Forum » PPA
[#1] Dropbox
Dodałem w formularzach gdzie można wpisywać treść (taki jak ten na forum/w komentarzach) ikonkę niebieskiego, otwartego pudełka, dzięki której otwiera się okienko, w którym osoba posiadająca konto na Dropboxie może wybrać plik (lub pliki) ze swojego zbioru i tym samym bez problemu od razu wkleić linki (jeśli to obrazek to z miniaturką) do treści. Podobne rozwiązanie oferuje też Google, ale póki co dodałem eksperymentalnie Dropboxa, niech będzie to ciekawa alternatywa dla opcji załączników na forum (której nie ma w planach;).
[#2] Re: Dropbox

@grxmrx, post #1

Dziękuje OK
[#3] Re: Dropbox

@grxmrx, post #1

Bardzo dobry pomysł i działa. Już przetestowałem na drugim wątku.
Dzięki temu podczas dyskusji dotyczącej jakiegoś problemu można cyknąć telefonem zdjęcie i zaraz jest dostępne do wglądu.
[#4] Re: Dropbox

@grxmrx, post #1

A będzie możliwość dodawania plików z innych serwisów?
[#5] Re: Dropbox

@QkiZ, post #4

Tak, o ile posiadają podobne widgety lub API do wykorzystania co Dropbox. Z tego co widzę to na pewno Google posiada Google Pickera, który działa na podobnej zasadzie i mogę go dodać. Z innych rozwiązań rzadziej korzystam więc nie szukałem, ale jeśli będzie zainteresowanie to mogę się przyjrzeć - proszę tylko o linki do tych serwisów lub ich nazwy (a najlepiej do ich podstron gdzie jest mowa o integracji ich usług z zewn. serwisami).
[#6] Re: Dropbox

@grxmrx, post #5

No jakby było Ubuntu One to byłbym hepi
https://one.ubuntu.com/developer/files/index
[#7] Re: Dropbox

@grxmrx, post #1

Funkcjonalność została wyłączona. Chooser z Dropboxa zwyczajnie się nie przyjął i były z nim tylko problemy typu błąd 401 po pewnym czasie od załączenia pliku lub braku dostępności co opóźniało wczytywanie stron z formularzem dodawania posta.
W temacie zamieszczania plików na forum planuję skorzystanie z API serwisu imgur.com w podobny sposób jak to robi np. serwis stackoverflow czyli upload zdjęć na poziomie pisania posta na forum/komentarza i wklejanie od razu tagów bbcode z podlinkowanymi obrazkami do treści.
[#8] Re: Dropbox

@grxmrx, post #7

Znaczy, że jak teraz wkleję URL z Dropboksa (co robię zawsze), to już się obrazek nie wyświetli?
[#9] Re: Dropbox

@_arti, post #8

Chodziło mi o Choosera, czyli ikonkę na pasku nad formularzem pisania posta a nie wklejanie URLi. Ikonka ta służyła do otwierania okienka gdzie użytkownik logował się na swoje konto Dropbox i wybierał które pliki chce umieścić/zamieścić w poście na forum. URLi wklejanych ręcznie nie blokuję.
[#10] Re: Dropbox

@grxmrx, post #9

Uff OK
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem