Forum » PPA
[#31] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@recedent, post #29

Nie rozumiesz...
Chodzi o to, że jeśli człowiek był w pau ma jakiś sprzęt więc i doświadczenie. Potem nagle mu odbija i gniewa się na ludzi z ppa kasuje konto i znika po nim ślad?! Przychodzi jakiś nowy amigowiec mieszka 10km dalej ale nic nie wie ze tamten mógłby go wspomóc wiedzą - bo i skąd?
IMO powinna być możliwość skasowania konta ppa bez kasowania reszty z pau.
[#32] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@11MASTEr, post #31

Ja bym wspomniał jeszcze o ludziach którzy z przyczyn nazwijmy to politycznych nie mają konta tutaj ale mają na execu. Niechby sobie figurowali w bazie.

Pozdrawiam
[#33] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@11MASTEr, post #31

Potem nagle mu odbija i gniewa się na ludzi z ppa kasuje konto

Jeśli komuś odbija to jego własny problem. To co opisujesz (wszystkie warunki łącznie) nazywam dziecinadą i jeśli ktoś tak postępuje to tylko i wyłącznie jego problem i decyzja.

Przychodzi jakiś nowy amigowiec mieszka 10km dalej ale nic nie wie ze tamten mógłby go wspomóc wiedzą

Nikt nikogo nie zmusza do tego by być w bazie danych, jeśli ktoś nie chce podawać swojej lokalizacji i w ogóle uczestniczyć w życiu portalu to jego decyzja.

IMO powinna być możliwość skasowania konta ppa bez kasowania reszty z pau

Nie będzie takiej możliwości. Aktualnie dane są powiązane z kontem użytkownika więc każdy kto istnieje w bazie musi mieć konto na portalu.
[#34] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@RadoslawF, post #32

Jeśli chcieliby figurować z tej bazie musieliby założyć konto, inaczej nie ma ich z czym powiązać w logice i strukturze bazy. Inaczej mówiąc - musiałbym im założyć fikcyjne konta a tego wolałbym nie robić bez niczyjej zgody (jak nie chcą mieć z tym portalem nic wspólnego to po co ich na siłę tutaj zapisywać?).
[#35] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@Nathanel, post #30

Niejaki Minniat jak i cocodemon robią to nałogowo, rekordziści.
[#36] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@grxmrx, post #23

pokłony
Wielbię Cię. Jesteś boski.
Dziękuję.
[#37] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju
[#38] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@grxmrx, post #33

Jakoś odebrałem Twoją wypowiedź w formie obronno/zaczepnej.
Szczerze grxmrx to mnie to rybka. Jest wątek, wyraziłem swoje zdanie i tyle i aż tyle.

Dod: W pau miałem nick 'master' o ile mnie pamięć nie myli i tym samym w ppa nic nie ma o sprzęcie....

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2012 23:25:27 przez 11MASTEr
[#39] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@11MASTEr, post #38

Jakoś odebrałem Twoją wypowiedź w formie obronno/zaczepnej.

Niepotrzebnie bo w takiej formie nie wypowiadałem się.
[#40] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@grxmrx, post #34

Moim prywatnym zdaniem konto z PPA nie powinno mieć zwiąku z PAU Base.

"Jestem na PAUbase bo mam Amigę, interesuje się nią, ale nie mam konta na PPA bo jest mi niepotrzebne"
[#41] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@Hubez, post #40

Jeśli ktoś miał dotychczas konto w PAU Base to niewielka to była różnica bo to ten sam serwer i też ja zajmuje się opieką techniczną, inaczej mówiąc - ten sam administrator bazy danych. Różnica jest tylko taka, że konto PPA daje jeszcze dodatkowe możliwości, z których korzystać nie trzeba.
[#42] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju
[#43] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju
[#44] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@grxmrx, post #1

Przekierowałem adres paubase.ppa.pl na www.ppa.pl/baza-uzytkownikow/.

Teraz (gdybym napisał o tym wcześniej to dał bym sygnał domorosłym włamywaczom...) mogę dodać, że poza kwestią autoryzacji/logowania i dublowania funkcjonalności (względem portalu) PAU Base miało bardzo przestarzały (nie nadawał się do rozwoju) i zawierający całą masę dziur kod źródłowy (np. nie było żadnego rzutowania czy filtrowania danych z $_GET czy z $_POST przed wstawieniem do zapytań SQL). Nie chcę tutaj deprecjonować roboty autora bazy (nie ja ją pisałem ;) W czasach gdy kod bazy powstawał ludzie nie byli świadomi niektórych zagrożeń.
Wiele z tych dziur (mam nadzieję, że wszystkie) udało mi się wychwycić. Były to głównie elementy strony, które były podatne na ataki SQL Injection, a co za tym idzie ryzykowne byłoby posiadanie konta w bazie. Na domiar złego hasła w starej bazie przechowywane były w postaci czystego tekstu (bez żadnego szyfrowania). Nie jestem w stanie aktualnie zapewnić czy ktoś tych luk nie wykorzystał i np. nie zgrał sobie danych (a przynajmniej przed poprawkami bezpieczeństwa jakie wprowadziłem ok. dwa lata temu). Dla pewności zalecam nie stosowanie tych samych haseł co w PAU Base w innych miejscach (czyli jeśli ktoś ma takie samo hasło na PPA.pl to proponuję zmienić).

Gdyby ktoś chciał odzyskać jakieś dane co zapisał w PAU Base (np. zdjęcia, obrazki itp.) to proszę wysłać do mnie e-mail, w wolnej chwili będę mógł przesłać pliki.
[#45] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@grxmrx, post #44

Jeśli dobrze zrozumiałem paubase przestała istnieć, wpisy dotyczące zapisanych tam użytkowników nie zostały przeniesione do bazy na ppa i jeśli ktoś chce tam (w bazie na ppa) figurować to ma się sam dopisać. Dobrze to interpretuje ?

Pozdrawiam
[#46] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@RadoslawF, post #45

Tak (choć kod, pliki i sama baza nie zostały skasowane). Nie miałem czasu na pisanie skryptu do importu danych z jednej struktury do drugiej dla kilkudziesięciu osób, z których nie wiadomo ile jest jeszcze zainteresowanych tematem. Z tego co widzę większość ma już konto i uzupełniła dane w Bazie użytkowników na portalu, więc jeśli ktoś zaspał to jeśli chce może uzupełnić dane jeszcze raz (potrwa to o wiele krócej niż gdybym miał pisać skrypt do konwersji i importu).
[#47] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@grxmrx, post #46

To zgłaszam pierwszy problem z nową bazą, w pozycji "Obsługiwane standardy slotów/złącz" zaznaczam dwa pierwsze czyli SCSI i Zorro, skrypt zapomina lub gubi informację o SCSI.

Pozdrawiam
[#48] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@grxmrx, post #44

Moim zdaniem PAU Base powinno być bazą osobną, nie połączoną z PPA.
[#49] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@RadoslawF, post #47

Poprawione.
[#50] Re: PAU Base - przyszłość bazy, kierunek rozwoju

@Hubez, post #48

Tak jak jest teraz, moim zdaniem jest lepiej. Klikasz na nick i pokazuje od razu kto co ma. Fajna jest możliwość przesuwania komputerów i dowolne ich ustawianie. Tylko w liście Amig, brakuje A1500. Skoro jest A2500 to przydałaby się również A1500.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem