kategoria: Sprzęt
[#1] Konwerter GBS8200 - pobór prądu
Czy ktoś może zna (lub posiada i może zmierzyć) jaki prąd pobiera to urządzenie? Rozważam zakup i zastanawiam się, czy dałoby radę zasilać toto bezpośrednio z gniazda monitora (na 23 pinie jest +5V, ale wg specyfikacji maksymalne obciążenie to 100mA).
[#2] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #1

Zasilacz powinien mieć 2 Ampery, także musisz wyjść bezpośrednio z zasilacza.

O tu znalazłem instrukcję: link do instrukcji

I jak się w instrukcję wczytasz to znajdziesz, że ma być 2 A.
[#3] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@gilban, post #2

Wiem, że w instrukcji jest 2A. Ale instrukcja instrukcją, a praktyka praktyką. Chodzi mi o realny pobór prądu. Być może taki duży prąd jest potrzebny tylko w wyjątkowych sytuacjach i wystarczy po prostu dołączenie kondensatora o dużej pojemności. Z drugiej strony ten duży radiator na płytce też jest pewnie nie bez powodu, ale sprawdzić warto.
Stąd właśnie moje pytanie do osób, które dysponują sprzętem. Ale i tak sam to sobie sprawdzę, jak będę miał konwerter w ręce - jak się uda to dobrze, nie to dam zewnętrzny zasilacz. Chcę po prostu uniknąć dodatkowych elementów i plątaniny kabli o ile to możliwe.
[#4] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #3

Nie wiem jak dużo to pobiera prądu ale ten aluminiowy radiator grzeje się solidnie.
[#5] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #3

Tutaj kolega pisze że zmierzony pobór prądu to ok 500mA, więc zdecydowanie za dużo aby to zasilić ze złącza RGB.
[#6] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #1

Sprawdzone- z gniazda zasilania Ci nie starczy!
[#7] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Jacenty, post #5

No cóż, jeśli to rzeczywiście 500 mA to faktycznie, kiepska sprawa.
Ale z drugiej strony znalazłem jeszcze taki link, gdzie sugerują własnie wzięcie zasilania ze złącza monitora.
[#8] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #7

Jeśli nie wierzysz ludziom z forum to po co pytasz?
Napisałem Ci, że sprawdzałem i zasilanie z gniazda nie wystarczyło.
[#9] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@gilban, post #2

Kolego to jest instrukcja do 8220 (ma 2 wyjscia vga a nie jedno)
GBS 8200 max 12V 1A i taki zasilacz będzie najlepszy. To jest standartowy zasilacz do routerów.
Zasilanie urządzenia +5 lub +12V 1A. Ja zasilałem również z lini 5V zasilacza atx i też działało bez zastrzeżeń. 500 mA to takie zasilanie na granicy, nie ryzykowałbym.
[#10] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Sosabowski, post #9

A co za różnica czy 8220, czy 8200? Różnią się one tylko tym, że 8220 ma jeszcze jedno wyjście do monitora. A w sumie reszta elektroniki jest ta sama. Co by nie było to na pewno wyjście z portu Video Amigi jest za słabe. Chyba tu by było najlepiej mieć do Amigi wpięty zasilacz ATX, a od niego już można całą masę urządzeń dodatkowych zasilać i się nie martwić, że prądu jest za mało.
[#11] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@BULI, post #8

Wierzę w to co osobiście sprawdzę. A Internet to owszem kopalnia wiedzy, ale bardzo często nie do końca prawdziwej. Dlatego zbieram informacje z wszelkich możliwych źródeł, ale nie do końca we wszystko wierzę. I tyle.
Zresztą, skąd w ogóle wniosek że Ci nie wierzę? Przeczytaj mój post i pokaż mi gdzie tak jest napisane? Po prostu podałem linka do strony, gdzie ktoś twierdzi inaczej niż Ty. Nie ma się co obrażać i bez powodu unosić.
[#12] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #11

Gdy sam szukałem jak to coś podłączyć do Ami to ktoś (chyba na Amiga.org) pisał że
wziął zasilanie z gniazda wideo i to działało, aczkolwiek zaznaczał że nie poleca tego.
W tym samym wątku, jakiś inny ktoś, pisał że pomierzył pobór prądu i to jest około 500mA.
Jeżeli masz potrzebny sprzęt żeby samemu to zmierzyć to z chęcią popatrzę na wyniki.

Poza tym mas rację, w interncie jest dużo informacji ale nie wszystkie prawdziwe, i dobrze
jest sprawdzić co i jak, a w wypadku tego urządzenia jest kilka wersji ale czy jest jakaś
różnica w jakości obrazu i w wymaganiach to pojęcia nie mam.
[#13] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Radek_Cz, post #12

Żeby nie było wątpliwości - na 99% jestem pewny, że to nie zadziała. Z drugiej strony chciałbym się w to pobawić, bo w sumie czemu nie? W specyfikacji złącza jest napisane 100 mA, ale oczywiste jest, że jest to wartość "bezpieczna", którą na pewno w jakimś stopniu można przekroczyć - i prawdopodobnie autorowi bloga, który cytowałem rzeczywiście to zadziałało. Mają tu na pewno znaczenie różnice między poszczególnymi egzemplarzami Amigi. Ale zdaję też sobie sprawę, że nawet jeśli to zadziała, to konsekwencją będzie przeciążenie komponentów, co z pewnością nie posłuży ich żywotności.
Ale przyszło mi coś jeszcze do głowy - przecież w tym złączu jest też +12V o obciążalności 100 mA. Po konwersji na 5V to daje 240mA, razem ze 100mA z +5V - 340 mA.
[#14] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #13

Ja mam podłączone zasilanie pod port video i szczerze mówiąc nie jestem zadowolony, na czarnym tle widać słupki latających białych kropek, wydaje mi się, że jak podłączałem pod ATX to tego nie było, w każdym bądź razie używam tego tylko testowo, więc mi to na razie nie przeszkadza.
[#15] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@rafgc, post #14

Ja mam podłączonego chinola do zasilacza AT, a i tak ten śnieg na ciemnym/czarnym tle jest dość mocno widoczny, ale za 100 złotych nie ma co za dużo wymagać.
[#16] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Radek_Cz, post #15

Tylko, że wcześniej udało mi się jakoś pozbyć tego śniegu układając odpowiednio przewody, myślę, że to urządzenie jest bardzo podatne na zakłócenia.
[#17] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@rafgc, post #16

Wypowiadam się czysto teoretycznie, bo jeszcze sprzętu nie mam, ale:
ten dołączony kolorowy kabelek do podłączenia sygnału wejściowego jest dosyć długi - wydaje mi się, że warto by go było zaekranować.
[#18] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #17

Ja zrobiłem sobie kabelek który wpina się w port na chinolu, jest ekranowany ale i tak nie pomogło
w usunięciu zakłóceń, może jest marnej jakości. Muszę się obejrzeć za czymś lepszym może pomoże.
[#19] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Radek_Cz, post #18

Ja mam teraz drugiego chinola i wydaje mi się, że jakością się nie różnią - pierwszy miał dwa wyjścia, drugi ma jedno. Na 24" monitorze i ustawieniu chińczyka na najwyższą rozdzielczość były kropki. Na 15" LCD ślad po kropkach zniknął - może są za małe, a może monitor ma na tyle długi czas reakcji, że się nie zdążą pojawić.
[#20] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #1

Odgrzebię ten wątek, bo mam jeszcze jeden pomysł. Czy mogę bezpośrednio połączyć wewnątrz Amigi 5V z gniazda zasilacza pod pin 23 złącza monitora? Wtedy chyba możnaby bez problemu wziąć 500 mA prądu?
[#21] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Radek_Cz, post #18

Ekran prawidłowo podłączyłeś? Tzn tylko z jednej strony.

Benedykt Dziubałtowski
[#22] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

Tak, poszedłem za twoją radą i podłączyłem, nie wiele pomogło.
Nie jest to aż tak denerwujące, widać tylko przy ciemnych ekranach, dużo bardziej
mnie denerwuje miganie jakie występuje np. przy wyświetlaniu w dopusie 4
na dolnej belce, zajętości cpu ilość pamięci itd. Poza tym zniekształcenia przy kursorze.
[#23] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Radek_Cz, post #22

Jak masz miernik to sprawdź czy ten ekran ma przejście na omomierzu. Mi już parę razy udało się go urwać. Najlepsze efekty przy obrazie vga są gdy żyły rgb sa ekranowane każda osobno. Ja sobie taki kabel zmajstrowałem z starego monitora pc. Obciąłem chamsku i dorobiłem amigową końcówkę.

Kabel, kablowi nie równy. Zauważ, ze na allegro najbardziej padliwa chińszczyzna jest sprzedawana jako towar o bardzo wysokiej jakości wykonania.

Benedykt Dziubałtowski
[#24] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

Obciąłem chamsku i dorobiłem amigową końcówke
Też tak zrobiłem OK, aczkolwiek pojęcia nie mam czy ten kabel jest dobrej jakości czy jakiś chiński gnój,
bo kupiłem go na wszym targu. Nic to, jak mi wpadnie jakiś kabel o niewątpliwej jakości to zrobię drugą
przelotkę i wtedy zobaczę.

Tak czy inaczej dzięki za rady - zawsze mile widziane.
[#25] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #20

A można prosić o odpowiedź na moje pytanie? ;)
[#26] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #25

Fizycznie jak najbardziej ale nie wiem co się stanie z płytą gdy tak po prostu to zrobisz, może jakąś diodę pomiędzy żeby prąd o wyższym natężeniu płynął tylko w stronę gniazda?
Ktoś obeznany z meandrami elektroniki musiałby ci odpowiedzieć. Swoją drogą to ciekawy pomysł ok, racja ...
ale nie będę testował
[#27] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Radek_Cz, post #26

No właśnie chodzi mi o to czy fizycznie coś się nie uszkodzi (niby nie powinno, też myślałem o diodzie, ale nie wiem czy może być jakakolwiek, czy jakaś konkretna). Prosiłbym o komentarz jakiegoś elektronika. To by rozwiązało problem zasilania.
[#28] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #27

Wypnij na stale zasilanie z płyty i podlacz bezpośrednio z zasilacza.
Możesz też zastosować przełącznik z wyborem zasilania pinu 23.
[#29] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@seldon, post #27

Możesz też zastosować przełącznik z wyborem zasilania pinu 23.
[#30] Re: Konwerter GBS8200 - pobór prądu

@Norbert, post #28

Nie bardzo rozumiem co mi to da?
Moje założenie jest proste - chcę podłączyć GBSa tak, żeby pobierał zasilanie bezpośrednio z portu, bez kombinacji. Żadnych przełączników i dodatkowych kabli.

Przeglądałem schemat A600 i pin 23 jest już standardowo podłączony bezpośrednio pod +5V przez koralik ferrytowy, więc chyba nie będę zawracał sobie głowy i po prostu podłącze zasilanie GBSa pod ten 23 pin. Wg mnie to ograniczenie 100 mA w specyfikacji złącza jest podane tylko po to, żeby sumaryczne obciążenie zasilacza nie przekroczyło jego mocy nominalnej. A ponieważ zamiast zwykłej stacji mam HxC, a zamiast dysku HDD kartę CF, więc zasilacz bez problemu to dźwignie.
Sprawdzę jeszcze na wszelki wypadek jutro miernikiem i już.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2013 23:18:05 przez seldon
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem