[#44]
Re: Autobootowalny plik tekstowy
@GumBoy,
post #42
"A co będzie na tej dyskietce? Gotowy spatchowany plik wykonywalny z grą?"
Właśnie tu jest problem. Sam Frontier jest dostępny obecnie jako shareware (po miesiącu użytkowania trzeba wpłacić 5 funtów i ma się grę na wieczność).
http://www.eliteclub.co.uk/download/
Ja polonizowałem bezpośrednio tekst zawarty w kodzie ASCII Frontiera, bo sama gra (to żadna tajemnica) zawiera tak naprawdę jeden plik wykonywalny w którym jest wszystko.
Aby nie piracić gry za darmo ludziom, zrobiłem spolszczenie gry oryginalnej (z zabezpieczeniami), tak więc aby w nią grać dłużej potrzebna jest znajomość kodów (liter) zawartych w oryginalnym manualu dołączanym do pudełka z grą. Będzie to na pewno spore utrudnienie, gdyż jeśli ktoś zapłaci te 5 funtów to dostanie grę bez kodów zabezpieczających, a co za tym idzie - trochę inny plik. Jeśli zamieni swój plik moim to wpadnie jak "śliwka w kompot" bo będzie musiał mieć manuala aby sobie pograć :( . Ja wiem, że świat Amigowy w Polsce pamięta czasy (tak jak ja) kiedy po program lub grę "latało się" do różnych sklepików, którym programy typu X-Copy czy D-Copy pozwalały przeżyć. Ja mimo wszystko z sentymentem wspominam tamte czasy i przyznaję się, że pierwszy "Frontier Elite II" jaki miałem był spiracony i w dużej mierze spolszczony przez "Sobot Studio". W sumie dzięki "Sobot Studio", a ściślej mówiąc spolszczeniu które wykonało, pokochałem Frontiera. Ponieważ zawsze mnie wiele rzeczy wkurzało w tym spolszczeniu (błędy, nietrafione tłumaczenia i niepełne spolszczenia), chciałem spolonizować Frontiera w takim stopniu i jakości na jakie zasługuje. Moje spolszczenie FEII Amiga tak naprawdę zostało przeniesione z "Frontier First Encounters" (sequel FEII wydany w 1995r, ale tylko na PC), które to spolszczyłem jako pierwsze i jako pierwszy w Polsce. Zostało ono dawno zaakceptowane przez rzeszę fanów Frontiera w Polsce, którzy byli jednocześnie betatesterami. Dzięki dużej społeczności Frontierowej w Polsce stworzyłem naprawdę dobre spolszcznie FEE i tym samym FEII. Dzięki nim toczyły się czasem zażarte dyskusje na temat tłumaczeń niektórych fraz, za co serdecznie im dziękuję ;). Tak czy siak, spolszczenie nie jest tłumaczeniem mojego "widzi misie" , lecz poważnym projektem, nad którym pracowałem wiele miesięcy. Zapraszam wszystkich na Polski
Serwis Frontiera:
http://www.frontier.net.pl/
zwłaszcza na forum ;) . Moim skromnym zdaniem to najlepszy serwis Frontiera na świecie :) .
Kończąc moją wypowiedź, moje spolszczenie będzie normalną grą Frontier Elite II w pliku adf. Po włożeniu do stacji dyskietek, gra się normalnie zabootuje i uruchomi. Innego sposobu nie widzę.
Pozdrawiam
Azzorek
Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 20:17
Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 20:17