[#1] Microvitec M1438S - przeróbka na VGA
Jako, że ja zielony zupełnie w elektronice (wiem, że lutownica parzy), to wole zapytać - mam monitor jak w temacie ale ze złączem RGB. Wiem, że istniały wersje z VGA. Da się to jakoś w miarę łatwo przerobić?
[#2] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@_arti, post #1

A po co przerabiac? Mozna zrobic nieinwazyjnie przelotke pin to pin. Rozpiska byla gdzies na necie. ;)

Sytuacja odwrotna do RGB Amigowego na VGA (DB-23 na DB-15 [DSUB])
[#3] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@_arti, post #1

Da się ale odradzam. Wtyczka z kablem sygnałowym w modelach które widziałem była nierozbieralna więc trzeba by uciąć i dolutować do niej końcówkę VGA, dla mnie to niszczenie rzadkiego sprzętu.
Lepiej zrób przelotkę, 23 na 15 pin, podobną do tych służących do podpinania Amig do monitorów VGA tylko z odwrotnymi gniazdami.

Pozdrawiam
[#4] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@RadoslawF, post #3

Phi, jak przelotka wystarczy i zadziała z kartą graficzną, to sprawa w sumie załatwiona. Dzięki!
[#5] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@_arti, post #1

[#6] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@_arti, post #4

Pytanie tylko po co podłączać starego microviteca do karty gfx, no chyba że ta karta jest ze scandoublerem i przepuszcza tryby pal przez d-sub vga.
[#7] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@pinior, post #6

Bo nie ma miejsca na 2 monitory
[#8] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@_arti, post #7

Zrobiłem przelotkę RGB-VGA i jak widać - działa, tylko jak pozbyć się pasów po bokach? Nie idzie tego nijak dostosować w CGXMode.
[#9] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@_arti, post #8

monitor niema mozliwosci rozciagania ? pokretlem?
[#10] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@_arti, post #8

W ustawieniach CGXa pozmieniaj tak aby pasowało do konkretnego monitora czyli nie zostawiało pasów.

Pozdrawiam
[#11] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@RadoslawF, post #10

Juz mi sie udalo ale tylko w 24 bitach. Zawsze cos.
[#12] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@_arti, post #11

A ja mam pytanie, które zawsze mnie nurtowało, czy da się zaadaptować monitor CRT VGA (powiedzmy 21"), wykorzystując cześć elektroniki takiego M1438, tak żeby wyświetlał tryby amigi bez SD?
[#13] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Ender, post #12

Czyli zabawa w doktora Frankensteina?
Rozbebeszamy dowolny monitor CRT VGA, wypruwamy flaki z kolekcjonersko cennego "Mikrego Witka" i tworzymy nowy byt? :D

Wiesz, ja tam o elektronice mizerne pojęcie mam, potrafię napięcia zmierzyć, kabel do kabla dopasować i z duszą na ramieniu przylutować coś do czegoś, ale...
Ale tak na chłopski rozum, to zdaje mi się postawiona przez Ciebie kwestia jakimś dziwnym kombinowaniem, klasyczne gonienie konia pod górę, kiedy dołem można obejść. Pewnie się da, ale po co? Skórka za wyprawkę się nie opłaci. To właściwie (chyba?) zbudowanie sobie dziwnego, indywidualnego, nowego monitora.
Pytanie zasadnicze - po co???

Serdeczności
Des
[#14] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Des, post #13

ender bez sensu kup nowego benq 2420hd ktory łoi wszystkie tryby amigi i masz z glowy
[#15] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Blendor, post #14

Ten "benq 2420hd" i jemu podobne mają jedną poważną wadę jaką są niewłaściwe proporcje ekranu.

Pozdrawiam
[#16] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@RadoslawF, post #15

Napisalem ze pytam z ciekawosci. Pisze z komorki.Napisalem ze pytam z ciekawosci. Pisze z komorki.
[#17] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Blendor, post #14

Patrzac na cene tego Benq`a to chyba lepiej kupić scandoubler.
[#18] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Skiba, post #17

600-700zł za panel 1920 x 1080 to dużo ? bo na oko to mniej niż cena nowych SD obsługujących panele LCD. Cena byle jakiego panela i dobrego SD będzie jeszcze większa.

Pozdrawiam
[#19] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@RadoslawF, post #18

Hmm.. w sumie zalezy do jakiego sprzetu, u mnie Indi kosztował z przesyłką 510zł, i obsługuje wszytskie monitory jakie mam. To chyba dobre rozwiązanie.
[#20] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Skiba, post #19

1. Dolicz do ceny SD cenę dowolnego panela LCD i sumę porównaj z ceną BenQ.
2. Ty masz SD do A600, sprawdź ceny wersji dla A1200 i A4000.
3. Bardziej uniwersalnym rozwiązaniem będzie jednak dobry monitor do którego podłączysz każdą Amigę bez rozkręcania jej w celu przełożenia SD.

Pozdrawiam
[#21] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@RadoslawF, post #20

fakt faktem jest jeszcze jeden monitor marka ktory bardzo mnie zainteresowal swoimi parametrami po wnikliwych łowach , bo ma zab w zab takie parametry jak ten benq2420 byc moze ten monitorek rowniez zalapie amigowe tryby bez zadnych przerobek scandoublerow itd itp a modele sa 2 oto one sa to monitory 4/3 czyli kwadraciaki do amigi brakuje im wedlug opisu 9 khz ale temu benqu tez brakuje tyle a dziala byc moze tolerancje tych monitorow sa duzo duzo nizsze anizeli podaje producent i trzeba to sprawdzic

-Eizo 1721
-Eizo 1921

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 09:47:23 przez Blendor
[#22] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Blendor, post #21

A można je jeszcze kupić ?
Sprawdziłem 1921 w google i pytania o niego na jakimś forum były z 2009 roku, ceneo podał wynik dla innych modeli, panoreamicznych.

Pozdrawiam
[#23] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@RadoslawF, post #22

niestety tylko uzywki dzisiaj sa tez nowe 1931 ale :) parametry maja niestety juz inne bo od 31khz czyli tak jak standardowe vga
oto dla przykladu
tekst pod linkiem

pewniak jesli chodzi o stare SC np jak ja mam w posiadaniu ktore wala tylko 50hz nie wszystkei lcd to lykaja i wiara potem kupuje drogie Indivision ktore przeksztalca na 60hz
ten monitor EIZO jak i SAMSUNG 740mp lapia od 50hz na bank
pytanie czy lapie tez tryby od 15 khz :) to by bylo cos

spec od EIZO
http://www.eizo.pl/flexscan-s1721

dzialajacy z amiga Beng2420hd
ma w specyfikacji
Częstotliwość pozioma kHz 24 ~ 83 kHz
Częstotliwość pionowa Hz 50 ~ 76 Hz

czyli jest nadzieja na EIZO

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 10:43:02 przez Blendor
[#24] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@RadoslawF, post #20

Dolicz do ceny SD cenę dowolnego panela LCD i sumę porównaj z ceną BenQ.
Fakt, ale dzisiaj juz kazdy ma panel LCD w domu.
Ty masz SD do A600, sprawdź ceny wersji dla A1200 i A4000.
Jest porównywalna z ceną Benq`a
Bardziej uniwersalnym rozwiązaniem będzie jednak dobry monitor do którego podłączysz każdą Amigę bez rozkręcania jej w celu przełożenia SD.
Z tym się zgodzeOK
[#25] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Skiba, post #24

No to jak już rozmowa o monitorach zniżających się do poziomu Amigi to i ja mam pewne pytanie. Otóż posiadam 17' CRT SIEMENSa (tak naprawde to chyba samsung tylko sygnowany przez Siemensa) który oprócz wejścia d-sub ma jeszcze wejście BNC - R,G,B i sync H/V w jednym (coś chyba jakby monitor przemysłowy dodatkowo do jakiegoś monitoringu) i teraz pytanie jakby tak podłączyć odpowiednim (wykonanym specjalnie) kabelkiem to wejście z odpowiednimi sygnałami na wyjściu VIDEO w Amidze, jest szansa że złapie PAL? Próbował ktoś kiedyś coś takiego? Zaznaczam że przez d-sub na pewno nie złapie bo już przez standardową przelotkę próbowałem.
[#26] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@pinior, post #25

podaj nazwe modelu sprawdzi sie specyfikacje czy na takim wejsciu ma jakies sensowne czestotliwosci
[#27] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Blendor, post #26

THX za ekspresową reakcję, problem tylko w tym że ten monitor to jakiś OEM dla systemów Siemensa, nie ma żadnych specjalnych oznaczeń tylko SIEMENS NIXDORF, jak będę mieć chwile to go rozkręce może coś tam pisze w środku.
[#28] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@pinior, post #27

nic z tylu nie napisali? zadnej cyferki nic pusto? :)
wydaje mi sie ze masz tego

http://www.eastcomp.de/siemens-mcm-1704.htm

niestety tylko od 30khz

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 12:40:58 przez Blendor
[#29] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@Blendor, post #28

Dobra, zaparłem się i wytargałem go (dawno go nie widziałem), jednak z tyłu coś pisze MCM 1707 NDT,
ale jak tak na szybko sprawdziłem to w specyfikacji nie ma niskich częstowtliwości MCM1707 i to się zgadza bo jak już pisałem przez d-sub PAL nie działa, ale myślę że skoro ten BNC tam jest to moze na tym wejściu się łaskawie zniży ;)
[#30] Re: Microvitec M1438S - przeróbka na VGA

@pinior, post #29

na bank nie bedzie chodzil
napisane jest 30khz
i basta pochwalili by sie tym ze jest multi uwierz mi:)
ma BNC czyli polaczenie sieciowe faktycznie pewnie przez to szedl jakis obraz z kamer w sieci monitoringu tak jak jest dzisiaj kamery po przez skretke rj45 nie wiem nie znam sie tak na tym doglebnie to sa tylko domysly tak mi sie tylko zdaje :)

Pionior moja rada wywal tego kolosa :) i
jak chcesz zaryzykuj z EIZO 1721 lub 1921 to sa profeslonajlne lcdeki

jest szansa ze zalapia tryb amigi jak nie to odsprzedaz

albo kup nowego 2420hd benq tyle ze brzydki czarny z polyskiem i szeroki

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 13:02:17 przez Blendor
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem