[#1] Autobootowalny plik tekstowy
Witam wszystkich. Przejdę od razu do rzeczy. Zrobiłem spolszczenie FEII, ale chciałbym je okrasić stroną tekstu zawierającą różne informacje. Sama gra uruchamia się jak wiecie automatycznie po włożeniu dyskietki do stacji. Ja chciałbym stworzyć plik tekstowy (np w MEMACS lub ED) i nagrać go na dyskietkę z w/w grą w ten sposób, aby podczas zaczytywania, najpierw pojawił się ekran z tekstem który napisałem, a później (po ustalonym czasie lub po nasiśnięciu np spacji) zaczytywała się sama gra. Mogłoby być również zastosowane rozwiązanie (dla mnie lepsze), w którym tekst który napiszę będzie jakoś zaimportowany do pliku głównego z grą i podczas zaczytywania najpierw wyświetlany - później ładowana gra. Od razu zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o tworzenie jakichkolwiek skryptów i programowania. Dla potrzeb tłumaczenia zapoznałem się z obsługą heksedytora i sposobem kodowania ASCII, tak więc dla potrzeb takiego pliku tekstowego jestem gotowy (mam duże chęci :D ) zapoznać się z podstawami programowania. Wszelkie sugestię proszę w miarę przejrzyście wyjasniać.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Azzorek

[#2] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #1

Najprościej zrobić to tak:

1. Napisz plik i zapisz na przykład jako tekst.txt
2. W startup-sequence wpisz linię:

C:TYPE tekst.txt

(upewnij się, że komenda TYPE znajduje się w katalogu C)

3. Wczytywanie trochę trwa, więc oczekiwanie na wciśnięcie przycisku myszy chyba zbędne jest, ale możesz poszukać jakieś komendy do tego celu na Aminecie i dodać ją jako kolejną linię w startup-sequence.

4. Możesz też skorzystać z komendy WAIT, aby po prostu nie rozpoczął się proces wczytywania przez jakiś tam czas.

5. W ostatniej linii startup-sequence nie zapomnij o tym, aby podać namiar na exec Frontiera.

Twój s-s powinien wyglądać jakoś tak:

C:TYPE tekst.txt
C:LMB (o ile taka komenda służy do oczekiwania na przycisk myszy)
(...) - tutaj ciąg dalszy oryginalnego s-s Frontiera.
[#3] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #1

MakeText z Aminetu zamieni Ci plik tekstowy w plik wykonywalny.
Mialem kiedys program (nie pamietam nazwy) dzieki ktoremu mozna bylo polaczyc kilka programow w jeden plik wykonywalny.
Jest to wlasnie to czego potrzebujesz.
Jak nikt nie poda Ci nazwy tego programu, to postaram sie poszukac jak on sie nazywał.
[#4] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #1

Może poszukaj jakiegoś intromakera? Kiedyś się tym bawiłem na A500. Ale nazw programów nie pamiętam.

[#5] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@mailman, post #2

Wszystko działa :D !!! Udało mi się stworzyć już taki pliczek, skopiować potrzebne komendy (TYPE i WAIT z systemowego C na HD), ale mam jeden problemik. Tekst napisałem używając polskich czcionek. Czy można jakoś skopiować polskie czcionki na dyskietkę tak aby na każdej amidze (również bez HD) można było odczytać polskie ogonki? Jak na amidze zrobić literę "ć" ??? (wyskakuje mi "ę" zarówno dla alt+e jak i alt+c) .

Pozdrawiam

Azzorek

P.S.

To pierwsze działające moje dzieło! Kurdę zaczyna mi się podobać! Dzięki Mailman jestem spragniony jeszcze...:D. Z tym "ć" już sobie poradziłem - zmieniłem czcionkę w systemie ;).

Ostatnia modyfikacja: 10.08.06 18:35
[#6] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #5

mozna - katalog fonts.....

[#7] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Kaczus, post #6

Kolejne pytanko chłopaki. Tekst któy napisałem jest nieco obszerniejszy i kiedy Amiga go wczytuje to przelatuje od razu do końca. Nie ma możliwości przy tym przeczytać co było na początku. Czy można jakoś zrobić aby tekst był wyświetlany od początku, a dopiero (po naciśnięciu jakiegoś klawisza) później przesuwany w dół? Teraz jest kicha bo od razu pokazuje to co jest na końcu tekstu :(.

Pozdrawiam

Azzorek

Ale kicha. Stworzyłem na dyskietce tak jak zasugerował Kaczus Katalog "Fonts" i skopiowałem do niego czcionkę "topazpl.font" . Nastęnie dopisałem na początku startup sequence linię:

c:SETFONT topazpl.font

i dupa. Wyskakuje komunikat "Invalid resident library" :/ . Oczywiście komenda "SETFONT" jest skopiowana do katalogu "c". :(:(:(

Aby było szybciej dyskietkę edytuję na A1200 a sprawdzam na A500+ (bez zabootowanego HD). Czy wina tkwi w różnicy kickstartów? Może A500+ nie zna komendy SETFONT? Sam już nie wiem...

Ostatnia modyfikacja: 10.08.06 18:17

Ostatnia modyfikacja: 10.08.06 18:37
[#8] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #7

"Invalid resident library"

A500 nie posiada w romie biblioteki fonts.library a takiej potrzebuje Setfont.
[#9] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Sylwester, post #8

Raczej diskfont.library :D
[#10] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@mailman, post #9

[#11] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Sylwester, post #10

Czyli nie da rady polskich czcionek na A500+? A jak z tym tekstem przewijanym? Da radę zrobić tak, żeby był wyświetlany od początku, a nie tylko koniec?

[#12] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #11

Czyli nie da rady polskich czcionek na A500+?

Da radę. Oprócz czcionek musisz także wrzucić na dysk bibliotekę, o której pisaliśmy.

A jak z tym tekstem przewijanym? Da radę zrobić tak, żeby był wyświetlany od początku, a nie tylko koniec?

Mi do głowy przychodzą dwa rozwiązania:

1. Sprawdzić czy komenda TYPE nie posiada jakiegoś argumentu, który umożliwia łamanie tekstu co stronę.

2. Skorzystać z innej komendy. Jest na pewno jakaś wersja MORE, która potrafi wyświetlić tylko tyle, na ile umożliwia to okno. Po przeczytaniu trzeba wcisnąć spację, aby zobaczyć ciąg dalszy.
[#13] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@mailman, post #12

utworzyłem na dyskietce katalog "Libs" skopiowałem do niego plik diskfont.library z systemowego "Libs" na HD Amigi. Dopisałem na początku startup-sequence linię:

c: SETFONT topazpl.font

Oczywiście rozkaz SETFONT jest w katalogu "C" na dyskietce, a czcionka topazpl.font w katalogu "fonts" również na dyskietce.
Gdy gra się ładuje (Amiga 500+) wyskakuje komunikat:

"Please insert volume
ENV
in any drive"

I to by było tyle :(.

Pozdrawiam

Azzorek

[#14] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #13

Dopisz w s-s
c:assign ENV: RAM:
[#15] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Sylwester, post #14

Zrobiłem Sylwester jak mówisz (dopisując komendę zaraz na początku w Startup sequence. Dodatkowo skopiowałem brakującą komendę (ASSIGN) do katalogu "c" na dyskietce. Podczas wgrywania pojawia się dla odmiany ten komunikat:

Required argument missing
c:SETFONT failed returncode 20"

Oczywiście nic się dalej nie dzieje :(.

Pozdrawiam

Azzorek

[#16] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #15

Wpisz w s-s:
FAILAT 20
[#17] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Norbert, post #16

A najlepiej FAILAT 99
[#18] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #15

Powinno być c:SETFONT topazpl.font 8
[#19] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Sylwester, post #18

Może nie ma RAM-Handlera i nie można przypisać ENV: do RAM: (bo RAM: się nie tworzy)?
Nie pamiętam już jak było na kicku 1.3...
[#20] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Mario, post #19

Komunikat Required argument missing c:SETFONT failed returncode 20 mówi że program SETFONT ma za mało argumentów (potrzebuje nazwę czcionki i wielkość). Azzorek nic nie pisał że RAM: się nie montuje, może ma w tej A500+ OS2.0 a ten ma już ram-handler w romie.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.06 07:33
[#21] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Sylwester, post #20

Heh kurka Sylwester miał rację, dzięki stary! Wystarczyło tylko głupią wielkość czcionki dodać i wszystko działa!!! Ogarnął mnie jednak kolejny smutek :(. Ja mam Amigę 500+ z AmigaOS 2.0. Czy wszyscy posiadacze Amig 500 z OSem 1.3 też będą mogli to zobaczyć? Chciałbym aby tekst wyświetlił się na wszystkich konfiguracjach.

Pozdrawiam

Azzorek

[#22] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #21

Heh kurka Sylwester miał rację, dzięki stary!

Według Kaczusia jestem kot a nie kurka, reszta się zgadza łącznie z tym stary. :P

Do rzeczy, o czy to ja pisałem? Aha już wiem, starość nie radość.

Assign, setfont i inne komendy i ewentualnie biblioteki weź z OS1.3, pójdą na standardowej A500 i nowszych też. Setfont z OS1.3 (jeśli jest taki) nie potrzebuje ENV: bo wtedy takiego mechanizmu jeszcze nie było.
[#23] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Sylwester, post #22

Witam bo długiej pauzie :).
Teraz kiedy mam A500 chciałbym sfinalizować swój projekt dotyczący FEII Amiga PL. I tak kontynuując temat... . Zrobiłem tak jak powiedział Sylwester. Skopiowałem do odpowiednich miejsc na dyskietce Frontier Elite II wszystkie potrzebne mi komendy i bibliotekę fontów z dyskietki Workbench 1.3.3. Aby przyspieszyć testy, całość sprawdzałem na WinUAE :/ (czasem trzeba). Poniżej screen podczas pracy (widać w okienku co mam w "startup-sequence").

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4d6f2ffd2a5eba0b.html

Na powyższym wpisie wszystko działa na systemie 2.0 i 3.0. Niestety po załadowaniu gry na Amidze 500 gdzie jest 1.3 pojawia się to:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a9adfe0b1842c5e0.html

Nie wiem za bardzo gdzie leży problem stąd pytam mądrzejszych od siebie ;). Jedyną rzeczą jaką zauważyłem to, że w Workbench 1.3.3 nie ma komendy "setfont" :/. Może to ma jakiś wpływ? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 24.07.07 01:10

Ostatnia modyfikacja: 24.07.07 01:11
[#24] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #23

sprobuj przekopiowac plik ram-handler z dyskietki wb1,3 do katalogu L

[#25] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Banderas, post #24

Oki , jak wrócę z pracy to spróbuję ;).

Pozdrawiam

Azzorek

P.S.
Nie wiem dlaczego, ale jak napisałem nową odpowiedź, to na forum mój wątek nie został wyświetlony jako pierwszy (zgodnie z zasadą aktualizacji najnowszych). Czy reszta też nie widzi, że pojawiła się nowa odpowiedź w tym wątku? Nie chciałem zakładać nowego aby nie spamować, tylko mnie trochę smuci, że za każdym razem muszę wpisywać w forum Programowanie (Amiga) w zakładce "szukaj" słowo "azzorek" aby znalazł mi mój wątek :(. Najgorsze jest to, że inni mogą nie widzieć tego tak jak ja i mało kto będzie mi mógł pomóc. Dobrze że Banderas jakimś fartem zauważył (dzięki stary).

[#26] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #25

Czy reszta też nie widzi, że pojawiła się nowa odpowiedź w tym wątku?

W innych tez.
[#27] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #25

nie ma sprawy, a u mnie to sie normalnie wyswietlilo w najnowszych watkach

[#28] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Andrzej Drozd, post #26

> Czy reszta też nie widzi, że pojawiła się nowa odpowiedź w
> tym wątku?

>
> W innych tez.

Nie rozumieć. Korzystać z tego linka i wszystko ja widzieć... albo być nieświadom że nie widzieć? :/

[#29] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@5h00n4y, post #28

No to się cieszę :). Ja zawsze sprawdzam nowe wątki patrząc na pierwsze z góry które mają podpis "nowe". Tak już się przyzwyczaiłem :P.
Jak wrócę do domciu to sprawdzę trop Banderasa, ewentualnie czekam na inne sugestie co może być nie tak.
Jeśli nie ma komendy "setfont" w AmigaOS 1.3 to czy w ogóle ta polska czcionka zostanie zaczytana? Co prawda na razie problem dotyczy czegoś innego, ale staram się już wyprzedzić bieg wydarzeń.

Pozdrawiam

Azzorek

[#30] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Banderas, post #24

Banderas napisał(a):

sprobuj przekopiowac plik ram-handler z dyskietki wb1,3 do
katalogu L

Niestety to nie pomogło, dalej ten sam komunikat :(. Jakie rady?

Pozdrawiam

Azzorek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem