Komentowana treść: Bounty nr 28 zajęte
[#1] Re: Bounty nr 28 zajęte
a nie lepiej pogadać z autorem poseidona, po co mnożyć byty ponad miarę (oprócz tego zeby byly darmowe :) )
[#2] Re: Bounty nr 28 zajęte

@rzookol, post #1

Bo powinny być darmowe . Najlepiej na wolnej licencji . :)

[#3] Re: Bounty nr 28 zajęte

@ems, post #2

Taa, i co jeszcze. Jeśli Ty pracujesz naprawiając buty czy kopiąc rowy to bierzesz za to pieniądze to dlaczego jak ja chce pracować pisząc programy to mam to robić za darmo? Bo Ty chcesz mieć więcej na kino? Poza tym nic nie zastąpi ludzi siedzących po 8 godzin dziennie nad softem i do tego znających się na tym co robią. Każdy poważny komercyjny soft jest lepszy od niekomercyjnego/darmowego odpowiednika. Np. kompilator C++ Microsoftu od gcc. Poprostu amatorzy pisza po godzinach soft bo sobie dziewczyn/chłopaków nie mogą znaleść i tak powstaje amatorski beznadziejny soft.

[#4] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #3

to ten slynny smith co na #ppa siedzi?

[#5] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #3

W 90% przypadków to co napisałeś jest prawdą. Jednak nie można tak uogólniać. Istnieje spora grupa w pełni komercyjnego softu, który jest koszmarnie żałosny chociaż robią go wielkie koncerny (i wcale nie mam tu na myśli M$). Jednocześnie jest sporo darmowych, hobbystycznie rozwijanych perełek, które koszą komercyjny soft. Nie można tak wszystkiego wrzucać do jednego worka.

Uważam, że amatorski nie znaczy gorszy. W wielu przypadkach jest wręcz przeciwnie. W pracy robi się wszystko na odwal. Przychodzi taki programista na 8 godzin i robi tylko tak żeby zostało zatwierdzone przez zleceniodawcę. A amator daje z siebie wszystko, kocha to jest mocno zaangażowany, ma z tego ogromną satysfakcję (której nie zastąpi żadna dziewczyna, hehehe). Największy problem amatorskich projektów jest ich rozwój. Najczęściej nie starcza zapału, sił, czasu i zatrzymują się. Jeżeli projekt jest przekazany komuś innemu to jest fajnie. Jednak jeżeli nie to umiera. :( Uważam, że to głównie (a nie niefachowość) jest tragedia amatorskiego softu. :( Głównie brak czasu jest wrogiem amatorskich projektów. Przecież w tych wielkich firmach pracują też ludzie. :) Dlaczego człowiek piszący program w firmie jest fachowcem, a po przyjściu do domu jest amatorem? :D Sam znam wiele przykładów "zawodowych" programistów, którzy nie dorastają nawet do pięt niektórym "amatorom".
[#6] Re: Bounty nr 28 zajęte
A sterownik dla radeonów? :P Obiecanki cacanki? ;)
[#7] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #3

stanowczo powinieneś ograniczyć ilość spożywanego cukru
[#8] Re: Bounty nr 28 zajęte

@MinisterQ, post #6

Nie. Jest bliski ukonczenia :P
[#9] Re: Bounty nr 28 zajęte

@rzookol, post #1

Bo chcemy miec stos USB na wolnej licencji, pasujacej do reszty systemu. Wlasny stos na wolnej licencji to takze zabezpieczenie przed fochami autora.

Co by bylo, gdyby w pewnym momencie Chris powiedzial, ze nie chce nas dalej wspierac? Zaczynac wtedy od zera?

PS. Stos bedzie najprawdopodobniej na mieszanej licencji GPL/LGPL. Jesli nie chcesz mnozyc bytow ponad miare, nikt nie zabroni Ci przeportowac go na przyklad na Amige. :)

[#10] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #3

Jest jescze coś takiego jak sztuka dla sztuki. Pozatym, jak komuś w czymś pomagam a akurat to umiem i nie prawia mi to problemu to z reguły robie to za friko. Jeżeli umiałbym dobrze programować pewno bardzo chętnie bym pisał pchełki dla Amisi. Bo, do cholery, brzydzę się ludźmi którzy zawsze patrzą poprzez pryzmat portfela...

Microsoft i dobre programy? Hehe..
[#11] Re: Bounty nr 28 zajęte

@szuler, post #8

A ja tak zupełnie z innej beczki... Twój avatar bardzo mi przypomina emotkę, której użyłeś w komentarzu. ;)
[#12] Re: Bounty nr 28 zajęte
Powodzenia w pracy należy życzyć, jak się uda ten sterownik to będzie dobrze.
[#13] Re: Bounty nr 28 zajęte

@TJindy, post #10

Microsoft Visual Studio C++ to dobry program
[#14] Re: Bounty nr 28 zajęte

@szuler, post #8

Trzymam kciuki bo od tego sterownika zależy los AROSowej wersji AmiGG ;)
[#15] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #3

Jeśli Ty pracujesz naprawiając buty czy kopiąc rowy to bierzesz za to pieniądze

Kolego oddziel prace zawodową od hobby bo to dwie różne sprawy.

Poprostu amatorzy pisza po godzinach soft bo sobie dziewczyn/chłopaków nie mogą znaleść

Czyli według Ciebie osoby poświęcające swój wolny czas na rozwój bezpłatnego softu to frustraci nie potrafiący znaleźć sobie dziewczyny więc uciekają w programowanie?Hmmm.Ciekawa teoria .

i tak powstaje amatorski beznadziejny soft.

Czyli taki program jak choćby AmiGG jest beznadziejny?Moje zdanie o nim (jak i o innych bezpłatnych programach) jest całkowicie odmienne.

[#16] Re: Bounty nr 28 zajęte

@piter144, post #15

Co niektorzy chyba maja problem z odroznieniem otwartego oprogramowania od darmowego... ech...
[#17] Re: Bounty nr 28 zajęte

@_arti, post #16

Mialo byc "w odpowiedzi na komentarz 3" nie 15.
[#18] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #3

Panie Smith czy Ty naprawdę uwarzasz że osoby piszące darmowe oprogramowanie to są tylko sprzedawcy kapusty, murarze i piekarze (nie obrażając żadnej z tych grup zawodowych) którzy w wolnej chwili uczą się programować i tłuką darmowe linie kodu? Naprawdę nie rób z siebie szopki pokazując swój zadarty nos i równoczesnie klapki na oczach. Wiem że pracujesz w poważnej profesjonalnej firmie nad profesjonalny softem, ale nie Ty jeden. I ludzie którzy pracują w dużych korporacjach softwarowych na codzień równocześnie mają rodziny, swoje sprawy a pozatym poświecają swój wolny czas na pisanie darmowego lub shareware softu (w tym również na AOS i MOS).

Więc jeszcze raz, przestań w końcu pie$#@&ić głupoty i uważać się za megamózga od programistów/programowania i etc.

[#19] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #3

I więcej szacunku dla kobiet!
[#20] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #3

Moim zdaniem bredniokoment roku!
[#21] Re: Bounty nr 28 zajęte

@TJindy, post #10

Pomagać to ja też pomagam za free ale programowanie jest moją pracą, więc nie masz się co brzydzić :P

Druga kwestia to jest taka że pchełek to na Amigę mamy pod dostatkiem a brakuje dużych programów. Pisać po godzinach się ich nie da bo trwałoby to latami.

A poza tym widze że jesteś ofiarą mody która każe twierdzić że produkty Microsoftu są niefajne.
[#22] Re: Bounty nr 28 zajęte

@koodlaty, post #7

nie
[#23] Re: Bounty nr 28 zajęte

@koodlaty, post #7

Nie
[#24] Re: Bounty nr 28 zajęte

@piter144, post #15

Amatorski czyli pisany przez amatorów, adeptów książki "C w 25 dni " itp, którzy siadają do komputera i piszą potworki z którymi inni się potem męczą bo to takie modne. gcc jest dobrym przykładem tutaj, każdy kto zajrzał do jego źródeł może sam się o tym przekonać.
[#25] Re: Bounty nr 28 zajęte

@_arti, post #16

Przeczytaj sobie jeszcze raz komentarz nr 2
[#26] Re: Bounty nr 28 zajęte

@Prince, post #19

Dobra będę miał więcej szacunku dla Ciebie :P

[#27] Re: Bounty nr 28 zajęte

@stOOsh, post #20

Twoim mówisz hmm...
[#28] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #3

Hm ... trudno polemizować z tego typu komentarzami . Według smitha oprogramowanie typu :

Blender

Open Office

Mozilla i jego pochodne

Mysql

Apache

Python

to według smitha "amatorski beznadziejny soft" . Rozbawiłeś mnie chłopie , naprawdę .

:D

[#29] Re: Bounty nr 28 zajęte

@MDW, post #5

Oczywiście było to uogulnienie ale zbyd dużo komentów ems zignorowałem żeby teraz nie uogulnić jak już coś napisałem. I jak już wspomniałem w jednej z odpowiedzi chodziło mi o AMATORÓW a nie profesjonalistów po godzinach

ps. Pojaw się czasami na #ppa
[#30] Re: Bounty nr 28 zajęte

@ems, post #28

Chcesz porównywać Mysql z MS SQL Serverem lub Oraclem? Nie rozśmieszaj mnie. OpenOffice jest rozwijane przes Suna, początki Mozilli to Netscape. Co do pythona to to jest język więc trochę nie na temat. O Blenderze nie wiem za wiele ale czy jest on lepszy od komercyjnych odpowiedników? A jak tak wymieniasz to jeszcze może podaj mi nazwe gnu odpowiednika programu do robienia muzyki klasy Audio Logica
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem