[#1] Emulator maca a prędkość działania
Witam.Mam ami z 1200ppc 240/40/40 i gfx Bvision.Odpalam emu maca w rodzialce 640x480.

W gazetach amigowych piszą,że na tej konfiguracji gry pomykaja.
Odpalam np: Wolfa3d lub Alone in the Dark i w rozdzialce(gry) 320x240 pomyka(małe okno) a jak uruchamiam w 640x480(w grze) zaczyna zacinac ostro.Chce uzyskać pełne okno gry!!!

Moje pytanie brzmi jak to mam odpalac by pomykalo(jak pisze w owych gazetach)

p.s odpalalem emulator na wielu sterownikach i nadal jest to samo
[#2] Re: Emulator maca a prędkość działania

@jarecki130, post #1

040 nie uciagnie wiecej niz 320x2XX.
Podobnie jest z amigowym Doomem czy Hereticiem w wersji 68k.
Zdaje sie ze Mac nie ma rodzialki lo-res, wiec odpal na duzym oknie, stosujac trik "co druga linie lub piksele 2x2, 2x1 itp.
[#3] Re: Emulator maca a prędkość działania

@jarecki130, post #1

Tryb ekranu: 320x200
Rozmiar: 640x400
z AutoScroll

gre odpalasz w 320x200 tylko musisz wycentrowac myszka okienko z gra i to wszystko. tak samo ladnie dziala tez na AGA w NTSC. pamietaj tylko, zeby w systemowym "ScreenMode Preferences" miec wlaczone - "AutoScroll".

Ostatnia modyfikacja: 29.06.07 00:29
[#4] Re: Emulator maca a prędkość działania

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Dobry pomysl. Sam tak sprobuje. :)
[#5] Re: Emulator maca a prêdkość działania

@Andrzej Drozd, post #2

Uciagnie uciagnie. Mam Apollo 040/40 (FPU, MMU) i AGAte, monitor 1084s.
Mac chodzi w Highres Laced, 256 kolorow. Sterownik zewnetrzny Turbo EVD.
Doom II i Wolf na pelnym ekranie bardzo przyzwoicie sie sprawuja - nie jest to moze mistrzostwo wszechswiata, ale grac sie da (oprocz tego ze w Doomie nie dziala mi CTRL, wiec nie moge strzelac :) ktos moze wie jak to obejsc?)
Reszta gier - typu Alone in the Dark, czy te bardziej "statyczne" - King's Bounty, Colonization, Monkey Island - dzialaja pewnie tak jak na prawdziwym Maku (pisze pewnie, bo niestety nie mam porownania :) )
Speed test wykazuje ok. 90% wydajnosci Quadry 950.

Pzdr!

Bartek
[#6] Re: Emulator maca a prêdkość działania

@Bartek_S, post #5

Tak z czystej ciekawości, po co Dooma odpalać pod Macintoshem, skoro na 040/40 pomyka amigowy Domm?

[#7] Re: Emulator maca a prêdkość działania

@Bartek_S, post #5

Stosujac te zewnetrzne sterowniki mam bialy ekran i nic wiecej
[#8] Re: Emulator maca a prêdkość działania

@GumBoy, post #6

po co odpalac...z ciekawosci wlasnie :)

Pzdr!
Bartek
[#9] Re: Emulator maca a prędkość działania

A wiec u mnie wyglada to tak:
Tak jak kolega jarecki130 mam BVision i zaobserwowalem taki problem:

Na BVision nie dziala mi zaden sterownik zewnetrzny - bialy ekran i tyle.
Natomiast na wewnetrznym cgx/p96, Mac odpala sie w 320x240, jednak nie dziala Autoscroll i mam dostep tylko do 1/4 ekranu. Gdzie ustawic Autoscroll?

PS. Na AGA natomiast dzialaja mi stery MuEVD (tak jak to masz na sreenshocie) i TurboEVD, ale jeszcze nie probowalem z 320x240.
[#10] Re: Emulator maca a prędkość działania

@Andrzej Drozd, post #9

> Gdzie ustawic Autoscroll?

sprawdz MuEVD z nowszym MacOS8 i rozdzialka nie 320x240 tylko 320x200
i jak nie masz takich rozdzielczosci to tylko dodaj w CGX mode (tez 640x400).

[#11] Re: Emulator maca a prędkość działania

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

W ScreenMode mam to od zawsze zaptaszkowane. Ale co ma wybor rodzialek dla WB, do ShapeShiftera?

Z MuEVD jeszcze pokombinuje oraz dodam nowe rozdzialki, ale oczywiscie spodziewam sie bialego ekranu...

Ostatnia modyfikacja: 29.06.07 15:33
[#12] Re: Emulator maca a prędkość działania

@Andrzej Drozd, post #11

no to masz tam dobrze. ustawienia rozdzielczosci w screenmode nie maja znaczenia. moze najlepiej wpierw sprawdz u siebie na AGA, bo u mnie na karcie graficznej stary OS7 nie chce wystartowac, ale bialego ekranu nie mam tak jak u was tylko zatrzymuje sie w trakcie wczytywania (tego paska postepu), z systemem OS8 startuje na BVision no problem i da sie przesuwac ekranem z MuEVD, bez tego sterownika sprawdzilem teraz i faktycznie nie da sie przesuwac. ja tak gralem kiedys na AGA w DukeNukem3D i dzialal wystarczajaco szybko na pelnym ekranie z MuEVD na 040 oczywiscie w 320x200 z ta sztuczka "Tryb ekranu: 320x200 Rozmiar: 640x400".

Ostatnia modyfikacja: 29.06.07 16:44
[#13] Re: Emulator maca a prędkość działania

http://skolman-mws.w.interia.pl/mac/MuEVDPrefs.lha

[#14] Re: Emulator maca a prędkość działania

@jarecki130, post #1

Wiec przesiedajac sie na amige 4000 z Voodoo moge teraz stwierdzic że Mak w rozdzialce 640x480(full screen dla gier 3d)poprostu śmiga czego niestety w żadny sposób nie osiągnołem na A1200.

[#15] Re: Emulator maca a prędkość działania

@jarecki130, post #14

Gratulacje :) OK

[#16] Re: Emulator maca a prędkość działania

@jarecki130, post #1

Chce uzyskać pełne okno gry!!!

Moje pytanie brzmi jak to mam odpalac by pomykalo(jak pisze w owych gazetach)

Owe gazety pochodzą z czasów obligatoryjnej propagandy sukcesu. W rzeczywistości ŻADNA gra FPP nie będzie "pomykać" na 68040 w rozdzielczości 640x480, ani puszczona "natywnie", ani tym bardziej pod emulatorem.

Pewnym kompromisem jest utworzenie trybu 512x384. Mac coś takiego miał w standardzie i część gier to obsługuje, w tym Wolf.
[#17] Re: Emulator maca a prędkość działania

@Daclaw, post #16

Wszystko smiga w 640x480 na Voodoo pod ami 4000 z 60tka.Sprawdzilem !

Ostatnia modyfikacja: 25.10.2008 22:38:27
[#18] Re: Emulator maca a prędkość działania

@jarecki130, post #17

Taaa. A świstak siedzi.

Na nic voodoo, kiedy na emulowany macu wszystko jest "software render", a dane idą przez ZorroIII. To już BVision jest w lepszej sytuacji.
[#19] Re: Emulator maca a prędkość działania

@Daclaw, post #18

Niezależnie od tego co piszesz, to emulowany Macintosh u Jarka w rodzielczości 640x480 i 8 bitach chodzi naprawdę przyzwoicie. Wczoraj sam z ciekawości poprosiłem Jarka aby mi to pokazał i byłem mile zaskoczony. A mam porównanie do oryginałów, np. taki LC III nie chodzi szybciej.

[#20] Re: Emulator maca a prędkość działania

@jarecki130, post #14

śmiga czego niestety w żadny sposób nie osiągnołem na A1200.

Chodzi o predkosc ramu, ktory jest okolo 3x szybszy niz na A1200. Ciekawe jak ta sprawa bedzie wygladac na NatAmi?
[#21] Re: Emulator maca a prędkość działania

@Andrzej Drozd, post #20

Właśnie też jestem ciekaw- pamięć w karcie turbo? Czy może tryby 2d Voodo są tyleż szybsze od BVison?
[#22] Re: Emulator maca a prędkość działania

@BULI, post #21

Pewnie chodzi o pamięć i szybszą szynę procesora. Bo wcześniej Jarek miał w Amidze 1200 też mediatora i Voodoo. No i szybszy twardy dysk, bo obecnie ma UWSCSI, a wcześniej był pod FastATA (a Amiga 1200 z Blizzardem PPC i 060 ma gorsze osiągi niż np. takie Apollo z 060)

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2008 12:23:56
[#23] Re: Emulator maca a prędkość działania

@AS, post #22

Pod MAKIEM w grach 3d (software) będzie przedewszystkim chodziło o moc obliczeniową (procek w A4000 nie będzie szybszy), szybkość grafiki (tu szybkość szyny będzie się też na to skaładać) no i szybkość pamięci/szyny powinna mieć znaczenie, ale ja mam pytanie czy to taki konfig jest również dużo szybszy z porównywalną A1200 w grach czysto amigowych (68k + 3d software)?
[#24] Re: Emulator maca a prędkość działania

@AS, post #19

w 8 bit to juz na AGA dobrze chodzi.

[#25] Re: Emulator maca a prędkość działania

@BULI, post #23

Zwróć uwagę, że Jarek napisał o emulacji pod Motorolą 68060 na Amidze 4000. Nie było Maka z tak szybkim procesorem, a więc pod tym względem Mak nie jest szybszy. Najszybsze miały 68040/33 (np. Quadra), później już były procesory PPC. Natomiast Maki miały sprzętowe wspomaganie 3D i srzętowe dekodowanie grafiki jpg, stąd dobrze sobie radziły z grafiką.

[#26] Re: Emulator maca a prędkość działania

@AS, post #19

Wiem jak chodzi. W grudniu minie 12 rok mojej przygody z Makiem emulowanym na A4000 z 060 i kartą GFX. ;)
[#27] Re: Emulator maca a prędkość działania

@AS, post #25

Chodziło mi o porównanie A4000 i A1200 co do wydajności procka/szyny/pamięci/grafy i przełożenie tego na praktycznie wyniki w Ami grach/programach.

Wspomaganie 3D w tych makach to zskoczenie.. To że grafiki w MACach były dużo szybse (tety wydajnśći) to wiemy ale 3d? Możesz coś wiecej o tym napisać.
[#28] Re: Emulator maca a prędkość działania

@BULI, post #27

a te porownania byly w ciemno czy porownywaliscie A4000 z A1200, ktora takze miala taki sam 060 i ta sama karte gfx, takie same ustawienia?

[#29] Re: Emulator maca a prędkość działania

@BULI, post #27

Trochę uprościłem z tym 3D. Chodziło mi o programowe wspieranie 3D, ale jest ono wspomagane sprzętowo przez szybką (jak na tamte czasy) grafikę w Macintoshu. W Amidze na emulatorze 3D jest generowane całkowicie programowo. Stąd gry 3D na Maku idą w miarę dobrze (nawet pod 030), na Amidze przy dużo szubszej 060 tną się.

SKOLMAN_MWS: Amiga 1200 miała Blizzarda PPC z 060, Mediatora z Voodoo 3 2000 i fast ATA, a Amiga 4000 Cyberstorma PPC z 060, Mediatora z tą samą garfiką, a dysk na UWSCSI. W obu przpadkach partycje Makowe (nie plikopartycje). Natomiast prędkość to odczucie po uruchomieniu kilku gier (nie jakieś pomiary, bo chodzi o wygodne pogranie), gdzie na Amidze 4000 wyraźnie widać płynność działania i można spokojnie w większość gier pograć. Na Amidze 1200 te same cieły się zbyt mocno, aby można było pograć.

Ostatnia modyfikacja: 27.10.2008 12:01:09
[#30] Re: Emulator maca a prędkość działania

@AS, post #29

Ciekawe czy tak duża różnica była by również widoczna przy porównaniu BVision i CVision w tych konfiguracjach?!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem