Forum » PPA
[#1] ciasteczkomania
Tak sie zastanawiam, dlaczego mam ponad 150 ciastek w przegadarce z PPA.
Czy naprawde kazdy temat w forum jaki widzialem musi miec wlasne ciastko?
[#2] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: ciasteczkomania
[#3] Re: ciasteczkomania

@Valwit, post #1

Póki co - tak. Gdzieś musi być przechowywana informacja o odwiedzonych wątkach by mieć punkt odniesienia do tego, w których coś nowego się pojawiło. Są przynajmniej trzy miejsca gdzie można to składować - po stronie klienta cookies lub localstorage (ale tam trzymane są dane na zawsze więc należałoby jeszcze w javascript napisać coś do czyszczenia), a po stronie serwera np. w bazie danych (i tu choć wydawałoby się rozwiązanie proste nie jest takie dla mnie gdy przychodzi na myśl skalowalność rozwiązania, więc musiałbym wymyślić coś szybkiego i dobrego albo zostawić tak jak jest obecnie).
[#4] Re: ciasteczkomania

@grxmrx, post #3

Czwarte rozwiązanie - trzymać wszystko w JEDNYM ciasteczku :P
[#5] Re: ciasteczkomania

@WojT_GL, post #4

Nie można z uwagi na jego ograniczenia, identyfikatory są coraz dłuższe, nie jest to dobre rozwiązanie.
[#6] Re: ciasteczkomania

@grxmrx, post #5

Sie moze nie znam :) Ale jak ciastko ma 24-25 bajtów (a tyle ma z ppa) - to by sie zmiescilo ze 150 ich - czy to malo? chyba wystarczy ... ale fakt - moze ktos tyle watkow czyta :0
[#7] Re: ciasteczkomania

@WojT_GL, post #6

mozesz zrobic jedno ciacho na kazdy dzial i tam trzymac to 100 kilka czy 200 kilka watkow, czy ile w ciastku pomiescisz. generalnie jednak imo pomysl z ciastakami jest do bani, bo np uzywam 4 roznych przgladarek na kilku urzadzeniach i informacja ginie. w profilu na serwerze by bylo najlepiej.
[#8] Re: ciasteczkomania

@Valwit, post #1

Zmieniłem przed chwilą sposób informowania o nowych (nieprzeczytanych) postach/komentarzach. Dane nie są już trzymane w ciasteczkach a po stronie serwera połączone z danymi użytkownika. Pozostaje do dodania jeszcze informacja o nowych wątkach.
[#9] Re: ciasteczkomania

@grxmrx, post #8

Na razie działa dobrze - pod Operą też ;)
[#10] Re: ciasteczkomania

@grxmrx, post #8

Super sprawa z tym "nowy" nad nieoglądanymi postami. od razu widać co widziałem a co nie OK
[#11] Re: ciasteczkomania

@Radek_Cz, post #10

Pochwaliłem, nie odświeża się w okienku po lewej "Forum". No ale to na żywca się robi, więc trudno zgłaszać rzeczy które mogą sie zmienić kilka razy. W każdym razie jeśli chodzi o spełnianie sugestii itd czuję się "dopieszczony". Chyba niewiele miejsc w sieci tak się dostosowuje pod oczekiwania forumowiczów.
[#12] Re: ciasteczkomania

@adam_mierzwa, post #11

Powinno już działać lepiej.
[#13] Re: ciasteczkomania

@grxmrx, post #12

i działaOK
[#14] Re: ciasteczkomania

@grxmrx, post #8

Posiadam telefon z androidem w wersji 2.3.4
Po obecnych zmianach nie widać w postach "NOWY"

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 01:33:43 przez light_wind
[#15] Re: ciasteczkomania

@grxmrx, post #8

grxmrx rulez! OK
[#16] Re: ciasteczkomania

@light_wind, post #14

Trudno by mi było to odtworzyć ponieważ telefonu z Androidem nie posiadam, ale raczej nie powinno być problemu. Na pewno oznaczenia nowych postów są aktualnie widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników. Czy byłaś zalogowana sprawdzając czy przy postach widnieje ikonka "nowy"?
[#17] Re: ciasteczkomania

@grxmrx, post #16

Sprawdziłam, działa po zalogowaniu OK
Dziękuję za informację.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem