kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Amiga dla Marcelka
Taki problem natury finansowej. Chciałbym żeby mój dzieciak mógł poznać gry, w które grał jego tata. Została mi Amiga w Eboxie, jakieś tam sloty zorro, kątówka i takie tam. Podłączenie tego tak jak jest nie wchodzi w grę. Potrzebuję A1200 w desktopie. Opłaca się kupić gdzieś samą obudowę? Jest to w ogóle możliwe? Przekładał ktoś z Was Amigę z powrotem do oryginalnej obudowy?
Czy może lepiej kupić gołego desktopa i bawić się od nowa?
[#2] Re: Amiga dla Marcelka

@MisOr, post #1

Opłaca się kupić gdzieś samą obudowę

Na Allegro za parę dych można trafić.

Jest to w ogóle możliwe?

Jeśli masz jeszcze standardowy zasilacz...

Przekładał ktoś z Was Amigę z powrotem do oryginalnej obudowy

Ja kilka razy na pewno.

Czy może lepiej kupić gołego desktopa

Zawsze to jakaś inwestycja na przyszłość. Kto wie, może w 2028 dzięki niej zasponsorujesz synowi dobre studia

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2011 10:43:04 przez _arti
[#3] Re: Amiga dla Marcelka

@MisOr, post #1

Na Alledrogo ktoś właśnie wystawia obudowę (plus klawiatura) za 149 zeta... IMHO bez sensu - za 150 -160 złotych kupisz kompletną, sprawną A1200.

Serdeczności
Des
[#4] Re: Amiga dla Marcelka

@Des, post #3

[#5] Re: Amiga dla Marcelka

@_arti, post #4

IMHO najrozsądniej jest zostawić Eboxa tak jak jest, a dokupić sobie A1200 z zasilaczem.

Koszt podobny a maszynki dwie.

Sam tak mam ;)
[#6] Re: Amiga dla Marcelka

@MisOr, post #1

tak szczerze to lepiej zakupic sprawna A500 - wiekszosc gier "w ktore gral tata" to hiciory na ECSa
ja sie nie moge doczekac jak z moim mlodym siadziemy na dwa joye przy A500 :P

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2011 10:46:25 przez HOŁDYS
[#7] Re: Amiga dla Marcelka

@Des, post #3

Drogo trochę ... Chyba faktycznie kupię jakiegoś desktopa ...
[#8] Re: Amiga dla Marcelka

@_arti, post #2

Zasilacze mam dwa - bardziej się martwią mnie kabelki i inne bebechy. Np mocowanie stacji dyskietek.
[#9] Re: Amiga dla Marcelka

@HOŁDYS, post #6

Kupiłem kiedyś A500+ za grosze i puściłem potem na Allegro ... Błąd. Podjechał koleś i kupił 500+, c64 i atari 65 XE w pakiecie. Ależ głupi byłem .... 500 będzie nie do końca wygodna. Wolałbym jednak mieć jakiegoś twardziela podpiętego.
[#10] Re: Amiga dla Marcelka

@MisOr, post #9

A HD do 500 tez przeciez mozna :)
Kick 2.0 sie przyda i troche wiecej pamieci.
Ja czekam na luty - wtedy na SACP mam nadzieje skofnigurowac moja A500 do konca (8MB ram + HDD)
[#11] Re: Amiga dla Marcelka

@MisOr, post #9

w takim badz razie kup A600 w wersj HD z romem obslugujacym twardy dysk wyjdzie taniej niz A1200 a jest lepsza niz A500
[#12] Re: Amiga dla Marcelka

@Des, post #3

za 160 zł to biorę od razu 3 :D
[#13] Re: Amiga dla Marcelka

@Mir3k, post #12

Jak za 160 ktoś ma A1200 to ja poprosze 10 sztuk :)
Niestety ale nie udało mi się w tej cenie znaleźć :P
Poluje na A1200 - więc jak ktoś ma na zbyciu jedną ze swoich w tej kwocie to poproszę :)
[#14] Re: Amiga dla Marcelka

@WojT_GL, post #13

Zamieszczenie stosownego ogłoszena w dziale "Giełda" zwiększy Twoje szanse.
Aczkolwiek praktycznie rzecz biorąc 10 exp -20 pomnożone przez 10 i tak wygląda marnie...
[#15] Re: Amiga dla Marcelka

@HOŁDYS, post #11

Ja bym i tak kupił A1200, pewnie wyjdzie w okolicy 200 paru pln, ale masz AGA i 680EC020 z dwa razy wyższym zegarem niż w A500/A600. Do tego jak w przyszłości komuś się zamarzy turbo to do A1200 znajdzie się taniej niż do pozostałych.
[#16] Re: Amiga dla Marcelka

@flops, post #15

[#17] Re: Amiga dla Marcelka

@kjb666, post #16

W tym ta Amiga 1200, za 100 zł :)
[#18] Re: Amiga dla Marcelka

@recedent, post #17

Wtedy to moja 1200 jeszcze sprawna była ;P

Swoją drogą, ja bym nie ryzykował 200 zł kupująć - nie testowaną, bez prawa zwrotu A1200

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2011 19:11:38 przez Mir3k
[#19] Re: Amiga dla Marcelka

@recedent, post #17

No A1200 na alledrogo chodza po 400-500 albo i wiecej.
Taka za 100 lub 200 to NA PEWNO nie jest cos dzialajacego a ktos sprzedaje jako "niesprawdzone" bo na 100% nie dziala :/
[#20] Re: Amiga dla Marcelka

@WojT_GL, post #19

E, bez przesady. "Golasy" za 400 - 500? Ja, prawda że rok temu, kupiłem za 150. Stan idealny.

Serdelki
Des
[#21] Re: Amiga dla Marcelka

@Des, post #20

Można zapytać gdzie?
[#22] Re: Amiga dla Marcelka

@MisOr, post #21

Na Allegro. Do tego dostałem jeszcze dżoja i wiadro dyskietek.
O, właśnie się kończy aukcja - http://allegro.onet.pl/amiga-1200-zasilacz-myszka-6-dyskietek-i1987395592.html
Niewiele ponad 200 złotych, czyli zdrowo i normalnie.

Pozdrawiam
Des
[#23] Re: Amiga dla Marcelka

@Des, post #22

Zobaczymy na ilu sie zakonczy :) do konca jeszcze 4 godziny - z doswiadczenia wiem ze na koncu odbedzie sie boj..i pojdzie za 300-350 :)
[#24] Re: Amiga dla Marcelka

@Des, post #20

Ja dwa lata temu kupiłem na Allegro dwie sztuki A1200 w cenie 160PLN+wysyłka. Co prawda stan wizualny był nieciekawy a drugiej tragiczny, ale za tą cenę.
Pierwsza służy dzielnie. A zniosła już wiele. Druga poszła do ludzi.
Teraz w takiej cenie można kupić 1 płytę (bez obudowy) z ROM-em 3.0.
[#25] Re: Amiga dla Marcelka

@stachu100, post #24

No wlasnie - dwa lata temu - wtedy to jeszcze takiej mody na Retro chyba nie bylo.
Teraz cena napedzana jest przez popyt - ludzie nie potrzebuja sprzetu, ale go sprzedaja drogo.
Niektorzy nie uzywaja tego sprzetu ale za darmo nie oddaja i tanio nie sprzedaja :)
Takie czasy
[#26] Re: Amiga dla Marcelka

@Des, post #20

Ja również w okolicach czerwca 2010 (więc relatywnie dawno), zakupiłem A1200 w desktopie za 170 PLN. Do tego książki wraz z instrukcją, Workbench 3.0 autorstwa Andrzeja Pawłowskiego i oryginał Birds of Pray w boxie. Do tego dżoje, mysz i pokrywa.

Obecnie ceny są wyższe, ale 400 czy 500 to wyśrubowane ceny za golasa wg mnie. W tej chwili tak do 250 będzie ok.
[#27] Re: Amiga dla Marcelka

@Mordimer, post #26

Święta idą. Do mnie już dzwoniły ze 3 osoby z pytaniem o stan wizualny bo c64 czy a500 ma iść pod choinkę.

Benedykt Dziubałtowski
[#28] Re: Amiga dla Marcelka

@MisOr, post #1

zastanawiam się tylko, czy to zabawka dla Taty, czy dla Marcelka
[#29] Re: Amiga dla Marcelka

@gx, post #28

Dobre, hehe :)
[#30] Re: Amiga dla Marcelka

@WojT_GL, post #25

klik

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2011 14:34:04 przez voyager
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem