Forum » PPA
[#1] PPA mobile.
Jakiś czas temu ktoś pisał na mail redakcyjny aby wprowadzić na ppa wtyczkę mobile. Dla fonów. Grx zabronował bounty ale sprawa rozeszła się po kościach. No wiec ja uważam, ze to by była fajna sprawa bo sam często wchodzę na ppa z smartfona. Sam mogę do takiego bounty dorzucić z 10-20 pln. 20 osób i grx ma na waciki my mamy wersję mobilie ppa. Co o tym sądzicie?

Benedykt Dziubałtowski
[#2] Re: PPA mobile.

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

hi,

opieram i dorzucę tyle samo co przedmowca. ok, racja
[#3] Re: PPA mobile.

Bardziej niż o ewentualne środki zebrane z takiej akcji (a tych bym i tak nie przyjął tylko przekazał na rozwój/utrzymanie portalu) zależałoby mi na tym ile faktycznie osób jest zainteresowane taką wersją. Wiadomo, że w dzisiejszych czasach jest sporo (i coraz więcej) użytkowników tzw. smartfonów, pojawiają się zatem co jakiś czas pytania o taką wersję strony (np. dotyczące możliwości wykorzystania czegoś takiego jak taptalk). Można by było zrobić ankietę i to by wstępnie wystarczyło (chociaż w przypadku zbiórki czy jak kto woli bounty lepiej widać komu faktycznie zależy na takiej funkcjonalności). Inna sprawa, że ja nie mam żadnego smartfona i nie miał bym nawet jak normalnie (poza skalowaniem okna przeglądarki lub uruchamianiem na Operze Mini dostępnej z przeglądarki) testować tego co zrobiłem.
[#4] Re: PPA mobile.

@Paul, post #2

Jak się uzbiera jakaś konkretna kwota, to rozważę ;) Można zerknąć do źródeł z jakąś fejkową bazą?
[#5] Re: PPA mobile.

@_arti, post #4

Można zerknąć do źródeł z jakąś fejkową bazą?

Fejkowej bazy póki co nie mam, musiałbym wygenerować. Powiedzmy, że jeśli będzie mocne poparcie użytkowników by taką funkcjonalność przygotować to wtedy przygotuję bazę i udostępnię Ci źródła jako osobie, która jest zainteresowana współpracą przy projekcie.
[#6] Re: PPA mobile.

@grxmrx, post #5

Super. Żeby była jasność - w planach widziałbym raczej Androidowo/iOSową appkę z podziałem na newsy, forum i galerie ...plus ewentualnie sekcja z artykułami. Jeśli to by mnie przerosło, to drugi wariant - mobilny CSS dostosowany do smartphonów i tabletów.
[#7] Re: PPA mobile.

@grxmrx, post #5

Ja jestem jak najbardziej za. Też często wchodzę na PPA z ajfona.
[#8] Re: PPA mobile.

Jestem za, często czytam ppa na gejfonie.
[#9] Re: PPA mobile.

@grxmrx, post #3

Nawet na starym smartfonie da się teraz normalnie oglądać - w sumie PPA jest głównie tekstowe.
Nie skorzystałbym z tej funkcjonalności ale jak ludzie chcą - czemu nie. To znak czasów - wcześniej czy później będzie to konieczność.
[#10] Re: PPA mobile.

@adam_mierzwa, post #9

No to ankieta. Bo ja będe miał trochę czasu przed świętami OK
[#11] Re: PPA mobile.

@_arti, post #10

Jestem za. Dorzucam cash - 50.
Tylko nie natywna apka bo to 2 razy wiecej roboty a jakis phonegap raczej albo pure html 5.
[#12] Re: PPA mobile.

@grxmrx, post #3

Jestem za wersją androidową :)
[#13] Re: PPA mobile.

@Arbuz, post #12

Nie mam smartfona ale chętnie coś dorzucę,może kiedyś się przyda
[#14] Re: PPA mobile.

@Arbuz, post #12

tez cos dorzuce za andkowa wersje OK
[#15] Re: PPA mobile.

@PrzemasIII, post #14

Ponieważ mam Samsunga Wave 3 z BadaOS 2.0, do wersji w formacie Tapatalk mogę się dołożyć, jednakże do wersji na Androida (Aplikacji konkretnej) nie, ponieważ mi to nie pójdzie. Jednakże obecna strona w przeglądarce Opera lub w przeglądarce Dolphin bardzo dobrze działa.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2012 00:17:31 przez gilban
[#16] Re: PPA mobile.

@WojT_GL, post #11

Tak właśnie myślałem - pure HTML5, jak to nazywasz ale dla iOS/Android dodatkowo owrappowane w pseudo-appkę, z jakimś prostym interfejsem na start (menu z dużymi ikonkami FORUM, NEWSY, etc.).
[#17] Re: PPA mobile.

@_arti, post #16

Arti, jak bede mial jakas chwile to moge pomoc :) w ramach luzu od wszystkich innych p******etow ktore MUSZE robic zrobilbym tez cos co CHCE zrobic :)
[#18] Re: PPA mobile.

Być może przydała by się wersja mobilna, bo ostatnio coś strona główna nie otwiera się pod operą mini 7.0.31385 na symbianie. Natomiast podstrony bez problemu.
[#19] Re: PPA mobile.

@eastone, post #18

Dzięki za szybką reakcję :)
[#20] Re: PPA mobile.

@eastone, post #19

Nic nie zrobiłem ;)
[#21] Re: PPA mobile.

@eastone, post #18

Jaka przegladarka na tym Symbianie?
[#22] Re: PPA mobile.

@_arti, post #21

pod operą mini 7.0.31385 na symbianie
[#23] Re: PPA mobile.

@eastone, post #22

To się zgadza. Zauważyłem, że Opera Mini ładuje stronę do połowy i się zacina. Od którejś wersji już. Podejrzewam, że serwer ładuje coś, na co proxy Opery nie jest przygotowane i się gubi. Trzaby to sprawdzić.
[#24] Re: PPA mobile.

@eastone, post #18

Dziwne, u mnie na Symbianie w Operze Mini 7.0.30701 wszystko śmiga bez problemu /Nokia5800/.
To samo na Operze Mini 5.1.21594 w Omni2/Windowsmobile/.
Ogólnie strona ppa śmiga na tych telefonach bez problemu.
Osobiście nie zależy mi na wersji mobilnej, gdyż nawet tak stare telefony radzą sobie w przeglądaniu jej wyśmienicie. Jednakże trzymam kciuki za ten projektOK, zawsze to jakiś wspomagacz naszego amigowania.
Pozdrawiam i powodzenia.
[#25] Re: PPA mobile.

@Robii_k, post #24

Wszystko było w porządku do ostatniego tygodnia i potem coś się spsuło, ale już jest ok.
[#26] Re: PPA mobile.

@_arti, post #23

Ja takiego problemu nie mam. Iksperia mini pro. Problem polega na tym, ze wszystko jest maluśkie nawet po powiększeniu.

Benedykt Dziubałtowski
[#27] Re: PPA mobile.

@Benedykt Dziubałtowski, post #26

Jestem ZA, ostatnio często myślałem, że przydałoby się PPA mobile.
[#28] Re: PPA mobile.

@eastone, post #25

u mnie podobnie, problemy byly na: E52 + Opera Mini.

btw: jakiego smartfona polecacie? szykuje mi sie zmiana :)
[#29] Re: PPA mobile.

@_arti, post #6

Wydaje mi się, że najszybciej można by było zrobić ten drugi wariant, posiłkując się np. CSS3 Media Queries.

Póki co pobrałem Opera Mobile Emulator i mogę testować drobne zmiany na Linuksie jak znajdę chwilę.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2012 19:24:56 przez grxmrx
[#30] Re: PPA mobile.

@grxmrx, post #29

w firefoxie i andridowej defaultowej przegladarce wszytsko bangla normalnie, nie ma potrzeby zeby specjalna wersje robic. opera mini to inna historia, z racji tego ze oni w swoim proxy robia totalna kaszane z kodem to byc moze dla tej "przegladarki" potrzeba osobnej wersji
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem