kategoria: A1200
[#1] Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?
Witam.
Opracowałem adapter simm dla kart Apollo 1240-60 który umożliwi montaż drugiej kostki w obudowie desktop a tym samym zwiększenie limitu pamięci do 64mb. Z racji tego, że projekt zbudowany jest na dość sporym, dwustronnym PCB + miedziany radiator, to koszt jednostkowy nie przekroczy 100pln (przy założeniu że chętne będą co najmniej 3 osoby).

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2011 18:35:39 przez sebar27
[#2] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@sebar27, post #1

Zapodaj foto.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Zaufaj mi... jest piękny i funkcjonalny niczym Dżoana Krupa ;)
up
down

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2011 18:50:48 przez sebar27
[#4] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@sebar27, post #3

fajny pomysl :) czy przetestowales to w praktyce ? zmiesci sie wiekszosc simow 32 MB ?
[#5] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@HOŁDYS, post #4

Bez modyfikacji wchodzi bardzo niski, jednak po przycięciu klawy każdy standardowy.

http://imageshack.us/f/502/klawacut.jpg/

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2011 19:36:13 przez sebar27
[#6] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@sebar27, post #5

zdjecia
[#7] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@sebar27, post #5

1. Czy ta płytka-adapter przechodzi nad prockiem? A dokładne przykrywa go?
2. Co, gdy procek jest w podstawce?
3. Co z chłodzeniem/grzaniem się procka?(może da się zrobić wycięcie na procek w płytce?)
4. Dlaczego tak drogo wychodzi ta płytka? Gdy zbierałem ludzi na adapter 4xIDE wyszło znacznie taniej, fakt płytka była ze 4 razy mniejsza i było tego chyba ze 24szt. Może dałoby radę zrobić zamówienie na większe ilości tej płytki, pod warunkiem że to będzie działać(głównie chodzi mi o grzanie/chłodzenia procka) i spełni swoje zadanie. Dać ogłoszenie w dziale Amiga może zbierze się więcej chętnych.
[#8] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@Tomski, post #7

1. Czy ta płytka-adapter przechodzi nad prockiem? A dokładne przykrywa go?

tak

2. Co, gdy procek jest w podstawce?

tam jest ciasno jak w du... (nie zmieści się chłodzenie)

3. Co z chłodzeniem/grzaniem się procka?(może da się zrobić wycięcie na procek w płytce?)

chłodzenie załatwia radiator, który leży na procku, a nad nim pcb
nie da się zrobić wycięcia bo nie ma jak poprowadzić ścieżek
apollo
radiator
pcb

4. Dlaczego tak drogo wychodzi ta płytka?...

Zrób przeliczenie na drukowane.pl czy innej stronce oferującej produkcję prototypową to się dowiesz.

PCB ma wymiary ~120x75, metoda dwustronna (teoretycznie możliwa jednostronna) radiator miedziany ok 20pln, gniazdo simm z odzysku i listwa kołkowa precyzyjna 72piny ok 5pln. Gdyby było powiedzmy 25szt to koszt gołego pcb zamknął by się w ~20pln a całość w ok 50pln może nawet z wysyłką. Niestety w produkcji prototypowej samo pcb wychodzi ~55pln/szt +25+wysylka i już masz w okolicach 90pln.
W KUPIE SIŁA!
[#9] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@arti4-92, post #6

Projekt istnieje w Eagle i mojej głowie. Nie mniej jednak we wczesnych latach szkolnych opanowałem posługiwanie się linijką i kartką papieru. Atrapa tekturowa mieści się w desktopie a od strony elektryki to adapter 1-1 więc tu nie ma co "niedziałać".

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2011 23:03:19 przez sebar27
[#10] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@sebar27, post #8

chłodzenie załatwia radiator, który leży na procku, a nad nim pcb
nie da się zrobić wycięcia bo nie ma jak poprowadzić ścieżek

Może mało precyzyjnie wyraziłem się. W przypadku Apollo 040 to wiem, że jest radiatorek lub wentylator i przez to może nie być wystarczająco miejsca aby dać przejściówkę na pamięć. Głównie chodziło mi o to, że taka przejściówka skutecznie będzie uniemożliwiać wymianę ciepła z grzejącego się procka czy to 040 czy to z mniej grzejącego się 060.
Też się przyjrzę temu pomysłowi i może coś innego wymyślę. Bo widzę gra jest o dodatkowe 32MB:D w Amidze. I nawet coś już mi po głowie chodzi...
[#11] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@Tomski, post #10

Jak z pewnością wiesz, miedź jest przyzwoitym medium do odprowadzania ciepła. Ponad połowa radiatora wystaje poza procesor jak i pcb (spokojnie da się tam wsadzić wiatrak) więc nie będzie problemu z odprowadzeniem ciepła z kręconej 060 czy nawet piekarnikowego 040.
Oczywiście jestem otwarty na każdą pomoc :)
[#12] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@sebar27, post #11

Rzuciłem hasło szwagrowi. Podesłałem powyższe linki i ma się temu przyjrzeć. Zresztą sam też kombinuję jak to zrobić. Szwagier powiedział mi, że może być problem z działaniem tego. Chodzi o timingi czy coś w tym rodzaju - dłuższa droga sygnały do pokonania z tak podpiętym simem. Czy to może być problemem? Może ktoś kto ma w tej materii jakieś doświadczenie i może się wypowiedzieć?

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2011 14:00:46 przez Tomski
[#13] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@Tomski, post #12

Chodzi o timingi czy coś w tym rodzaju - dłuższa droga sygnały do pokonania z tak podpiętym simem.

Szwagier ma rację (taki szagier to skarb ). Ja najpierw zrobiłbym prototyp na uniwersalnej płytce drukowanej i zobaczył czy działa - a to nie jest takie oczywiste dla Apollo 1240@40MHz i wszystkich Apollo 1260.
[#14] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@sebar27, post #8

Płytka powinna pozostać dwustronna, dłuższa droga ścieżki nie wpływa na timingi (przynajmniej nie te kilka cm przy tych częstotliwościach) tylko na możliwe zakłócenia indukowane w sąsiednich żyłach i odbicia sygnałów, można to ograniczyć planem masy (płytka powinna zostać dwuwarstwowa z masą na dole, najlepszy przykład obrazujący całość to taśma IDE w standardzie ATA33 VS ATA100, która ma masę między każdą żyłą) oraz rezystorami na każdej linii (100-330 Ohm, drabinki rezystorowe są całkiem małe), w najgorszym wypadku trzeba wstawiać bufory, można dać też kondensatory blokujące zasilanie na końcu płytki.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2011 17:18:18 przez rafgc
[#15] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@sebar27, post #1

Jesli adapter bedzie pasowal takze do obudowy tower (ja mam Eboxa) i moje Apollo zobaczy drugie 32MB (bo slyszalem, ze nie kazde widzi) to zglaszam akces do projektu :)
[#16] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@rafgc, post #14

Kiedyś zastanawiałem się po co na płytach głównych niektóre ścieżki są takie zygzakowate. Pomyślałem że gdyby nie te zygzaczki płyta mogłaby być znacznie mniejsza. Ale tu właśnie chodziło o propagację sygnału. Ścieżki musiałybyć o określonej długości, dlatego projektancji tworzyli te ślaczki.

Nie mam apollo, ale gdyby to działało polecam wszystkim. Wiem że 64 MB w Amidze klasycznej to kosmos, ale idealnie przydaje się to do rozpakowywania archiwów pod dopusem itp. Większość już posiada karty CF, a jak wiemy karty mają ograniczoną żywotność komórek.

Świetna sprawa. Świetna inicjatywa. Oby więcej takich pomysłów a nasza Ami będzie ciągle na topie. OK
[#17] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@rafgc, post #14

Ja swego czasu zmajstrowałem coś takiego i coś takiego.
Jak na razie działa sprawnie, nie mam żadnych problemów z Blizzardem PPC i pamięcią na nim zainstalowaną. A zwróćcie uwagę, że ścieżki nie są równej długości. Więc może i w przypadku Apolla 1240/1260 nie będzie problemów.
[#18] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@virago, post #15

Ten adapter nic nie zmienia poza połozeniem drugiego simma, twój apollo dalej nie bedzie widział drugiej 32mb.
[#19] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@cichym, post #17

Skąd wyrwałeś gniazdo krawędziowe?
Ja szukam i nigdzie nie mogę dostać.
[#20] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@Shredder, post #19

A nie idzie kupić "nie wiem czy sprawnej, nie mam jak testować" karty turbo na Alledrogo i wylutować?
[#21] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@Shredder, post #19

Kilka lat temu kupiłem na Allegro od jednego z naszych kolegów. Pochodzi z demontażu z jakiegoś uszkodzonego Apolla.
[#22] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@Shredder, post #19

Szukaj u producenta ACA
[#23] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@recedent, post #20

Nie idzie bo ludzie i tak się o taką biją jak... a nie dam za złącze 300 czy 400 zł
[#24] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@Shredder, post #23

Ostatnio sprzedałem uszkodzoną kartę FAST ze złączem za 40PLN wliczając wysyłkę. Czyli można.
[#25] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@PrzemasIII, post #22

W dokumentacji z DevCon '93 jest napisane, że takie złącza produkuje Fujitsu. Numer części FCN-22J150-G/A (150pins). Jest tam również napisane, że dla prototypów można używać złączy: FCN-225J050-G/A(50pins) + FCN-225J100-G/A(100pins).

Jednak nasuwa się podstawowe pytanie: Czy Fujitsu jeszcze produkuje takie złącza?

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2011 23:05:58 przez cichym
[#26] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@cichym, post #25

Podejrzewam, że gdyby produkowali, to Jens nie produkował ich we własnym zakresie, kiedyś się go zapytałem o takie złącza i napisał, że posiada urządzenia do produkcji złącz nawet do CD32, tylko trzeba wyłożyć około 3k Euro na podstawową produkcję.
[#27] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@rafgc, post #26

Mały Update, Jens Shoenfeld znany jako producent ACA nie sprzedaje złączy do Amigi, a przynajmniej nie w jednostkowych ilościach gdyż nie posiada ich na stanie, o to co mi napisał gdy zapytałem się o 10 złączy krawędziowych do A600:

it won't make sense to buy 10 connectors for you, as the partial tooling charge is 6000,- dollars. If you make your own tooling, I'd expect that you'll have to pay something in the area of 25.000,- dollars.

To samo tyczy się złączy do A1200 i CD32.
[#28] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@rafgc, post #27

Alternatywą pozostaje zabawa w puzzle z gniazdami PCI.
[#29] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@rafgc, post #27

Witam
W Odyssey Electronics LTD mają lub mogą mieć ( dostałem dwie odpowiedzi w tym samym czasie ) po około 10$ przy zapytaniu o 150szt. FCN-225J150-G/A
Dochodzą koszty transportu, cła i akcyzy ( wysyłka ze stanów ).
Pozdrawiam
Bogumił
[#30] Re: Apollo 1240/1260 drugi slot w desktopie - chętni?

@sebar27, post #11

To Twoje rozwiązanie nie za bardzo mi pasuje ze względu na moduł SCSI - brak miejsca.

Wykombinowałem sobie coś takiego aby zrobić tego drugiego SIMM'a "na smyczy". Mianowicie na taśmie w stylu IDE. Wiadomo od pomysłu do przemysłu długa droga. W związku z tym moje pytanie czy ktoś widział albo wie gdzie dostać gniazda SIMM zaciskane na takiej taśmie w style od IDE? Czy w ogóle coś takiego istnieje? Gdzie tego szukać? Może jakieś protezy tego są do znalezienia tzn jakieś złącza pasujące w rozstaw otworów pod gniazdo SIMM na płycie, albo coś co może pasować do gniazda SIMM? Może to nie za dobre rozwiązanie ale na razie nic lepszego nie wymyśliłem. Wchodzi jeszcze w grę pajączek - dużo roboty - ale wolałbym go uniknąć. Wszelkie inne pomysły mile widziane:D.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem