[#1] Scandoubler- schemat
Posiadam scandoubler zewnętrzny firmy Micronik. Niestety przestał on działać. Po rozebraniu widać kilka lużnych kabelków. Może ktoś posiada schemat takiego cuda, który pomógłby mi znależć właściwe miejsce dla tych kabelków?
[#2] Re: Scandoubler- schemat

@Zdzisiek, post #1

? Same się pozrywały? Daj fotkę, to może pomyślimy. Pewnie ktoś z forumowiczów będzie miał to urządzonko i będzie można Ci pomóc.

[#3] Re: Scandoubler- schemat

@Zdzisiek, post #1

Witam, mam podobny problem -jestem posiadaczem takiego scana jak w linku http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=17&sid=257a16051528b87915df050eb37365de sa w nim pourywane kabelki i widac proby lutowania i tutaj moja prozba, jesli ktos posiada schemat takiego urzadzenia to prosze o pomoc , moga byc rowniez fotki wmiare dokladne aby bylo widac jak one sa podlaczone.Z gory dzieki za pomoc

[#4] Re: Scandoubler- schemat

@Zdzisiek, post #1

Fota dużej rozdzielczość góry/dołu i będziemy kminić Schematu (raczej) nikt Ci nie da. Jak chcesz schematy innych scan-doublerów to służę.

[#5] Re: Scandoubler- schemat

@mosfet, post #4

ja bym poprosił o te schematy
[#6] Re: Scandoubler- schemat

@mosfet, post #4

oki jutro postaram sie wzócic.

[#7] Re: Scandoubler- schemat

@Hellena, post #6

wżócic

Aaaaaa! Litości! W R Z U C I Ć

[#8] Re: Scandoubler- schemat

@Grzegorz Kraszewski, post #7

bardzo mi pomogles ta odpowiedzia , bardzo pomocna juz prawie dziala

[#9] Re: Scandoubler- schemat

@Hellena, post #3

Daj fotki tego uszkodzonego scandoublera (te fragmenty co ciebie interesują), sprawdzę to ze swoim. Mam taki, używam od święta i jeszcze go nie rozkręcałem.
[#10] Re: Scandoubler- schemat

@kmilota, post #9

Zapodaje fotke tego cuda techniki :) jak widac ktos szalal ostro z lutownica i lutowal chyba na pale, byc moze jest nawet uszkodzony, ale warto sie skusic i pokombinowac, z gory dzieki za pomoc ;)

[#11] Re: Scandoubler- schemat

@Hellena, post #10

Widzę, że masz inną wersję niż moja. Porównaj fotki.

[#12] Re: Scandoubler- schemat

@Dziadziomiecio, post #5

ej a niema czegoś takiego jak emulator scandublera, że rozciąga orginalną rozdziałke na rozdzielczość vga :)

[#13] Re: Scandoubler- schemat

@arti4-92, post #12

arti4-92 napisał(a):

> ej a niema czegoś takiego jak emulator scandublera, że rozciąga
> orginalną rozdziałke na rozdzielczość vga :)

Nie. Jakby coś takiego byłoby możliwe, to już dawno byłoby na Aminecie. Scandoublery już są na rynku ponad 17 lat.
[#14] Re: Scandoubler- schemat

@kmilota, post #13

a emulator amigi na amige, coś takiego jak VM workstation na pc :)

[#15] Re: Scandoubler- schemat

@arti4-92, post #14

Jest. Nazywa się UAE. Ale musisz mieć Amigę z PPC.
[#16] Re: Scandoubler- schemat

@kmilota, post #11

Faktycznie wyglada na to, ze masz nowsza wersje(widac po numerkach), ale gdybys mogl rozebrac wtyczke i podac nr pinow jak sa lutowane do scana(miejsca na luty na plytce scana mamy takie same, zreszta sygnal jaki daje Ami zawsze jest taki sam) to moze udalo by mi sie cos grzebnac(bo z kabelkow nici mamy inne kolorki) ;)
Wielkie dzieki za zainteresowanie sie tematem ;)
p.s wydaje mi sie ze ten "18Jc" u mnie jest przylutowany przez kogos prywatnie ;P tylko nie wiem po co ? ;]

Ostatnia modyfikacja: 24.06.07 00:36
[#17] Re: Scandoubler- schemat

@kmilota, post #15

z tego co pamietam , byla tez wersja UAE na 68k tyle ze nie bardzo byl sens jej uzywac :P

[#18] Re: Scandoubler- schemat

@Hellena, post #16

Hellena napisał(a):

> Faktycznie wyglada na to, ze masz nowsza wersje(widac po
> numerkach), ale gdybys mogl rozebrac wtyczke ....

Niestety nici z tego. U mnie wtyczka nie jest rozkręcalna. A przy przylutowanych kabelkach do płytki nie ma sensu bawić się miernikiem.

Ale zaraz, zaraz. Kolory kabelków są te same. Tylko u ciebie co drugi jest przylutowany od spodu.

Ostatnia modyfikacja: 24.06.07 00:52
[#19] Re: Scandoubler- schemat

@kmilota, post #18

Co prawda to prawda, u mnie tez nie jest do rozkrecenia , dopiero teraz to zauwazylem ;/ ale i tak WIELKIE dzieki ;) A moze ktos ma takie cudo rozebrane lub posiada ktos jakis super tajny schemat, badz linka do "takowego" ;)

[#20] Re: Scandoubler- schemat

@Hellena, post #17

Można na nim odpalać orginalne gry na vga bez scandublera ??

[#21] Re: Scandoubler- schemat

@arti4-92, post #20

Taa scandoubler na to pozwala ale i tak lepszym rozwiązaniem bćdzie zakup TV LCD... albo Tunera TV z wejściem S-video. Pod system włączać tryby obsługiwane przez VGA, a pod gry przechodzić na S-video i PAL, oczywiście S-video trzeba dorobić np. do A1200.

[#22] Re: Scandoubler- schemat

@zomos, post #21

najlepiej kupić scandubler, może nie tanie rozwiązanie, ale skuteczne i mniej roboty masz :D

[#23] Re: Scandoubler- schemat

@kmilota, post #18

weź miernik, bateryjke jakąś i mież który pin z którym kabelkiem.

[#24] Re: Scandoubler- schemat

@arti4-92, post #23

arti4-92 napisał(a):

> weź miernik, bateryjke jakąś i mież który pin z którym
> kabelkiem.

A po co bateryjka do tych testów? A co będzie jak się okaże, że np. kabelek czerwony jest połączony z niebieskim w scalaczku przez jakiś mostek, albo kondensator? Pomyślałeś o tym? Jak myślisz, co może wskazać ci miernik?
W ten sposób nie sprawdzisz wtyczki.
[#25] Re: Scandoubler- schemat

@kmilota, post #24

xD, chodzi mi żeby zobaczyć czy są ze sobą zwarte(odpowiedni pin z odpowiednim kabelkiem), chyba że masz taki miernik który sprawdza czy jest przejście(mój piszczy) i tak sprawdzać, to najłatwiejszy sposób określenia który kabelek jest połączony z odpowiednim pinem :) najprostszy sposób

Edycja: przyciesz ten pan(i) nie wie który kabelek odpowiada konkretnemu pinowi :)

Ostatnia modyfikacja: 24.06.07 18:43
[#26] Re: Scandoubler- schemat

@arti4-92, post #25

arti4-92 napisał(a):

> xD, chodzi mi żeby zobaczyć czy są ze sobą zwarte(odpowiedni
> pin z odpowiednim kabelkiem), chyba że masz taki miernik który
> sprawdza czy jest przejście(mój piszczy) i tak sprawdzać, to
> najłatwiejszy sposób określenia który kabelek jest połączony z
> odpowiednim pinem :) najprostszy sposób

W ten sposób sprawdzisz w 100% kabelki, które nie są do niczego podłączone. Jeśli są przylutowane do jakiegoś układu elektronicznego, może być różnie. Sprawdź sam.
[#27] Re: Scandoubler- schemat

@kmilota, post #26

wiem o co ci chodzi, ale on ma pourywane kabelki :) "Po rozebraniu widać kilka luźnych kabelków" niech sprawdzi te kabelki i przylutuje tam gdzie trzeba :)

[#28] Re: Scandoubler- schemat

@arti4-92, post #27

Przepraszam że się wtrącę, ale któryś z was może mieć wersje z Flicker-Fixerem. Rzeźba w tym z pourywanymi kabelkami może wskazywać na sztukowanie FF do scandoublera. Jak wiadomo wszem i wobec były same SC i SC+FF w jednym - aczkolwiek mogę się mylić. Na dobrą sprawę zamiast głowić się co i jak może dać to jakiemuś elektronikowi - powinien sobie z tym poradzić. Znajomy majster od RTV już robił mi parę dziwnych "diwajsów" i jak na razie wszystko jest wporzo.

PS. post został napisany w celu podsunięcia jakiegoś pomysłu.
[#29] Re: Scandoubler- schemat

@Red_Bullet, post #28

to bardzo dobra rada ale takie pytanko zadałeś sobie trud i sprawdziłeś te urwane kabelki do którego pinu we wtyczce one są pod lutowane .
[#30] Re: Scandoubler- schemat

@Zdzisiek, post #1

Witam

Mam ten sam problem, ułamane kabelki...

Potrzebowałbym jeszcze jakieś fotki wnętrza tego scandoublera.

Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem