[#31] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #30

Hmmmmm.....

Mam w szafie A500. Jest w niej aktualnie sprzetowy Kick1.3. Czy moglby mi ktos podeslac/podac link do WB w wersji 1.3?
Sam bym sie pobawil tym, jak to jest z tym "ramem" i "envem" w wersji 1.3.
[#32] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #23

Czy na pewno ASSIGN jest w wersji dla kick 1.3
Setfont znajdziesz na aminecie
[#33] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Andrzej Drozd, post #31

Witam.
"Link" podesłany Andrzeju :). Mam Nadzieję, że pomoże rozwiązać mój problem.
Co do występowania komendy "ASSIGN" to w Workbench 1.3.3 występuje. Oto dowód:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/be858cadf794039e.html

Pozdrawiam

Azzorek

[#34] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #29

Nie ma komendy setfont w 1.3, a ta z 2.x raczej nie zadziała. Nie kombinuj także z ENV. 1.3 tego nie używa. Do zmiany fontu użyj komendy FF lub FontPatchPL (ten powinien zadziałać, używa tylko diskfont.library). Co do komendy assign to użyj tej wersji z WB 1.3.
[#35] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@cholok, post #34

Witam.
Zatem reasumując, powinienem zastąpić komendę "ASSIGN" tą samą komendą z Workbench 1.3.3, a oprócz tego wrzucić "diskfont.library" z Workbench 1.3.3 do katalogu "LIBS" na dyskietce Frontiera. Na koniec przekopiować komendę "FF" z dyskietki Workbench 1.3.3 do katalogu "c" na dyskietce Frontiera. Pytanie tylko jak ma ostatecznie wyglądać komenda zmiany fontu? Obecnie mam tak:

c:ASSIGN ENV: RAM:
c:SETFONT topazpl.font 8
c:TYPE Czytajto
c:WAIT 20 SEC
stack 65600
Frontier

Powyższy zapis działa (wyświetla to co chcę) na A1200 z ROM 3.1 , 3.0 i na A500+ z ROM 2.1.
Po zmianie ma być?:

c:ASSIGN RAM:
c:FF topazpl.font 8
stack 65600
Frontier

Czy to zadziała na wszystkich ROMach od 1.3 do 3.1?
Z góry dzięki za info ;).

Pozdrawiam

Azzorek

P.S.

Właśnie sprawdziłem to dolne ustawienie. Pojawił mi się taki tekst:

Can't cancel RAM
c:ASSIGN failed returncode 20

I to by było na tyle :(.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 00:42

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 00:52

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 00:57
[#36] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #35

Błąd wyskoczyl dlatego ze zabraklo jednego parametru przy ASSIGN.

porownaj:
c:ASSIGN ENV: RAM:
c:SETFONT topazpl.font 8
...

c:ASSIGN RAM:
[#37] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #7

Ja używałem programiku który się bodajże "plfonts" nazywał, czy jakoś podobnie, jak robiłem dyskietki z menu tekstowym na A500 jeszcze. A przy wpisywaniu poleceń jeśli plik wykonywalny jest w katalogu bieżącym bądź w C:, to można podać jego nazwę bez ścieżki, czyli wystarczy samo "plfonts", zamiast "C:plfonts".

Dodam jeszcze tylko, że jak używasz systemowych rozkazów, to nie kopiuj ich na dyskietkę z WB 3.0 tylko musisz zdobyć te z WB 1.3

Akurat swoja pierwsza rozbudowana S-S też na Frontierze robiłem ;)
Tak sie zbiegło że w niego właśnie pocinałem, jak książkę Pampucha o Amiga DOSie pożyczyłem. Za wiele poleceń obok samego pliku z grą na tą dyskietkę się władować nie chciało.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 14:13
[#38] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Norbert, post #36

To jaki ma być ten brakujący parametr? Cholok pisał, abym dał sobie spokój z komendą ENV bo nie zadziała pod 1.3. Mógłbyś podać jak ma wyglądać cały wpis? Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Azzorek

P.S.

GumBoy, to są rozkazy skopiowane z WB 1.3 ;) . Przeczytaj wcześniejsze posty :) .

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 15:48

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 15:50

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 15:51
[#39] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #38

Azzorek napisał(a):

> Cholok pisał, abym dał
> sobie spokój z komendą ENV bo nie zadziała pod 1.3.

Nie ma takiej komendy, jak ENV.

> Mógłbyś podać jak ma wyglądać cały wpis? Byłbym wdzięczny.

Użyj PLFonts, ale nie wiem gdzie to teraz znajdziesz. Mam na amigowych dyskietkach i na hadeku, ale nie mam jak przenieść bo Amiga na drugiej chacie.

EDIT: Prawdopodobnie jest to tutaj http://www.galeria.medialnie.pl/kch/amiga/files/pl.lha a ewentualne instrukcje dodatkowe tutaj http://www.galeria.medialnie.pl/kch/amiga/startpl.htm

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 16:24
[#40] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #35

Ja to widzę tak:
FF topazpl.font ;bez rozmiaru
TYPE Czytajto
WAIT 20 SEC
stack 65600
Frontier
lub
FontPatchPL ;(lub inny działąjący z 1.3, ten z locale 2.0/3.0 powinnien zadziałać)
TYPE Czytajto
WAIT 20 SEC
stack 65600
Frontier

Assign jest zbędny.
Z bibliotek potrzebna jest tylko diskfont.library. Font skopiuj do fonts. Do c skopiuj ff (lub patch), type, wait, stack. Nie używając ramu ram-handler jest zbyteczny.
[#41] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@cholok, post #40

Zrobiłem tak:

stack 65600
Frontier

I pokazało się podczas ładowania dyskietki to:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/49a3da63342d1aa9.html

Chociaż jakaś odmiana, ale dalej coś jest nie tak (jakby z komendą TYPE). Komenda TYPE jest skopiowana oczywiście z WB 1.3.3.

Pozdrawiam

Azzorek

Edit:

Znalazłem wreszcie rozwiązanie!!! Metodą prób i błędów dodawałem i odejmowałem wpisy w startup-sequence i udało się! Powodem wcześniejszego komunikatu (screen w tym poście) była jednak komenda TYPE, a ściślej nie pochodziła jednak z WB 1.3.3 - zapomniałem skopiować i zastąpić istniejącą). Prawidłowy wpis (który działa na 1.3 , 2.0 , 3.0 i 3.1) to:

FF topazpl.font
TYPE Czytajto
WAIT 20 SEC
stack 65600
Frontier

Dzięki chłopaki za wskazówki - nareszcie się udało :D . Teraz czekam aż przyjdzie pocztą mój AmiTekst Pro 2.0, w którym to zamierzam zrobić dokumentację do mojego spolszczenia i dodam "parę słów" od siebie ;) . Spolszczenie zostanie wydane w sierpniu lub we wrześniu tego roku. Ponieważ David Braben był głuchy na moje emaile (podobnie jak całe Frontier Developments), postanowiłem wydać FEII Amiga PL w formie patcha. Uwaga! Spolszczenie bazuje na oryginalnej wersji FEII, zatem bez oryginlanej instrukcji nie pogramy sobie za długo. Spolszczenie będzie w postaci obrazu dyskietki w formacie ADF.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 22:23

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 22:51

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 22:54
[#42] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #41

Azzorek napisał(a):

> Dzięki chłopaki za wskazówki - nareszcie się udało :D . Teraz
> czekam aż przyjdzie pocztą mój AmiTekst Pro 2.0, w którym to
> zamierzam zrobić dokumentację do mojego spolszczenia i dodam
> "parę słów" od siebie ;)

Systemowy ED nie wystarczy?

> Spolszczenie będzie w postaci obrazu dyskietki w formacie ADF.

A co będzie na tej dyskietce? Gotowy spatchowany plik wykonywalny z grą?

[#43] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@GumBoy, post #42

Na Aminecie jest jeszcze BareED (fajnie wyglada i chyba oferuje wiecej niz CED3). Mozna uzyc tez aminetowego WordPada (prosciutki, fajny i na MUI).
[#44] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@GumBoy, post #42

"A co będzie na tej dyskietce? Gotowy spatchowany plik wykonywalny z grą?"

Właśnie tu jest problem. Sam Frontier jest dostępny obecnie jako shareware (po miesiącu użytkowania trzeba wpłacić 5 funtów i ma się grę na wieczność).

http://www.eliteclub.co.uk/download/

Ja polonizowałem bezpośrednio tekst zawarty w kodzie ASCII Frontiera, bo sama gra (to żadna tajemnica) zawiera tak naprawdę jeden plik wykonywalny w którym jest wszystko.
Aby nie piracić gry za darmo ludziom, zrobiłem spolszczenie gry oryginalnej (z zabezpieczeniami), tak więc aby w nią grać dłużej potrzebna jest znajomość kodów (liter) zawartych w oryginalnym manualu dołączanym do pudełka z grą. Będzie to na pewno spore utrudnienie, gdyż jeśli ktoś zapłaci te 5 funtów to dostanie grę bez kodów zabezpieczających, a co za tym idzie - trochę inny plik. Jeśli zamieni swój plik moim to wpadnie jak "śliwka w kompot" bo będzie musiał mieć manuala aby sobie pograć :( . Ja wiem, że świat Amigowy w Polsce pamięta czasy (tak jak ja) kiedy po program lub grę "latało się" do różnych sklepików, którym programy typu X-Copy czy D-Copy pozwalały przeżyć. Ja mimo wszystko z sentymentem wspominam tamte czasy i przyznaję się, że pierwszy "Frontier Elite II" jaki miałem był spiracony i w dużej mierze spolszczony przez "Sobot Studio". W sumie dzięki "Sobot Studio", a ściślej mówiąc spolszczeniu które wykonało, pokochałem Frontiera. Ponieważ zawsze mnie wiele rzeczy wkurzało w tym spolszczeniu (błędy, nietrafione tłumaczenia i niepełne spolszczenia), chciałem spolonizować Frontiera w takim stopniu i jakości na jakie zasługuje. Moje spolszczenie FEII Amiga tak naprawdę zostało przeniesione z "Frontier First Encounters" (sequel FEII wydany w 1995r, ale tylko na PC), które to spolszczyłem jako pierwsze i jako pierwszy w Polsce. Zostało ono dawno zaakceptowane przez rzeszę fanów Frontiera w Polsce, którzy byli jednocześnie betatesterami. Dzięki dużej społeczności Frontierowej w Polsce stworzyłem naprawdę dobre spolszcznie FEE i tym samym FEII. Dzięki nim toczyły się czasem zażarte dyskusje na temat tłumaczeń niektórych fraz, za co serdecznie im dziękuję ;). Tak czy siak, spolszczenie nie jest tłumaczeniem mojego "widzi misie" , lecz poważnym projektem, nad którym pracowałem wiele miesięcy. Zapraszam wszystkich na Polski
Serwis Frontiera:

http://www.frontier.net.pl/

zwłaszcza na forum ;) . Moim skromnym zdaniem to najlepszy serwis Frontiera na świecie :) .

Kończąc moją wypowiedź, moje spolszczenie będzie normalną grą Frontier Elite II w pliku adf. Po włożeniu do stacji dyskietek, gra się normalnie zabootuje i uruchomi. Innego sposobu nie widzę.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 20:17

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 20:17
[#45] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #44

Właśnie sprawdziłem. "Protection codes" do FEII Amiga jest również na tej stronie :).

http://www.eliteclub.co.uk/download/

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 22:20
[#46] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #44

Muszę Cię zatem zmartwić, Twoje spolszczenie nie będzie tak do końca legalną dystrybucją. Wszelkie zmiany w oryginalnym pliku możesz robić jedynie na własny użytek z tego co wiem, i jego rozpowszechnianie w formie zmodyfikowanej (w oryginalnej zresztą też) jest nielegalne.

[#47] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@GumBoy, post #46

To pozostają mi dwa wyjścia.
Pierwsze to mail do EliteClub, aby umieścili moją wersję Frontiera na stronie.
Drugie (nie do końca chyba dobre), napisanie klauzuli, że w tą wersję gry można grać przez miesiąc, po czym należy uiścić opłatę 5 Funtów na wskazane przez EliteClub konto.

Pozdrawiam

Azzorek

[#48] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #47

Druga opcja odpada. Nie jesteś autorem, żeby opłaty za grę zlecać, nawet, jeśli nie są dla Ciebie. Tak mi się wydaje. Ale szczerze powiedziawszy, nie widzę możliwości legalnego wypuszczenia Twojego tłumaczenia.

[#49] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@GumBoy, post #42

> Dzięki chłopaki za wskazówki - nareszcie się udało . Teraz
> czekam aż przyjdzie pocztą mój AmiTekst Pro 2.0, w którym to
> zamierzam zrobić dokumentację do mojego spolszczenia i dodam
> "parę słów" od siebie

Systemowy ED nie wystarczy?

Systemowy ED nie ma słownika.

[#50] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@Azzorek, post #47

Skontaktuj się z ludźmi z Frontier Development. Porozmawiaj z nimi i zapytaj o zgodę.

[#51] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@mailman, post #49

mailman napisał(a):

> Systemowy ED nie wystarczy?
>
> Systemowy ED nie ma słownika.

To już bez słownika w edytorze nic dzisiaj nie można zrobić ;)
Zawsze jest papierowy w domu na ogół.

Zresztą spolszczenie zrobił bez słownika, to i dokumentację da radę. Nie spodziewam się aby była jakaś szczególnie obszerna, bo co tu pisać o spolszczeniu, które się gotowe do łapki dostaje, nic nie trzeba patchować/kopiować/instalować/konfigurować.

[#52] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@GumBoy, post #51

To już bez słownika w edytorze nic dzisiaj nie można zrobić

Można, ale słownikiem zawsze sprawdzisz ewentualne błędy. ED-em to sobie można co najwyżej kłopotów narobić. Ubogie to i dziadowskie.

[#53] Re: Autobootowalny plik tekstowy

@mailman, post #50

"Skontaktuj się z ludźmi z Frontier Development. Porozmawiaj z nimi i zapytaj o zgodę."

No właśnie kontaktowałem się już, niestety bez rezultatu :(. Po prostu nie odpowiadają na email :(. Nie chcę też wysyłać za dużo emaili, aby nie wyjść na natręta lub co gorsza spamera :/ .

Będę próbował jeszcze jakiegoś kontaktu, ale obawiam się że Ryby, Dzieci i Frontier Developments głosu nie mają .

Pozdrawiam

Azzorek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem