[#1] sampler
Mam sampler wpinany w port parallel, wyglda tak jak ten: http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=188&sid=bb6788964f9a54393b2024f416dda2ac
Uzywam do samplowania roznych mutacji Hard Disk Recordera. Przy samplowaniu ponizej 18kHz wszystko jest ok, w okolicach 18kHz sample sa "pociete", a powyzej 18kHz zamraza sie system.
Czy nie da sie z niego wycisnac wiekszych czestotliwosci? Na stronie Efunzine pisze, ze sampluje do 100kHz, chyba ze moj jest inny (ale tam go kipilem).
Nie mam duzego wyboru programow, bo sampluje dlugie sety dj'skie wiec samplowanie do ramu nie wchodzi w gre.
[#2] Re: sampler

@vi-bee, post #1

Za słaby procesor, za wolny interface dysku. Lepiej samplować jedynie
do pamięci, miałem odobny sampler - i potrafił samplować w wyższych
częstotliwościach, ale do ramu...

[#3] Re: sampler

@Kaczus, post #2

Mam 060/66, a np. 60-minutowego sampla nie zapakuje do ramu (64MB).
[#4] Re: sampler

@vi-bee, post #3

Na to nic nie poradzę... niestety kontroler hdd w amidze był
nowoczesny w czasach gdy Amiga powstała, może trochę lepiej byłoby na
dysku scsi inaczej zostaje ci tylko zgrywać do ramu, albo zmienić
sprzęt...

[#5] Re: sampler

@vi-bee, post #3

no to zsampluj nawet 6cio sekundowego do ramu.
I sprawdź przy jakich częst. się nie wyrabia.

Tak trudno sprawdzić?

[#6] Re: sampler

@Prince, post #5

Spróbuj programem ESample czy Esampler cos takiego
[#7] Re: sampler

@witekk, post #6

Czyli, jesli to kwestia wolnego HDka, to Delfina tez mi nie pomoze?

[#8] Re: sampler

@vi-bee, post #1

Mam taki sampler i do samplowania używałem AudioMaster
Protrackera DIGIBoostera oraz AMAS-em prawie 60kHz

[#9] Re: sampler

@witekk, post #6

Chyba SempleE? Ale o ile dobrze pamietam to sluzy tylko do edycji, a nie do samplowania.

[#10] Re: sampler

@vi-bee, post #9

AudioMaster? (Nie pamiętam, ale raczej nie ma możliwości zgrywania na HD)

[#11] Re: sampler

@Prince, post #10

DIGIbooster uzywa do zgrywania HDRecoredera, a Protrcker to w ogole jest bardzo ograniczony co do wielkosci sampli. Ktoras starsza wersa AudioMastera (chyba II) zgrywala na HD, ale jej nie mam.

[#12] Re: sampler

@vi-bee, post #7

Na 100% Ci nie powiem, wszystko zalezy co i jak jest buforowoane...
Bez buforów po prostu przy tak wolnej obsłudze dysku nic nie pomoże,
ale samo buforowanie powinno pomóc, teoretycznie lepszy procesor
pewnie by też pomógł... Ale mogę co najwyżej dywagować, bo klasycznej
Amigi już nie mam.

[#13] Re: sampler

@vi-bee, post #11

Mnie chodziło o tego starego DIGIBoostera nie Pro bo AHI-Recorder to badziewie bez karty msx, hehe no ale nie da rady tak zgrać 60 minutowego kawałka bez ostrego cięcia. A z czego chcesz to samplować, bo jak z CD to lepiej przegrać CDDA na HD.

[#14] Re: sampler

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

Bawie sie troche dj-ką i chcialbym zgrac seta (z przyzwoita jakoscia) na HD i potem ewentualnie wypalic plytke.

[#15] Re: sampler

@vi-bee, post #1

> Przy samplowaniu ponizej 18kHz wszystko jest ok, w okolicach 18kHz sample sa "pociete", a powyzej 18kHz zamraza sie system.

Masz skopane prefsy AHI, wymień też na ahi.device 4.180.

> Czy nie da sie z niego wycisnac wiekszych czestotliwosci?

Tak jak pisałem powyżej samplowałem do prawie 60kHz, tylko nie napisałem na jakim konfigu, więc A1200 AGA Paula 68EC20 14mHz 2MB Chip + 1MB Fast, czyli da się spokojnie wycisnąć większe częstotliwości.

[#16] Re: sampler

@vi-bee, post #14

Aha czyli bardziej tobie opłaca się kupić np. msx Delfine aby nie tracić na jakości dźwięku, albo używany CD Recorder mniejszy wydatek. lub nowy DVD Recorder w marketach chodzą już od 500zł.

[#17] Re: sampler

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Myslalem tez o cyfrowym dyktafonie z wejsciem liniowym i portem usb.
Z tym, ze na razie nie mam w Ami ani usb ani nagrywarki, podpialem sie wlasnie sieciowka do brata pieca zeby korzystac z jego usb i nagrywarki.

[#18] Re: sampler

A CD recorder to nie to samo. Na HD moge nagrywac ile chce i potem dopiero to co lepsze zgrac na plytke.

[#19] Re: sampler

@vi-bee, post #18

To samo, bo od czego są płyty RW, zgrywamy bezpośrednio plik CDDA RAW na HD i obrabiamy, albo kupujemy stacjonarny DVD Recorder z HD i możliwością edycji, zresztą już nawet te bez HD mają taką możliwość edycji pliku audio i video.

[#20] Re: sampler

Za te cene wole kupic sobie Delfine, dekoder mp3 tez sie przyda:)

[#21] Re: sampler

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Dokładnie procesor i dysk nie ma tu nic do rzeczy (na pewno nie w takiej konfiguracji) przecież A500 potrafiła "wyciągnąć" 20 khz stereo, także bez przesady. Poza tym przy transferze 8-bitowego dźwięku mamy dokładnie 2 razy mniej danych do przesłania niż przy 16 bit (czyli przy 44100 stereo będzie to 88200 bajtów) czyli ok. 88kB/sec. Dysk w A1200 na standardowym kontrolerze wyciąga znacznie więcej, także nie przesadzajmy. Delfina jest spoko kartą, miałem i jakość dźwięku przy samplingu powala. Dobrze, że masz akurat 060/66 bo ta karta ma wolny transfer do slotów Zorro i poważnie obciąża procek (ale i tak wyrobi).
[#22] Re: sampler

@yackar, post #21

Zapomniałeś jednak o synchronizacji i buforowaniu, a tego ten prosty
sampler o którym mowa była na początku nie ma. Wszystko idzie
bezpośrednio przez port równoległy do chipu, a teraz zadaniem
programu jest to rozsądnie zbuforować i zapisać na dysk. I tu mogą
pojawić się problemy... Karta dzwiękowa ma dodatkowo swoją pamięć,
natomiast ten sampler nie i program musi mieć rozsądnie napisany task
zajmujący się pobieraniem danych, obróbką i zapisem.na dysk.

[#23] Re: sampler

@vi-bee, post #1

To Ty masz jakies szczescie, albo cos ;) U mnie Sampler na Parallel, w ogole nie dziala z hd recorederem (zawsze mam gigantyczne trzaski i szumy). A tak ogolnie olej taki sampler - 8 bit i duzo szumow. Kup komisowa nagrywarke audio (maja one analogowe wejscie audio-in, dwa chincze), uzyskasz dzwiek 16 bit, prawie bez szumow (pozniej spokojnie wrzucisz to do Ami i obrobisz np. za pomoca SampleZ. Mozesz tez kupic jakiegos zlomowanego peceta za 30 zl (wystarczy jakis pentium 90 i "szumblaster"). Jako sampler bedzie zawsze tanszy od drogich kart muzycznych dla Ami.
[#24] Re: sampler

@vi-bee, post #1

Co ja bym bez Was zrobil I tutaj pomogl blizkick. Po zaintalowaniu sampluje mi 27kHz na HD, bo na tyle pozwala moja wersja AHI, sciagam wlasnie nowsza...

[#25] Masz za wolny dysk/kontroler /bt

@vi-bee, post #1

.
[#26] Re: sampler

@vi-bee, post #1

ja zgrywam na dysk programam ahirecord, ale sampler na par: to kiepska sprawa, jakosc jest tragiczna. teraz na ami zgrywam uzywajac line in w sb128 i jakosc jest kosmiczna w porownaniu z par: (a i tak sporo gorsza niz sb live w byle pececie)
[#27] Re: sampler

@Valwit, post #26

Hmmm, tak sobie poczytałem tę dyskusję (z dużym opóźnieniem) ponieważ właśnie bawię się Samplerem z moją A500+ (konfig w podpisie). Używam do pracy AudioMaster IV v1.0 i bez najmniejszego problemu sampluję do RAMu 22000Hz (maksymalnie mogę około 38000Hz) dźwięk w stereo (dowód będzie na Silesian Amiga Classic Party vol 4 22.08.2209r Katowice). Niestety nie wiem dlaczego, ale mam ograniczenie co do wielkości sampla do około 3,5MB :( . Czy wyszła wersja Audiomastera bez takiego ograniczenia? Czy jakość próbkowania Samplera jest automatycznie rozpoznawana przez AudioMastera?

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2009 22:40:03

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2009 22:50:51
[#28] Re: sampler

@Azzorek, post #27

Niestety nie wiem dlaczego, ale mam ograniczenie co do wielkości sampla do około 3,5MB. Czy wyszła wersja Audiomastera bez takiego ograniczenia?

Nie ma takiego ograniczenia. Maksymalna długość sampla odpowiada wielkości największego wolnego bloku w pamięci. Pewnie masz uruchomione jakieś inne rzeczy, powodujące fragmentację RAM-u. Uruchom Amigę bez S-S i wtedy spróbuj.

Czy jakość próbkowania Samplera jest automatycznie rozpoznawana przez AudioMastera?

Nie.
[#29] Re: sampler

@Daclaw, post #28

Dzięki Dacław za radę. Teraz rozumiem ten dziwny zonk. Muszę namierzyć co mi tak pamięć siatkuje... :) . O dziwo na A500+ sample mają lepszą jakość niż na A1200 z 68060/50MHz (trzaski). Może to wina metalowej obudowy, albo zasilacza? Na SACP vol4 dyskutowaliśmy nad tym problemem z *y i Tobim, i padła hipoteza, że to wina zbyt silnego sygnału na wejściu. Tak czy siak sprawdzę to co mówisz.

Pozdrowionka

Azzorek

[#30] Re: sampler

@Azzorek, post #29

Ogolnie Paula raczej nie doczekala sie programu samplujacego na HD, wiec wszystko zalezy od ramu.
Na A1200 lepiej od AudioMastera sprawuje sie darmowy OctamedSoundStudio, ale koniecznie trzeba samplowac w 44,1KHz. Ja zawsze samplowalem w 44,100 i AudioMaster po prostu nie wyrabia sie w tej czestotliwosci i jakosc jest duzo gorsza niz wlasnie w 22KHz lub 38KHz. Widocznie 40/40 to za malo dla tego programu. Po zatym AudioMaster ma bramke szumow i jezeli odsluchujesz na nim sample, to nie uslyszysz prawdziwych trzaskow.
Jezeli masz dostep do AOS2.x i procka 040, to warto posamplowac w Octamedzie i pozniej przekonwertowac sampla do 22,5KHz lub do okolo 16KHz. Ponizej 16-stki, sample niesty juz brzmia jak "tamburyno".

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2009 03:49:33
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem