Forum » PPA
[#1] Więcej kolorów do PPA (+felietony)?
Czy jest możliwość, żeby magazyn PPA był bardziej kolorowy - coś jak Amiga Computer Studio (no troszkę mniej)? Obecnie jest bardzo monochromatyczny. Zgodziłbym się nawet gdyby cena pisma wynosiła ze 30zł. I jakieś felietony Mailmana, GrxMrxa (to już tak na marginesie)?

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2012 11:45:17 przez Hextreme
[#2] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@Hextreme, post #1

bardzo dobra uwaga. pisma czeskie,wegierskie sa kolorowe niczym Sceret Service ..
[#3] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@HOŁDYS, post #2

Mnie kolorowo-cukierkowe opisy gier sprzed 20 lat nie interesują.
Przedkładam treść nad formą.
[#4] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@stachu100, post #3

to polecam Gazete Wyborcza
[#5] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@stachu100, post #3

@Hołdys

Dzięki za poparcie propozycji :)

@Stachu100

Ależ przerost formy nad treścią widać w nowoczesnych pismach w stylu CD Action. Mnie interesuje PPA jako pismo pisane w kameralnym gronie amigowców tak jak ACS swego czasu.

Co do felietonów miałem na myśli taki dział, gdzie wszyscy redaktorzy przyznawali recenzowanym w numerze grom oceny, albo artykuły w których oceniali obecną sytuację Amigi. Wiem, że Logan pisał felietony np. nt. polskiego rynku gier na Amigę. Dało by to do myślenia czytelnikom magazynu PPA, a przecież temu służy pismo drukowane :)

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2012 12:56:29 przez Hextreme
[#6] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@Hextreme, post #5

W kameralnym gronie Amigowców to wychodził Amigowiec, niestety krótko.
ACS to była gazetka dla graczy gdzie przemycali jakieś pojedyncze artykuły o sprzęcie czy użytkach, wolał bym aby PPA nie przypominało ACSa z wyglądu ani z doboru artykułów.

Pozdrawiam
[#7] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@RadoslawF, post #6

Korzystając z tematu, podzielę się pewnym przemyśleniem. Wiem, że to co napiszę to projekt arcy-trudny do realizacji i mało realny, ale pomarzyć zawsze sobie można.

Otóż, marzy mi się taki papierowy magazyn (miesięcznik, nawet kwartalnik) - z prawdziwego zdarzenia, czyli do kupienia np. w Empiku który traktowałby o różnych starych platformach. Tych umarłych (ZX), ale i bardziej żywych (Amiga), poprzez C64, Atari i wszystkie inne wynalazki. Za budulec teoretycznie mogłyby posłużyć na początek C&A fan i papierowe PPA, do tego trochę "fanzinowego" klimatu. Komputery można by powkładać do "klanów" jak kiedyś w Bajtku (klan Atari, klan Commodore - ale to miało klimat :). A to wszystko na ładnym, błyszczącym papierze. Pierwszy bym to zaprenumerował (a i napisał coś pewnie). Poza naszym krajem takie inicjatywy się ukazują.

Wydawać by się mogło, że dziś - na pewnej fali mody na vintage computing i retro gry - taki projekt nie musiałby od razu oznaczać katastrofy biznesowej. A może i z czasem przyciągnął by nawet jaichś reklamodawców (serwisy retro sprzętu itd.).

Heh, to się człowiek rozmarzył :) Pozdrawiam,
[#8] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@RadoslawF, post #6

Nie chodzi mi o treść i tematykę artykułów, ale o bardziej kolorową szatę graficzną.

Co do Amigowca, to czytałem troszkę tę gazetę i moim zdaniem była to bardzo ortodoksyjna amigowa gazeta. Przetrwali Ci co byli mniej ortodoksyjni (zapatrzeni w jeden punkt) jak Magazyn Amiga.

P.S. (off-topic) Wbrew pozorom Marek Pampuch i MA nie odsuwali pecetów na bok, tylko pisali na temat, czyli o Amidze i jej zastosowaniach w dzisiejszym świecie informatycznym. Zresztą pan Marek jest super w porządku, przecież założył wydawnictwo sam spłacając koszta by uratować pismo! Ale proszę już nie drążyć więcej tematu MA w tym wątku.
[#9] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@slay, post #7

Jedyni liczący się reklamodawcy w prasie to producenci i sprzedawcy sprzętu nowego, jakoś nie widzę takich gotowych do płacenia za reklamę na rynku zabytkowego sprzętu.
Co nie zmienia mojej chęci do poczytania papierowej gazetki o popularnych zabytkach oraz o ciekawym osprzęcie do nich.

Pozdrawiam
[#10] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@RadoslawF, post #6

wolał bym aby PPA nie przypominało ACSa z wyglądu ani z doboru artykułów.

chyba "czesc" redakcji tej gazety z tego co mi wiadomo pracowalo w Amiga Computer Studio przy artykulach ..
[#11] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@Hextreme, post #1

Czy jest możliwość, żeby magazyn PPA był bardziej kolorowy - coś jak Amiga Computer Studio (no troszkę mniej)? Obecnie jest bardzo monochromatyczny. Zgodziłbym się nawet gdyby cena pisma wynosiła ze 30zł.

Tu nie chodzi o cenę, lecz o to po co to miałoby być. Pismo jest już w pełnym kolorze, a więc o wzroście ceny na pewno nie można mówić. Pozostaje kwestia czytelności takiego pisma czy popularne stwierdzenie zapychania grafiką i kolorkami merytorycznych aspektów gazety. Przy komentarzach o węgierskiej gazecie już było o tym dyskusja i większość woli ten bardziej ascetyczny i surowy wygląd niż wodotryski.

I jakieś felietony Mailmana, GrxMrxa (to już tak na marginesie)?

Jak mi za każdy felieton zapłacisz, to z chęcią się tego podejmę
[#12] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@slay, post #7

Czyli chciałbym RetroGamera po polsku. Ja też ;)

A poważnie, nie ma najmniejszej szansy, aby PPA było wydawane przez jakiekolwiek wydawnictwo, które swoją dystrybucję upatruje w kioskach, Empiku czy Inmedio. Zbyt mało odbiorców. Raptem 100 klientów to nawet na "pechy" nikt nie zarobi, nie wspominając o kosztach.
[#13] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@mailman, post #12

A poważnie, nie ma najmniejszej szansy, aby PPA było wydawane przez jakiekolwiek wydawnictwo, które swoją dystrybucję upatruje w kioskach, Empiku czy Inmedio. Zbyt mało odbiorców. Raptem 100 klientów to nawet na "pechy" nikt nie zarobi, nie wspominając o kosztach.

Tzn. bez urazy, ale samo PPA jako pismo wydawane "na poważnie" nie byłoby wystarczająco rynkowo atrakcyjne :) Jedyny sens byłby w fuzji z innymi oldskoolowymi platformami, gdzie Amiga byłaby jednym z działów. I oczywiście nie tylko o grach. Takie pismo dla wszystkich retro-freaków. Ale oczywiście to wszystko raczej w kategoriach sci-fi traktuje rzecz jasna.
[#14] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@slay, post #13

Pomysł Slay'a bardzo mi się podoba, chociaż wątpię żeby w Polsce udało się pogodzić grupy "różnych interesów". No bo jak tu wytłumaczyć chłopakom z C&A Fan, że lepiej by było gdyby skumali się z PPA (i kimś jeszcze) i zrobili coś pod nowym szyldem ze zdwojoną (lub strojoną ;)) siłą przebicia. Trochę to ryzykowne, jednak miałoby szanse powodzenia, ale ... nie w Polsce :). Każdy woli pozostać w podziemiu i klepać swojego zina bez szans na półkę w Empiku.
[#15] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@MarX, post #14

Jak wytłumaczyć tym z C&A to akurat jest proste, piszą do wydania papierowego dostają za to gratyfikację pieniężną,jak każdy autor tekstów w normalnym wydawnictwie, dla większości ludzi to wystarczający bodziec.
Tylko gdzie tego sponsora znaleźć który zaryzykuje kasę na taką gazetę ?

Pozdrawiam
[#16] Re: Więcej kolorów do PPA (+felietony)?

@RadoslawF, post #15

Dokładnie. Sądzę, że połączenie nie byłoby problemem. Największy kłopot to kasa oraz baza artykułów, którymi można takie pismo zapełniać terminowo artykułami. To nie mogłoby działać tak, jak obecnie, że numer pojawia się gdy są teksty. On się ma pojawić.

Abyśmy dobrze się zrozumieli - ja jestem otwartą na taką propozycję, lecz siedząc w środowisku amigowym swoje już lata wiem, że trzeba liczyć siły na zamiary. Ludziom w naszym światku brak zapału do pracy. Mają pomysły, chwilowo coś ciągną, ale długo dystansowo nie wytrzymują (z różnych powodów).
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem