[#44]
Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju
@grxmrx,
post #1
Przekierowałem adres paubase.ppa.pl na www.ppa.pl/baza-uzytkownikow/.
Teraz (gdybym napisał o tym wcześniej to dał bym sygnał domorosłym włamywaczom...) mogę dodać, że poza kwestią autoryzacji/logowania i dublowania funkcjonalności (względem portalu) PAU Base miało bardzo przestarzały (nie nadawał się do rozwoju) i zawierający całą masę dziur kod źródłowy (np. nie było żadnego rzutowania czy filtrowania danych z $_GET czy z $_POST przed wstawieniem do zapytań SQL). Nie chcę tutaj deprecjonować roboty autora bazy (nie ja ją pisałem ;) W czasach gdy kod bazy powstawał ludzie nie byli świadomi niektórych zagrożeń.
Wiele z tych dziur (mam nadzieję, że wszystkie) udało mi się wychwycić. Były to głównie elementy strony, które były podatne na ataki SQL Injection, a co za tym idzie ryzykowne byłoby posiadanie konta w bazie. Na domiar złego hasła w starej bazie przechowywane były w postaci czystego tekstu (bez żadnego szyfrowania). Nie jestem w stanie aktualnie zapewnić czy ktoś tych luk nie wykorzystał i np. nie zgrał sobie danych (a przynajmniej przed poprawkami bezpieczeństwa jakie wprowadziłem ok. dwa lata temu). Dla pewności zalecam nie stosowanie tych samych haseł co w PAU Base w innych miejscach (czyli jeśli ktoś ma takie samo hasło na PPA.pl to proponuję zmienić).
Gdyby ktoś chciał odzyskać jakieś dane co zapisał w PAU Base (np. zdjęcia, obrazki itp.) to proszę wysłać do mnie e-mail, w wolnej chwili będę mógł przesłać pliki.