[#1] Co Wy na to?
No i wielki brat patrzy:

Apple śledzi

Wychodzi na to, że Apple oszukuje ludzi a do tego jeszcze użytkownik płaci sporo kasy za to ...

[#2] Re: Co Wy na to?

@Tomski, post #1

Strucle interesują mnie tylko dlatego, że były z procami PPC, no i dlatego że można na nich "Motylka" uruchomić. Co do wiadomości to będę brutalny tak działa słynna amerykańska demokracja i wolność. Od czasów 11 września myślą, że wszystko im wolno. Nie wierzę, że Apple samo z siebie na to wpadło, po co im to. Co innego rząd USA.
[#3] Re: Co Wy na to?

@Ender, post #2

A myślicie że operatorzy GSM tak nie robią ? Przecież wg. BTS można podać z trochę mniejszą dokładnością niż GPS, gdzie dany użytkownik systemu w danej chwili, będąc w sieci się znajduje. W PTC coś takiego już kilka lat temu widziałem. Żadna nowość. Jeśli ktoś się tym /info dot. Apple/ekscytuje=mało wie :)

Akurat amerykańcy mają wbrew lewackim opiniom perfekcyjny system :)
Chciałbym by o swoich obywateli dbała Polska tak jak o własnych dba USA.

Generalnie od czasu przejścia na przekaz informacji cyfrowej ciągle możemy/jesteśmy inwigilowani - ta technologia na to po prostu pozwala.
Gdy używano inych technik, powiedzmy "analogowych" - na zasadzie klisz, listó, mikrofilmów, etc - dostęp do informacji był ograniczony, a dziś ?
Tak naprawdę całą wiedzę ludzkości można bezporblemu posiąść - wszysto jest w formie cyfrowej. Dosłownie wszystko!!!!!

A jak wiadomo jest jeden język , który każdy rozumie i używa - Matematyka :)

BtW. Uwielbiam Amerykanów :)

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2011 22:29:59
[#4] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #3

Różnica jest taka, że operatorzy udostępniają te dane za zgodą sądu czy coś w ten deseń, nie znam się na prawnych kruczkach. A w tych "zabawkach" Apple dostaje się to śledzenie bez wiedzy o takiej możliwości szpiegowania. To, że operatorzy mają możliwośc namierzyc mnie poprzez komórkę wiem od bardzo dawna. A tutaj kupując komputer/inne PDA czy co tam jeszcze Apple sprzedaje tego się nie wie.

[#5] Re: Co Wy na to?

@Tomski, post #4

Jak to. "bez wiedzy". Jest zapis o tym w umowie.

[#6] Re: Co Wy na to?

@Tomski, post #4

Raczej nigdy się nad tym nie zastanawiałeś :)

Tema jest głęboki, aczkolwiek możliwe jest , że cała Twoja historia operacja na kompie, z całą treścia, danymi które na nim posiadasz, teksty które pisałeś w mailach, na forach, są gdzieś przechowywane i ktoś może z nich skorzystać.
I nie jesteś w stanie w żaden sposób udowodnić , iż tak nie jest :)
Żeby było śmieszniej, nie musisz być podłączony do internetu by te dane przechwycić/zebrać :)

Nie demonizujmy Apple:) Zresztą ta informacja wygląda jakby z taniego tabloida była :) Śmieszne, że ktoś się na coś takiego oburza....

[#7] Re: Co Wy na to?

@Ender, post #2

Tu nie chodzi o żaden spisek, w którym Apple wraz z rządem inwigiluje szarego obywatela. Te dane są łakomym kąskiem z marketingowego punktu widzenia. Im więcej wiedzą o kliencie tym łatwiej wcisnąć mu swój produkt.
[#8] Re: Co Wy na to?

@Tomski, post #1

Apple? Aaa, to te komputery które kiedyś emulowałem na Shape Shifterze :)
Nie uważam aby sprzęt Apple był mi potrzebny. Ja używam tanich zamienników. IPhone? Nie no bez przesady. Wystarczy mi LG, na którym i tak nie słucham muzyki, nie oglądam filmów, nie "kameruję", bo to ma mi służyć jako telefon i mieć czasami kontakt z internetem. Lub zabawić w podróży lub w poczekalni.
Po zatym mam potrzebę używania często wszystkich tych funkcji jednocześnie, dlatego muszę mieć osobne gadżety - telefon pod ręka, internet pod drugą, mp3/4 player w kieszeni i kamerę w drugiej kieszeni. Te cztery urządzenia razem, nie są wiele droższe od Iphona, a zapewnieją realny multitasking (jednoczesną pracę tych urządzeń), czego IPhone nie oferuje. :)
[#9] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #3

A myślicie że operatorzy GSM tak nie robią ?

Każda sieć potrafi "zadżipesić" nawet starą Nokię i określić jej miejse zalogowania oraz moc odbioru/nadawania od poszczególnych nadajników. Każdy kto ma telefon komórkowy nawet najstarszej generacji, może być inwygilowany, gdy taka potrzeba zaistnieje. :)

To że w IPhonie można podsłuchiwać dźwięk i kamerki, to już inna sprawa :P
[#10] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #3

Akurat amerykańcy mają wbrew lewackim opiniom perfekcyjny system
Chciałbym by o swoich obywateli dbała Polska tak jak o własnych dba USA.

Piszesz o tych 50 mln. Amerykanow bez zadnego ubezpieczenia zdrowotnego, czy o tych 30 mln. bezdomnych itd... O co i kogo dba "perfekcyjny" system to temat rzeka...

Wracajac do tematu. Sa tylko dwie mozliwosci. Albo Apple wspolpracuje z rzadem, albo lamie prawo i naprawde niewazne co jest napisane na umowie, zadna taka umowa nie moze lamac konstytucji... Nie demonizuje. Orwell to przewidzial.

[#11] Re: Co Wy na to?

@Andrzej Drozd, post #9

To że w IPhonie można podsłuchiwać dźwięk i kamerki, to już inna sprawa :P

Podsłuchiwać dzwięk można ZAWSZE i na KAŻDYM telefonie! Jeśli chodzi o obraz z kamery -także można to zrobić z KAŻDYM telefonem, który ma kamerę.
Nikt z nas nie może być pewien , że tak się nie dzieje :)

Myślicie, że z webcam'ami jest inaczej ? :)

Pozdrawiam

[#12] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #11

Podsłuchiwać dzwięk można ZAWSZE i na KAŻDYM telefonie!

ale nie kazdy moze i powinien to robic. Wyobraz sobie. Jestem wlascicielem i sprzedawca w sklepie, a Ty moim klientem. Kupujesz ode mnie lampke na stol. Po 2 mc dowiadujesz sie, ze w lampce byla ukryta pluskwa. Przeciez to tylko w celach marketingowych, odpowiadam, chcialem poznac upodobania moich klientow zeby lepiej dostosowac swoja oferte... bla bla :). Czy maly czy duzy, nikomu nie powinno uchodzic na sucho takie postepowanie ewidentnie lamiace wszelkie prawa. Skoro nikt nie reaguje, to chyba jasne jest, ze Apple sam nie dziala, tylko na zlecenie wuja Sama. Na czyje zlecenie dziala wujek Sam, to inna sprawa.

[#13] Re: Co Wy na to?

@1989, post #12

A mi się wydaję, że wszystkie rozmowy telefoniczne, są gdzieś przechowywane, tak by można było z nich kiedyś skorzystać.
Oczywiście nie angażując w to ludzi - raczej maszyny w stylu Echelon'a :)
Zresztą myślę, że każda informacja, któa jest przekazywana w formie cyfrowej /czyli praktycznie wszystko/ jest w takim celu przechowywane.

Może na razie trudno z tego skorzystać /zbyt wiele informacji/ aczkolwiek w końcu wykreują odpowiedni sprzęt do tylu danych. :)

Swoją drogą nie obawiałbym się USA o wykorzystywanie takich danych - Texas Ranger pomaga :) Dane te mogą być perfidnie wykorzystywana w krajach o lewackich, komunistycznych władzach. Batiuszka niszczy :)

[#14] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #13

Swoją drogą nie obawiałbym się USA o wykorzystywanie takich danych - - Texas Ranger pomaga usmiech Dane te mogą być perfidnie wykorzystywana w krajach o lewackich, komunistycznych władzach. Batiuszka niszczy

A ja bym sie obawial. Nikt na swiecie nie morduje tak jak US Army.... I nikt na swiecie nie rozwinal tak zaawansowanego systemu inwigilacji... Totalitaryzm to domena USA. Krajow lewackich nie obawiam sie wcale, a komunistycznych to ktorych ?

[#15] Re: Co Wy na to?

@1989, post #14

Byłeś kiedyś w USA ?

Obecnie na świecie panuje moda na antyamerykanizm podsycana przez lewaków, postkomunistów...........nieudaczników.

Podróżowalem po świecie, wiele dziwnych rzeczy widziałem, i najmilej wspominam amerykanów. Cywilów i żołnierzy. Fantastyczni ludzie. Szczerzy, prawdziwi. Prostoduszni. Gdziekolwiek bym ich nie spotkał :)

[#16] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #15

Nie tylko Ty podróżowałeś i nie tylko Ty wiele widziałeś. Za to tylko Ty piszesz w tonie mędrca i człowieka, który wszystkie rozumy pozjadał. W dodatku właśnie nazwałeś mnie nieudacznikiem. Lewaka zniosę, postkomunistę - trudniej, za to nieudacznika nie zdzierżę Panie człowiek sukcesu.
Co do mody zgodzę się. Panuje na świecie, tylko że nie na antyamerykanizm, a na ignorancję. Najmilej wspominasz amerykanów. I na tej podstawie zbudowałeś sobie obraz wspaniałej, praworządnej i demokratycznej ameryki, pełnej szczerych, prostodusznych amerykanów. Jak miło. Tak miło, że aż mdli.
Swój obraz zbudowałeś na nieco infantylnych fundamentach.
Pewnie zaraz napiszesz, że to lewak i komunista, ale polecę Ci lekturę książki Johna Perkinsa pod tytułem "Confessions of an Economic Hit Man". Wyszła jakiś czas temu także w polskim przekładzie. To jedna z wielu pozycji obnażających metody działania USA w relacjach z krajami rozwijającymi się. Warta przeczytania jest też książka "Big Boy Rules" Stevena Fainaru. Nagrodzona Pulitzeram opowieść o Twoich "Cywilach i żołnierzach. Fantastycznych ludziach" strzelających dla zabawy w irackich cywili i ignoranckim, fałszywym rządzie wspaniałego praworządnego i demokratycznego państwa, który nie widzi w tym najmniejszego problemu.
[#17] Re: Co Wy na to?

@frywolny_marian, post #16

trochę też czytałem:)
Co nie zmienia mojego podejscia :)

Ale skonczmy z tym tutaj, bo to kompletnie nie pasje do tego portalu :)

[#18] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #15

nie jestem lewakiem, a tym bardziej komunista, natomiast Twoja definicja lewactwa traci o prostacka prymitywna propagande, bo wiele partii rzadacych lub w bedacych w koalicji rzadacej ma lewackie korzenie i odnosi sie do socjaldemokratycznych idei. A co powiesz na Komunistyczna Partie Czech i Moraw naszych poludniowych sasiadow majaca dosc wysokie poparcie w wyborach ? :)

Malo czytasz, moze i podrozujesz, ale czy cos widziales poza plazami, sklepami, pubami etc... dla turystow, watpie :)

[#19] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #15

Odstaw to co bierzesz bo ci szkodzi najwyrazniej pomysł
[#20] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #15

Studentem będąc w ramach jakiegoś tam programu studiowałem i mieszkałem w stanach przez rok. I nigdy więcej, nic nie pobije starej Europy z jej "lewackością". USA są najbardziej zapatrzonym w siebie i egoistycznym krajem na świecie. Do tego stopnia, że gotowi są podpalić świat w imię utrzymania swojego "American way of life"
[#21] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #15

Podróżowalem po świecie, wiele dziwnych rzeczy widziałem, i najmilej wspominam amerykanów. Cywilów i żołnierzy. Fantastyczni ludzie. Szczerzy, prawdziwi. Prostoduszni. Gdziekolwiek bym ich nie spotkał

Dokładnie to samo mogę powiedzieć o Rosjanach, co nie oznacza, że Rosja jest rajem. Chociaż ze wszystkich krajów, które odwiedziłem, właśnie tam czułem się najlepiej.

Rzecz ma się następująco: co innego przebywać gdzieś jako turysta a co innego żyć w tym miejscu i być skazanym na określone realia permanentnie. Przypuszczam, że w Korei Płn. turysta również miałby fajnie.
[#22] Re: Co Wy na to?

@Tomski, post #1

To moze ja dodam jeszcze cos takiego:

http://nt.interia.pl/wiadomosci/news/hacking-telefonu-stal-sie-banalny-dla-policji,1629082
[#23] Re: Co Wy na to?

@General_Specific, post #20

Dokładnie. Te kreatury z mózgami wyjedzonymi przez hamburgery sa w stanie wytłuc polowe ludzkosci na kuli ziemskiej byle tylko dorwac sie do złóż ropy naftowej.

A z tego dzisiaj posmialem:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,9491438,Jak_rozpoznac_czlonka_Al_Kaidy__Po_zegarku_Casio.html
[#24] Re: Co Wy na to?

@Phibrizzo, post #22

Mnie tylko zastanawia, jaki hak ma wladza na takie firmy jak Apple i co takie firmy jak Apple otrzymuja od wladzy w zamian za prowadzenie inwigilacji obywateli ?

[#25] Re: Co Wy na to?

@1989, post #24

Mogą dalej prowadzić interes? ;)

[#26] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #17

Zgadzam sie z toba kolego w 100%.Nie tyle irytuje,co martwi mnie ta jawna nienawiść do USA.To chyba wynika z ogólnie slabej kondycji ekonomicznej naszego kraju.
[#27] Re: Co Wy na to?

@michalmarek77, post #15

to w awatarze to twoje zdjęcie?
jeśli tak to wiadomo dlaczego byli mili: jesteś biały ...
spróbowałbyś mieć nie taki odcień skóry albo jeszcze nie daj boże mieć na raz ciemną karnację i brodę. Pewnie by ci mili żołnierze z przestrachu Cię zastrzelili jak psa... a jakbyś miał zegarek Casio to już całkiem, nawet Twoja rodzina poszłaby siedzieć...

Sam uważam że postawa niektórych ludzi czy nawet całych narodów w stosunku do USA jest conajmniej naiwna Biednemu obywatelowi ucieśnianemu przez jego własny rząd który się sam wybrał żadne USA nic nie zrobiło więc nie ma powodu ich nienawidzić. Kogoś muszą to nienawidzą USA bo zazdroszczą...

Na drugim końcu skali jesteś Ty ze swoim "american dream" I nazywaniem ich (innych nie żyjących w tym śnie) nieudacznikami... bardzo nieładnie Właśnie sam pokazałeś idealną postawę ameryki: wszyscy inni to nieudacznicy. I się dziwisz że ich nie lubią? :o

Co do Apple to to odrazu wiadomo było że podejrzana firma i w życiu nic od nich nie kupię Chyba że dziewczynie iPhone'a z dobrego serca ;)

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 01:18:55
[#28] Re: Co Wy na to?

@XoR, post #27

Powiem szczerze,to co napisales jest przerażające.Co uczynilo cie takim pelnym bolesci czlowiekiem?
[#29] Re: Co Wy na to?

@Spline, post #28

jakiej boleści?

[#30] Re: Co Wy na to?

@XoR, post #29

No ten caly rasizm,kompleks nizszosci,zal do swiata itd,oto przeciez chodzi.Przynajmniej analizujac twoj post.Przykro mi to pisac bo w innych tematach bardzo rozsadnie sie wypowiadasz i sie z toba zgadzam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem