kategorie: A600, Sprzęt
[#1] Amiga 600 i duży dysk twardy
Witam. Zdobyłem 10GB dysk twardy ATA/IDE do swojej Amigi i chciałbym go przygotować pod system. Wiem, że FFS jest ograniczenie wielkości partycji do 4GB, więc chciałem stworzyć 3 partycje. Jednak HDToolBox po podłączeniu dysku widzi mi tylko 1300 MB.
Co należy zrobić aby móc zobaczyć całą przestrzeń dyskową i stworzyć 3 partycje? Moja Amiga to 600, kickstart 37.350.
[#2] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #1

Normalne zainicjuj dysk w hd toolboxie. Nie przejmuj się tym, że pokazuje jakieś bzdury. Przejdź d o wyboru partycji. Systemowa mus być w obszarze pierwszych 2gb dysku twardego. Następnie zrób sobie 2 kolejne partycje po 4 gb. Sam ta ostatnio robiłem jak w swojej a2k partycjonowałem scsi 80 pin 19 gb.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Nie wiem jak mam zrobić 2 GB, skoro HDToolBox widzi tylko 1300MB i nie pozwala na zrobie większej partycji. Czy ustawić partycje proporcjonalnie przeliczająć 10GB jak 1300MB?
[#4] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #3

Uzyj HDInstTools. Nie pokazuje takich glupot jak HDToolbox, jest przystosowany do duzych dyskow. Sprobuj tez uzyc nowszego od systemowego scsi.device - wersja 42.x lub 43.2 (jakos tak) to na pewno pomoze Ci z wiekszym dyskiem. W s-s w pierwszej linii dodajesz linie ktora to odpala, Amiga sie rebootuje i wtedy z nowym device widzi juz duze dyski na standardowym kontrolerze. Ale pierwsza rzecza jaka musisz zrobic jest zalozenie partycji systemowej na tym co da sie zobaczyc na oryginalnym scsi.device - tylko do tego uzyj HDInstTools (Aminet). Partycja systemowa nie powinna byc wieksza niz kilkaset MB. Na forum bylo juz walkowane pare razy, wiec jak dobrze poszukasz to znajdziesz. Dla A600 i A1200 sprawa wyglada identycznie - wiec opis do jednej Amigi bedzie mial zastosowanie przy drugiej. Na Twoim ROM-ie nie bedzie zadnych komplikacji zeby to zrobic. Dodatkowo polecam Ci zastosowanie jakiegos randomowego filesystemu - PFS lub SFS - tez przerabiane wielokrotnie. A wiec, do dziela :)

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 10:41:10 przez mccnex
[#5] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #3

możesz wpisać rozmiar z palca a możesz użyć nowszego HDtools'a
Partycja niech nie będzie większa niż 4096 MB bo Fast File System będzię głupiał pokazując w różnych programach ujemną ilość wolnego miejsca.
Tu masz kilka przydatnych informacji dla początkujących użytkowników Amigi.
[#6] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #3

Zmniejsz ta partycję. Wiem, ze brzmi to dosyć dziwnie ale tak to działa. W tej chwili masz na pewno cały pasek zajęty i pokazuje Ci 1300 mb. Jak zaczniesz zmniejszać ten pasek to zrobi się nagle 4gb i zmniejszaj go cały czas aż będzie zajmował mniej więcej 1/5 całości i pokazywał poniżej 2000 mb.

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Nie porównuj SCSI do IDE w Amidze, bo to jest tak jak byś porównał furmankę z samolotem odrzutowym. Niestety, ale jest to prawda.

A Tobie QkiZ, jeżeli chcesz do A 600 podpiąć tak duży dysk, proponuję zainteresować się takim rozwiązaniem: 4xEIDE'99 interface Zdecydowanie ono pomaga.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 10:49:04 przez gilban
[#8] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@gilban, post #7

... to juz lepiej spatchowac systemowe scsi do nowszego, po co mu dodatkowe urzadzenie, ktore de facto nic nie pomaga i o ile sie nie myle wydluza czas bootowania, wiec na to samo wychodzi...? Poza tym, raz ze wydatek a dwa - jak chcesz to wszystko upchnac w Amidze 600? BTW, dysk 3,5 czy 2,5 calowy, Qkiz?

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 10:56:45 przez mccnex
[#9] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@mccnex, post #8

Ja bym poszedł dalej i napisał, że FastATA też nic nie pomaga i generalnie wrzuca na Amidze wsteczny.

Zgadzam się jednak, że mimo wszystko najpierw spróbowałbym z nowszym scsi.device, zanim zdecydowałbym się na zakup interfejsu. Wszystko zależy czego od danego rozwiązania oczekujesz i w czym to upychasz. Kasę zawsze zdążysz wydać.
[#10] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Mordimer, post #9

No to wytlumacz nam co 4xEIDE daje ekstra w porownaniu do "nowego" scsi.device, poza mozliwoscia podlaczenia 4 urzadzen IDE do standardowego kontrolera?

Z ta FastATA to rozumiem - sarkazm?

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 11:15:07 przez mccnex
[#11] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@mccnex, post #10

Oczywiście, że sarkazm. Samobójcą nie jestem.
Co do reszty, tak jak napisałem, zależy czego od danego rozwiązania oczekujesz i nikogo do zakupu jakiegokolwiek interfejsu nie namawiam. I tak, uważam, że możliwość podłączenia 4 urządzeń jest dużą zaletą (plus kilka drobiazgów), a dla mniej zaawansowanego użytkownika zabawa z patchowaniem scsi.device często stwarza więcej problemu niż instalacja sterownika do 4xEIDE. Nigdzie nie napisałem, że jest to rozwiązanie najlepsze, czy najtańsze i nie zamierzam się licytować.

I jak zauważyłeś zgadzam się z Tobą w temacie nowego scsi.device, ponieważ jest to rozwiązanie najszybsze do realizacji, najtańsze i zajmujące najmniej miejsca w obudowie oraz rozwiązujące problem, który poruszył pytający.

Dla każdego według potrzeb. Nie jestem zwolennikiem kupowania sprzętu na wyrost.

Podobnie można zapytać w czym jest lepszy model auta 5-drzwiowy od 3-drzwiowego. W czymś jest, pomimo braku innych różnic.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 11:32:05 przez Mordimer
[#12] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Mordimer, post #11

No wlasnie, to jedyna praktyczna korzysc A z Amiga to juz tak jest, ze trzeba sie sporo nauczyc i zglebiac tajniki, stosowac patentowe rozwiazania - nierzadko z lutownica w reku. A to niestety wymaga zaangazowania sil i srodkow. ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 11:47:44 przez mccnex
[#13] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Dzięki Benek, przesuwanie trójkąta z wyznaczaniem końca partycji pomogło :D Co do scsi.device nowsza wersja to chyba na lepsze systemy. Ja mam tylko 2.1.

" Partycja systemowa nie powinna byc wieksza niz kilkaset MB."
Jak zrobiłem 2GB to nie będzie szkodzić?
PFS chyba będzie chodził. SFS to chyba na lepsze maszyny jest.

"A Tobie QkiZ, jeżeli chcesz do A 600 podpiąć tak duży dysk, proponuję zainteresować się takim rozwiązaniem: 4xEIDE'99 interface Zdecydowanie ono pomaga."
Na granie od czasu do czasu starczy mi standardowy kontroler.

"BTW, dysk 3,5 czy 2,5 calowy, Qkiz?"
2.5 cala
[#14] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #13

Te najnowsze scsi działa chyba na romi 2.1. Głowy jednak nie dam. Wszystkie partycje startowe według zaleceń i to zarówno dla os4, 3, mosa mówią aby partycja systemowa była w obszarze pierwszych 2 gb dysku. Nigdy nie miałem potrzeby ustawiania systemowej partycji ponad kilkaset mb.

Nowe scsi nie rozwiąże problemu gubienia mb w hdtoolboxie. Musi byc kombinacja scsi + hdinstool czy ja jak się to tam pisało :).

Generalnie wymiana romu z 2.1 na 3.1 nie tylko w a600 to jak najbardziej dobry pomysł.

Benedykt Dziubałtowski
[#15] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Teraz mam problem z formatowaniem. Pierwszą partycję systemową sformatował ładnie (2GB). Dwie kolejne partycje mają po niecałe 4GB i niby się sformatowały ale pokazuje że jest 100% zajęte.
[#16] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #15

Mam dwa pomysły. Albo kombinuj z nowym scsi.device albo zainstaluj sobie PFS. Raczej skłaniał bym się ku pierwszej opcji bo scsi.decvice ma problemy z partycjami powyżej obszaru 4gb.

Benedykt Dziubałtowski
[#17] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

No właśnie. A wspomniany prze ze mnie 4xEIDE'99 interface ma to do siebie, że dzieli dysk taki powyżej 4 GB na logiczne dyski mające 3 GB (w tym wypadku były by trzy) i to powoduje, że Amiga poprawnie je widzi. Miałem go kiedyś co prawda w A1200 i bardzo byłem z tego dodatku zadowolony. Lub inaczej zainstaluj mniejszy dysk (poniżej 4 GB) i problemy się wtedy skończą. I napisz co z tego wyszło, bo sam się przymierzam do zakupu A600, choć tu myślę raczej o jakiejś karcie pamięci CF lub SD.
[#18] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Skąd mogę pobrać patch do scsi.device, który będzie działał na moim kicku. W aminecie jest http://aminet.net/package/driver/media/SCSI4345p ale on wymaga 3.9.
[#19] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #18

Np. ze swojego maila.

Benedykt Dziubałtowski
[#20] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

ok, dzięki. sprawdzę później czy działa :D
[#21] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #20

Daj znać czy działa. Wiesz jak to zainstalować i sprawdzić czy jest zainstalowane?

Benedykt Dziubałtowski
[#22] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

Tak, powinienem sobie poradzić.
[#23] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

No niestety, ale załadowanie scsi.device powoduje ciągłe resety. Nawet nie mogę wejść do systemu. Muszę całkiem wyłączyć Amigę i włączyć aby oczyścić pamięć z załadowanej biblioteki scsi.device. Plik FastFileSystem łyknął, ale po sformatowaniu partycji 4GB dalej twierdził, że jest 100% zajęta.
[#24] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #23

Tu opisano i rozwiazano ten problem:

http://www.ppa.pl/forum/amiga/7109/amiga-600-2.05-37.299-problem-z-podmiana-scsi.device

Przy okazji, przydatny link:

http://os.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=37

Wystarczylo uzyc wyszukiwarki ok, racja ... nie to, ze sie czepiam, ale czy pofatygowaliscie sie, kolego, poszukaniem rozwiazania na wlasna reke, czy wszystko tak chcemy do raczki?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2012 06:48:52 przez mccnex
[#25] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@mccnex, post #24

Pofatygowaliśmy. Ściągnąłem BoingBag3 i tam był właściwy scsi.device do a600. Spaczowany FFS nic nie dał. Teraz zainstalowałem jako system plików PFS3. Ale znalazłem info że to niezbyt wydajny system plików do a600. Jakie jeszcze inne systemy plików powinny mnie zainteresować?
[#26] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #25

A to przepraszamy

Sprobuj gotowca w postaci ClassicWB - wystepuje w kilku odmianach dostosowanych pod rozne konfiguracje. Zawiera naprawde wszystko, wlacznie z obsluga duzych dyskow. Wygooglasz bez problemu. Mnostwo jest do tego tutoriali. Wyluskasz z tego potrzebne scsi i loadmodule, ktore powinno zadzialac (sa tam wersje dla roznych Amig). Dobrze przeszukaj zawartosc archiwum z CWB. Niestety pisze "poszlakowo", gdyz jestem poza domem i nie mam przy sobie Amigi, gdzie wszystko mam pokonfigurowane. Jak nie uda Ci sie do wtorku, to z domu postaram sie napisac Ci dokladnie krok po kroku co i jak, zeby to ruszylo. Twoja Amiga to A600, kick 350. Cos jeszcze w niej masz? Jakis FastRAM, rozszerzenie do Chipu? Moze scsi nie chce sie uruchomic ze wzgledu na brak pamieci? (nie jestem pewny tego, moze 1MB + dysk - czyli w praktyce jakies 700kB to poprostu za malo??)

System plikow jakiego ja uzywam w A600, ale z Kickiem3.1 i turbo to SFS - SmartFileSystem. Zadnych problemow nie mialem ani z instalacja, ani ze stabilnoscia podczas uzywania Amigi. FFS sie wykaszanil pare razy, co wspominam raczej ze smutkiem. Szybkosc dysku na 600-tce z 030 i Fastem na standardowym kontrolerze oscyluje w granicach 1MB/s. Tutaj raczej nie bedzie za duzych roznic miedzy systemami.

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2012 08:31:00 przez mccnex
[#27] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #25

Ja bym chyba został przy ffs. Wszystko na nim łazi i jest sporo narzędzi ratunkowych.

Tzn operacja zakończona sukcesem? Masz hdd 10g w amisi? 2,5 czy 3,5 cala?

Benedykt Dziubałtowski
[#28] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@mccnex, post #26

Moja Amiga ma 2 MB ramu i tyle. Chciałem unikać gotowców, bo wole system sam postawić. Walczyłem z PFS3 ale przy kopiowaniu plików mówił że nie mam miejsca, choć cała partycja pusta była. Spróbowałem AFS - po zainstalowaniu bootloop. Wgrałem FFS w wersji 45 i też dupa. Partycja ma niecałe 4GB a posformatowaniu wyskakuje błąd Disk is not valid. Niby zajęty w 100%.
[#29] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #28

Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby chociaz przetestowac "gotowca". Jak pojdzie, to znaczy, ze masz rozwiazanie, bedziesz musial tylko rozgryzc co doklaniej bylo przyczyna problemu. No nic, ja Ci wiecej nie pomoge, dopoki nie bede mial dostepu do Amigi.
[#30] Re: Amiga 600 i duży dysk twardy

@QkiZ, post #28

Dlaczego upierasz się na 4GB partycje ? Skoro jesteś na etapie kombinowania to zrób sobie partycje do 2GB w FFS i przetestuj.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem