[#1] Pan Marek Pampuch przewidział powstanie NatAmi!
Przeglądam właśnie numer 12 Magazynu Amiga i odkryłem, że pan Marek Pampuch przewidział powstanie NatAmi!

We wstępniaku pt. "Światełko w tunelu" pisze On tak:

"(...) oczekują na moment, w którym nasz ekspres ruszy.

Bo, że ruszy wiem na pewno. Być może nowy komputer nie będzie się nazywał Amiga i zostanie wyprodukowany przez inną firmę niż ta, która jest właścicielem praw do tej nazwy. Dla mnie i dla wielu będzie to jednak Amiga, i to co najmniej z dwóch powodów:

- po pierwsze wyprodukują go ludzie, dla których Amiga znaczy o wiele więcej niż nazwa (...)

- po drugie na nowym komputerze (bez względu na jego nazwę) będzie można uruchomić prawie wszystkie dotychczasowe programy z Amisi."

Wypisz wymaluj NatAmi!:D Na stronie oficjalnej projektu NatAmi od samego początku wisi jak byk, że filozofia działania Amigi, myśl, przyświecająca jej twórcom jest dla Zespołu NatAmi najważniejsza. A i prawie całe dostępne oprogramowanie będzie działać na NatAmi:)

Pięknie podsumował też krótkowzroczne podejście, sprowadzające AMIGĘ głównie do nazwy.

I tak po 15 latach te słowa stają się rzeczywistością. OK

Ostatnia modyfikacja: 02.05.2011 11:29:21
[#2] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstanie NatAmi!

@Banter, post #1

Tyle, że spóźniona jest ta jego przepowiednia. Miał raczej nadzieję, że nastąpi to 15 lat temu.

[#3] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstanie NatAmi!

@frywolny_marian, post #2

nie nie nie, jego przepowiednia była prorocza i wyprzedzająca czasy o 15 lat Aniołek
[#4] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@Banter, post #1

Można by też nagiąć w drugą stronę - zarówno Pegasos, jak i Amiga ONE nie były produkowane przez "firmę mającą prawa do nazwy" (co więcej, Pegasos nie miał nawet "Amiga" w tejże nazwie) i obydwa te komputery "umożliwiały uruchomienie prawie wszystkich dotychczasowych programów z Amisi" (część bezpośrednio pod systemem, część za pomocą emulacji. Co więcej, na MorphOSie można było uruchomić też "dotyczasowe, amisiowe" programy PowerUPowe i WarpOSowe, z którymi Natami tak łatwo sobie nie poradzi). Przepowiednia spełniła się... 10 lat wcześniej? To już tylko 5 lat za późno :)

[#5] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@recedent, post #4

Dość przewrotna interpretacja, drogi kolego Emulacji w ogóle nie należy brać pod uwagę. W przeciwnym wypadku każdy pecet byłby takim komputerem, a przecież nie o to chodziło osobie numer jeden w Polsce, promującej Amigę!

A patrząc na pozostałe oprogramowanie, lwia jego część uruchamia się tylko na natywnej Amidze (NatAmi to skrót od Natywna Amiga:), w porównaniu do nielicznych programów PowerUP czy WarpOS. Mówimy też o grach i demach, raczej nie pójdą bez emulacji na wymienionych prze Ciebie platformach.

To właśnie NatAmi wypełnia cytowaną przepowiednie :D

Ostatnia modyfikacja: 02.05.2011 12:30:27
[#6] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@recedent, post #4

Co więcej, na MorphOSie można było uruchomić też "dotyczasowe, amisiowe" programy PowerUPowe i WarpOSowe,

Tak... Marek na pewno to miał na myśli. gwizdanie

z którymi Natami tak łatwo sobie nie poradzi).

Dla mnie żadna strata.
[#7] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstanie NatAmi!

@Banter, post #1

Coś pięknego. Pan Pampuch jeszcze jako wieszcz narodu Amigowego :). Z którego to numeru Magazynu Amiga "12"? Jak mniemam to któreś grudniowe? Ale z którego roku?

[#8] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstanie NatAmi!

@Minniat, post #7

Numer 12 z grudnia 1996:)
[#9] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@Banter, post #5

No ba. Taki to ze mnie przewrotny hultaj, który wszystko wywraca na nice. Piszesz jednak, że idąc takim tokiem rozumowania co ja (czyli uznajemy emulację) to pecet z WinUAE też spełnia przepowiednię i że nie ma to sensu. A ja odrzekę: Wprost przeciwnie. Wszak WinUAE to też jeden z okruchów "diamentu prawdziwej Amigi", jak to pięknie i poetycko określił rafgc. A inny użytkownik dodaje: "każda jest tą "naj" dla swojego użytkownika i jest "naj" w ogóle, nie ma takiej innej w swoim rodzaju, każda z nich jest ta jedyna, najprawdziwsza".

Dziś drugie kryterium przepowiedni może spełnić każdy, nawet bezfirmowy PC (przypominam, że w czasach naszego Wieszcza o UAE mówiło się raczej w kategorii ciekawostek - choć kurs obsługi tegoż zacnego programu na łamach "MA" się znalazł, i owszem). Gorzej z pierwszym (przypomnę: stworzony przez ludzi, dla których Amiga to coś więcej niż tylko nazwa), chociaż jeśli spojrzeć na wysiłki ludzi od komputerów AresOne i iMica...

P.S. Właśnie sobie przypomniałem o michalemarku77 i jego śmiałych, odważnych tezach. Jeśli PS3 było współtworzone przez R.J. Micala (dla którego, sam przyznaj, Amiga to coś więcej niż jakaś tam nazwa), a istnieje dla niego jakieś-tam E-UAE to wypadałoby jeszcze trochę rozszerzyć naszą profetyczną definicję...

A patrząc na pozostałe oprogramowanie, lwia jego część uruchamia się tylko na natywnej Amidze

Ba, lwia część tego oprogramowania uruchamia się np. tylko na natywnej Amidze 500 z dodatkowym 0,5 MB SLOW i broń Panie Boże od posiadania zewnętrznej stacji dysków, bo nie odpali. Ciekaw jestem jak poradzi sobie komputer o którym tak wielu mówi "jednyna prawdziwa nowa Amiga" z niekompatybilnością pomiędzy poszczególnymi modelami natywnych Amig. Będzie przełącznik w Boot Menu? Kombinacja klawiszy umożliwiająca zadziałanie akurat tej wersji "Elite", która kaszani się na 020+? Jak to będzie z tymi wszystkimi grami i demami, które u innych za nic "nie pójdą bez emulacji"? A może dla świętego spokoju użyjemy WHDLoad? Chociaż... Czy to nie trochę za mało natywne?

[#10] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@recedent, post #9

Wg mnie konsole , począwszy od Sega MegaDRive, bardziej lub mniej wywodzą się od Amigi.

Neo-Geo - technicznie to trochę więcej niż Ami.
Jaguar - czipy specjalizowane + koordynacja M68k
3DO - tu już dosłownie NexT-AMi - R.J.Mical był jednym z głównych konstruktorów.....

itd, itd....

aż do 360/PS3....

To , że R.J.Mical faktcznie współtworzył PS3 /SDK/ to jeden z wielu przykładów gdzie obecnie pracują/tworzą dawni Amigowcy /konstruktorzy i programiści/

[#11] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@recedent, post #4

Recedent, no tak, wedle tego nagięcia, to i pod PC można to podciągnąć ;> Kurcze, ale wy kochacie tego Pegasosa ;)

michalmarek77
Za tego Jaguara to by się na Ciebie Atarowcy mocno obrazili ;D

Ostatnia modyfikacja: 02.05.2011 19:04:52
[#12] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@Duracel, post #11

? Dlaczego ?

Jaguar to kultowy sprzęt. Uwielbiam :)

Nie jest lepszy od 3DO, Playstation, etc, ale jest cudowny.

Co nie zmienia faktu, że architektura hardware'u wywodzi się bezpośrednio z Amigi /gołym okiem analogie widać/ .......
Choć Amiga to rozwinięcie/ewolucja 8-bit Atari.
Które jest rozwinięciem Atari 2600 - od niego /i JAY'a/ WSZYSTKO się zaczęło.

Atari2600
:)

Ostatnia modyfikacja: 02.05.2011 19:14:39
[#13] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@michalmarek77, post #12

Dla mnie Jaguar torchę inaczej niedostrzelilł niż CD32.

PSX zakasował wszystkim widokiem ruchomego Tekkena czy Ridge Racera. Jaguar miał wówczas swojego Aliena, ale nie posiadał napędu CD. CD32 była pierwszą konsolą 32 bit i miała napęd jak PSX, ale miała za słabą moc do 3D, które chorobliwie opętało wtedy rynek gier.

[#14] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@michalmarek77, post #12

mówienie że X360 i PS3 jest rozwinięciem Amigi jest bardzo naciągane. Te konsole są mocno zgodne z nowoczesną topologią mostkową stosowaną w PC. PS3 nawet używa częściowo PCI-E wewnętrznie do komunikacji CPU<->VGA RSX ma połączenie DMA z główną pamięcią ale sam procesor wydaje rozkazy przez PCI-E tak jak w PC. W X360 pamięć jest lepiej połączona ale z tego co mi wiadomo podobnie GPU sterowany jest tak samo jak X1950 jego bliski krewny przez interface szyny PCI-E tylko że cała magistrala została bardziej zredukowana niż w PS3 :)

Ba, toż wg. tego co mówisz to dzisiejszy PC to żywcem Amiga: cała prawie brudna i ciężka robota jest wykonywana na chipach a procesor tylko steruje wszystkim

Dodatkowo rozwiązania a'la w X360 połączenie pamięci GPU i CPU nie jest typowym rozwiązaniem tylko dla Amigi a prawie każdego komputera w tamtym czasie np. ZX "gumiak" Spektrum

[#15] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@Duracel, post #11

Kurcze, ale wy kochacie tego Pegasosa

Ale którego? Bo ja Pegasosa to w życiu nie miałem, a używałem może ze trzy-cztery razy.

[#16] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@recedent, post #15

Recedent
eeeeee... tego?

http://i2.pinger.pl/pgr178/beeb7ad2001dc0994d73cbc6/Pegasus.jpg

XoR
Ja myślę, że koledze chodziło bardziej o pewną filozofię i podejście do użytkownika, zwartą, jednolitą, a nie zróżnicowaną strukturę jak to jest w PC i dzięki temu zoptymalizowane i dopracowane gry jak na Amidze.

Chociaż jak patrzę na przestrzeni ostatnich 3 lat na politykę SONY, to jest raczej mało proużytkowa, a wręcz autorytarna, pyszałkowata i pełna hipokryzji w stosunku do użytkowników. Pęd za kasą zabija wszystko i PS3 ze sprzętu o możliwościach aspirujących do kultowego sprzętu została po chamsku zdegradowana przez samego producenta.... ze strachu przed piractwem. No a jeżeli ktoś taki kaganiec zakłada, to odbiera najmniejsze szanse otwarcia na środowisko entuzjastów.

Xbox to dla mnie totalnie PeCetowy złom. Nie dość, że technicznie nie jest i nie był na starcie żadną rewolucją, to nawet nie postarali się o ergonomię, ciszę i niezawodność. Pod tym względem na tle Sony się zwyczajnie skompromitowali. Konsola przegrzewała się nawet po wyprowadzeniu zasilacza na zewnątrz... ot próba optymalizacji technologii PeCetowej :D

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 00:17:48
[#17] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@Duracel, post #16

Sony pakuje grube miliony we własne studia, w tworzenie gier na swoją konsolę. Czyli robią to co powinni robić. Mają też darmowy online!

Jedyne co nie do końca gra to to że inne studia które i tak robią brzydkie gry robią je trochę brzydsze na PS3. Nie dziwie się bo sprzętowo X360 jest przyjaźniejszy i ma DirectX więc się łatwiej na niego robi gry. Nie jest to jednak winą SONY że tak jest. Nvidia za późno skończyła G8x i nie było możliwości zmiany GPU bo to by tylko bardziej opóźniło premierę...

M$ wydał niedopracowany sprzęt i nie kwapi się robić na niego żadnych gier. Trochę kasy wydali na podkupowanie licencji a tak to bida z nędzą. Nie ma tam w co w ogóle grać czego nie ma gdzie indziej już...

Nintendo to już całkiem. Sprzet klasy podkręconego PS2 a kasują za niego niewiadomo ile...

Sony jakie by nie było i tak jest najlepszą firmą imho...

Wracając do Amigi to miała ona wszelkie predyspozycje aby zrobić z niej konsolę. Zresztą pisałem niedawno że Commodore nie powinno głupa rżnąć z komputerem tylko dać mniej ramu (64kb w zupełności by wystarczyło, maks 128kb) i słabszy procesor MOSa i port na cartridge'y. Taka konsolo-Amiga byłaby dużo dużo tańsza i by się lepiej sprzedała, więcej by na nią gier było itd itp. Commodore na pewno by nie zbankrutowało z taką zajebistą konsolą w tamtym czasie :) No ale że C64 im się tak świetnie sprzedawało to sobie wymyślili że Amiga 1000x lepsza musi się sprzedać dużo lepiej... a tu ZONK

[#18] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@XoR, post #17

Jejku :)

Konsola Microsoftu jest GENIALNA ! /IMHO/

Microsoft games studios wydaje fantastyczne gry: Forza, Alan Wake, Gears of War, HALO !!!! wystarczy zobaczyć to logo, i już wiem, ze gra jest warta kazdej zlotowki!
A to co Microsoft pokazał usługami XBOX Live ARCADE oraz Indie games zasługuje na nobla.

Tu nie ma takiej różnicy jak między ST a Amigą :)

W sumie sam Carmack ostatnio powiedział, iż PS3 jest najlepszym kawalkiem hardware'u na tej planecie. Zaraz po 360. W pelni sie z nim zgadzam. :)

Swoja droga, nie wyobrazam sobie wyboru X/PS. Tylko X+PS :)
---------------------------------------------------------------
@XoR

Spectrum był długo, długo po Atari 800. Kiedy Atari wypuscilo na rynek ten sprzet , byl on niedoscigniony! State of the art! Nic dziwnego, że reszta producentów bardziej lub mniej sie na nim wzorowala.
Amiga to w lini prostej sukcesor Atari 800 .
-----------------------------------------------------------------
Nie da się jednak zaprzeczyć, iż to Amiga pokazala calemu swiatu, ze piekna, fantastyczna grafika nie musi byc domena sprzetow za miliony dolarow. Pokazala ze konstruujac sprzet, tworzac odpowiednie koprocesory dzwiekowe, graficzne mozna przekroczyc bariery hardwareowe, które okalaly owczesne maszyny.
HArdware Amigi - Blitter, copper, PAula, Agnus, etc wrecz stworzone byly do gier - programisci nie siedzacy w tej dziedzinie nie umieli Amigi wykorzystac!

Zupelnie serio, gdyby na takiego X'a/PS3 zrobic system, ktory podobnie jak Amiga OS WTEDY wykorzystywal podzespoly Amigi to okazaloby sie ze to fntastyczne maszyny do wielu zastosowan. Tylko plizz, zadnych skojarzen z linuxem!

Obecne PC swa architekture tez zawdzieczaja grom /Amidze- gdyby nie one, nie byloby akceleratorow, super dzwieku i ogolnej szbkosci.
A juz na pewno nie za takie pieniadze i tak szeroko dostepnego sprzetu jak dzis.

PC, niestety, przez brak jednolitosci hardware;u wiecej jednak traci niz zyskuje - gdyby dzisiejsze PC byly programowane z takim wykorzystaniem zasobow jak spectrum to sam nie jestem chyba w stanie wyobrazic z czym mielibysmy doczynienia. Te ciezkie systemy Windows/Linux nadaja sie do pracy i stabilnosci, jednak do wykorzystania sprzetu juz nie za bardzo :)

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 02:59:10
[#19] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstanie NatAmi!

@Banter, post #1

Hmmmm. Naprawdę prorocze słowa. Aż mnie ciarki przeszły :)

Dzięx Banter

NatAmi FTW!

[#20] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@michalmarek77, post #18

"Obecne PC swa architekture tez zawdzieczaja grom /Amidze- gdyby nie one, nie byloby akceleratorow, super dzwieku i ogolnej szbkosci.
A juz na pewno nie za takie pieniadze i tak szeroko dostepnego sprzetu jak dzis."

Nie widzę związku. W pewnym momencie klonów PC było na świecie tyle, że stworzyły największy rynek. Dlatego karty rozszerzeń taniały. Mieliśmy do czynienia z olbrzymim dostępem w dziedzinie hardware, postępującej miniaturyzacji, integracji, rozwoju technologii. Dzisiejsza płyta PC to wynik tego rozwoju, a nie zapatrzenia się w Amigę.

"PC, niestety, przez brak jednolitosci hardware;u wiecej jednak traci niz zyskuje - gdyby dzisiejsze PC byly programowane z takim wykorzystaniem zasobow jak spectrum to sam nie jestem chyba w stanie wyobrazic z czym mielibysmy doczynienia. "
Ja jestem sobie w stanie wyobrazić. Masz świat Apple, gdzie masz większa jednolitość hardware. Cudów nie ma. Jednolitość hardware nie zaowocowała tu jakimś choćby jednym przypadkiem. Jest ciekawy produkt z pomysłem na siebie, ale nic więcej.

"Te ciezkie systemy Windows/Linux nadaja sie do pracy i stabilnosci, jednak do wykorzystania sprzetu juz nie za bardzo"
No właśnie. Po to są konsole. Bez obciążeń można wycisnąć ostatnie soki.

michalmarek - "iPod/iPad,Playstation3,Xbox360 - kontynuatorzy filozofii założycieli Amiga Inc." dla mnie jesteś heretykiem Zwłaszcza za Xbox-a - cóż w nim takiego?

Wogóle to może ktoś założy wątek na temat "Jay Miner i Amiga" - bardzo mnie ciekawi wizja tego człowieka. Wypływają w sieci wywiady, filmy dokumentalne, jest podstawa do ciekawej rozmowy (tylko bez dyskusji o współczesnych następcach, bardzo proszę).
[#21] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@XoR, post #14

PS3 nawet używa częściowo PCI-E wewnętrznie do komunikacji CPU<->VGA

A coz jest takiego zlego w PCIe, ze az usmieszek na koncu zdania sie pojawil?

[#22] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@michalmarek77, post #18

W sumie sam Carmack ostatnio powiedział, iż PS3 jest najlepszym kawalkiem hardware'u na tej planecie. Zaraz po 360. W pelni sie z nim zgadzam. usmiech

michalmarek77, mam na dzieję, że tak sobie tylko dowcipkujesz. Gdyby to faktycznie był obecnie najlepszy kawałek hardwareu, to mieli byśmy obraz elektroniki bez optymalizacji robionej chałupniczą metodą.

Widziałeś ile się tego przegrzało? Słyszałeś różnicę w wydawanych decybelach przez PS3 i X360? Widziałeś ergonomię wykonania? Tak wieszacie psy na RSX i Cell, a to są bardzo dobre procesory. To, że DirectX jest łatwiejszy w programowaniu i nie wszystkim programistom chce się siedzieć i poznawać możliwości PS3 nie oznacza, że ten PeCetowy złom upchany w obudowe Xboxa jest lepszym hardwarem.

Wystarczy spojrzeć na Uncharted2 czy GOW3 aby zrozumieć o co tu chodzi. Owszem trzeba więcej czasu i pracy włożyć, ale efekt jest poza zasięgiem Xboxa. To właśnie tak trochę przypomina ówczesne czasy Amigi i ST. ST złożono z dostępnego na rynku badzieiwa, a Amigę opracowano od początku z jej specjalizowanymi układami. Oczywiście sprzęt był nieporównywalnie mniej rozbudowany wtedy, więc o wiele łatwiej było to okiełznać niż dzisiaj.

[#23] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@adam_mierzwa, post #20

Zapoznaj sie z tym:

http://www.atariarchives.org/dev/CGEXPO99.html

:)

nadal jestem heretykiem?

A w X'e najwazniejszy jest soft! Wypozycz na tydzien, pobaw sie i potem wyraz opinie :)

[#24] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@michalmarek77, post #18

Genialna konsola nie powinna padać jak muchi!
Na dwie PS3 (moje i brata) z dnia premiery europejskiej które działają do dziś bratu padło prawie pięć x360 Prawie bo ten co teraz ma już łapie zawiechy i potrafi strzelić artefaktami... SONY też mogło przetaktować GPU ponad wszelkie możliwe zdroworozsądkowe normy, nie zrobili tego bo posiadali wyobraźnie techniczną której M$ zabrakło Zresztą każdy widzi jak M$ tworzy software: przeładować do oporu

Gry ekskluzywne PS3 ma dużo ładniejsze. Nawet te ładniejsze multiplatformery potrafią wyglądać tak samo na PS3 jak nie lepiej (lub lepiej chodzić) np. Castlevania. Jeśli więc PS3 ma np. gorsze GPU co sam podejrzewam to tego zazwyczaj nie widać, bo bo i tak? po ładniejszych grach :) Są też brzydsze porty, ale generalnie ani to nie jest regułą ani różnice w tę czy drugą stronę nie są duże. Obie konsole są podobne wydajnościowo i mają podobne technicznie gry. Poza tylko tymi wielomilionowymi na PS3 a'la Uncharted2 które nie mam pojęcia jak oni tam wmusili

Co do PC to jego raw brute force jest tak duże że dawno zmiotło konsole i ich wątpliwe optymalizacje Wątpliwe bo opierające się zazwyczaj na pogarszaniu grafiki Ja nie widziałem pełnego 16xAF w żadnej grze na konsolę, a Ty? Na PC to kilka kliknięć i mam ostre tekstury w oddali... Za to lubię PC A wydajność to tylko pieniądze

Zupelnie serio, gdyby na takiego X'a/PS3 zrobic system, ktory podobnie jak Amiga OS WTEDY wykorzystywal podzespoly Amigi to okazaloby sie ze to fntastyczne maszyny do wielu zastosowan. Tylko plizz, zadnych skojarzen z linuxem!
Za mało pamięci!
Można by zrobić coś a'la prosty AmigaOS i na to pisać lekkie programy ale to by nie wypaliło bo nikt nie pisałby na to programów. Musiał być albo Linux albo nic... a na Linuxa za mało ramu...
I zapominasz że CPU w konsolach są bardzo słabe w takich typowych zastosowaniach i dlatego chodziło to wszystko bardzo kiepsko...

Obecne PC swa architekture tez zawdzieczaja grom /Amidze- gdyby nie one, nie byloby akceleratorow, super dzwieku i ogolnej szbkosci.
A juz na pewno nie za takie pieniadze i tak szeroko dostepnego sprzetu jak dzis.

Bez Amigi wszystko by było tak samo jak jest. Bo raz że to nie Amiga kierowała rozwojem sprzętu tylko rynek kierował rozwojem sprzętu a ten rozwój kierował rynkiem. Samonapędzająca się maszyna która: NIE LUBIAŁA JAKIEKOLWIEK FIRMY-MATKI!. I najważniejszym komputerem na który patrzył cały świat IT była nie multimedialna Amiga tylko powolny, beepający 1-bitowo PC z czarno-białą grafiką i to tylko dlatego bo miał otwartą architekturę więc każdy mógł bez zbędnych ceregieli robić swoje PeCety :)

Zresztą gdyby zabrać Amigę, Atari, IBM PC, Intela i Microsoft to dzisiaj siedziełbym przez monitorem podłączonym do bardzo podobnego metalowego pudła ze sprzętem podobnej mocy z bardzo podobną topologią i klikałbym w podobne ikonki w podobnym GUI Inne by były wtyczki w kablach, inne standardy przesyłu obrazu, inne szyny systemowe, inne firmy robiłyby procesor mający inne instrukcje (może byłby to właśnie 68K? ;) ), inny byłby OS aczkolwiek z taką samą funkcjonalnością i look&feel. Wszystko byłoby trochę inne ale na to samo kopyto. A to dlatego że to co pozwoliło PC się przebić będąc strasznym badziewiem jest tym co pcha rynek. Amiga nie była w niczym rynkowi potrzebna. Zresztą Commodore trafiło nią jak kulą w płot...

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 14:05:34
[#25] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstanie NatAmi!

@skipp, post #19

Niesamowite, że ten sam prorok napisał już niecały rok później (numer 11/97):

Wierzę ponadto w odrodzenie Amigi (komputera), czego jednym z dowodów mogą być bitwy staczane na stoisku Eureki przez osoby zamierzające kupić karty PowerPC, które nareszcie pojawiły się na polskim rynku.

Jak ktoś tak dalekowzroczny mógł umieścić słowa "odrodzenie Amigi" i "PowerPC" w jednym zdaniu? W głowie się nie mieści.

[#26] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@Duracel, post #22

Jak to mowia:

there's more than meets the eye :)

Mnie nie interesuje hardware. Mnie interesuje jak on jest wykorzystywany :)

i

Xbox Live - niedościgniona usługa. Perfekcja po prostu

Faktycznie x mial wade technologiczna, sam spalil mi sie jeden. i co z tego:)
Ta konsola jest tak fantastyczna, ze zamiast wyslac sprzet na gwarancje, pobieglem do Saturna po kolejnego :)hehehe
A zepsutego po naprawie podarowałem kumplowi i sluzy mu do dzis :)
Microsoft ma perfekcyjny serwis, wiec przy 3 letniej gwarancji usterkowosc to malo istotna wada :)
St bylo we wszystkim gorsze od Amigi. X ma wiele lepszych wersji niz PS.
Taka np,jedna z najlepszych gier wszechczasów, Red Dead Redemption jest na X'ie nieporownywalnie lepsza :)

A co do gier. Sa gry i jest Uncharted /2/. To po prostu nieosiagalny poziom po calosci. The best ever. 4ever. :)

Z czasem różnica na korzyść PS3 bedzie coraz wyrazniejsza, tylko ze to nieistotne. X i tak jest lepszy /IMHO/. Choć to zwyciestwo o wlos..................... :)

@Xor

Jeśli chodzi o historie kompow, niestety sie mylisz, acz to nie temat by to roztrzasac. Widziales w 86 PC ? Ja o malo dostalbym, Schneidera z CGA...
tyle ze zobaczylem z rodzicami Amigę 1000 i sie potoczylo :)heh

[#27] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstanie NatAmi!

@recedent, post #25

Jak ktoś tak dalekowzroczny mógł umieścić słowa "odrodzenie Amigi" i "PowerPC" w jednym zdaniu? W głowie się nie mieści.

Bardzo fajnie, że Magazyn przetrwał zawirowania w świecie Amigi (bankructwo Commodore) i jeszcze długo istniał na rynku. Dzięki temu Amiga przetrwała i polskie środowisko amigowe przetrwało te najtrudniejsze chwile. I PowerPC przetrwało! :)

[#28] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@michalmarek77, post #26

Stary, wątek jest poświęcony inne sprawie i nie chce toczyć kolejnego offtopowego sporu, ale nie widzisz pewnej sprzeczności i śmieszności w sytuacji gdy sprzęt z wadami konstrukcyjnymi nazywasz najlepszym hardwarem na rynku?

Wykonanie i ergonomia PS3 na tle wykonania i ergonomii X360 jest jak wykonanie Proshe 966 na tle Syreny Bosto czy nawet Poloneza Karo :>

I mam tu na myśli wykonanie, a nie wydajność naturalnie.

PS3 to po prostu bardziej zaawansowana technologia z lepszą ergonomią. Cisza, jakość i elegancja zarazem.

[#29] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@Duracel, post #28

Juz konczac ten oftop.
Tak 360 jak i PS3 są produkowane przez tą samą firmę w tej samej fabryce :)

Choć oczywiście to zupełnie różne projekty :)

[#30] Re: Pan Marek Pampuch przewidział powstani NatAmi?

@michalmarek77, post #29

Czy już zawsze każdy wątek na PPA będzie kończył się dyskusją na temat konsol? Ja wam nie bronię pisać o tym badziewiu, ale wczujcie się w rolę innych. PPA to dla mnie odskocznia od szarej rzeczywistości pełnej "wspaniałych" konsol, "superowych" gier i microsoftu. Niestety światek ten zaczyna przejmować kontrolę nad PPA. Nie możemy porozmawiać po prostu o Amidze?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem