Forum » PPA
[#1] Kanał RSS
Cześć, mam dwie kwestie odnośnie kanału rss. Dzisiaj, gdy odświeżyłem minimal readera pod androidem, zabrakło newsa o whdload. Zacząłem się zastanawiać, czy częściej nie będą znikać newsy. Będę się przyglądać temu zjawisku, ale jak możecie zerknijcie do tego panowie.
Poza tym zastanawiam się również nad możliwością dodawania pełnych newsów do kanału, często bywa tak, żeby poznać całą informację trzeba odwiedzać każdorazowo stronę. Problematyczne to nie jest, ale skoro istnieje możliwość wykorzystania pełnego potenciału tego rozwiązania to dla czego tego nie wykonać? ;)
[#2] Re: Kanał RSS

@Lokaty, post #1

W Google Readerze również tej wiadomości nie ma i nie wiem dlaczego tak jest - wszystkie walidatory RSS ten kanał przechodzi poprawnie. Natomiast FeedBurner wiadomość o WHDLoad wyświetla, podobnie Facebook. Zakładam więc, że to problem z niektórymi czytnikami, ale nie umiem go rozwiązać, być może to problem po ich stronie.

Problematyczne to nie jest, ale skoro istnieje możliwość wykorzystania pełnego potenciału tego rozwiązania to dla czego tego nie wykonać?

Ze względu na spamerów, którym bez wiedzy o programowaniu łatwiej jest podpiąć takiego gotowca pod strony śmieciarskie robione pod SEO oraz podobne agregaty treści, które często wyszukiwarki traktują po jakimś czasie lepiej niż stronę źródłową.
[#3] Re: Kanał RSS

@grxmrx, post #2

Ze względu na spamerów, którym bez
wiedzy o programowaniu łatwiej jest
podpiąć takiego gotowca pod strony
śmieciarskie robione pod SEO oraz podobne
agregaty treści, które często wyszukiwarki
traktują po jakimś czasie lepiej niż stronę
źródłową.

Nie do końca rozumie jaki to może mieć wpływ na ppa, czy też kanału rss. Mógłbyś rozwinąć tą myśl w przystępny sposób?
[#4] Re: Kanał RSS

@Lokaty, post #3

Chodzi o to, że publikując pełne treści udostępniamy je nie tylko użytkownikom, ale też osobom, które chcą na tych treściach w łatwy sposób zarobić pozycjonując swoje strony w wynikach wyszukiwarek. Może tak być, że szukając jakiegoś hasła związanego z Amigą lub portalem PPA.pl znajdziesz w Google stronę, która będzie wyżej w wynikach z różnych względów przez co użytkownik może nie trafić do nas a do agregatora gdzie często nawet nie ma linków do źródła. Jestem pewien, że tak by właśnie było, bo łatwiej jest skopiować link z RSS niż napisać prosty parser html podpięty pod kolejnego Wordpressa (do tego trzeba czasami coś więcej niż copy&paste przykładowych skryptów).
[#5] Re: Kanał RSS

@grxmrx, post #4

Dzięki za wyjaśnienie. Web developerka i zarządzanie treścią jest w większej części dla mnie tematem obcym, czasam trzeba łopatologicznie temat podać. Jednak patrząc na to z perspektywy niszowości tematyki samego ppa, nie widzę powodu aby ktoś z zewnątrz miał wykorzystać w ten sposób kanał rss. Dokładając do tego przeznaczenie językowe ppa tym bardziej. Może warto jakiś okres próbny założyć i sprawdzić, czy temat przejdzie? (chyba, ze już wcześniej wykonałeś taki test). Pozdrawiam!

PS. Czy podpiecie forum pod taptalk ma szansę się urzeczywistnić?

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2012 16:21:17 przez Lokaty
[#6] Re: Kanał RSS

@Lokaty, post #5

Argument grx akurat wydaje mi się nieco od czapki, przecież jeśli ktoś by chciał i tak by korzystał z treści, choćby curlem można to osiągnąć bez większego wysiłku.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem