[#7]
Re: Arcymag - praca nad drugim demkiem w toku
@kiero,
post #6
Praca idzie do przodu. Parę dni temu opracowałem format mapy, który zawiera dane o mapie ikonowej, w którą wlicza się diamenty, klucze i drzwi, jak również dane o nietoperzach, pochodniach i skrzynkach (są to specjalne obiekty nanoszone na mapę). Opracowałem jednocześnie prosty edytor map, w którym upichciłem już kilka mapek, które zamieszczę w demku (teraz będzie w co pograć, a zapewniam że gra się całkiem fajnie i gra nabrała dynamiki). Obecna wersja gry w pełni wykorzystuje ten format mapy. Uporządkowałem już kod źródłowy i można go swobodnie rozbudowywać. Jest wyszczególniona funkcja inicjalizacji i głównej części programu. Oceniam, że w nadchodzącym tygodniu zaprezentujemy Wam nasze drugie demko gry, póki co przede wszystkim na sprzęt klasyczny czyli AGA. Zapewniam jednak że wersja pod OS4.0 też powstanie (udało mi się pomyślnie skompilować :).
@kiero
Polecam puścić pierwsze demko Arcymaga na niedopalonej (prawdziwej) A1200. Z jakichś powodów gra działa z poprawną prędkością tylko gdy komputer ma turbo i trochę fastu, choć jej engine nie jest zbyt skomplikowany. Podejrzewam, że chodzi tutaj o systemowe przerwania itp., które obniżają tempo gry. Dlatego większość gier wyłącza system. Mam nadzieję, że się zrozumieliśmy, że przepisałem kod w asemblerze tylko po to by procedury rysujące i wyświetlające były szybkie. Pozostałe procedury przepisałem "przy okazji", bo postanowiłem cały kod przepisać do asemblera. "Po drodze" przetestowałem przeróżne formy rysowania grafiki:
* Skorzystałem z procedury QBlit() graphics.library, która to kolejkuje operacje blittera, tak że wykonywane są asynchronicznie, co powoduje że grafika wyświetlana jest szybciej i łatwiej osiągnąć 50 ramek na sekundę. Dało to dość dobry efekt i obecnie korzystam z tej funkcji.
* Sprawdziłem też, jak sprawuje się rysowanie w przerwaniu VBlank (wygaszanie pionowe) za pomocą AddIntServer() exec.library. Rezultat okazał się zdumiewający przy małej liczbie elementów animowanych - program wręcz "nie nadążał" nad wyświetlaniem tak szybko rysowanej grafiki.
Także wiele po drodze się nauczyłem i zrobiłem wiele testów. Powiem, że efekt jest widoczny i jest zadowalający, gra chodzi znacznie szybciej.
Pozdrawiam.
Ostatnia modyfikacja: 26.11.2009 20:33:03