Jest jeden wspolny dzial i w temacie pisze sie dokladnie pytanie i sprzet/system na ktorym sie chce napisa.
@1989, post #1
@1989, post #1
MorphOS ma zbyt wiele wspólnego z Amigą żeby tworzyć specjalnie osobny dział dla programistów, nie chcesz to nie czytaj i nie zaśmiecaj wątku.
w dziale dotyczącym programowania będą mile widziane ze względu na zbyt wiele cech wspólnych i małą liczbę programistów w naszym środowisku.
@1989, post #3
@grxmrx, post #4
na mosa np. AmiBlitz.
użytkownicy MorphOS-a przez te wszystkie lata
to forum straciło już przynajmniej paru ludzi z ogromną wiedzą i doświadczeniem w temacie Amigi i ogólnie komputerów
wiedza i doświadczenie wielu użytkowników MorphOS-a ma bardzo duże znaczenie również, a może przede wszystkim dla ludzi, których interesuje tylko AmigaOS
@1989, post #5
przy okazji byl to swietny powod zeby powywyzszac MOSa... AmiBlitz jest dla MOSa, czy tylko uruchamia sie na MOSie ?.
nie widze tego wkladu w Amige, ale mozesz mnie oswiecic, moze cos z tego przyda mi sie na Amidze, choc watpie, bo praktycznie wszystko co uzywam i bawi mnie na Amidze, nie ma zwiazku z MorphOS.
mialem tego przyklad w tamtym watku, swietne rady na to jak nie powinien adept pisac gier na Amidze.
@grxmrx, post #6
Stefan Stuntz - MUI
To wygląda tak, że AmiChris zaczął OT, wali7 wyjaśnił dlaczego lepszym rozwiązaniem byłby C/C++
Ender później napisał, że skłonił się jednak do zaintersowania się C/C++
@1989, post #7
@wali7, post #8
@1989, post #9
@wali7, post #10
@1989, post #11
@wali7, post #12
Pisałeś, ze C lub C++ nikt nie używa - bzdura wierutna
Coś jeszcze, co zaistniało w odpowiednim czasie?
@wali7, post #12
Ja tylko uważam, że C/C++ to języki znacznie lepsze
@1989, post #13
@1989, post #11
@wali7, post #15
Jakie bzdury na temat Basica? Że wolny? Że duży kod wykonywalny? Że kiepska konstrukcja? Przecież to wszystko prawda.
@Ender, post #16
Taki basic przydałby się na nowe amigowe/mosowe sprzęty.
A sześcian, który ktoś tu wskazał za przykład grafiki 3D to mało żeby mnie przekonać.
@1989, post #17
@wali7, post #19
programowanie obiektowe znakomicie upraszcza realizację algorytmu: dziedziczenie, enkapsulacja, zarządzanie pamięcią
Skoro uważasz, że kod Basica jest mały, to skompiluj HelloWorld w Amosie, a potem w ...powiedzmy SAS C.
@1989, post #18
@Ender, post #21
@1989, post #22
@Ender, post #23
@Ender, post #23
Obiekty z Blendera można łączyć z C++ (nie wiem czy fachowo się wypowiadam), a czy można z AmiBlitzem?
AmiBlitza pod Mosem i się wysypał
@1989, post #25
@Minniat, post #24
Kolego, chcesz zrobić grę 3D? Polecam zdecydowanie C/C++ oraz OpenGL. Zyskujesz na szybkości.
litz Basic nie nadaje się według mnie do takich zastosowań (chyba, że się mylę i jakieś najnowsze wersje mają wspomaganie 3D)
@Ender, post #26
Ja myślę, że nie bida jak piszesz a po prostu inny system, stąd problemy.
W każdym razie skoro z SDK i C++ nie mam problemu na samym starcie
Tak jak już kiedyś napisałem, może doczekamy się takiego bardziej współczesnego (napisanego od początku dla PPC i obsługującego karty graficzne) BlitzBasica PPC 2D i 3D.
@1989, post #20
@1989, post #3
To jest raczej zasmiecanie dzialu Programownie (Amiga) nijakim MorphOSem. Jak cokolwiek napisanego pod MorphOS wg. rad udzielonych przez MOSwcow sprawi, ze zadziala na Amidze, to ja jestem swiety