[#1]
Grafika 640x480 czy overscan?
Witam!
Zbliżają się wakacje, więc chciałbym się pobawić programami graficznymi i Amiga E, by stworzyć prostą grę. Mam kilka pytań, wynikających z tego, że mam jedynie wiedzę teoretyczną i wolałbym uczyć się na cudzych błędach.

Mianowicie, chcę stworzyć grę przygodową. mam gotowy scenariusz, rozrysowuje poszczególne sceny na kartkach, by uniknąć później chaosu związanego z wymyślaniem na prętce czegokolwiek.
1) Na pewno bedę pracował z Amiga E i nie zmienię zdania, ale który program graficzny pozwoli mi uzyskać najlepsze efekty z tym językiem programowania? Chciałbym, aby grafika była wyświetlana była w rozdzielczości 640x480 lub trybie overscan, wydaje mi się, że takie rozdzielczości gwarantują przyzwoitą jakość grafiki i Aga poradzi sobie z nimi bez większych problemów? Mylę się?
2) Zastanawiam się, który z programów graficznych będzie najlepszy do tego zadania: PP7.1, DPV, Art Effect 1.5 SE, a może Real 3d 1.4? (Cały czas zastanawiam się czy zabawa realem nie dałaby lepszych efektów i uczyniła gry atrakcyjniejszą?) Zależy mi na jakości wyswietlanej grafiki i rozsądnej szybkości.
3) Czy takie rozdzielczości uzyskam na popularnych monitorach comodore 1084S i amidze 1200 030/50?
4) Jak stworzyć projekt w trybie overscan? Ma wyższą rozdzielczość niż 640x480 ? Można go stworzyć używając jako monitora telewizora, czy monitor jest niezbedny?
5) Mam telewizor 50 hz i wolałbym nie kupować przechodzonego monitora, który nie wiem czy mnie nie zawiedzie w najmniej oczekiwanym momencie?
Pozdrawiam

;)