[#1] o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"
jak pamietacie mialem kiedys przygody z cybervisionem pooprostu komp nie startowal mi na nowym zasilaczu atx MicroATX 200watt fortron czyli marka ok , powodem bylo za mala wydajnosc +5v
ok nie dalem za wygrana przelozylem zasilacz z starego ibma ponad 10 letniego ktorego wytargalem ze strychu zasilacz marki ACBEL dedykowany do ibm stare jajco w sumie o nie jakiejs rewelacyjnej budowie ale ok podlaczylem do amigi 4000 i cybervision64 ruszyl Amiga dostala nowe zycie , ALE cos mnie tknelo zeby kupic nowy zasilacz porzadnej marki CORSAIR CX430 wypasiony wyglad dosc fajnie zbudowany napiecia w specyfikacji ok :) wedlug miernika jednak byl troszke slabszy pare dziesiatek od staruskiego pecetowego ACBEL ale nic ucieszony zalozylem go do A4K papa mi sie smiala bo mialem nowy zasilacz ktory przy awari nie spali mi kompa ale ok nie o tym chcialem napisac :) , potem dokupilem do Amigi SCANDOUBLER COMPSERV AGA pod slot video wszystko pieknie ladnie jednak przez okolo 30 sek na zimnym kompie scandoubler dawal lekkie znieksztalcenia obrazu po czym se regulowal i juz bylo ok, ale cos mnie tknelo zeby dzisiaj podpiac do zimnego kompa znowu staruskiego ACBELA 145watt rebło ze strychu ponad 10 letni atx i wiecie co? SCANDOUBLER DZIALA JAK NOWY NIE WYSTEPUJE PRZEZ PIERWSZE PARE CHWIL NA SWIEZO ODPALONYM KOMPIE ZNIEKSZTALCENIA OBRAZU
wniosek DZISIEJSZE ZASILACZE SĄ POPROSTU DO DU...PY
wniosek uwazam ze na zasilacz trzeba by bylo wydac z 500 zl zeby byl jakosci podobnej do starych przedpotopowych zasilczy ATX czy starej zasilki z a4000
PRZESTRZEGAM PRZED nowymi zasilkami atx do ceny 200 zl :)
[#2] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #1

znakomita wiekszosc tak ale od tego jest dr.google i testy zasilaczy :) W ten sposob kupilem sowjego tagana 600 W II a mialem kupic OCZ SLI na szczescie pogooglowalem troche
[#3] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@PrzemasIII, post #2

wedlug google Corsair cx430 to wypasiony zasilacz ATX
[#4] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #3

ja bym go nie pobral brak jakis testow, tabelek, tylko jakies fora
[#5] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@PrzemasIII, post #4

Nowe zasilacze mają małe napięcie na 5v bo nowe pc-ty uzywaja 12v,stare komputery więcej korzystały z +5v Nowe nie potrzebują,tak zakręcone w skrócie
A co do cen to zasilacze do 200 zł są do bani,no forton jedynie chyba da radę ;)
[#6] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@phl22, post #5

fakt trzeba wydac zeby byc zadowolonym z zasilacza
[#7] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@PrzemasIII, post #6

phil22 zgadza sie , ja etap zabaw z PC zakonczylem na etapie gdzie cala grafika szla na 5v dzisiaj ponoc juz korzystaja z 12v a nasze amisie doja grafike na 5v i tu byc moze jest przyczyna dzisiaj nie przykladaja sie zeby 5v bylo ok

przemas ogladajac zasilki w sklepie nowe atx w cenie kolo 500 zl to mozna smialo powiedziec ze te sa ok
wielkie kondesatory nippony wielkie ciezkie trafo ogolnie ok
ale te chinskie-markowe dziadostwo mnie dobilo cena prawie 200 zl a nie moze lekko uposazonej amisi dobrze obsluzyc? ŻARTY SOBIE KTOS STROI CZY CO?:)

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 19:03:11 przez Blendor
[#8] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@PrzemasIII, post #2

A polećcie panowie jakiś dobry zasilacz (500-550 wat) do pieca w cenie 200-300 zlotych :) Mam na pokladzie tracera 400 i dzisiaj jak sie pytalem o karty graficzne do kompa to na pytanie jaki mam zasilacz fachowiec odpowiedzial ze on "nie dziala i zaraz wybuchnie" Wiec "siedze" teraz w trwodze na tym zasilaczu co nie dziala i zaraz wybuchnie(juz prawie 5 lat) i szukam jakiegos zasilacza godnego, ale 500 zlotych nie widzi mi sie wydawac

p.s. wiem ze tracer to kał ;)
[#9] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #7

ZASILACZE w wiekszości pochodzą od paru producentów, różnią się tylko naklejkami. Jak zamykałem sklep wystawiłem na allegro 8 pudeł zasilaczy. Było tego ponad 300 sztuk i poszło 1 zł za szt. hurtem.

Dobry zasilacz jak napisałeś to taki co waży odpowiednio. Te elektroniczne leciutkie o kant dupy rostrzasć..
[#10] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Diabeł, post #8

do 300 zl kupisz dobry zasilacz tylko teraz na Taiwanie powodz to albo brak albo cena wysoka :)
[#11] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #7

Problemy są nie z obciążalnością zasilaczy ATX a kiepsko rozwiązanym rozprowadzaniem prądu na płycie Amigi (a w każdym razie niedostosowanym do większych obciążeń jak PPC+Permedia). Jeśli zaś chodzi o same zasilacze to wiesz co różni takiego Chiefteca za 180zł od Chiefteca za 550zł? Innej klasy komponenty, cichszy wentylator, modularne okablowanie ... parametry prawie bez zmian. Prawie, bo wyższa sprawność to kwestia zw. właśnie z lepszymi komponentami. Konstrukcja zasilacza czy to Tracer Hellfire, czy Gigabyte Odin to praktycznie to samo funkcjonalnie, nawet te same układy tym zarządzają. Tyle, że w Tracerze są diody dajmy na to 15A pracujące na linii z obciążalnością 20A, a w BeQuiet będą 30A pracujące na linii 20A.
[#12] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Diabeł, post #8

ja polecam ten... najlepszy jaki miałem kiedykolwiek
http://nvision.pl/45-zasilaczy-w-praktyce--Articles-157-ndetails-39.html
[#13] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #1

[#14] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Skiba, post #12

abcdef, nie jestem elekronikiem ale od lata interesuje sie sprzetem audio
i powiem ci ze mowisz po czesci dobrze a po czesci sie w ogole nie zgadzam
stara zasilka amigi ma w srodku potezne elektrolity nippona jak troche sie interesujesz to wiesz ze sa to kondesatory na najwyzszym poziomie stosowane w drogich sprzetach audio trafo wielkosci piesci grube kable wszystko czyma sie kupy i swoje wazy ty zas twierdzisz ze inny zasilacz ktory ma podobne kondesatory tylko innej marki i podobne trafo tylko troche mniejsze to w sumie niczym sie nie rozni ? a jednak sie rozni
wystarczy posluchac wzmacniacza audio ktory zbudowany jest na takich kondziach jak nippon chemicon, ELNA , z wielkim trafem toroidowym wielkosci kartonu od 1.5 litrowego mleka , i posluchac wzmaka z podobnej wielkosci kondziami tylko niewiadomego producenta o podobnej pojemnosci z troszke mniejszym trafem ale podobnym :)
i zrozumiesz ze jednak roznica jest spora nawet bym powiedzial potezna

ABCDEF nowy zasilacz porzadnej marki corsair cx430 nie potrafi obsluzyc srednio uposazonej amigi4000
a stary ACBEL z ibma i jeszcze starszy oryginal od a4000 obsluguje ta samą amige bez zadnych klopotow
i twierdzisz ze amiga ma zle rozprowadzone sciezki do zasilania podzespolow?
nie wiem ale cos mi tu pachnie bzdurą

ja poprostu twierdze inaczej jest MERCEDES i OPEL obydwa jada do przodu do tylu w prawo i w lewo jednak wystarczy wsciasc w mercedesa i na opla nawet nie spojrzysz ale sa prawie takie same

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 20:18:17 przez Blendor
[#15] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Shoonay, post #13

rowniez polecam tagany mam i sobie chwale
[#16] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@PrzemasIII, post #15

przemasIII masz w amidze?
[#17] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #14

podobne trafo tylko troche mniejsze to w sumie niczym sie nie rozni ? a jednak sie rozni

Trafka zasilaczy danej mocy są praktycznie jednakowe, może ktoś ciutkę przewymiarowuje, ale na dłuższą metę się to niezbyt opłaca.
ty zas twierdzisz ze inny zasilacz

Nie, twierdzę że konstrukcja jest ta sama, nie wykonanie.
i zrozumiesz ze jednak roznica jest spora nawet bym powiedzial potezna

Nie, bo w zasilaczach impulsowych jest więcej parametrów do wzięcia pod uwagę. Oprócz zabezpieczeń, stabilność napięć, możliwość przeciążenia, sprawność... tętnienia, praca przy napięciach sieci odbiegających od nominalnych itp. W swojej wypowiedzi bez dojścia do konkretnej przyczyny takiego działania wywnioskowałeś, że <200zł zasilacze to dno. Po pierwsze, sprawdziłeś raptem 2, po drugie nie sprawdziłeś żadnego >200zł, a po 3 nie sprawdziłeś x egzemplarzy danego modelu - więc to jak wróżenie z fusów - ot na starym działa, a na nowym nie więc wszystkie tanie i nowe są do dupy.
[#18] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@abcdef, post #17

sprawdzilem 2 nowe i to te z tych porzadniejszych i nie spelniaja podstawowych parametrow potrzebnych do prawdiloweo dzialania Amigi4000 , prawdopodobnie w PC beda one dzialac nie sprawdzalem bo duze pc mialem ostatnio z 7 lat temu , niestety w amidze 4000 sie one nie sprawdzaja corsair cx430 to:) wedlug wielu opin posiadaczy , pism i nie tylko w polsce to bardzo porzadna zasilka :)
czyli ty twierdzisz ze aby trafic na dobra zasilke to trzeba kupic z 15 sztuk i zaczac testowac?

bzdura :)

nowego corsaira 430 wattowego z parametrami na ektykiecie ze glowa peka POSKLADAL stary zuzyty ACBEL IBM 145watt z parametrami wedlug etykiety slabszymi :) jednak jak wziolem w lapy MIERNIK to odziwo 12v -12v +5v bylo znacznie lepsze i nie skakało jak serducho przy wiekszym obciazeniu
ACBEL jest cholernie stabilny nowiutki corsair jednak troche mnie zawiodl na testach pod miernikiem :)

pewnie bede musial kupic jeszcze z 10 sztuk moze jakis sie dobierze w cenie do 200 zl
nie mowie tego zlosliwie abcdef stwierdzam fakty
[#19] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #1

Zaraz mi to przeniosą do offtopa, ale co tam Powiem swoje. Wszystkie nowe, czyli obecnie produkowane ustrojstwa typu płyta główna, zasilacz, karta graficzna, napęd DVD, twardy dysk - odznaczają się znacznie niższą jakością/żywotnością, niż analogiczne klamoty sprzed kilkunastu lat.
Kiedyś - siłą rzeczy - musiały być solidniejsze, "czołgowe" takie - bo kosztowały od cholery i trochę, i nikt by nie kupił sprzętu z trwałością obliczoną na rok, góra dwa lata użytkowania. Dobry komputer był poważną inwestycją i musiał być solidny.
Leży mi w szafie napęd CD od mojego pierwszego PC, wyprodukowany i kupiony bodaj w 1995 roku. Swoje przeszedł, pracował w kilku kompach, w tym i w Amidze - i do dziś, skubany, działa;) Mam też kilka twardych dysków, mocno zabytkowych, też z lat 90' , o pojemnościach między 250 a 850 mega. Wciąż są sprawne, bezbłędne. A też swoje przeszły, pracowały i w PC rozmaitych, i w Amigach rozmaitych. I nikt się z nimi nie pieścił, były przenoszone, przekładane, noszone w kieszeniach kurtki. I zdrowe są, że aż miło. Tak samo z zasilaczami, też te staruszki są nie do zatłuczenia. Ba, mam sprawnego, idealnie działającego peceta od Optimusa z Pentium 120, 16 MB RAM, dyskiem 1,2 giga Fujitsu. Kupiony w 1996, dostawał po doopie bardzo ostro - i nic mu nie dolega.

Dziś produkowany sprzęt jest obliczony na rok spokojnej pracy, nie więcej. Teraz się kupuje, po roku wyrzuca i leci do sklepu po nowe. Zasilacz mojego PC, jakiś tam markowy, w każdym razie kosztujący (1,5 roku temu) blisko 500 PLN zdechł pod dwóch tygodniach.
A nagrywalne plyty DVD? Niezależnie od tego, czy są "od Philipsa", czy "no name", kupowane za grosze w kerfurze czy innym lidlu - niczym się od siebie nie różnią.
Dla mnie to idiotyczne, no ale co poradzić, producenci muszą mieć ruch w interesie.

Żyjemy w tandetnych czasach. Gdyby dziś istniała firma Commodore i gdyby produkowała Amigi, to te Amigi żyłby rok, może dwa lata... A - Bogu dzięki, nasze dwudziestoletnie nawet staruszki śmigają, że aż miło.

Z szacunkiem
Des
[#20] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Des, post #19

zgadzam sie des mam kupe sprzetu audio z lat 80 90 tych kiedys byly bardzo bardzo drogie :) mogli sobie pozwolic bogaci niemcy , dzisiaj mimo ze maja ponad 20 lat sa juz tylko drogie i nadala bezblednie dzialaja chociaz zdarzaja sie wyjatki i tu , mialem pare klockow gdzie bylo sporo problemow z wyschnietymi kondziami , czy popalonymi koncowami mocy ale to byl tylko pech przy zakupie i zla eksploatacja poprzednich wlascicieli
[#21] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@abcdef, post #17

Witam Nie wiem jak zacząć bo temat dość ciekawy. Denerwuje mnie twierdzenie ze jak do pc to produkt jest dobrej jakości i takie twierdzenie przewija się w tym wątku. Zasilacz kupiony za 150 zł często jest lepszy od takiego za 500zł. Wczoraj naprawiałem chifteca i powiem wam ze omijajcie go szerokim łukiem bo nie jest wart swojej ceny .Przetwornica czuwania wykonana na układzie stosowanym w tunerach polsatu cyfrowego i tam ten układ jest częścią najbardziej awaryjną. Co do Fortona to są super zasilacze nie drogie jednak są na rynku podróbki. No i tracer-ek i tu wasz zaskoczę bardzo dobry zasilacz ale tez są podróbki kupowałem na alegro takie w złotej obudowie i od razu je rozkręcałem wymieniałem 2 elektrolity i zasilacz był nie do zdarcia . Druga sprawa Amiga na 5 V pobiera maksymalnie jakieś 10- 15 amper (dobrze rozbudowana) Każdy zasilacz od PC musi zapewnić dobrą pracę przy takim obciążeniu . Jako że są to zasilacze pracujące na sporej częstotliwości (lepsza sprawność) wytwarzają sporo zakłóceń i tu jest pies pogrzebany w PC na płycie są dodatkowe stabilizatory napięcia a w Amidze nie dlatego są te problemy z zasilaczami.
[#22] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #20

No dokładnie tak!
Moi Rodzice do dziś używają na co dzień Amatora Stereo, kupionego bodaj w 1980 roku. W międzyczasie tylko go przestroili, żeby łapał te nowe częstotliwości. Ale naprawiany ani razu nie był. Działa spokojnie, razem z oryginalnymi głośnikami. Praktycznie nie jest nigdy wyłączany, gra sobie 24 godziny na dobę non stop

Pozdrawiam
Des
[#23] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #18

Ja też nie pisałem złośliwie, po prostu najwidoczniej źle trafiłeś i tyle. Jeśli chodzi o opinie z gazetek i sieci to jest to średnio wiarygodne źródło. Oczywiście w tym wypadku nie mam na myśli poważnych pism tylko coś w stylu komputer świata.
stwierdzam fakty

Stwierdzenie faktu - mój Corsair CX 430 nie dał rady A4000, a stary ACBEL 145W wziął lekko na klatę.
Dzielenie się własną opinią - podsumowując wszystkie zasilacze poniżej 200zł są do du*y.
Odróżnij te 2 rzeczy to nie będzie problemów ze zrozumieniem nawzajem swoich stanowisk. Jeśli mogę się ośmielić pierwszym błędem było przekonanie, że ~4x mocniejszy zasilacz będzie ok. Jasne, są PFC, zasilacz ma trzymać sprawność w szerokim zakresie obciążeń (iirc 20-100% nominalnego), ale... właśnie owe niskie obciążenia są szczególnie problematyczne. Weź dla eksperymentu spróbuj go dociążyć na +12V taką żarówką samochodową (lub dwiema) - wtedy będzie można zweryfikować wyniki Twoich obserwacji.
[#24] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Dziadziomiecio, post #21

ciekawa sprawa zatem stare atx byly w tej dziedzinie lepsze stare znaczy sie takie 10 letnie i wiecej bo stary acbel nie powoduje zadnych uchybien w mojej staruszce gdzie dwa nowe porzadne zasilki nie potrafia sie w 100% dogdac jednego boli za slabe 5v , drugiego jakies dziwne zaklocenia na grafice przez pare nascie sekund ktore sie stabilizuja tak jakby po nagrzaniu czegos jakiegos podzepolu
w starym atx acbel jak wspominalem juz wczesniej wszystko dziala na tip top
z tego co widze bede musial zaopatrzyc sie w pare starych sprawnych zasilek i niech leza na czarna godzine gdyz w planach mam zakup jeszcze jednej a4000

abcdef szczerze? podzielilem sie problemem w przestrodze dla innych posiadaczy staruszkow commodore i odpowiem ci szczerze brakuje mi juz sil na jakiekolwiek testy zmeczony jestem tym wszystkim :) ciagle kombinacje daje sobie luz , polecam jednak tobie zakup duzej amigi i troszke to ogarnac pobawic sie zobaczysz ze nie zawsze papa sie usmiecha czasami problemy sa banalne
ja testowalem dluzszy czas zasilanie pytalem tu i nie tylko na tym forum ! wiekszosc problemow lezala po stronie zasilania ! !!!!

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 21:41:46 przez Blendor
[#25] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

A mój mocno zabytkowy zasilacz do A1200 (oryginalny, z komputerem razem kupiony w zestawie "Desktop Dynamite") spokojnie ciągnie kartę CF, napęd CD i Blizzarda 1260. Czasami wyciągam CF i podpinam klasyczny HD jakiś - i też zero problemów z zasilaniem.

Pozdrawiam
Des
Ps. A swoje ten zasilacz przeszedł i przechodzi, Ami bywa włączona non stop całymi tygodniami, od wielu, wielu lat.
[#26] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

Na płycie PC masz proca zasilanego z 3-16 fazowego bucka 12->vcore (i 1-3 fazowy buck do RAM). 5V na PCI, PCI-e to jest to samo napięcie co na molexie i atx 24pin. Co do tracera - tam trzeba więcej rzeczy wymienić (kilka-kilkanaście zł ogółem) i jest w miarę normalnym zasilaczem, a nie proszącym się o katastrofę złomem.
Jako że są to zasilacze pracujące na sporej częstotliwości (lepsza sprawność) wytwarzają sporo zakłóceń

Od zakłóceń masz filtry LC, które są i w amidze. Ośmielę się stwierdzić, że tętnienia napięcia na nowych zasilaczach są mniejsze niż na starych (przy dobrym dopasowaniu zasilacza do obciążeń). W PC z kolei elektronikę zasilasz przez przekształtniki buck wielfazowe (cpu 3-16 faz nawet) - zatem wprowadzają kolejne zakłócenia (dodatkowo względem samego zasilacza) i masz kolejne filtry LC. Jak daje to radę 4GHz procesor zasilić i 2GHz RAM to nie widzę żadnego powodu czemu 2 rzędy wielkości wolniejsze sprzęty miałyby z tego powodu ucierpieć.

@Blendor - od czasu do czasu pomagam rozwiązywać problemy przy przetwornicach w trajtkach (kilka-kilkadziesiąt kW) więc akurat cała sprawa mnie tak jakby zawodowo zainteresowała. Nie chcę się wykłócać o racje, ale jeśli można dojść do sedna problemu i go rozwiązać to parę osób pewnie by z tego skorzystało. Racja?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 21:52:39 przez abcdef
[#27] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Wojox, post #9

Nie koniecznie. Co waży w tanich zasilaczach ? Cewka nawinięta na rdzeniu, która robi za pasywne PFC (którego to zadaniem jest aby cała pobierana moc była wykazywana na liczniku prądu).
Można to spokojnie ominąć ;)

Te lepsze mają elektroniczne PFC, bo chyba wszystkie nowe zasilacze muszą to mieć. Jakaś dyrektywa, podobny bajer jak z RoHS i cyną bezołowiową.

W zasilaczach impulsowych (a takie są wszystkie w PC) moc odkłada się na tranzystorach i to one (oraz wielkość radiatorów, które muszą odprowadzić wydzielane ciepło) świadczą o obciążalności zasilacza .

A japońskie kondensatory (miast chińskich) decydują o jego żywotności.

Jeśli chodzi o zasiłkę do PC, to polecam Fortrony z allegro. Nigdy się nie zawiodłem. Do nowych kompów koniecznie serie GLN, HLN, GLC, HLC. Warto też zwrócić uwagę na symbol 80+ 80(plus), mówi on o sprawności zasilacza.

Acha, warto też poczytać na forach o współpracy zasilaczy z UPS'ami. Niektóre zasilacze komputerowe wymagają na wejściu true-sine, który to kształt nie wszystkie UPSy (właściwie tylko te droższe) są w stanie dostarczyć. Do takich kapryśnych zasilaczy należy np. Chieftec.
[#28] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@zyga64, post #27

Mam w tej chwili 2x Mac z 2000 roku, zasilacze widzę tam jakieś nie wielkie. Poniżej 300 Watt. Ogólnie o dziwo oba pracują cicho, a czytałem na forum mosa że lubią głosno bzykać...
Nie wiem ile roboczogodzin przepracowały te komputery ale stabilnosć jak skała.
Des masz 100% racji co sprzętu z dzisiejszej "ery". Wystarczy zobaczyć jaki delikatny jest dzisiejszy laminat na którym montowane są karty grafiki i płyty główne...Mam PCeta z ASUSem k8v, wylewały się już kondensatory, ma kaprysy z ramem, mam 2 kości i czasami trzeba je dać w inne gniazda by po jakimś czasie znów to zmienić.

Płyty główne wyglądające jak te z Power MAC G4 będą działać naprawdę długo...Przeżyją na pewno tego ASUSa...OK
[#29] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Shoonay, post #13

moj zły ? XFX Pro 550W 80+ Core Edition Power ;)
[#30] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@phl22, post #29

w temacie nie chodzi o zasilacze ktore sa dobre dla pc tylko te ktore funkcjonuja poprawnie w calym zakresie z amiga w tym jest szkopul
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem