzyć dział prywatny?

@strim, post #13

Nad pojawieniem się wątków dla grup w ostatnich wątkach będę jeszcze pracował. Aktualnie zostawiłem tak jak jest żeby nie tworzyć na szybko jakiejś protezy.

[#15] Re: Czy można stworzyć dział prywatny?

@strim, post #13

po co utrudniac modyfikacje... nie jest to wcale niezbedne, bo jesli ktos bedzie aktywnym czlonkiem tej grupy, to i tak non stop bedzie zagladal do tego dzialu.
Bardziej przydala by sie jakas mozliwosc wrzucania plikow przez tych uzytkownikow, chodzi o ewentualne schematy, betascreeny czy techdema w obrebie tej grupy/tego dzialu.
[#16] Re: Czy można stworzyć dział prywatny?

@grxmrx, post #14

Ok, jednak nie działa to prawidłowo ;).

Klinięcie w link w forum: http://beta.ppa.pl/forum/prywaciarze/23401/testowy-temat-w-dziale-dla-grupy-prywatnej#m299897 powoduje przeniesienie do komentarzy do artykułu "[#1] Re: Niezbyt krótki kurs używania FFmpeg - część 1". Co ciekawe URL w przeglądarce wydaje się OK.

[#17] Re: Czy można stworzyć dział prywatny?

@strim, post #16

W nocy był import, który najpierw kasuje, a później nadpisuje tabelę, stąd różnica.

[#18] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #1

Co dalej z tymi działami? Funkcjonalność już jest dostępna, więc jakie działy i dla kogo tworzyć?
[#19] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@grxmrx, post #18

Proponuje dzialy wg klasyfikacji sprzetu:
1) klasyk,
2) klasyk rozbudowany (PPC i karty),
3) AOS 4
4) Morphos
5) pozostale
[#20] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #19

Przecież to bez sensu. To jest powielanie działów już istniejących. Czym one się miałyby różnić? Tym, że byłyby zamknięte i dostęp do nich miałaby garstka? Chyba czegoś nie rozumiem.
[#21] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@mailman, post #20

na pewno nie bylyby zasmiecone "komentarzami" osob nie zaangazownaych w dany projekt
[#22] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@PrzemasIII, post #21

Ale jaki projekt? Z tego co napisał Selur jest jakaś idea stworzenia kopii obecnego forum z tym że dla zalogowanej "elity". Jaki to ma związek z projektami, o których się zaczęło?

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 16:01:14 przez mailman
[#23] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@mailman, post #22

z pierwszego postu ?
[#24] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@PrzemasIII, post #23

Przeczytaj post 19, bo widzę że chyba nie rozumiesz (albo ja od samego początku nie rozumiem idei tego działu).
[#25] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@mailman, post #24

wydaje mi sie ze post 19 jest rozwinieciem 1 :)
[#26] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #1

"Chodzi o zmobilizowanie i zintegrowanie "czynnych" amigowcow."

Zamykając się w pokoju odosobnienia na jakiekolwiek wpływy/pomoc z zewnątrz?

Na mój rozum to w naszym małym środowisku jest większa szansa znaleźć wsparcie jeśli poprosisz jawnie o pomoc, tłumacząc czego konkretnie trzeba do danego projektu.

No chyba że ktoś leci na elitarność, ja mam dostęp do tajnego forum a wy nie...

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 16:41:00 przez Shoonay
[#27] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@Shoonay, post #26

mi zadna elitarnosc nawet na ulamek sekundy do glowy nie przyszla . . . Myslalem raczej nad ulatwieniam komunikacji tym ktorzy cos tam skrobia, zeby nie musieli sie przebijac przez kilkanascie postow z grtulacjami, krytyka itp itd. A do tematu proponuje powrocic jak zapotrzebowanie na takie rozwiazanie wystapi :)

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 16:55:12 przez PrzemasIII
[#28] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@Shoonay, post #26

Zamykając się w pokoju odosobnienia - tak, wlasnie o to chodzi, zeby pracowac w ciszy i skupieniu a nie w piaskownicy z gromada wrzaskunow :D
A proponowane dzialy sa takie, co by nie zaczynac flamewarow typu "ohh wszedlem tu bo... myslalem, ze to cos dla nowych Amig a nie dla starego pudla"... kazdy bedzie mogl zobaczyc w jaka platforme chce sie zaangazowac bo bedzie mial napisane czarno na bialym te "drzwi prowadza do..."
A co do elitarnosci... proponuje aby kazdy, kto chce czynnie uczestniczyc w tworzeniu, po prostu zglosil taka chec. Poki co mozna by zakladac konta kazdemu kto by chcial w tym brac udzial, a w trakcie wyjdzie, kto chcial tylko potrolowac... (odpowiednio zostalby potraktowany :P).
Oczywiscie zrobilbym wstep wzbroniony osobom postronnym, z kontem zalozonym na PPA 2 dni temu, o nicku typu Jasiu1234567.. pomysł
[#29] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@selur, post #28

To znaczy - chodzi Ci o to, żeby dany projekt programistyczny był w odpowiednim dziale? Można zrobić i tak, ale moim zdaniem nie będzie ich znowu aż tak dużo. Na początek wystarczyłaby adnotacja przy nazwie projektu - np. "Superfrog 2 (Amiga klasyczna)", a z czasem się zobaczy czy potrzebne są w ogóle działy.
[#30] Re: Czy mozna stworzyc dzial prywatny?

@recedent, post #29

Propozycja jak najbardziej do przyjecia.
Pytanie kto jest zainteresowany czynnym udzialem?
Moze wpiszcie tu swoje nicki.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem