[#22]
Re: Opinie o turbo M-Tec 530 z zegarem 14 MHz
@posylus,
post #19
W mojej A2000 wyglada to tak. Karta procesorowa ma wbudowane 2 MB Fast. Na osobnej karcie (szyna Z II) mam 6 MB Fast. Nie moge wlaczyc jednoczesnie 2 + 6, bo koliduje z innymi kartami Z II (np SCSI). Ale moge wlaczyc 2 + 4. I wtedy mam problem. Amiga 2000 dziala szybko... ze 2 minuty, nim sie nie zwiesi. Do tego sieje bledy na dysku i rozne dziwne rzeczy, np blednie wypakowywuje archiwa. Jesli wylacze Fast na karcie procesorowej, a zostawie 6 MB na karcie Fast na Z II, to dziala, ale... wolno. Tzn niewiele szybciej, niz bez dopalki (mam juz od dawna plan jak to rozwiazac, dolutuje pamiec do karty procesorowej, bo moze miec max 4 MB). Obawiam sie, ze z A500, mniejsza siostra moze byc analogiczna sytuacja. Bierze sie to stad, ze szyna Z II komunikuje sie w 16 bit. Pamiec na karcie procesorowej z procesorem komunikuje sie z pominieciem 16 bit szyny Amigi (2000), w 32 bit. Amiga 500 ma analogicznie, takze szyne 16 bit. Na pewno szyne danych, adresowa zdaje sie takze.
Jesli zle to rozumuje, to niech ktos poprawi ;).
Co do karty, ktora podal Stachu, z taka juz cos mozna zwojowac na pewno. O ile zaakceptuje sie cene.