[#1] PPA a religia
.

[#2] Re: PPA a religia

@arti4-92, post #1

Czyli kontynuujemy?
No to Święta Bożego Narodzenia są tradycją polską i europejską.
O co tu się kłócić. Tradycję tą pielęgnują ateiści jak i moi koledzy buddyści. :)

Dodane: w święta wielkanocne zamiast śniegu można dodać jajka albo kurczaki na tapecie, w dniu świętego Patryka koniczynę i skrzynkę Giunnesa, a w noc świętojańską elfy i kwiat paproci.
Kto jest za tymi fajnymi tradycjami? :)

Ostatnia modyfikacja: 27.12.2010 10:54:08
[#3] Re: PPA a religia

@Andrzej Drozd, post #2

Elfice :) ?

[#4] Re: PPA a religia

@arti4-92, post #3

Jeżeli elfice, to z wiankami na głowie. :)
[#5] Re: PPA a religia

@arti4-92, post #1

Jeżeli chodzi o życzenia to ja akurat jestem czysty, bo w wątku "Wesołych Świąt" moje życzenia wyglądały tak (copy/paste):

"Ja również życzę Wesołych Świąt wszystkim obchodzącym te święta i fajnego wolnego wszystkim, którzy ich nie obchodzą (taka tolerancyjna wersja życzeń, hehe)."

Też mi się nie podoba domyślne przypinanie każdemu łatki katolika. No ale się o to nie obrażam, bo wiem, że to najczęściej niechcący i nikt mnie nie zamierza tym obrazić. Po prostu to zlewam tak samo jak tę i wszystkie inne religie. Wolne w pracy z tej okazji chętnie przyjmę ale nie żebym jakoś duchowo przeżywał domniemaną rocznicę przyjścia na świat jednego z (popularnych w tamtych czasach) zbawicieli. Urodził się, trochę żył, chodził i jego wizerunek został wykorzystany do zbudowania organizacji, która przeżyła 2 tysiące lat, narobiła trochę dobrego i bardzo dużo złego, jest ciągle przyczyną problemów, czasem narzędziem do czynienia dobra, czasem do czynienia zła. Generalnie wisi mi to i powiewa póki na siłę nie ładuje mi się to do mojego życia. Jakby zaczęło to będę gryzł i to mocno. Ale na szczęście udaje mi się jakoś trzymać od tego czegoś z dala.

[#6] Re: PPA a religia

@arti4-92, post #1

Święta Bożego Narodzenia nie są takie ważne jak... Wielkanoc! Pamiętajmy, że każdy z nas się urodził (chyba że ktoś został "włączony"), ale tylko jeden do tej pory zmartwychwstał. pomysł

Ostatnia modyfikacja: 27.12.2010 17:53:14
[#7] Re: PPA a religia

@arti4-92, post #1

17 postów w poprzednim wątku, 6 postów w tym wątku. większość nie na temat. nie tego się spodziewałem. oczekiwałem kulturalnej wymiany argumentów za("amirul, ma rację bo..." albo "amirul ma rację, ale jego propozycje nie są dobre") i przeciw("amirul nie ma racji bo..."). co ujrzałem? próby obrażania mojej osoby, porównanie religii do języka, imputowanie mi wiary w daną religię. zdziwił mnie post mailmana, który jest moderatorem. "Bez komentarza."? dlaczego? najbardziej chciałem poznać stanowisko redakcji. jeżeli religia jest tak ważnym elementem PPA, to proponuję umieścić taką informację w regulaminie. według mnie portal(dotyczący komputerów!) powinien być neutralny pod względem religii. apeluję o kulturę wypowiedzi w tym wątku.
[#8] Re: PPA a religia

@amirul, post #7

Widzę, że Ty masz chyba sam problem ze sobą.

[#9] Re: PPA a religia

@amirul, post #7

Twoim problemem i wielu innych jest tylko, że mieszasz religie z tradycją.
Nikt tu nikogo nie zmusza do jakiejś sekty.

Jeżeli nie podoba ci sie tradycja, to na ten czas wyjedź sobie gdzieś do Afryki lub na Hawaje i wróć po nowym roku. Albo zmień sobie kraj zamieszkania, które nie ma tradycji obchodzenia tych świąt.

A to ci pech, prawie cała UE ma tą tradycję i o zgrozo także Ameryka.
I co Ty teraz zrobisz?...
[#10] Re: PPA a religia

@Andrzej Drozd, post #9

parallax, wyjaśnij na czym polega mój problem "sam ze sobą". andrzej, nie mylę tradycji z religią. obchodzenie Bożego Narodzenia i Wielkanocy to tradycje chrześcijańskie, więc ściśle powiązane z religią. obchodzenie Bożego Narodzenia(odnoszę się do Twoich znajomych, o których wspomniałeś) przez ateistę(osobę, która neguje istnienie boga) to według mnie hipokryzja.
[#11] Re: PPA a religia

@amirul, post #10

Będziesz musiał wysiedlić 90% społeczeństwa z Europy, ponieważ "choinka, wigilia i obdarowywanie się prezentami" jest tradycją. Taką samą jak pogańska Noc Świętojańska.
Większość ateistów i także Europejczyków innej wiary, praktykuje tą świąteczną kolację oraz rodzinne spotkania, ponieważ taka jest tradycja ich przodków. :)

Dodane: To nie jest typowe święto, one już dawno stało się czymś na miarę Dnia Niepodległości itd.
Jeżeli tego nie tolerujesz, to mimo wszystko bądź tolerancyjny. Twoja tolerancja świadczy o Tobie.
Po prostu przełącz na inny "program". Podobnie nie musisz oglądać programów i stron www podczas Dnia Niepodległości, ataku na demokrację 11 Września czy zwykłych Walentynek, tudzież innego święta piwa które przejęliśmy z Irlandii.

Jesteś wolnym człowiekiem i pozwól być wolnym innym ludziom. Zajmij się swoimi codziennymi sprawami i nie szukaj dziury w całym. :)

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 21:17:38
[#12] Re: PPA a religia

@Andrzej Drozd, post #11

Większość ateistów i także Europejczyków innej wiary, praktykuje tą świąteczną kolację oraz rodzinne spotkania, ponieważ taka jest tradycja ich przodków.

Chrześcijańskich ateistów?

[#13] Re: PPA a religia

@amirul, post #10

Nie chce mi się. Idę kolację zjeść.

[#14] Re: PPA a religia

@parallax, post #13

Albo raczej, łatwo Ci było napisać a teraz tłumaczysz się słowami "nie chce mi się". To jak Ci się nie chce, to po co obrażasz? Nie na tym polega dyskusja...

[#15] Re: PPA a religia

@kjb, post #14

bla bla bla, lepiej mi smacznego życzcie, bo już jem

[#16] Re: PPA a religia

@kjb, post #12

Chrześcijańskich ateistów?

Tak, choć nie zawsze. Są też ludzie których rodzice urodzili się w róznych religiach i bardzo fajnie godzą obie tradycje. Znam też ludzi którzy wybrali buddyzm, ale nie wyrzekają się swoich korzeni i tradycji.

Jest takie fajne przysłowie, że nie religia świadczy o człowieku, tylko człowiek sam o sobie.
[#17] Re: PPA a religia

@Andrzej Drozd, post #16

Jest takie fajne przysłowie, że nie religia świadczy o człowieku, tylko człowiek sam o sobie.

Jeśli człowiek przystępuje do religii która czyni (lub nie) zło, i jest (lub nie) zakłamana, to jakby nie było świadczy to o nim :)

Redakcja PPA mogła by dać wybór, czy wyświetlać ozdoby świąteczne czy nie, i nie byłby to wtedy atak na tradycję czy religię, prawda?

[#18] Re: PPA a religia

@kjb, post #17

Jeśli człowiek przystępuje do religii która czyni (lub nie) zło, i jest (lub nie) zakłamana, to jakby nie było świadczy to o nim

Ty też szukasz dziury w całym. Z góry negujesz wszystkie religie. Ateizm, to też jakby nie było - religia.
Żadna religia nie jest zakłamana, tylko źli ludzie którzy się nią posługują są zakłamani.
Zakłamani byli krzyżowcy i tak samo zakłamana jest mafijna Alkaida.
Ludzie chcą tylko spokoju, cieszyć się życiem i godnie je przeżyć. Jedni chcą dzielić się opłatkiem, inni macą, inni kłonić się do Boga, jeszcze inni chcą medytować.

Nie ma złych religi, tylko źli ludzie, którzy wykorzystują religie - mafia, kasa, pieniądz, władza, system.

Redakcja PPA mogła by dać wybór, czy wyświetlać ozdoby świąteczne czy nie, i nie byłby to wtedy atak na tradycję czy religię, prawda?

No można tak. Można zrobić dwa wejścia (tak jak to jest na niektórych stronach - Polish & English), czyli zrobić wejście - świąteczne & nieświąteczne i tak samo w każdym profilu wybór świąteczny i nieświąteczny.
[#19] Re: PPA a religia

@Andrzej Drozd, post #18

Ty też szukasz dziury w całym. Z góry negujesz wszystkie religie.

Daj mi przykład, gdzie z góry neguję wszystkie religie? I proszę daj mi też przykład dobrej religii.

Ateizm, to też jakby nie było - religia.

Może Twoim zdaniem może być wszystko religią, nawet kółko gospodyń itd, itp.
Moim zdaniem religią jest coś co jednocześnie pasuje do katolickiego określenia SEKTA.

Ludzie chcą tylko spokoju, cieszyć się życiem i godnie je przeżyć.

Niestety nie wszyscy. I to niezależnie jakiej religii, czy naturalnie bez żadnej :)

Jedni chcą dzielić się opłatkiem, inni macą, inni kłonić się do Boga, jeszcze inni chcą medytować.

To co teraz wymieniłeś jest ok, ale to się nie kończy niestety na tym.

Nie ma złych religi, tylko źli ludzie, którzy wykorzystują religie - mafia, kasa, pieniądz, władza, system.

Hmm, twierdzisz że żadna religia nie jest zakłamana, tylko ludzie.
Ale czyż to nie ludzie stworzyli religię ? Jeśli kapłani są zakłamani to ich religia z automatu też jest zakłamana, bo to oni ją tworzą prawda?.

> Redakcja PPA mogła by dać wybór, czy wyświetlać ozdoby świąteczne czy nie, i nie byłby to wtedy atak na tradycję czy religię, prawda?

No można tak. Można zrobić dwa wejścia (tak jak to jest na niektórych stronach - Polish & English), czyli zrobić wejście - świąteczne & nieświąteczne i tak samo w każdym profilu wybór świąteczny i nieświąteczny.

Nie rozumiem po co wymyślasz utrudnienia z wejściami itd? Żeby skomplikować dodanie opcji bez religijnej?
Czy jest kilka różnych wejść w zależności od wyglądu loga PPA ?
No właśnie ;) Wystarczyłoby tylko dodatkowe pole w profilu. Jeśli kiedykolwiek by powstało takie coś...

[#20] Re: PPA a religia

@Andrzej Drozd, post #18

Sorry że w osobnym poście, ale ważna kwesta dla mnie.

Zawsze myślałem że Buddyzm to nie jest religa, z racji tego że Budda nie był Bogiem :)

[#21] Re: PPA a religia

@kjb, post #19

Nie odpowiem Ci, bo wymagasz odemnie rzeczy Boskich.
A ja tylko pasę owieczki (jak mi się przypomni gdy nie popiję :P ), gdzieś na pastwisku u Pana Boga.
Wybacz, nie do mnie te pytania. :)
Tutaj tylko pomoże Ci filozofia i być może podróże po całym świecie, jako człowiek neutralny.

Zobacz wszystko, wtedy będziesz dobrym lekarzem :)
[#22] Re: PPA a religia

@kjb, post #20

Bardzo dużo wiesz. Tym bardziej nie powinieneś pytać mnie. :)
[#23] Re: PPA a religia

@Andrzej Drozd, post #9

Jeżeli nie podoba ci sie tradycja, to na ten czas wyjedź sobie gdzieś do Afryki lub na Hawaje i wróć po nowym roku.

Ale po co i przed czym uciekać?
Wystarczy nie stawiać choinki, nie spraszać gości i spędzić te dni jak wszystkie inne. Noc sylwestrową też można spokojnie przespać, nikt nie broni. ;)
[#24] Re: PPA a religia

@kjb, post #17

Powiem krótko: od tej wolności w dupach się poprzewracało. :/
Dać Polakowi możliwość mówienia "nie" to zaneguje w czambuł wszystko. Tak jakby miało jakieś znaczenie, co jest w rogu ekranu. Wedle mnie może tam być nawet wielkie prącie + dwa włochate zbuki.

Idźmy dalej: może jeszcze opcja wyłączenia gwiazdek śniegu z tła, bo to przecież symbol pory roku, za którą wielu nie przepada? :/
[#25] Re: PPA a religia

@Daclaw, post #24

Ja bym chciał, żeby była możliwość pozostawienia tylko samego tekstu na PPA.

[#26] Re: PPA a religia

@parallax, post #25

Jak ktoś zaproponował opcję wyboru wyświetlania ozdób świątecznych, to mu napisałeś:

Widzę, że Ty masz chyba sam problem ze sobą.

A teraz wyjeżdżasz z czymś takim???

Parallax - Ty nie potrafisz rozmawiać na poważnie i nie jesteś tolerancyjny...

[#27] Re: PPA a religia

@Daclaw, post #24

Dać Polakowi możliwość mówienia "nie" to zaneguje w czambuł wszystko.

OK, to brak możliwości mówienia nie? Po to jest ta możliwość, a powód nie jest błachy.

Tak jakby miało jakieś znaczenie, co jest w rogu ekranu. Wedle mnie może tam być nawet wielkie prącie + dwa włochate zbuki.

Według mnie prącie nie może tam być, a choćby dlatego że moja 3 letnia córka czasami siedzi ze mną przed komputerem.

Idźmy dalej: może jeszcze opcja wyłączenia gwiazdek śniegu z tła, bo to przecież symbol pory roku, za którą wielu nie przepada? :/

Religia a PPA, możesz założyć wątek o Symbole zimowe a PPA, ale raczej mało osób to zainteresuje. Oczywiście jest mała szansa że ludzie świętujący przesilenie zimowe wypowiedzą swoje zdanie :)

[#28] Re: PPA a religia

@Andrzej Drozd, post #9

> A to ci pech, prawie cała UE ma tą tradycję i o zgrozo także Ameryka.

ja dodam że i spora część Azji

[#29] Re: PPA a religia

@Solo Kazuki, post #28

A jeśli mogę zapytać, skąd w Azji tradycja choinki i od kiedy ją pielęgnują?

Pytam na poważnie i z pełnym szacunkiem.

[#30] Re: PPA a religia

@arti4-92, post #1

A mnie to wisi prawdę powiedziawszy. Jestem ateistką, wierzący mi nie przeszkadzają, dopóki nie próbują mnie nakłonić do wiary. I tyle na ten temat mam do powiedzenia ok, racja

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem