[#1] Zestawienie moich projektów
No i wreszcie udało mi się zebrać materiał i opublikować na jednej eleganckiej stronce (w języku angielskim). Dostępna jest dokumentacja techniczna do gier oraz wersje demo gier.

Na stronie info o:
  • Dune 2 - opis, edytor scenariuszy, skryptu
  • Benefactor - opis, edytor map
  • Gloom - oryginalny edytor
  • Boulder Daesh - łatka (poprawione mapy)
  • Archmage - info
  • ElektroBan - info
  • Diver - info, gra
  • Arctic Hunter - info, gra
  • Chopper - info, gra

http://minniatian.republika.pl

Miłego czytania.

P.S. Będę się starał teraz pielęgnować tę stronkę w obecnej postaci. Najpewniej najbliższym projektem, który ukończę będzie ElektroBan.
[#2] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #1

No tym edytorem do Glooma sie zainteresuje w najbliższych dniach pomysł
[#3] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #1

Super :)
[#4] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #1

nie podoba mi się to logo. Zalatuje windowsem.
[#5] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #1

a czemu nie po polsku
[#6] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #1

Dune 2 - opis, edytor scenariuszy, skryptu

SUPER!!!!OK
[#7] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #1

Widze, ze R.N.S. zakonczylo juz swoja dzialalnosc a teraz opijamy sukces Elektro.

Jako, ze kiedys bylem fanem elektro, proponuje rozszerzyc obecna nazwe do Elektro Bugi Midżi.
[#8] Re: Zestawienie moich projektów

@selur, post #7

teraz najlepsze będzie, jak jakiś producent żarówek pozwie Minniata za bezprawne wykorzystanie nazwy firmy.
[#9] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #1

Ehh Miniat, gdyby nie to ,ze operuje w calkowicie innej czasoprzestrzeni pod wzgledem każdym to z checia bym ci pomógł w twojej walce z rzeczywistością ;)
[#10] Re: Zestawienie moich projektów

@Aniol, post #9

Ja walczę cały czas z różnymi przeciwnościami życiowymi, akurat ta strona w obecnej formie to duży sukces od pewnego czasu.

Po wypowiedziach widzę już lekkie znużenie moją osobą. Jeśli tutaj ludzie są znużeni moją obecnością to jest mi smutno. Ja się nie naprzykrzam, to jedyne polskie miejsce w internecie, gdzie znajdę odzew wśród klasykowców.

@Selur
Lepiej stać na bezpiecznej pozycji nie będąc zaangażowanym i krytykować?. Czy sądzisz, że ja nigdy nie ukończę projektów? Tylko, gdyby moja choroba była nieuleczalna. Idę o zakład, że jeszcze około rok lub dwa i na Amigę będą powstawały nowe jakościowe produkcje, tak jak powstają dla platform ośmiobitowych. To tylko kwestia czasu. Jak skończę napisanie wspomagania pisania gier (czyli GameX w dowolnej formie) na Amigę wystarczyć będzie poszukanie grafiki w internecie, bądź zatrudnienie grafika i można będzie tworzyć gry samodzielnie.

Zapamiętaj moje słowa, bo może się okazać, że sam wtedy nie będziesz miał niczego do zaoferowania. Może ktoś Ci namącił w głowie, że nie umiem programować? Mam smykałkę do matematyki, a programowanie to moja największa pasja od dawna, staram się to robić najlepiej jak umiem. Na szczęście nie żałuję, że znalazłem taki zakątek jak PPA, mimo, że zaznałem tu wiele niezasłużonych przykrości. Dowiedziałem się tu bardzo dużo rzeczy, które były pomocne.

Kiedy pytam się co aktualnie robisz to nigdy nie odpowiadasz. Zostałeś ekspertem w sprawie AMOSa czytając książki na jego temat od deski do deski? Zacząłeś uczyć się języka C? Kupiłeś płytę Amiga Developer? Czy nadal będziesz obserwował jak biedni programiści sobie nie radzą...
[#11] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #10

"Czy sądzisz, że ja nigdy nie ukończę projektów?"

Sadze, ze zanim je ukonczysz, to w amigach zdaza wyschnac kondesatory i nie bedzie na czym tych projektow pokazac. Choc w sumie, to nie moj problem.

"Zostałeś ekspertem w sprawie AMOSa czytając książki na jego temat od deski do deski?"

Zostalem ekspertem po przeczytaniu ksiazki "Programowac kazdy moze, troche lepiej lub troche gorzej" ;)
[#12] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #10

Nie martw się czyimś znużeniem (zwłaszcza tych, którzy sami nic nie robią, lub przynajmniej nikomu nic na ten temat nie wiadomo) i powoli, systematycznie brnij naprzód =)
[#13] Re: Zestawienie moich projektów

@selur, post #11

Sadze, ze zanim je ukonczysz, to w amigach zdaza wyschnac kondesatory i nie bedzie na czym tych projektow pokazac. Choc w sumie, to nie moj problem

Jezu, ale jesteś pesymista, jeszcze większy niż sądziłem. Trochę mi też smutno się zrobiło kiedy takie coś słyszę. Jeszcze jest nadzieja w NatAmi, a nuż ten projekt w końcu zostanie sfinalizowany nawet gdyby miało to zająć kolejne kilka lat. NatAmowcy to najbliższy mojemu sercu naród związany z Amigą, jest A) przesympatyczny, B) ideologicznie zbieżny z moją ideologią Amigi, C) oddany Amidze mimo upływających lat.

Pamiętaj jednak, że jakoś Atarowcy, Spectrumowcy, czy Commodorowcy jeszcze nie tyle nie narzekają, że ich komputery się psują, co z radością piszą nowe gry na ich ulubione komputery. Co więcej myślę, że używają emulatorów tylko w awaryjnych sytuacjach. A z Amigi wybebeszono AmigaOS i przeniesiono na obce Makintoshe i AmigaOne z procesorami PPC, zapominając kompletnie o tych unikalnych układach specjalizowanych nazwanych prześlicznymi żeńskimi imionami.

A właśnie Atari, Spectrum i Commodore mają swoje układy, które fani tych komputerów kochają i wykorzystują ku chwale swoich maszyn. Czemu tak się nie dzieje w wypadku Amigi? Coś się musiało wydarzyć.
[#14] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #13

Czemu tak się nie dzieje w wypadku Amigi? Coś się musiało wydarzyć.

Kiedy przyjmiesz do wiadomości, że są tacy, których nie kręci traktowanie swojego komputera jako retro-maszynki? "Pamiętamy, szanujemy swe wspomnienia", jak śpiewał Gintrowski, ale "klasyka" po prostu używamy od wielkiego święta, żeby się nie zmęczył, nieborak. Do codziennego hobby-amigowania mamy bardziej nadające się do tego sprzęty. Kropka. Uszanuj to z łaski swojej.
[#15] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #1

Z ciekawosci pobralem i przetestowalem 3 gry z Twojej strony.
Diver - graficzka wyglada ladnie pewnie zostala przygotowana przez Koyot'a.
Wady: po nacisnieciu "fire" wychodzi z gry, dodatkowo nie trzeba nurkiem plywac po calej planszy wystarczy byc na samym dole i chodzic tylko w prawo i lewo. Skrzyni tez nie mozna otworzyc. Ten krab na dole powinien zabierac zycie oraz zdecydowanie powinno byc wiecej ryb na ekranie, ktore dodatkowo plywalyby nie tylko poziomo i od lewej do prawej. Moje pytanie gdzie jest gra nurek do pobrania z Twojej strony? Ponoc gra zostala ukonczona. Gdzie mozna pobrac jej finalna wersje?

Arctic Hunter - po przekopiowaniu czcionki i uruchomieniu gry pojawia sie tylko niebieski ekran.

Chopper - strzelamy do czerwonych i zielonych flag. Moja uwaga zamiast flag moglbys dac chociaz balony, ktore po zestrzeleniu spadalyby na ziemie oraz wprowadzic ograniczona ilosc amunicji. np. jest do zestrzelenia 5 balonow dac gora 10 pociskow oraz moglbys pomyslec o dodaniu zmiennego wiatru, ktory bardziej skomplikowalby trafienie do celu.
Jak skonczysz gameX to chetnie sproboje w nim cos stworzyc. Oczywiscie jak bedzie na tyle latwy w obsludze oraz jak bedzie dolaczona jakas instrukcja.

Ps. Na stronke powinienes tez wrzucic wszystkie projekty, ktore sa dostepne do pobrania z aminetu.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2012 22:30:09 przez Leon
[#16] Re: Zestawienie moich projektów

@Leon, post #15

Jest mi niezmiernie miło, że zagrałeś w moje (bądź nasze, jeśli chodzi o grę z Koyotem) gry. Co do Arctic Huntera nie jesteś pierwszą osobą, która zgłasza mi jej nie działanie. Pytanie: czy zainstalowałeś czcionkę tny_font poprawnie w katalogu Fonts: ?

Diver: Rzeczywiście ta wersja gry Nurek nie nastręcza wielu problemów w nabijaniu punktów.
Tutaj znajdziesz oryginalną wersję gry Nurek

Bardzo dziękuję też za sugestie odnośnie rozbudowy gier. Jak tylko uzbieram moje życie do kupy to postaram się na spokojnie ulepszać te gry. Zajmie mi to jeszcze trochę czasu... dlatego usilnie błagam o cierpliwość.
[#17] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #10

Czy sądzisz, że ja nigdy nie ukończę projektów?

Ja tak sądzę.
[#18] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #13

Jeszcze jest nadzieja w NatAmi, a nuż ten projekt w końcu zostanie sfinalizowany nawet gdyby miało to zająć kolejne kilka lat.

Nie zostanie.

NatAmowcy to najbliższy mojemu sercu naród związany z Amigą

A kim są NatAmowcy? Miłośnicy sprzętu którego nie ma?

http://nikusi.w.interia.pl/Thorgal/album07l.htm

ile razy mam w rękach ten komiks, przypomina mi się NatAmi. Zapewne za sprawą jego (komiksu) podtytułu.
[#19] Re: Zestawienie moich projektów

@GumBoy, post #17

Więcej wiary i będzie git pomysł
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Zestawienie moich projektów
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Zestawienie moich projektów
[#22] Re: Zestawienie moich projektów

@parallax, post #19

Skąd pomysł, że nie jest mi git?
[#23] Re: Zestawienie moich projektów

@GumBoy, post #17

Mam nadzieję, że się mylisz. Postępy idą powolutku, ale konsekwentnie. Już niedługo powinienem wydać SokoBana, nad którym aktualnie pracuję (wpadłem na nazwę gry: Magazyn - po angielsku Warehouse), dziś postępy są dość duże. Myślę, że jest to projekt możliwy do zrealizowania w wymiernym czasie.

Zauważ, że na mojej stronie można pobrać kilka rzeczy, które bez wątpienia są ukończone. Do tego można zaliczyć szkółkę pisania skryptów EMC, konwerter scenariuszy do Dune 2, konwerter skryptów EMC. Za pomocą mojego edytora do Benefactora stworzyłem kilkanaście pełnych, grywalnych plansz do tej gry, co oznacza, że ten program jest funkcjonalny, mimo że można tworzyć poziomy tylko do pierwszych dwóch światów. No i jest parę gier w wersji grywalnych demonstracji.

Co do NatAmi pewnie masz rację, nic nie słychać o tym projekcie od dłuższego czasu, trochę szkoda.
[#24] Re: Zestawienie moich projektów

@GumBoy, post #22

Nie chodziło mi że tobie OK

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2012 18:00:25 przez parallax
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Zestawienie moich projektów
[#26] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #16

czy zainstalowałeś czcionkę tny_font poprawnie w katalogu Fonts: ?

Przekopiowałem katalog tny z zawartością do fonts. Dodatkowo do katalogu fonts przekopiowałem plik tny.font. Może w archiwum brakuje jakiegoś pliku?

Tutaj znajdziesz oryginalną wersję gry Nurek

Niestety po kliknięciu na plik Nurek_Blitter czy Nurek_Gfx czy to z Workbencha czy to za pomocą FileMastera nic się nie dzieje. Gra nie uruchamia się.
[#27] Re: Zestawienie moich projektów

@Minniat, post #23

Zauważ, że na mojej stronie można pobrać kilka rzeczy, które bez wątpienia są ukończone

Myślałem, że to oczywiste, że rozmawiamy o przyszłości, a nie przeszłości?

No i jest parę gier w wersji grywalnych demonstracji.

Wiesz ile mogę wymienić "grywalnych demonstracji" na Amigę, które niczym innym ponadto nie zostały?
[#28] Re: Zestawienie moich projektów

@parallax, post #24

Odpisywałeś na mojego posta.
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Zestawienie moich projektów
[#30] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Zestawienie moich projektów
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem