[#1] szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)
poszukuje gry street fighter 1,2 , super street fighter 2 turbo i inne gry pod tym tytulem ogolnie cala kolekcje mial by ktos ??
[#2] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #1

Przecież Ci napisałem! Nikt Ci tu nie da linków do kolekcji, bo zaraz zostaną one wywalone - na PPA nie ma tolerancji dla tzw. abandonware'u. Musisz sama poszukać i raczej niepotrzebne Ci będą całe zestawy gier - skup się na tych, które Cię interesują. Przede wszystkim - znasz obsługę WinUAE? Jeśli nie, to zacznij od tego, bo będzie Ci to bardzo potrzebne. I nie twórz nie wiadomo ile tematów tego samego rodzaju, bo dostaniesz w końcu bana.

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2013 19:51:29 przez OSH
[#3] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@OSH, post #2

a mi chodzi o to czy moze ktos by mial na sprzedaz czy cos takeigo typu mozemy sie dogadac jakos na priv czy gdzies indziej
[#4] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #3

Na sprzedaż....wytłumacz mi, po co Ci? Jeśli chcesz kupować - to Allegro. A jeśli chcesz sobie pograć - to wystarczy ściągnąć. Chyba, że Ci chodzi o to, by grać na prawdziwej Amidze, a nie na emulatorze. To odpowiedz na pytanie, czy masz odpowiedni sprzęt, żeby te gry odpalić - jeden człowiek już Ci napisał, że np. SSF2T nie odpalisz na niczym poza A1200/CD32 albo A4000.
[#5] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #3

Proponowałbym gdzieś indziej pomysł
[#6] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@parallax, post #5

tak dokladnie mi o to chodzi zeby grac na mojej amidze 500
[#7] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #6

ja mam amige i szukam kazdej czesci tej gry street fighter ktora bedzie chodzila mi na tej wlasnie amidze
[#8] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #6

No dobra. Ja Cię nie chcę zniechęcać, ale od razu powiem w czym jest problem: dyskietki po tylu latach przestają być sprawne - sam mam ich chyba ze 400 i szacunkowo 50% nadaje się do wywalenia. Poza tym - nagrać można, ale to, czy Ci się to odpali na A500 to już inna sprawa - przesłanie dyskietek pocztą też może spowodować, że już działać nie będą. Masz jakieś rozszerzenie pamięci? I tak, jak pisałem, o SSF2T zapomnij - nie ruszy na A500...
[#9] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@OSH, post #8

z mojej skromnej kolekcji amigowych flopków większość po latach dała się odczytać bez problemów. Jeśli ktoś nie rzucał nimi o ścianę, tudzież o biurko, to prawdopodobieństwo uszkodzenia jest znikome. Wszystkie jak dotąd zamówione na allegro tytuły także hulają.

@landryneczka: poza WinUAE i kupowaniem jest jeszcze jedna opcja - można sobie ADF-a ściągnąć z neta (jest takie jedno bogate archiwum gier na różne platformy) i nagrać na flopka. Wszystko co potrzeba do tego celu to odpowiedni kabelek łączący PC z Amigą. Skoro nawet taka elektroniczna lama jak ja z powodzeniem go wykonała, to nikomu nie powinna ta operacja sprawić problemów. Wygląda toto w ten sposób:

Opis nagrywania ADF-a po takim kablu jest opublikowany gdzieś na PPA (artek pt. "Przenoszenie danych PC -> Amiga, część któraśtam").
Dodam, że podobno nagrywać da się też z powodzeniem na PC-towych flopkach, aczkolwiek sam tej sztuki nie próbowałem, bo gadają ludziska, że to w jakiś sposób skraca żywot stacji.
[#10] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@snajper, post #9

P.S. Takie kabelki można też kupić na allegro i moim zdaniem to rozwiązanie jest praktyczniejsze, uwzględniając, że tak czy tak będziesz w końcu grę odczytywać z flopków. No chyba że bardzo Ci zależy by mieć oryginał. ;)
[#11] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@snajper, post #9

Jak się ma pecetową stację w Ami, to raczej nie ma co skracać. W przypadku oryginału możemy znowu dywagować na temat negatywnego wpływu większej koercji magnetycznej wymaganej do zapisu na dyskach HD, ale wg mojej wiedzy nijak to może głowicę uszkodzić.

Osobiście sam używam w większości dysków HD, bo DD w rozsądnych cenach (czytaj: najlepiej za darmo :)) są nie do dostania, zaklejam im dodatkową dziurkę i jakoś działają. Jeszcze żadna mi nie padła, a wraz z nagraniem każdej zapisuję jej na etykietce daty zapisu. Jak zaczną się awarie to porobię z tego jakieś statsy.

No ale to jest temat na oddzielny wątek.
[#12] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@teh_KaiN, post #11

A koleżanka pewnie już się zniechęciła :)
[#13] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@OSH, post #12

nie nie zniechecila poprostu bym wolala juz gotowe dyskietki z ta gra dostac jakies ogolnie inetresowala bym mnie kazda czesc tej gry co chodzi na amidze 500 wogole ktos wie ktore czesci tej gry dzialaja na amidze??
[#14] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #13

http://hol.abime.net/hol_search.php?find=Street%20Fighter

Ciebie interesują te, które mają oznaczenie ECS/OCS

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2013 11:27:35 przez OSH
[#15] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@OSH, post #14

te ktore by mi dzialaly na mojej amidze 500 wiesz ja tam az tak wiele sie nie znam na tej grze a poprostu lubie w takiego typu gry grac i mam sentyment do amigi
[#16] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #15

[Street Fighter - Double Barrel Screenshot] Street Fighter
Street Fighter II: The World Warrior
Super Street Fighter II: The New Challengers
czyli te czesci powinny mi dzialac czy zle patrze??
mam pamiec dodatkowa w niej
[#17] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #15

No to właśnie tam masz listę. Ja się nie podejmę wysłania dyskietek - Ami mam w rozsypce, a poza tym, nie ufam swoim dyskietkom ani stacjom dysków. Już na DKiG przygotowanie 10 dyskietek było dla mnie drogą przez mękę. To musiałby Ci zrobić ktoś, kto mieszka obok Ciebie, bo szansa na to, że coś się nie będzie chciało uruchomić jest spora. Poza tym, nie napisałaś, czy masz rozszerzenie pamięci. Masz tę Amigę pod ręką? Jeśli tak, to odwróć ją do góry nogami i otwórz klapkę która jest na spodzie. Jeśli zobaczysz, że masz tam jakąś płytkę drukowaną, to znaczy, że masz rozszerzenie pamięci. To ważne, bo te gry chyba wymagają minimum 1 MB RAM.

EDIT - tak ,podane gry będą Ci działać.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2013 11:43:34 przez OSH
[#18] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@OSH, post #17

mam rosezenie pamieci bo ostatnio nawet zamontowana mialam taka plytkie pod dolem w tej klapce co sie otwiera wpiety mam chip czy jakos to sie nazywa z wieksza pamiecia
[#19] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #18

No to już masz jasność - teraz pozostaje Ci znaleźć kogoś w Twoim mieście, albo w pobliżu, żeby Ci nagrał te dyskietki. Ale prościej byłoby odpalić WinUAE. Cholera, do czego to doszło, że amigowiec zachęca kogoś, kto chce odpalić sobie gry amigowe, żeby wykorzystał blaszaka...ale takie są realia, że zwyczajnie tak jest teraz najprościej.
[#20] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@OSH, post #19

no tylko ze ja bym chciala te gry na amige miec wiesz jak ktos ma sentyment do takiego typu grania sobie to tak zostaje no tak musze poszukac no chyba ze ktos sie sam odezwie czytajac ten post majacy cos wlasnie z tych gier co szukam bo raczej bawienie sie w przegrywanie i czarowanie akurat w tej dziedzinie to nie moja mocna strona
[#21] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #20

Jeśli masz troszkę pieniążków, możesz kupić tę grę oraz inne w serwisie ebay: http://www.ebay.pl

Tutaj przykładowo gry Street Fighter II oraz Terminator II za w miarę tanie pieniądze (tylko przesyłka z Wielkiej Brytanii dosyć droga):

http://www.ebay.pl/itm/Amiga-Game-Street-Fighter-II-Terminator-/400417475408?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item5d3abdcb50

Zwykle nie ma gwarancji, że nośniki są sprawne, ale akurat ten sprzedawca (ze sklepu Amiga Heaven) ma 100% pozytywnych opinii i mnóstwo sprzedanych gier, zatem pewnie zakupione u niego gry będą działać.
[#22] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #20

No to czekaj, albo napisz, skąd jesteś, to ktoś będzie miał ułatwione zadanie :)
[#23] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@OSH, post #22

ja jestem ze Starogardu Gdańskiego :) a sluchaj takie pytanie z innej beczki do ciebie do ilu mozna miec najwiecej roszezona pamiec w amidze 500 moze wiesz ??
[#24] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #23

aa i jeszcze jedno ile ma sama amiga 500 bez niczego pamieci tak z ciekawosci pytam . No i chyba teraz zostalo mi kogos szukac kto ma te gry co szukam czyli te trzy by mnie interesowaly co wyszly w trakcie rozmowy ze u mnie powinny chodzic
[#25] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #24

A 500 standardowo ma 512 KB CHIP RAM. O ile pamiętam, to maksymalnie można rozszerzyć do 9,5 MB. Gry to mieć można w każdej chwili - wystarczy zassać z planetemu albo innego tego typu serwisu. Kwestia nagrania na dyskietki. Skoro jesteś ze Starogardu Gdańskiego, to tam musisz poszukać kogoś. Ja nie pomogę, jestem dokładnie na przeciwnym krańcu Polski :) Ewentualnie - wybierz się na jakąś imprezę retrokomputingową - jest ich parę. Najbliższa to AmiParty w Chełmie, a w październiku w Krakowie - Dawne Komputery i Gry.
[#26] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@OSH, post #25

dziekuje ci za odpowiedzenie na moje pytaie i pomoc :) kurcze to musze szukac kogos kto by sie podzielil ze mna swoja gra :D hah
[#27] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #26

Nie ma za co. :) Odpowiedzi na pytania, które Cię nurtują i na wiele innych znajdziesz w FAQ na stronie głównej PPA. Warto się z tym zapoznać, dowiesz się ciekawych rzeczy. :)
[#28] Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)

@landryneczka1985, post #26

Na stronie znajduje się mapa Amigowców, znajdź paru ze swojej okolicy i puść im prywatną wiadomość. A nuż któryś będzie skłonny do nagrania paru dysków.
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)
[#30] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: szukam gry na amige 500 mial by ktos tytuly podam w tresci :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem