Forum » PPA
[#1] Paskudne kolory na stronie
Ktoś znowu się bawił w nocy kolorami napisów i niestety zostawił takie mocno niepasujące do reszty.
Jest szansa że ktoś to poprawi ?

Pozdrawiam
[#2] Re: Paskudne kolory na stronie

@RadoslawF, post #1

To ja byłem tym, który zmienił na takie jakie były kiedyś (czyli na początku stosowania tej kolorystyki). Aktualnie moim zdaniem nie ma żadnej propozycji kolorów linków, które jednocześnie byłyby w odpowiednim kontraście do tła.
Są jeszcze inne skórki do wyboru w ustawieniach profilu niż classic.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2012 16:39:04 przez grxmrx
[#3] Re: Paskudne kolory na stronie

@grxmrx, post #2

Ja proponuje poprzednie kolory z ewentualnym podkreśleniem dla wyróżnienia linków.

Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: Paskudne kolory na stronie

@grxmrx, post #2

Zasada jest taka, ze w takich przypadkach nie dajemy kolorow, ktore leza naprzeciwko siebie w kole barw, bo sa to kolory zbyt kontrastujace.
Ja proponuje kolor 88FFFF w strone BBFFFF. Z poczatku moze sie wydawac troche dziwnie, ale po paru minutach glapienia sie powinno byc ok.
[#5] Re: Paskudne kolory na stronie

@grxmrx, post #2

Rozumiem, że trzeba wyróżnić linki ale ten żółty kolor tak j**** po oczach, że trudno skupić się na treści.
[#6] Re: Paskudne kolory na stronie

@grxmrx, post #2

No tak, ale to jest stawianie sprawy "miałeś ulubioną skórkę? no to już nie masz, wybierz sobie inną".

Rozumiem irytację redaktora, gdy kolejny raz ktoś z czytelników nie zauważa starannie podlinkowanych rzeczy - ale za radykalnie poszło Zbyt "bije po oczach".

Oczywiście nie jest zła, i do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale...
Dla mnie lepszym wyjściem byłoby zamieszczenie jej jako dodatkowej, jeszcze jednej do wyboru.
(btw - mógłbyś ją wtedy jakoś "osobiściej" nazwać). Na pewno nie jest tak, że nikomu się nie spodobała, ale classic właśnie dlatego jest classic - nie powinno się przy nim majstrować.

Albo - żeby ludziska sami zaproponowali nowe skórki. Choćby i w tym wątku.
Wiem, że skórka nie robi się sama, i jesteśmy rozpieszczani, ale - skoro już powstał taki wątek Może "wymyślimy" wspólnie nową skórkę?
[#7] Re: Paskudne kolory na stronie

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Poprzednie kolory były ładniejsze i bardziej przekonujące.
[#8] Re: Paskudne kolory na stronie

@adam_mierzwa, post #6

Dobrze, przekonaliście mnie. Przywróciłem poprzednią wersję, ale jak ktoś nie będzie widział linków to niech wtedy zajrzy do tego wątku ;)
[#9] Re: Paskudne kolory na stronie

@grxmrx, post #8

Tam ty przed szarym był lepszy, mym zdaniem.
[#10] Re: Paskudne kolory na stronie

@grxmrx, post #8

Grx linki można podkreślić.

Benedykt Dziubałtowski
[#11] Re: Paskudne kolory na stronie

@grxmrx, post #8

A nie można by tych linków zrobić jasnoniebieskich (jaśniejszych niż tło strony), ale czytelnych. Obecny siwy jest za ciemny. Ja tego żółtego nie zdążyłem zobaczyć, bo Serwer 2008 R2 konfigurowałem :). Ale zauważyłem że na niektórych innych forach linki są niebieskie. np. tu: tekst pod linkiem.

Co prawda strona jest jasnoniebieska ale link jest ciemnoniebieski. A tu może by zrobić na odwrót. I byłoby dobrze.
[#12] Re: Paskudne kolory na stronie

@gilban, post #11

Ciemno granatowe!!! np takie #000080 lub takie #191970

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2012 20:30:17 przez pinior
[#13] Re: FreeCiv i dźwięki
Jakiej skórki używasz?
[#14] Re: FreeCiv i dźwięki

@mailman, post #13

Niebieskiej. W Safari wygląda to tak.
[#15] Re: FreeCiv i dźwięki

@strim, post #14

na zielonej też mam problem z wypatrzeniem linka
[#16] Re: FreeCiv i dźwięki

@Mir3k, post #15

Co do zielonej, to opinie są odmienne.
[#17] Re: FreeCiv i dźwięki

@strim, post #14

Patrząc na te czcionki z obrazka, nasuwa mi się wniosek, że Safari ma problem z CSS, choć że jest trochę za jasno, też się zgadzam.

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2012 19:34:45 przez mailman
[#18] Re: FreeCiv i dźwięki

@mailman, post #17

Z racji tego, że ostatnio trochę zmieniłem kolory na wszystkich skórkach widzę, że jedna skóra która jeszcze nie do końca Wam odpowiada to niebieska. Jakie macie propozycje kolorów? Moim zdaniem w obecnej tekst jest za jasny, aby wyróżnić odnośnik.

Propozycja 1: przyciemnię tekst i zostawię odnośniki w kolorze jak teraz.
Propozycja 2: zostawię tekst jak obecnie i przyciemnię odnośniki.

(na razie o podkreśleniu nie mówimy). Pamiętajcie również, że spora nasza część ma różnie ustawione monitory i trzeba bardziej otwarcie spojrzeć na kolory - nie tylko przez swój pryzmat.
[#19] Re: FreeCiv i dźwięki

@mailman, post #18

Jeśli chodzi o mnie, to nie ma znaczenia czy tekst będzie jaśniejszy czy ciemniejszy, chodzi tylko o to, żeby odnośniki się bardziej wyróżniały niż obecnie. Przez jakiś czas było ok, później coś zostało zmienione i efekt jest taki jest teraz :P. Niestety ciężko mi rzucić konkretnymi datami zmian.

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2012 20:57:18 przez strim
[#20] Re: FreeCiv i dźwięki

@strim, post #19

Dobrze było na starym silniku, czyli np we wrześniu. Później, gdy wróciliśmy do tych kolorów krzyczano że jest źle.
[#21] Re: FreeCiv i dźwięki

@mailman, post #20

Prosiłbym o powrót białych liter w tematach postów oraz samych postach. :(
[#22] Re: FreeCiv i dźwięki

@Shoonay, post #21

Czyli białe litery i niebieskie odnośniki?
[#23] Re: FreeCiv i dźwięki

@mailman, post #22

Jasne, teraz imho jest dobrze.
[#24] Re: FreeCiv i dźwięki

@mailman, post #22

Nie przypuszczałem że to napiszę, ale teraz u mnie nie widać ;) (Opera)
obrazek
A już się przyzwyczaiłem prawie do propozycji kraszewskiego, która ostatecznie nie była taka zła. Mam nadzieję że to ostatnia zmiana, jak na klasyczną ostatnio dużo się dzieje ;)
Btw - Safari to niszowa przeglądarka ;-
[#25] Re: FreeCiv i dźwięki

@adam_mierzwa, post #24

Po pierwsze, Grzegorz zaproponował tylko kolor dla zielonej i podsunął propozycję jak dokonać modyfikacji, co moim zdaniem okazało się sukcesem na wszystkich skórach.
Po drugie, Shoonay wnosił o zmianę kolorów na niebieskiej.

W Twoim przypadku teraz nie odpowiem konkretnie, bo w pracy nie mogę otworzyć strony z obrazkiem. Napisz może, o której skórce mowa. Jeżeli o niebieskiej, to niestety, ale jak widać po kilku postach nie można wszystkim dogodzić i jedno co mogę zaproponować to zmianę skórki na inną. Każdy ma inne nasycenie barw na monitorze i różnie kolory mogą wypadać. Napiszę tylko tyle, że z tego, co wczoraj sprawdziłem, na skórze niebieskiej są już kolory takie, jakie były rok temu (na starym silniku), gdy nikt nie narzekał. Moim zdaniem jedyny problem jest z tłem, które moim zdaniem jest ciemniejsze niż kiedyś i być może jeszcze to wieczorem będzie zmienione.
[#26] Re: FreeCiv i dźwięki

@mailman, post #25

Mam niebieską, ustawienia w preferencjach przeglądarki nic nie dają. strona zresztą tak samo wygląda u mnie pod Firefoxem i IE (a nawet Safari) -może rzeczywiście to nasycenie barw na monitorze?.
Skórki nie zmienię bo się przyzwyczaiłem (mam od początku taką).
Jeżeli tylko ja mam problem to niech zostanie jak jest. poszukam rozwiązania po swojej stronie.
[#27] Re: FreeCiv i dźwięki

@mailman, post #25

Nie miałbym nic przeciwko zmianie koloru odnośników na bardziej wyróżniający się.
U mnie nie mam z tym takiego wielkiego problemu ale przyznam że czasami, szczególnie na "ścianie tekstu" trudniej znaleźć wyraz który jest linkiem.
Proponowałbym 0094FF albo 7F92FF, myślę że się w styl wpasowują i są wyraźniej inne.

Tylko proszę zostawić kolor biały w postach i tytułach. ;)
[#28] Re: FreeCiv i dźwięki

@Shoonay, post #27

Pierwszy kolor zbyt agresywny, drugi za ciemny.
[#29] Re: FreeCiv i dźwięki

@adam_mierzwa, post #26

Pokombinujemy jeszcze z tłem. Kolory masz takie same jak ja je widzę i ja widzę odnośniki wyróżniające się.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem