[#1] Slam Tilt się nie uruchamia :-(
Witajcie.

Slam Tilt to niewątpliwie jeden z najlepszych fliperów na Ami.
Niestety, od kiedy przesiadłem się na WinUae nie jestem w stanie go uruchomić. Na klasyku działał wyśmienicie.
Jest to wersja Aga, kiedy go uruchamiam prosi dysk w df0 i wiesza cały system. Jeśli przyłączę pusty dysk, prosi o df1 i tak dalej.

Pod poniższym linkiem znajduje się grab z wylistowaną zawartością katalogu z grą (w DOpusie), oraz zapis z SnoopDosa.

http://odsiebie.com/pokaz/4385232---9974.html

Poradźcie coś, bo gra leży i się marnuje

[#2] Re: Slam Tilt się nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #1

Zainstaluj na HD.
Pliki wykonywalne są spakowane StoneCrackerem (chyba). Rozpakuj je - XFDDecrunch daje radę.
Ewentualnie mogę Ci podesłać moją, działającą kopię.

[#3] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@APC74, post #2

No to niby jest właśnie wersja HD. Tylko nie wiem dlaczego (może to jest przyczyna) plik HD (jak widać na liście w DOpusie) ma wartość 0 KB.

Mam jeszcze wersjë w adf'ach, tylko z nie wiem skâd pobraę instaler dla whdload

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2009 22:26:50
[#4] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #3

Acha. Ten komunikat mnie zmylił. :)
Plik HD ma u mnie rozmiar ok. 103KB.

EDIT: Sorki. Popieprzyłem - kliknąłem nie ten plik :(

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2009 22:31:18
[#5] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@APC74, post #4

Wersja w adf'ach, co prawda dosowa, ruszyła z dyskietki, ale gra staje na wyborze stołu. A z poziomu systemu to jest to samo co wersja HD, każe włożyć dysk i wiesza system.

[#6] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #3

tylko z nie wiem skâd pobraę instaler dla whdload

Chyba żartujesz, prawda? Nie można być już takim ignorantem. Google Ci wyłączyli? Wyszukiwarka na PPA nie działa? Co do WHDLoad, to jest nawet banner.

[#7] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #3

WHDL. installer do tej gry znajdziesz tu, a wiecej informacji na jej temat mozesz znalez na tej stronie. ;)
[#8] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@mailman, post #6

Słuszna uwaga panie Moderatorze. Jaki ze mnie idiota, zamiast radzić sobie samemu, to zaśmieciłem forum pierdołami. Obiecuję, to się więcej nie powtórzy.

Uprzejmie zatem proszę, o wykasowanie postu.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2009 13:43:51
[#9] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #8

Radzić sobie z problemem, którym jest pytanie o coś, co Google wyrzuca jako pierwszy odnośnik - przyznasz, że to trochę śmieszne z Twojej strony.

I nie masz co się obrażać czy zasłaniać takimi uwagami. To jest po prostu ignorancja.

[#10] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@mailman, post #9

Ale ja się wcale nie obraziłem :)
Jeżeli zabrzmiało to ironicznie, to SORY.
Czasami człowiek zrobi coś bez zastanowienia, ot tak.
Zresztą problem już rozwiązany. Post można zamknąć
Pozdrawiam

[#11] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #10

Witajcie po raz kolejny.
Problem gry polegał na tym, że nie chciała się ona uruchomić, gdy w systemie włączona była karta graficzna i P96.
Na klasyku miałem CVision 3D z cyberGFX 3 i tam gra chodziła (w wersji HD).
Więc zrobiłem sobie wersję whdload i gdy myślałem że problem jest już rozwiązany wyskoczyło mi takie coś:

http://odsiebie.com/pokaz/4452556---e9fa.html

Majstrowanie z plikami kickstart'ów nic nie dało. Zmienianie nazw, przenoszenie itp. itd.

W sieci natknąłem się na podobny problem (nie tyczący się Slam Tilta). Chodziło o wersje kickstart'ów. Najlepsze jest to, że Mam Rise Of The Robots także whdload, który wymaga identycznego kickstaru co Slam Tilt.slave (czytałem w dokumentacji obydwu slave'ów). I Rise... się uruchamia bez problemu.
Można zdurnieć.

Tak na marginesie, przez tą grę (choć jest mnóstwo innych fajnych gierek na Ami) to, gdyby to było możliwe, cofnął bym się w czasie, walnął sobie w łeb i powiedział nie sprzedawaj Ami, nie przesiadaj się na WinUae, bo będziesz kiedyś tego strasznie żałować.
Bo właśnie tak jest.

Przestrzegam Was przed pozbywaniem się klasyków (jeśli są tacy, niech się 5 razy zastanowią!!!)

[#12] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #11

A ten tekst kolega czytal? ;)

EDIT: A gdy uzywasz nowszej wersji whdload, to wyskakuje ten sam blad?

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2009 10:43:11
[#13] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@Irek´72, post #12

UAE SUX ...

sciagnij wersje na PC jest o jeden stol wiecej i dziala juz od P166 MMX "plynnie" :)

na amidze zapieprza na 14 mhz :D

[#14] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@HOŁDYS, post #13

HOŁDYS napisał(a):

> sciagnij wersje na PC jest o jeden stol wiecej

Jesteś pewien, że wiesz o czym piszesz?
W mojej są 4. No, chyba że jest jakis tajny kod na piąty stół.

[#15] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@HOŁDYS, post #13

Wydaje mi sie ze problem tkwi w przestazalej wersji WHDLoad. Po zainstalowaniu nowszej wersji (16.6-16.9) powinno wszystko chodzic bez problemow ;).
[#16] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@Irek´72, post #12

Tak czytałem, wersje kickstartów mi się zgadzają. Spróbuję jeszcze zainstalować nowy whdload. jeśli to nic nie da, dam Wam już spokój a sam pogodzę z graniem na emulowanej gołej Amidze 1200 (z 4 MB Fastu-bo na takiej mi rusza bez problemu) z adf'ów.

[#17] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@HOŁDYS, post #13

Odnośnie grania w Slam... na PC, po pierwsze nie ten klimat
a po drugie ściągnąłem go (w wersji na klona) chyba z 6 różnych źródeł i żaden nie chodzi. Nie pomogły ustawienia trybów zgodności i innych durnowatych ustawień. A jak mam go odpalać na VirtualPC na windzie 98/95 to wolę go odpalić na WinUae.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam

[#18] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #17

Coś masz spaprane w systemie. U mnie gra pomyka bez problemu pod XP (jedyny problem to brak piątego stołu o którym pisał Hołdys).

No chyba, że pod Vistą próbujesz, to się Trollo może wypowiedzieć czy działa (jeśli ma).

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2009 12:42:44
[#19] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@GumBoy, post #18

Tak jak napisałem, nie będę drążyć tematu Slam Tilta na PC. Nie ten klimat i basta :D Gierka chodzi na gołej Ami 1200 bardzo dobrze i jeśli nic się nie da już z tym zrobić to na tym przystanę.
A co do sytemu to mam XP Home SP2 i wszystko chodzi bez zarzutu.

[#20] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #19

don_rafito napisał(a):

> Tak jak napisałem, nie będę drążyć tematu Slam Tilta na PC. Nie
> ten klimat i basta :D Gierka chodzi na gołej Ami 1200 bardzo
> dobrze i jeśli nic się nie da już z tym zrobić to na tym
> przystanę.

Na gołej + HD działał mi bez WHDLoad. Jakiś tam instaler własny wystarczył.

> A co do sytemu to mam XP Home SP2 i wszystko chodzi bez
> zarzutu.

Jak wszystko, skoro SlamTilt niet? :)

[#21] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@GumBoy, post #18

GumBoy napisał(a):

> Coś masz spaprane w systemie. U mnie gra pomyka bez problemu
> pod XP (jedyny problem to brak piątego stołu o którym pisał
> Hołdys).
>
> No chyba, że pod Vistą próbujesz, to się Trollo może
> wypowiedzieć czy działa (jeśli ma).

U mnie pod 64-bitową Vistą działał, wtedy jak na PPA był turniej, ktoś wspomniał (Ty?) czy można na PieCowej wersji grać to z ciekawości sprawdziłem.
I nie, piątego stołu nie było i nie ma, HOŁDYSowi się pokićkało z Pinball Illusions który w wersji amigowej ma tylko 3 stoły a na PSX/PC jest czwarty z wikingami (swoją drogą chyba najbardziej grywalny) ;)

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2009 13:48:48
[#22] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #16

Nowe wieści z wrontu

Z"update"owałem whdload do wersji 16.9 i pomogło, tylko że gra staje na wczytywaniu stołu (biały ekran). Slave robiłem z wersji cr.DLM.

[#23] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #22

Moja propozycja - rozwiązanie siłowe. :)

Na płycie z AOS 3.9 masz również AOS 3.1. Zainstaluj tego AOSa 3.1 sobie "obok", dodaj konfig w WinUAE odpowiadający A1200 z 030 + FAST i wtedy nie ma bata. Pójdzie - ja tak mam (oddzielny konfig dla gier, bez karty graficznej i "wodotrysków").

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2009 15:04:13
[#24] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #22

Bez sensu. Przecież tu masz legalną i oryginalną wersję http://team.back2roots.org/Games/Files/Slam%20Tilt%2C1/. Jeśli chodzi o instalowanie gier z cracków to Cię zmartwię, bo większość slave'ów działa tylko i wyłącznie z oryginałami.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2009 15:08:19
[#25] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@APC74, post #23

Ale gra chodzi mi na gołej Ami 1200 020 4MB. I na gołym systemie 3.1 do 3.9 też (ale bez karty gfx), w wersji HD nie slave. A po prostu ja chciałem ją mieć na konfigu, którego używam na co dzień :)

[#26] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@asman, post #24

Zauważyłem to (także przy innych gierkach). Spróbuję z wersją proponowaną przez Ciebie. W każdym razie, dzięki za link.

[#27] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@asman, post #24

Problem zrobienia slave miałem też z innymi pinbalami (adf'y NDOS także skracowane)

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2009 17:58:20
[#28] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@don_rafito, post #27

Slave się nie robi. Slave jest w zestawie z installerem.

[#29] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@GumBoy, post #28

Tak wiem, złej terminologii użyłem.

[#30] Re: Slam Tilt sić nie uruchamia :-(

@asman, post #24

[url]http://team.back2roots.org/Games/Files/Slam%20Tilt%2C1/[/url]

Świetna stronka, naprawdę super. Kupa dobrego softu na przyjaciółkę :)
Ale niestety, oryginał nie pomógł. Gra nadal staje na ładowaniu stołu.
Ze wszystkich pinbali (Pinball Dreams, Pinball Fantasies, PinballIl lusions, SlamTilt) tylko dwa ostatnie whdload łykną. Przy dwóch pierwszych program nie mógł sczytać sektorów dyskietki (adf'a). Udało mi się odpalić PinballIl lusions (w wersji whload), zresztą chodził także w wersji HD.

Wiem, że się będę powtarzać. ale kończmy już ten post. Co ma wisieć nie utonie. Slam Tilt lubi Ami 1200 020 z 4 MB Fastu i na takowej będę ją odpalać. Pozostałe zresztą też.

Żegnam wszystkich i dziękuję za pomoc.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem