kategoria: Sprzęt
[#1] Toccata po co mi ONA?:)
tak co 2 miesiace cos sobie dokupuje do mojej A4000
i mysle o dzwiekowce , ale zarazem sam sobie zadaje pytanie , POCO skoro i tak mp3 na A3640 sobie nie poslucham :) wiec do czego taka karta moze byc wykorzystana jeszcze? czy moze to tylko samozaspokojenie z posiadania tej karty mobilizuje potencjalnych kupcow do jej zakupu ? czy kolekcjonerstwo ?
[#2] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Blendor, post #1

No tak, skoro MP3 nie posłuchasz, to jest Ci zbyteczna. Daj jakiemuś muzykowi, ja mogę przyjąć.
[#3] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Blendor, post #1

Po co sluchac MP3 na Amidze? Taka Toccata by mi sie przydala do dziargania modulow etc :)
[#4] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Toccata po co mi ONA?:)
[#5] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Toccata po co mi ONA?:)
[#6] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Blendor, post #1

Weź pod uwagę to, jaką rolę pełnią/do czego służą dźwiękówki w Amidze. Przede wszystkim przeczytaj ten ciekawy artykuł z zasobów PPA - dobry opis Toccaty
Zerknij też do "MA". numer 7 z roku 1997, w którym dość szczegółowo rozpisany jest temat kart dźwiękowych, ich zastosowań et cetera.

Pozdrawiam pogodnie
Des
Ps. Osobiście polecam. Nawet jeśli nie będziesz efektywnie wykorzystywał - to ciekawy kąsek dla fana Klasyków.
[#7] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Des, post #6

Mądre słowa pisze Des, mądre.
[#8] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@TUPCOM, post #7

To fakt. Idealnie napisane. No i właściwie watek można by domknąć?
[#9] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@parallax, post #8

dzieki chlopaki a co do des faktycznie facet madrze pisze przestudiuje te artykuly
[#10] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Des, post #6

artek ciekawy, ale korekta coś nie bangla - "montarzu". siedzi, pije i chrupki
[#11] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Blendor, post #1

To kup najpierw choćby 060 i potem toccatę to se mp3 posłuchasz.A jeżeli chcesz bez 060 to coś z DSP
albo melodyMPEG...
[#12] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Shredder, post #11

Tyle że przy pomocy SFX to nie do końca na pewno, był tu niedawno wątek o problemie odgrywania MP3 przez którąś z Delfin w slotach zorro. 060 jest pewniejszą metodą ale sporo droższą.

Pozdrawiam
[#13] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Blendor, post #9

W dziale sprzęt masz też recenzję karty Delfina Flipper, którą to dalej można kupić nową w amigowych sklepach.
[#14] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@strim, post #13

tak na szybko z tego co widze to ona jest pod clock port? a czy odpowiednik pod zorro3 jest ?
_arti swego czasu meczyl jaks delfine i tez mial problem z MP3

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2012 10:37:43 przez Blendor
[#15] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Blendor, post #14

tak na szybko z tego co widze to ona jest pod clock port? a czy odpowiednik pod zorro3 jest ?

Jest kilka wersji tej karty na Zorro II, ale mają nieco inne parametry (jest o tym nawet w recenzji wspomniane :P). Żeby podłączyć tą konkretną kartę do dużej Amigi trzeba mieć jakąś kartę Zorro z clockportem.

_arti męczył inny model, który podobno ma za mało pamięci do dekodowania MP3 sprzętowo.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2012 10:46:58 przez strim
[#16] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@strim, post #15

Głowy nie dam ale gdzieś czytałem że clockport w slotach zorro2 jest za wolny do przesłania MP3 do Delfiny.
Generalnie w czasach kiedy odtwarzacze PM3 kosztują grosze i często są dodatkowym wyposażeniem zestawu audio czy radia samochodowego nie jestem pewien czy upieranie się aby Amiga koniecznie odtwarzała MP3 jest najlepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam
[#17] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@RadoslawF, post #16

radoslawF masz racje tak po przestudiowaniu forum zagranicznych i pl to niezbyt wesolo z tym MP3
ja nie jestem sluchaczem w sensie ze chce sluchac konieeecznie marnej jakosci MP3 na Amidze wole swoje stereo HIFI ale lubie miec cos co dziala ale jednak nie jest tak einfach z mp3 i dzwiekowkami na amidze

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2012 12:06:47 przez Blendor
[#18] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@RadoslawF, post #16

Głowy nie dam ale gdzieś czytałem że clockport w slotach zorro2 jest za wolny do przesłania MP3 do Delfiny.

Clock port jest tak samo wolny w Amidze 1200 jak w kartach na Zorro II. Testowane doświadczalnie. Więc jeśli dekodowanie MP3 nie działa poprawnie gdy Flipper jest zainstalowane na karcie Zorro, to z pewnością nie jest wina samej przepustowości clockportu.

BTW. wszystkie clockporty na kartach Zorro są interfejsami Zorro II (nie ma clockportów Zorro III).
[#19] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Blendor, post #14

Jak chcesz Delfinę, to poluj na wersję ze 128KB pamięci, nie tak jak u mnie - 384. Jest szansa, że MP3 zadziała.
[#20] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@strim, post #15

_arti męczył inny model, który podobno ma za mało pamięci do dekodowania MP3 sprzętowo.

No ale jak za mało skoro u mnie jest mniej i odtwarza bez problemu nawet filmik pokazowy zapodałem. Jego karta jak dla mnie jest uszkodzona.

Co do DelfinyFliper to miałem ją w A4000 podłączoną do X-Surfa bodajże, grała, dekodowała mp3 jak złoto, ale... było słychać cały czas zakłócenia (szumy, odczyt hd itp), na YT mozna znaleźć filmiki pokazujące ten problem (nie wiem czy go rozwiązano jakoś, bo nie zagłebiałem się w temat, Flpper zdemontowany leży i czeka na drugie podejście).

Mała ilośc pamięci u mnie jest problemem przy ponad 20 kanałowych modułach.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2012 15:30:58 przez Deftronic/...
[#21] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@_arti, post #19

na wersję ze 128KB pamięci, nie tak jak u mnie - 384

To ja żyłem w przekonaniu, że było na odwrót...
[#22] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@strim, post #21

Tak mi powiedział twórca DelfMpeg, Michael Henk. To jakaś wada konstrukcyjna wersji Pro.
[#23] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@_arti, post #19

Delfina Lite z 96 KB też bez problemu radziła sobie u mnie z MP3.
[#24] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Pinto, post #23

wychodzi na to ze _arti mial skopana tą karte ewentualnie cos w systemie nie tak ze to mu nie gralo bo procek szybki ramu duzo wiec cos tu mi nie pasi

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2012 22:08:28 przez Blendor
[#25] Re: Toccata po co mi ONA?:)

@Blendor, post #24

Na 100% karta. Próbowałem wszystkiego, jeśli chodzi o system.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem