Forum » PPA
[#1] A moze by tak banowac?!!
Tego juz za wiele. PPA dazy do upadku, stali uzytkownicy uciekaja z forum a inni przestaja sie udzielac...

Panowie moderatorzy cos trzeba z tym zrobic porzadek! sędzia

Proponuje tygodniowe bany dla wszystkich, ktorzy zamieniaja dyskusje na off-top, a w zasadzie dzieje sie tak prawie w kazdym watku. zbanowac

Pierwszy przyklad z brzegu sprzed paru dni: jakis uzytkownik zaklada watek o linuksie a po kilkudziesieciu postach, zaczynam czytac znowu te pierdy mamucie o piractwie (notabene poruszane juz chyba ze sto razy, o ile nie wiecej). Albo ktos pisze o ograniczeniach Amigi klasycznej w grach komputerowych, po czym za chwile toczy sie boj na setki postow, o to co lepsze w nowoczesnym...o zgrozo Pececie!

Po prostu ostatnio zrobil sie tu kompletny syf i malaria.

I nie mowie tu o Paralaxie, ktory wtraca po jednym glupawym zdaniu "Swietna wiadomosc OK ", bo to akurat jest raczej smieszne, ale o sporej grupie, ktora ciagle zaczyna spory na temat "piractwa", "co jest Amiga" i inzynierach Microsoftu, ktorzy zamieniaja to forum w "PC World Computer". Tego juz sie po prostu nie da czytac.

Mowiac krotko...
paru Grzybiarzy terroryzuje Polski Portal Amigowy dazac do upadku jedynego sensownego polskiego portalu o Amidze!
Jesli chcemy ratowac PPA, wyslijmy ich na Sybir, albo w kosmos (np. jako pierwsza misje zalogowa na Marsa) aby tam mogli szerzyc swoja wiedze o Pecetach czy polskim prawie.

p.s.
Jesli zostana wprowadzone bany, to jako pierwszy zrezygnuje z moich nagminnych docinek i sarkazmow.
[#2] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

Grzybiarzy to do lasu OK
P.S. Zawsze się offtop będzie robił, może nie za każdym razem pomysł
Autor wątku powinien mieć możliwość zablokowania danego usera w swoim wątku, lub przynajmniej móc oznaczać jego post jako offtoppomysł

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2013 14:29:18 przez parallax
[#3] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

Nie jestem przekonany, czy poprzez banowanie i ostre restrykcje można zwiększyć jakąkolwiek społeczność.

Zawsze jak bumerang wraca wtedy problem czynnika ludzkiego, precyzyjności kryteriów i tego jak trudno zważyć pewne niuanse - co już jest, a co jeszcze nie jest offtopem a się o niego jedynie ociera. Dla jednego już będzie offtopem dla innego będzie mu daleko do offtopa.

Dlatego z kwestiami dyscyplinarnymi i ingerencją trzeba obchodzić się jak z jajkiem lub granatem, ponieważ mogą wywołać więcej spustoszenia niż zamierzonego wprowadzania tak zwanego "ładu".
[#4] Re: A moze by tak banowac?!!

@Duracel, post #3

offtopy bywają bardzo ciekawe. A sztywne trzymanie się tematu ogranicza dyskusję.
[#5] Re: A moze by tak banowac?!!

@conrdd, post #4

Trzeba rozgraniczyć trzy rodzaje offtopówpomysł:
1. Mini offtop
2. Offtop
3. Max offtop

Ad 1. Można by akceptować pomysł
Ad 2. Autor oznacza jako offtop pomysł
Ad 3. Autor banuje offtopikujacego w danym wątku pomysł
[#6] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

Drogi Selurze, nie zawsze się z Tobą zgadzam, ale tym razem poruszyłeś wielce istotny problem.

Ja osobiście rozwiązuje go teraz funkcją ignorowania wątków, jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że jest to rozwiązanie bardzo personalne. Jeżeli spojrzeć na 3 najpopularniejsze obecnie wątki na forum: wydajność procesorów, gdy komputerowe a ograniczenia Amigi, Popularność Linuxa, to każdy z tych wątków osiągnął stan mega-offtopu. Co więcej zwykle ich wartość merytoryczna jest mizerna. Nie służą one osiągnięciu jakiegoś konsensusu, rozwiązaniu jakeigoś problemu, a jedynie przekrzykiwaniu się i udowadnianiu sobie na wzajem "jaki to ja jestem wielki i mądry, a wy się nie znacie". Wg. mnie wszystkie wymienione wyżej wątki już dawno powinny były wylądować w hyde parku lub innym odpowiednim miejscu.

Konkludując:
zbanowac
[#7] Re: A moze by tak banowac?!!

@strim, post #6

Na szczęście można ignorować całe wątkiOK Jednak niestety widać je z poziomu strony głównej
[#8] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

Proponuje tygodniowe bany dla wszystkich, ktorzy zamieniaja dyskusje na off-top

Czy żywiołowa dyskusją to taki problem, lepiej żeby posty pojawiały się z częstotliwością exec-a? Ile osób by często odwiedzało portal na którym panuje idealny spokój i porządek do tego stopnia, że nic poza aktualnościami się nie zmienia?
Dzisiaj w dobie popularności UAE nie odejdziesz od tematu peceta, niestety.
Ale fakt, przydałaby się funkcja oznaczania offtop przez zakładającego temat, super pomysł.
Takie wprowadzenie banów i wyganianie ludzi, którzy (jak ja lubią spędzać tu czas, czasami gadając o bzdurach) spowoduje upadek forum, tak mi się wydaje.
[#9] Re: A moze by tak banowac?!!

@posylus, post #8

Jej, macie problem z trollami... Olać! Ja po prostu przestaje czytać wątek jeśli widzę, że dyskusja zjeżdża na bocznicę głownego tematu.
[#10] Re: A moze by tak banowac?!!

@_arti, post #9

Pozwolę sobie dodać że jak Benedykt ostrzej moderował to były płacze, przy banach byłaby pewnie jeszcze większe.

Wyluzujmy.

Nie trzeba każdego wątku śledzić. :)
[#11] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

Tylko o Amidze chcesz pisać ? A o której ?
[#12] Re: A moze by tak banowac?!!

@Nathanel, post #10

Brat parallaxa ?
[#13] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

Po to właśnie na forach m.in. PPA jest zastosowana struktura drzewiasta. Jeżeli pojawia się offtop, to zazwyczaj w jakieś gałęzi, a nie w całym temacie. Wystarczy więc zaznaczyć całą gałąź począwszy od węzła gdzie offtop się zaczął jako offtop. Tak jest to robione w PPA. Istnieje też możliwość przeniesienia takiej gałęzi i osadzenia jako osobny temat. Takie możliwości na PPA mają moderatorzy.
[#14] Re: A moze by tak banowac?!!

@wali7, post #13

ja bym banowal automatycznie przenosil podrzewo w ktorym drugi raz wystąpilo slowo linux do podforum linuxa, a slowo windows do nil:
[#15] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

Masz rację, sam dziś udzielałem się w wątku o linuksie na temat piractwa. To się tak niewinie zaczyna, punktem wspólnym jest darmowe oprogramowanie, a potem już leci.
Może powstanie kolejne kilka worków (tak jak jest teraz "Moja definicja Amigi") na takie offtopy tematyczne, w sumie rzeczony wątek sprawdził się.
Z tego co pamiętam już miałem bana za offtop, więc to nie jest całkiem nowość.
Ale właściwie PPA już dawno stał sie portalem ogólnokomputerowym dla byłych amigowców. O czym chcesz pisac? O klasyku napisano wszystko, nowe systemy - mała grupa użytkowników.
Byłbym za, ale bany za offtopy musiałyby działac na innej zasadzie (nie podwajania się kary). Kilka razy offtop i wykluczenie z forum na kilka lat? ;) To zrobiłbyś drugi exec.
[#16] Re: A moze by tak banowac?!!

@michal_zukowski, post #14

A nawiazujac do piractwa......... ..... . . .. !
[#17] Re: A moze by tak kastrować?!!

@pawelini, post #16

A nawiązując do piractwa, to film Polańskiego "Piraci" był OK.
"Lista Schindlera" także.
A w ogóle, Polański to dobry reżyser jest.
[#18] Re: A moze by tak kastrować?!!

@wali7, post #17

[#19] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

Tak już jest uroda tego portalu :)
[#20] Re: A moze by tak banowac?!!

@_arti, post #9

Zgadzam się całkowicie z tobą _arti, najlepiej omijać takie wątki.
Zgadzam się też z selurem, że zrobiło się dziwnie (delikatnie mówiąc).
Z tą różnicą że nie wiem czy zakaz udzielania się na forum (tzj. ban) jest rozwiązaniem.
Po drugie moderatorzy i tak mają robotę, a rozsądzanie kto i w którym poście zjechał
z tematu może być niekiedy problematyczne, a na pewno czasochłonne.

Sami wiecie, że nie da się uregulować wszystkiego, najlepszy przykład to prawo,
zawsze znajdzie się ktoś kto znajdzie sposób na ominięcie przepisów, a to z kolei
mnoży biurokrację i nikomu niepotrzebne funkcje i urzędy - to ostatnie ma rację bytu
w świecie rzeczywistym, gdzie banda nierobów i nieudaczników sama sobie wymyśla
nowe pozycję żeby móc robić to co najbardziej lubią, czyli nic pożytecznego dla ludzi,
jednocześnie przekonując wszystkich że nie da się bez tego żyć...

Jak widać w powyższym akapicie bardzo łatwo jest zjechać na bocznicę
Jak w tedy traktować taki post? Podzielić go na pół?
[#21] Re: A moze by tak banowac?!!

@adam_mierzwa, post #15

@Adam Mierzwa
Zgadza się też mnie "zarazili" w tych wątkach offtopowaniem.....
Proponuję jednak aby całe "drzewo" offtopowe przenosić do nowego działu.

Tytuł działu : TU DYSKUTUJĄ NAGMINNI OFFTOPOWICZE (Nie mylić z autostopowiczami).
Proponuję aby stworzyć w tym dziale tzw "śmietnik offtopowy". Moderator przeglądając forum, widząć offtopa, jednym kliknięciem odsyła taki koment do rzeczonego miejsca. Po paru dniach powstanie tam drzewo beztematyczne, niezwiązanych ze sobą postów. Więc autorzy tych komentarzy będa się źle z tym czuli jak ich post trafi do tej gehenny.
Mozna nawet później sumować i dawać ogłoszenie na głównej stronie, np.:
"Użytkownik Wojox osiągnął w tym miesiącu rekord offtopowy osiągając 34 posty", oczywiście posty te trafiły do znanego czytelnikom PPA miejsca. OK

Napisałem poważnie !!
[#22] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

Proponuje zamknąć wątek! problem wielokrotnie poruszany na forum!!! OK
[#23] Re: A moze by tak banowac?!!

@selur, post #1

A dodanie opcji "zamknij temat" dostępna dla autora? To mogłoby trochę pomóc. Dowiedziałem się co chciałem i zamykam. Banowanie niepotrzebnie przetrzebi nasze szeregi, każdy w końcu czasem offtopuje.
[#24] Re: A moze by tak banowac?!!

@Ender, post #23

oczywiście i po bólu OK jeszcze trochę i nie będzie o czym pisać...ile wątków może powstać o amidze pomysł
[#25] Re: A moze by tak banowac?!!

@Ender, post #23

A banowanie w konkretnym wątku? pomysł
[#26] Re: A moze by tak banowac?!!

@parallax, post #25

Szybko doprowadzi do kryzysu społecznościowego na portalu a w rezultacie pogłębi recesje w sektorze informatycznym naszej Amigi ,czego chcielibyśmy uniknąć,proponuje rozszerzać i modernizować PPA w charakterze przyszłościowym ,w przeciwnym razem prognozy nie będą najlepsze co można zaobserwować po założonym dziś wątku ,2/3 lata i po PPA pomysł
[#27] Re: A moze by tak banowac?!!

@Cri1001010, post #26

A tam doprowadzi do kryzysu :) Będzie mniej offtopów pomysł
[#28] Re: A moze by tak kastrowac?!!

@parallax, post #27

kastrować, tylko kastrować!
[#29] Re: A moze by tak banowac?!!

@parallax, post #27

wąskie gardło ppa jak i AGA przesądził los commodre,oni też tak mówili,a teraz to tylko partyzantka ban albo nie ban
[#30] Re: A moze by tak banowac?!!

@Ender, post #23

Dodanie opcji OT dostępnej dla autora tematu. Kto ZA?
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem