Komentowana treść: IBrowse 2.4 tuż, tuż!
[#1] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!
Dobra wiadomość. Ciekawi mnie tylko, jak IB wypadnie w konfrontacji ze Sputnikiem.
[#2] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@quantor, post #1

Chyba blado :P

Dodane: Gdyby nie bylo Sputnika w tym roku, to pewnie nie byloby tego newsa teraz ;)

Ostatnia edycja: 08.12.06 14:49:22
[#3] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@quantor, post #1

Pod wzgledem wyswietlania wielu stron wypadnie gorzej, ale pod wzgledem obslugi (stron ktore poprawnie sie wyswietlaja) juz lepiej (np. ciasteczka).
[#4] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@reactor, post #3

Nie zapominaj ze Sputnik tez bedzie mial ciasteczka i nie bedzie mial kilkuletniego przestoju (oby), tak jak to mial IB.

Ostatnia edycja: 08.12.06 16:07:45
[#5] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@quantor, post #1

Zeby zobrazowac Ci jaka jest przepasc miedzy IBrowse, nawet w wersji 3.0 (nt. ktorej mowili autorzy w jednym z numerow TA) jesli chodzi o implementacje html/css/js, napisze tak:

W konfrontacji ze Sputnikiem IB wypadnie tak, jak OS4 przy MacOSX. Czyli niby cos jest ale najwazniejszych i tak nie ma... i pewnie nie bedzie.
[#6] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@_arti, post #5

powiedzialbym ze raczej jak os 3.1 przy macosx. albo os 1.2 przy mosie :)
[#7] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!
Ja ze swojej strony dodam tylko, że polskie tłumaczenie już zostało zakończone, obecnie trwają jego testy i sprawdzanie, a więc wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że będzie ono dostępne razem z programem w chwili jego premiery.

Howgh!
[#8] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Mandi^ATO, post #7

Swietna robota,chociaz nie bede raczej tego programu uzywac to ciesze sie ze bedzie on w polskojezycznej wersji rowniez. OK
[#9] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!
Ciekawe, czy chociaż poprawią taką pierdołę jak wyświetlanie MOS-a jako AmigaOS 4.0 :D
[#10] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Masta Krishna, post #9

A mnie ciekawi czy jakiś plugin do flasha będzie
[#11] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@pwe, post #10

Ma byc, oparty na libflash. Na nim jest tez oparty plugin flasha dla Voyagera, wiec cudow sie nie nalezy spodziewac. Mozliwe nawet ze na dokladnie tej samej wersji bo afaik libflash nie byl rozwijany przez ostatnie lata.
[#12] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@marcik, post #11

Kto wie, może w ramach "upgrade" chociaż funkcję do losowego wieszania systemu w nim wyłączą?
[#13] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@MinisterQ, post #12

Browser bez takiej funkcji to nie jest browser
[#14] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@MinisterQ, post #12

hmm... przy upgrade wlacza sie nowe funkcje zazwyczaj, a nie wylacza
stare :P
[#15] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Kaczus, post #14

Dlatego właśnie, drogi kaczusiu, słowo "upgrade" napisałem w cudzysłowiu.
[#16] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@pwe, post #10

na stronie jest skrinszot z tym pluginem w akcji
[#17] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@quaint, post #16

na voyagerze plagin dziala od paru lat...
[#18] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Kaczus, post #17

u mnie się jedynie wieszał a nie działał
[#19] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@rzookol, post #18

mi kiedys troche dzialal
[#20] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!
Preliminary Character Set & utf-8 Support (OS4)

Czy te ficzery only for OS4 są z powodu czerwono-niebieskiej wojny, czy raczej z powodu zacofania MOSa w tym względzie?

[#21] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@R-Tea, post #20

Te ficzery są związane z diskfontlibrary o obsługą charsetów poprzez system i locale.library. Nie wiem jak jest z tym w MOS-ie, dlatego na ten temat się nie wypowiadam, ale tutaj skorzystano z możliwości zmiany w locie charsetów z poziomu systemu.

Howgh!
[#22] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Mandi^ATO, post #21

w mosie niestety mimo uwag jest jak za króla ćwieczka..
[#23] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Mandi^ATO, post #7

Tylko kto kupi ten program? Nie ma platformy dla AOS4 (nie mowiac juz o mityczym AOS4), kto bedzie tego uzywal? Kilka osob? Aha.
[#24] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Andrzej Drozd, post #23

Andrzejku, nic nie rozumiesz widzę. IBrowse 2.4 nie jest programem jedynie pod OS4. Pliki wykonywalne są pod OS3.0+ w wersji dla procesorów 020+, tak samo jak to miało miesjce przy IBrowse 2.3. I może on być używany zarówno na MOS, OS3.x jak i OS4. Tylko, że jedna z opcji będzie na razie tylko dostępna pod OS4, gdyż pozostałe systemy nie posiadają obsługi czegoś takiego jak charsety i przekodowywanie w locie (owszem są już zewnętrzne biblioteki jak np. charset.library, ale to już byś musiał sobie z twórcami IB dyskutować, czy byliby skłonni sobie dodatkowo program komplikować i ponownie odwlekać premierę o nie wiadomo ile czasu).
[#25] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Mandi^ATO, post #24

Tutaj mala poprawka morphos ptrafi obslugiwac charsety, niestety robi
to od tzw "dupy strony", wiec nieprzydatne. Niestety mimo krytycznych
uwag oraz propozycji by zajal sie tym Krashan (wtedy niezwiazany z
MOSTeamem). Jedyne co zrobiono to zwerbowano Krashana, lecz obslugi
fontow nigdy nie zmieniono... Teraz nawet czlonkowie MOSTeamu
korzystaja z biblioteki alternatywnej (np Jaca w sshconie) stworzonej
notabene przez Krashana.
[#26] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Mandi^ATO, post #24

Aha ;)

A tak ogolnie probuje zasiac ziarnko "fermentu".
Dlaczego? Ano dlatego, z od miesiaca jestem tylko na MOSie, na Classicu.
Efekt jest taki, ze gdyby jeszcze byl Tools Deamon, tobym zupelnie zapomnial ze jestem na MOSie. No, nie dziala tez kilka waznych dla mnie programow - np. CDCat ( :( )

Ogolnie piszac, staram sie poczuc, jakby to bylo byc Pegazowca bez dostepu do Classica. Wiem ze ciezko. Bardzo ciezko, tym bardziej ze MOS, to normalny AmigaOS (jestem tego pewny w 101%). Z tym ze ma glupia nazwe. Bardzo glupia :(
Zaczynam rozumiec frustracje i przewrazliwienie niektorych osob.
Ogolnie trzeba wreszcie powiedziec, ze nie powinni tak sie czuc. Poniewaz MOS, to normalny AmigaOS. Koniec kropka :)

A jezeli komus nie pasuje moje myslenie, to niech pojdzie sobie na urlop :P
[#27] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Andrzej Drozd, post #26

do CDCata o ile się orientuje jest jakis patch co by na mosie chodził
http://www.binaryriot.org/users/jacadcaps/cdcatpch.lha

co do traktowania mosa jako system amigowy to sam widzisz, że pare miesięcy używania i zmienia się całkowicie podejscie do niego
[#28] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Andrzej Drozd, post #26

A tak ogolnie probuje zasiac ziarnko "fermentu".

A możesz to ziarnko fermentu siać gdzie indziej? Przecież tutaj nikt Ci nie wmawia, że jesteś gorszy etc, ponieważ zamiast Persila używasz Ariela. Ważne, że skarpetki są wyprane w tym samym stopniu. Sianie frementu zbyt mile widziane nie jest.

Howgh!
[#29] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Andrzej Drozd, post #26

Ogolnie piszac, staram sie poczuc, jakby to bylo byc Pegazowca bez dostepu do Classica. Wiem ze ciezko. Bardzo ciezko

Oj nie. ;) Mozna sie przyzwyczaic. :)

tym bardziej ze MOS, to normalny AmigaOS (jestem tego pewny w 101%).

Zgadzam sie z Toba calkowicie!! :)

Z tym ze ma glupia nazwe. Bardzo glupia

Tu sie nie zgodze. Nazwa mi sie podoba. ;) Ci, ktorzy wiedza o to chodzi nie potrzebuja tam sowa "Amiga".

[#30] Re: IBrowse 2.4 tuż, tuż!

@Mandi^ATO, post #7

to ja taki OT. jak nie wszyscy jszcze wiedza to Mandi uzywa AmigaOS 4.0 na A1200 z prockiem 68030 mam nadzieje, ze te ficzery (jest ich nawet sporo) zostana kiedys sprzedane/udostepnione, a moze juz na start OS4 bedzie do kupienia w wersji na procesory 68k/CF/PPC :)

Ostatnia edycja: 10.12.06 23:55:55
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem