kategoria: A500
[#1] Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz
Witam,
Ostatnio kart turbo dla a500 jak na lekarstwo, a nawet mniej. Z braku laku rozważam zakup takiej karty (mam amigę jak w opisie). Teraz pytanie do starych wyjadaczy, czy taki zakup ma sens, czy odczuję znacznie przyspieszenie sprzętu itp... Trochę mnie martwi max. ilość ramu na karcie tj 4MB dodatkowo jest to pamięć nieautokonfigurowalna. Czekam na konstruktywne opinie, kasy nie mam, ale jeżeli się opłaca i biorąc pod uwagę posuchę na rynku to raczej bym kupił (no chyba, że ktoś ma turbo do a500 z procem 030, albo 020 ale obsługującym większą ilość ramu).
[#2] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #1

Mowiac szczerze zalezy do czego Ci RAM potrzebny. 4 MB do pewnych zastosowan bedzie ok. Wydajnosciowo bedzie podobnie do 1200 + 4 MB FAST. Powinienes osiagnac troche ponad 2 MIPS'y (pod warunkiem szybkiej komunikacji z pamiecia na karcie). Kontra 0,35 MIPS MC68k to przyspieszenie sensowne. Brak autokonfiguracji pamieci moze byc jedynie problematyczne przy odpalaniu np dem (z pominieciem systemu), ktore chcialyby z owej pamieci skorzystac.

Jedno jest pewne, jak kupisz w dobrej cenie i karty nie zepsujesz ;) - na wartosci nie straci. Sprzedasz za podobna cene jak cena zakupu lub nawet lepsza :).
[#3] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@jw_amigowiec, post #2

Właśnie otrzymałem odpowiedź od Jensa - pracuje nad ACA530 ślina Może nie będzie to ekspres, ale możliwość instalacji dopałek od a1200 , zresztą czytajcie sami:
"(...)I Have the ACA520 in the works: 68020@14MHz, 16MByte ram, IDE/CF card controller and A1200 accelerator port. The latter will let you use A1200 accelerators in the A500, but it will switch off the 68020 (naturally).(...)".
Hmm, czy to oznacza użycie PPC w A500, ha, ha
[#4] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #3

Posunięcie bardzo dobre. Będzie można wyprodukować na raz więcej kart a co za tym idzie obniżyć ich cenę.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #3

Oho, bedzie sie dzialo. Chyba pora znowu rozejrzec sie za jakas 500+
[#6] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #1

Witam,

Miałem kiedyś tę kartę. Z tego co pamiętam, na SysInfo wzrost prędkości względem gołej A600, wynosił ok. 4.70 . Plusem jest miejsce na FPU. W zeszłym roku sprzedałem takiego m-teca za 400 zł. Karta rzeczywiście z braku laku no i nie masz pewności, że nie padnie;)
[#7] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@jw_amigowiec, post #2

Chciałbym toto wykorzystać pod kątem WHDLoad - tylko zastanawiam się, czy poza pamiątką Chip, 6 MB Fastu oraz 1.5 Slow wystarczy, no i przede wszystkim, czy pamięć z karty nie będzie się gryzła z już posiadanymi klockami (a590 oraz trapdoor elbox 2mb), bo przyspieszenie chyba mi wystarczy ?
[#8] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@Kafi, post #6

Czyli nie pchać się ? Czekać na nowy 020 od Jensa ?
[#9] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #8

ta karta po wlaczeniu amigi nie widzi pamieci trzeba z palucha ja dodawac addmem
jesli masz dysk twardy i trafisz ja do 300 zl to mozna brac pamietac nalezy ze to najwolniejsza 030 jaka byla w amigach.
[#10] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #8

Będzie się gryzła ta pamięć, więc z tych innych rozszerzeń raczej musisz ją powyciągać. Chyba, że pamięć będzie bezpośrednio obsługiwał nowy, a nie stary procesor, tak jak jest to np w A4000. Na płycie głównej można zainstalować 16 MB ram, a na karcie procesorowej max 128. I te pamięci się nie gryzą.

Tylko takie pamięci i tak nie mają zbyt dużego sensu, ba pamięć taka nie ma ciągłości, czyli program potrzebujący więcej pamięci skorzysta tylko z jednej na raz.
[#11] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@gilban, post #10

A swoją drogą to ile ta nowa karta turbo do A500 ma kosztować ? Też chętnie bym wtedy pomyślał o jakiejś A500+.
[#12] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@gilban, post #11

Na pytanie o cenę i czas dostępności otrzymałem krótką odp. - nie wiadomo Ale już samo potwierdzenie pracy nad nim jest pozytywne, strzelam gdzieś czerwiec - wrzesień, a cena - żeby miało to sens ekonomiczny musi być tańszy niżaca630, czyli pasowałoby ok 450 zł. Tylko trochę martwi wolny proc, mógłby chociaż być szybciej taktowany, np. 28 MHz. Ale jak będzie dobra cena + możliwość skorzystania z kart turbo od 1200 nie jest źle.
[#13] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@HOŁDYS, post #9

Aktualnie mogę kupić je za 680 zł, ale to chyba za dużo. Na zakup a500 czekałem tyle lat to i na manufakturę Janes-a poczekam (chyba, bo chciałbym już mieć ....)
[#14] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #13

no 680 zl za taka dopalke to troche duzo ;). Cena nieadekwatna do mozliwosci (wzgledem dopalek do innych Amig w tej cenie, nawet do A2000). Chyba, ze to juz mega rzadkosc i kuriozum do tego stopnia, ze ciezko o takie ustrojstwa ogolnie (dopalki do A500).

Ja bym nie bral, nie w tej cenie.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2012 23:28:32 przez jw_amigowiec
[#15] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@jw_amigowiec, post #14

Grunt to kubeł zimnej wody na rozpalony łeb (ale mi się głowa grzeje .
[#16] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #8

To zależy na ile jesteś cierpliwy, bo kiedy wyjdzie ACA do pięćsetki, chyba nie wiadomo. Jeżeli cena nie byłaby wysoka, to zawsze można wziąć a potem jak wyjdzie turbo Jensa - sprzedać. W Workbenchu przyspieszenie jest zauważalne, do WHDLoad się przyda, tylko nie ma co oczekiwać cudów - Doom na tym nie poleci. Twoja decyzja ;)
Co do konfliktów sprzętowych, A500 chyba mogła obsłużyć do 8 mb fast z tego co pamiętam. Więc teoretycznie dałoby się to zaadresować. Jak miałem MegaRamHD, to ustawienia 8 fastu + te 4 z karty nie działały. Ale po przełączeniu zworek w MegaRamie na 2 mb, było ok. No i trzeba pamiętać, że pamięć z pozostałych rozszerzeń jest sporo wolniejsza bo m-tec ma 32 bitowy fast.

680 zł to zdecydowanie przesada, za tyle to można było sprowadzić nową, sporo szybszą ACA 630 z UK.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2012 23:45:32 przez Kafi
[#17] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@Kafi, post #16

Mysle, ze 4MB Fast na tym M-Tec'u nie powinno sie gryzc z Elboxowym Slow, ktore masz pod klapka... ale najlepiej to sprawdzic. Plusy tej karty to 4MB szybkiego fastu i 030, ktore bedzie mialo wyrazny wplyw na Magicowego Workbencha. 8 kolorow niemalze rysuje sie na 68000. Na 030 powinno juz chulac calkiem zwawo. No i takie gry jak Stunt Car Racer (tryb turbo), Wings, Indianapolis 500 czy F29 Retaliator zaczna chodzic normalnie Minus to cena.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2012 23:51:03 przez _arti
[#18] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@_arti, post #17

I z doswiadczenia wiem, ze laczenie roznej predkosci pamieci Fast w obszarze ZII nie konczy sie dobrze. W najlepszym wypadku tak drastycznym spowolnieniem, ze zysk predkosci miedzy 68k jest znikomy! Nie wiem jak bedzie w przypadku 500, mowie z wlasnego doswiadczenia i A2000. Choc to wlasnie podobne konstrukcje. Owe rozszerzenia miedzy soba sie komunikuja na 16 bitowej szynie. Procesor 030 jest w pelni 32 bit, w 32 bitach tez sie komunikuje z pamiecia na rozszerzeniu. Wiec procesor VS Fast 4 MB na M-Tec beda pracowaly dosyc szybko, ponad 2 MIPS (vs 0,35 na golej). Jesli bedzie zmuszony pracowac na wolnym "fascie" (16 bit szyna) predkosc moze wyniesc troche ponad.... 0,4 MIPS... I nie, ze pamieci sa wolne. Po prostu komunikacja procesor - reszta ramu bedzie uposledzona.
[#19] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@jw_amigowiec, post #18

Czy dobrze zrozumiałem - jeżeli turbo, to zostawić fast na a590 ale wywalić slow pod klapki - zamiast tego dorobić 2 mb chip ? Szlag - sprzedać elbox szkoda (to tez juz troche niecodzienny sprzęt) ale jednak przyszłościowo należy pozbyć sie slow... Zatem pytanie, czy elbox 2mb da sie tak połączyć z a500 rev8a.1 aby po dolutowaniu pamięci na płycie mieć 2 mb chip ? I czy faktycznie podstawki pod pamięciami uniemożliwią instalacje ekranu ?
[#20] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@jw_amigowiec, post #14

Chyba cały czas jest do wzięcia karta Derringer 030@50MHz + FPU + 32MB FAST na Amibay.com za bodajże 250EUR.
[#21] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@stachu100, post #20

Sam bym go sprzątnął, gdyby nie kolidował z Indivisionem. To chyba jedyna wada tego rozszerzenia.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2012 11:44:55 przez strim
[#22] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #19

W mojej A2000 wyglada to tak. Karta procesorowa ma wbudowane 2 MB Fast. Na osobnej karcie (szyna Z II) mam 6 MB Fast. Nie moge wlaczyc jednoczesnie 2 + 6, bo koliduje z innymi kartami Z II (np SCSI). Ale moge wlaczyc 2 + 4. I wtedy mam problem. Amiga 2000 dziala szybko... ze 2 minuty, nim sie nie zwiesi. Do tego sieje bledy na dysku i rozne dziwne rzeczy, np blednie wypakowywuje archiwa. Jesli wylacze Fast na karcie procesorowej, a zostawie 6 MB na karcie Fast na Z II, to dziala, ale... wolno. Tzn niewiele szybciej, niz bez dopalki (mam juz od dawna plan jak to rozwiazac, dolutuje pamiec do karty procesorowej, bo moze miec max 4 MB). Obawiam sie, ze z A500, mniejsza siostra moze byc analogiczna sytuacja. Bierze sie to stad, ze szyna Z II komunikuje sie w 16 bit. Pamiec na karcie procesorowej z procesorem komunikuje sie z pominieciem 16 bit szyny Amigi (2000), w 32 bit. Amiga 500 ma analogicznie, takze szyne 16 bit. Na pewno szyne danych, adresowa zdaje sie takze.

Jesli zle to rozumuje, to niech ktos poprawi ;).

Co do karty, ktora podal Stachu, z taka juz cos mozna zwojowac na pewno. O ile zaakceptuje sie cene.
[#23] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@jw_amigowiec, post #22

Co do ceny karty to hmm sporo (ale sprzęcik juz zaczyna być fajny, tylko że teoretycznie przyszła aca520 + dowolna karta 1230 wyjdzie podobnie, tylko wszystko nowe oraz nie ma problemu z Scandoublerem ECS). Wydaje mi się, że jeżeli ktoś nie chce mieć koniecznie zabytkowej karty, to opcja aca520+aca530 wyjdzie niewiele drożej, ale sprzęt będzie lepszy.

Co do pamięci - tutaj też pojawi się przewaga powyższej konfiguracji - z czystym sumieniem będzie można wywalić całą a590 (niech leży jako eksponat), natomiast aca520 mając slot CF lepiej obsłuży dysk twardy. Taka konfiguracja będzie wymiatała i to wszystko łącznie z białymi krukami pokroju xxx530
[#24] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@jw_amigowiec, post #22

"Jesli zle to rozumuje, to niech ktoś poprawi"
Wszystko zależy od konkretnej konfiguracji, mam 4MB (drugie cztery jest wyłączone bo koliduje z karta procesorową) Fastu na kontrolerze GVP i kolejne cztery na A2630, całość pracuje poprawnie.
Fast na GVP jest minimalnie szybszy od Chipu na płycie głównej, Fast na karcie procesorowej jest od 2,5 do 4 razy szybszy od pozostałej pamięci. Mierzone Bustestem.

Pozdrawiam
[#25] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@strim, post #21

Zawsze można "przenieść" Indivision ECS w inne miejsce.
Sprawę załatwią dwie podstawki połączone kabelkami (mam nadzieję).
Akurat ja mam Indivision i Derringera i właśnie tak zamierzam ten problem rozwiązać.
[#26] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@posylus, post #23

[#27] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@Skiba, post #26

No no...
Chyba więcej są warte sloty Zorro II i obudowa niz to rozszerzenie FAST-u.
Końcowa cena pewnie ok. 500PLN. ;)
[#28] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@stachu100, post #27

przekroczy 650 moim zdaniem
[#29] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@Skiba, post #28

Albo i więcej - wchodzę w to ok, racja
[#30] Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz

@Advesarius, post #29

Pamięć fast - raczej bez sensu, natomiast nie jest powiedziane, że sloty zostaną dodane do wygranej "Jeśli cena będzie zadowalająca, resztę dodam w gratisie. " - pytanie co to oznacza, może 2k, ha, ha.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem