Forum » PPA
[#1] OFFTOPy
Mamy tu na forum poronione rozwiązanie - "kliknij aby zobaczyć offtop".

Jako, że cenzorzy często są nadgorliwi, i tak muszę w to ciągle klikać, aby samemu ocenić, czy to rzeczywiście offtop, co prowadzi do ciągłego klikania, zamiast spokojnego przeglądania strony.

Jest to na tyle uciążliwe, że trzeba coś z tym zrobić. Póki co proponuję na szybko sklecony skrypt do GreaseMonkey który powstał w minutę, nie gwarantuję że u każdego zadziała, ale jak dla mnie wystarczy, znowu mogę skupić się na czytaniu zamiast na klikaniu.

I nie, nie załatwi tego problemu mniejsza gorliwość cenzorów - po prostu całe to rozwiązanie jest w/g mnie do wywalenia - albo kasujemy posty jak łamią regulamin, albo zostawiamy je w spokoju.

// ==UserScript==
// @name        ppa.pl
// @namespace   ppa.pl
// @description ppa.pl
// @version     1
// @include       http://www.ppa.pl/*
// ==/UserScript==

var comments = document.getElementsByTagName('div');

if (comments.length) {
  for ( var i = 0; i < comments.length; i ++ ) {
    var comment = comments[i];

if(comment.id != 'bugreportform')
    {
    	comment.style.display = 'block';
    }
  }
}

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2012 11:20:10 przez jubi
[#2] Re: OFFTOPy

@jubi, post #1

Ja byłbym za wzorem z Wykopu - daje minusa i dla mnie znika. Dużo minsów - znika domyślnie dla wszystkich.
[#3] Re: OFFTOPy

@jubi, post #1

Być może obecnie istniejący mechanizm nie jest idealny, ale jest lepszy niż brak takiego mechanizmu. Poza tym, zawsze mogłaby w ustawieniach użytkownika istnieć opcja "pokazuj mi wszystkie offtopy", dla tych co lubią czytać pierdy (obecnie jest taka opcja per wątek).

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2012 11:27:49 przez strim
[#4] Re: OFFTOPy

@strim, post #3

Dopoki w takiej ocenie glowna role odgrywa weryfikujacy czynnik administratorsko-ludzki, to nie ma co liczyc na obiektywne dzialanie takiego systemu.

Wszlkie ograniczenia typu ignore, czy offtop zawsze beda naznaczone manipulacja i antypatiami. Tam gdzie mozliwosc manipulacji i trzymania "za morde" tam jest polityka. Nie wszedzie sie to sprawdza, a jezeli nie mamy do czynienia z czlowiekiem spamujacym na sile i autentycznie chorym psychicznie, to taki system kompletnie nie powinien miec miejsca w sieci.
[#5] Re: OFFTOPy

@jubi, post #1

Jeszcze jedna denerwująca rzecz jest - czasem lubię sobie szybko przeskanować wzrokiem wątek w poszukiwaniu linków, z tym, że trzeba ostro oczy wyłupiać, żeby je zauważyć, są w podobnym kolorze co tekst i tło, niczym się nie wyróżniają, trzeba wręcz nieraz jeździć myszą na ślepo i patrzeć, w którym miejscu zmieni się wskaźnik w łapkę - oho, tam jest link! Jak saper na polu minowym.

Na szczęscie jedna linijka w greasemonkey załatwia sprawę - teraz wszystkie linki mam podkreślone.
[#6] Re: OFFTOPy

@jubi, post #5

no co racja to racja, ja bym dał linki na żółto, ładnie się komponuje z niebieskim. Wiem coś o tym. siedzi, pije i chrupki
[#7] Re: OFFTOPy

@jubi, post #5

W profilu "black" linki widać super , ten domyślny niebieski jest beznadziejny :P
[#8] Re: OFFTOPy

@jubi, post #1

Klikasz:

Opcje wątkupokazuj posty niezwiązane z tematem

Wszystko jest widoczne i nic nie trzeba klikać :)

Benedykt Dziubałtowski
[#9] Re: OFFTOPy

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Dokładnie, taka opcja jest i była od początku, nie wiem po co jubi napisał swój skrypt, widocznie nie doszukał się tej opcji (a jest na samej górze, w prawym górnym rogu każdego wątku). Wystarczy kliknąć w checkbox - zaznaczyć ptaszka i wszystkie posty są widoczne. Wspominałem o tym swego czasu (jak była mowa o nowych możliwościach), może jakąś instrukcję trzeba napisać albo screencast zrobić lub screenshoty?

Co do koloru linków to już nie będę się wypowiadać - takie są kolory strony (domyślnej skórki), były już dyskusje na ten temat. Z moich obserwacji wynika, że nie da się każdemu dogodzić bo kontrasty, ustawienia monitorów są lub bywają różne u każdego użytkownika, poza tym grafik nie trafi w gust każdego, pozostaje więc napisanie własnej skórki lub skryptów.
[#10] Re: OFFTOPy

@strim, post #3

Być może obecnie istniejący mechanizm nie jest idealny, ale jest lepszy niż brak takiego mechanizmu. Poza tym, zawsze mogłaby w ustawieniach użytkownika istnieć opcja "pokazuj mi wszystkie offtopy", dla tych co lubią czytać pierdy (obecnie jest taka opcja per wątek).

Nie jest to opcja per wątek, działa na wszystkie komentarze i forum, ustawiane jest ciastko o nazwie forum_show_ot z wartością 1 i działa w całej domenie www.ppa.pl.
[#11] Re: OFFTOPy

@snajper, post #6

Jedna z opcji kolorystycznych które przygotowałem była z żółtymi odnośnikami i większość krzyczała, że są be. Mnie się wydawało, że ładnie się komponowało i uwidaczniały odnośniki.
[#12] Re: OFFTOPy

@grxmrx, post #10

A, to wybacz, zasadniczo nie czytam offtopów, więc z niej nie korzystałem . Ale sądziłem, że działa per wątek (w końcu to są "opcje wątku").

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2012 18:57:05 przez strim
[#13] Re: OFFTOPy

@grxmrx, post #9

nie wiedzialem o istnieniu tej opcji, jak widac nie jestem jedyny, a jesli ktos jakims cudem ja znalazl to i tak nie rozumie jak dziala.

jesli juz sie upierasz przy jej istnieniu (dla mnie kompletnie bezsensownym, wprowadzajacym tylko zamet w glowie czytelnika) to niech bedzie defaultowo wylaczona. a moze podepnij google analytics pod kliki na opcji pokazywania ukrytych postow i moze sie zdziwisz, ze jednak 90% ludzi je odkrywa?
[#14] Re: OFFTOPy

@jubi, post #13

Dziesięciu chce domyślnie mieć to wyłączone, dziesięciu domyślnie włączone. I jaką decyzję ma podjąć Twórca kodu i administrator portalu? Moim zdaniem powinno zostać jak jest. Posty offtopicowe nie powinny znaleźć się w danym wątku, bo nie są związane z tematem. Ci, którzy chcą w nich uczestniczyć i je czytać powinni je sobie odsłonić (wątki oznaczone jako OT nie są indeksowane przez wyszukiwarki). Zapominasz, że to nie jest portal o rozmówkach kulturalnych, lecz o Amidze i wszystkim, co jest z nią związane. Znacznej grupie osób (śmiem twierdzić, że większości) OT przeszkadzają w odbiorze strony i treści na niej prezentowanych. Stąd też została stworzona taka funkcjonalność, aby w przypadku takich postów nie była konieczna stale interwencja moderatora (jak to miało miejsce w przeszłości). Jeżeli OT ciągnie się przez wiele komentarzy i praktycznie wszystkie komentarze nie są niczym innym jak OT, cały OT jest przenoszony na forum, do działu Hyde Park, gdzie już jako nie-OT jest kontynuowany przez zainteresowane strony. Taki system pozwala trzymać porządek na portalu i zapewnia mniej pracy dla osób moderujących.
[#15] Re: OFFTOPy

@mailman, post #14

Chciałbym jeszcze dodać, że GRX nie stworzył kodu PPA od tak sobie - przez bardzo długi czas wszelkie zmiany były dyskutowane publicznie na forum, można było obserwować wersję beta portalu i zgłaszać swoje pomysły, zauważone błędy (jest dział w Bugtrackerze poświęcony PPA) itd. itp. Ludzie zagłosowali na tę funkcję, no to jest (na szczęście) - a dla tych, którym się to nie podoba jest opcja pokazywania wątków OT, więc nie rozumiem dlaczego właściwie powstał ten wątek.
[#16] Re: OFFTOPy

@APC74, post #15

Powstał dlatego, że są ludzie, którzy nie siedzą tu od 10 lat i dla których ppa.pl nie jest całym życiem.

Co dla ciebie jest oczywiste, dla nowoprzybyłych może być zupełnie niezrozumiałe. Czy to znaczy, że ta struktura jest z kamienia i jest już doskonała i nie można zaproponować żadnych zmian? Coś, co zostało wprowadzone, równie dobrze może zostać cofnięte, jeśli się nie sprawdza. To, że jest stare i 10 lat temu przedyskutowane, nie znaczy, że jest nie do ruszenia i tak ma być po wieki wieków.
[#17] Re: OFFTOPy

@jubi, post #16

Zmiany o których mówisz weszły w życie nie dalej jak 2 lata temu. Jeśli coś Ci się nie podoba możesz oczywiście wypowiedzieć się i zgłosić sugestie. Jeśli umiesz programować w php możesz wspomóc Grxa w tworzeniu i rozwój kodu ppa.

Benedykt Dziubałtowski
[#18] Re: OFFTOPy

@jubi, post #16

Kod jest nowy i nie ma nawet roku (zostały zaadaptowane w październiku 2011). Wprowadzone nowości są efektem wieloletnich dyskusji i potrzeb użytkowników.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2012 22:21:04 przez mailman
[#19] Re: OFFTOPy

@mailman, post #18

Czy prócz cookies zapisujesz gdzies te ustawienia ("zawsze pokazuj OT") w bazie?

Z ciekawości, gdyby dało przeprowadzić się taki eksperyment - wybieramy grupę ludzi, którzy wiedzą o istnieniu tej opcji (załóżmy, że są to userzy, którzy mają konto od conajmniej pięciu lat, oraz są aktualnie aktywni), i sprawdzamy, jaki procent z tej grupy ma tę opcję wybraną?

Może się okazać, że to ja się mylę, że jednak powiedzmy 90% ludzi olewa OT, tylko myślę, że warto to zmierzyć i wyciągnąć z tego wnioski. A jeśli jest odwrotnie, to ta opcja tylko przeszkadza, zwłaszcza nowym, którzy nie wiedzą, że można ją wyłączyć.
[#20] Re: OFFTOPy

@jubi, post #19

A jeśli jest odwrotnie, to ta opcja tylko przeszkadza, zwłaszcza nowym, którzy nie wiedzą, że można ją wyłączyć.

Jak na razie to w tym wątku aktywnie protestuje tylko 1 osoba .

Ja osobiście uważam, że ta opcja jest BARDZO potrzebna. Jeśli jesteś "nowy" to chyba nie wiesz jaki śmietnik tu panował przed jej wprowadzeniem. Takie rozwiązanie jednak zniechęca niektórych do offtopowania na masową skalę.
[#21] Re: OFFTOPy

@strim, post #20

Nie jedna, policz dobrze. A co do reszty - tu już wypływamy na jakieś filozoficzne wody (pewnie zaraz ten post zostanie oznaczony jako offtop :D) co jest "offtopowaniem" a co nie jest, pozwól, że ja sam będę o tym decydował, czytając posty, a nie widzimisie admina, który może mieć w tym względzie zupełnie inne poglądy niż ja...
[#22] Re: OFFTOPy

@jubi, post #21

O! - widzę włączyła się dowodząca
[#23] Re: OFFTOPy

@jubi, post #1

Mam pomysł, a może ktoś napisze mi taki skrypt, co jak wrzucę se w przeglądarkę to mi całą stronę zablokuje? Albo wogole od netu odetnie?

Czy nikt nie czuje że każda taka ingerencja to kolejny krok w strone żeby na stronie i na forum znajdowaly sie tylko i wylacznie informacje moderowane? Kolejnego Fejszboka to ja na PPA nie chce. Jak mam dzień to lubie nawet sobie te bełkoty poczytać, jak szukam konkretnych informacji to używam przeglądarki. Ktoś mi się nie podoba to omijam posty.
Dlaczego ktos ma decydowac za mnie?
Dajcie spokoj z mechanizmami blokowania, kodowania, ukrywania i Bóg wie co jeszcze robienia i wezcie sie za kodowanie, chocby np tekstowek. A jak bardzo już chcecie się odgradzać to wymurujcie sobie mur przed kompem i siedzcie spokojnie.
[#24] Re: OFFTOPy

@Koyot1222, post #23

Mam pomysł, a może ktoś napisze mi taki skrypt, co jak wrzucę se w przeglądarkę to mi całą stronę zablokuje? Albo wogole od netu odetnie?

Ja mam tak z wp.pl - jak wpisze sobie wp.pl to mi białą pustą stronę wyświetla .

Czy nikt nie czuje że każda taka ingerencja to kolejny krok w strone żeby na stronie i na forum znajdowaly sie tylko i wylacznie informacje moderowane? Kolejnego Fejszboka to ja na PPA nie chce. Jak mam dzień to lubie nawet sobie te bełkoty poczytać, jak szukam konkretnych informacji to używam przeglądarki. Ktoś mi się nie podoba to omijam posty.

Tutaj Twej wypowiedzi nie rozumiem za bardzo. Z jednej strony obawiasz się moderacji PPA, a z drugiej mówisz, że nie chcesz Fejszboka. Przecież Fejszbok jest pełny bełkotu.

Problem polega na tym, że wielu użytkowników wprowadza bełkot do technicznych wątków, w których nigdy on się nie powinien znaleźć. Funkcja oznaczania OT pozwala na uniknięcie czytania bredni, w czasie kiedy szukasz istotnych informacji. A jeśli bardzo chcesz OT czytać, to jak wspomniano wcześniej, możesz kliknąć opcję która pokaże Ci wszystkie OT, które kiedykolwiek na PPA napisano w każdym wątku.
[#25] Re: OFFTOPy

@Koyot1222, post #23

"Dlaczego ktos ma decydowac za mnie? "

Bo tak jak sporo ludzi nie potrafisz właściwie decydować za siebie.
Dowodem jest twój sig, ma więcej linijek tekstu niż twoja wiadomość, o zbędnym obrazku nie wspomnę.

Pozdrawiam
[#26] Re: OFFTOPy

@strim, post #24

Akurat Fejszboka użyłem z rozmysłem. Serwis tylko pozornie jest pełen bełkotu i bez ograniczeń. Tak naprawde ma sporo łatwo wykrywalnych mechanizmów filtrujących zawartość strony, z drugiej strony funkcja "lajków" ogranicza nas tylko i wyłącznie do informacji z "zlajkowanych" źródeł. W skutek czego po pewnym czasie nie mamy już dostępu do obiektywnej informacji, jest tylko dostęp do informacji "lajkowych". Mechanizm podobny w moim mniemaniu do "OT", w przypadku kiedy taki mechanizm dostanie się w odpowiednie ręce :) będzie działał podobnie. Trudno ocenić na pierwszy rzut oka czy informacja jest mało potrzebna czy też nie. Forum PPA to nie wirtualna Encyklopedia gdzie każda informacja powinna być przeglądana pod względem wartości. Forum powinno być wolne i dawać zawsze sposobność wypowiedzi nawet "ułomnym" w temacie.
Fejszbok wolny nie jest, jest dobrym medium społecznym, ciekawym pod wzgledem rozpowszechniania informacji, popularyzacji itp. Mechanizm z "lajkowaniem" jest dosyć wkurzający, czasem znajduje cos interesujacego ale nie moge zajrzeć w treść bo musze to polubić albo scalić profil. No wkurza mnie to.

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2012 17:07:02 przez Koyot1222
[#27] Re: OFFTOPy

@strim, post #24

Problem polega na tym, że wielu użytkowników wprowadza bełkot do technicznych wątków, w których nigdy on się nie powinien znaleźć. Funkcja oznaczania OT pozwala na uniknięcie czytania bredni, w czasie kiedy szukasz istotnych informacji. A jeśli bardzo chcesz OT czytać, to jak wspomniano wcześniej, możesz kliknąć opcję która pokaże Ci wszystkie OT, które kiedykolwiek na PPA napisano w każdym wątku.

Otóż to. Funkcja OT to był strzał w dziesiątkę, przynajmniej człowiek nie musi się męczyć czytając komentarze nie związane z tematem (a było ich wiele). Teraz jest ładnie i przejrzyście.
[#28] Re: OFFTOPy

@(V)(I)mothe(P), post #27

Dokładnie. Już nie jest tak napaprane nie na temat OK
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem