Forum » PPA
[#1] Dział forum "Amiga OS 3.9-"
Zauważyłem że MOS, AOS4, AROS, a nawet Linuks mają swoje działy, a Klasyczne systemy już nie.
Czy jest jakiś konkretny powód tego stanu rzeczy? Ogólna kategoria Programy, w dziale Amiga wydaje
mi się trochę za szeroka. Fajnie było by żeby chociaż powstała kategoria AOSy klasyczne w dziale
Amiga, choć osobny dział nie zaszkodził by, szczególnie że wersji trochę jest - osiem jeżeli się nie mylę?
[#2] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Radek_Cz, post #1

Dobry pomysł, dołożenie osobnej kategorii dla os 1.x, 2.x, 3.x pozwoliłoby uporządkować forum, albo nawet tylko ogólnie workbench 1.x-3.x.
[#3] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Radek_Cz, post #1

Zgadzam się z Twoją opinią OK Taki dział powinien powstać.
[#4] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Radek_Cz, post #1

Popieram!!OK
[#5] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Radek_Cz, post #1

Popieram. Choć sam sobie jakoś radzę z Amiga OSem 3.x to wiem, że potrafi dostarczyć problemów i zagwózdek. Na pewno znajdą się pytania które tam będą pasować
[#6] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Radek_Cz, post #1

kategoria AOSy klasyczne

zaraz jubi rozpeta kolejną wojnę - o nazwę AOSy klasyczne ;)

A ja pomysł również popieram. Oczywiście nazwa działów "Workbench 1.0 - 3.x" i "AOS 4.x"
[#7] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Radek_Cz, post #1

Można dodać, ale wolałbym aby lista kategorii została w takim razie skrócona gdyż jest za długa i nad formularzem czy na listingu jest tego za dużo na raz. Aktualnie są tam:
A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Karty CF, Mediator, Minimig, NatAmi, Programy, Prometeusz, Sklepy, Sprzęt

Po dodaniu wersji systemów byłoby to:

A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Karty CF, Mediator, Minimig, NatAmi, Programy, Prometeusz, Sklepy, Sprzęt, AmigaOS 1.0, AmigaOS 1.2, AmigaOS 1.3, AmigaOS 2.0, AmigaOS 2.0x, AmigaOS 2.1, AmigaOS 3.0, AmigaOS 3.1, AmigaOS 3.5, AmigaOS 3.9
[#8] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@grxmrx, post #7

To może oddzielny dział Amiga OS 1.X-3X ?? Albo Amiga OS Klasyczny i tam odpowiednie działy ? Czyli oddzielić soft od sprzętu.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 14:47:07 przez PrzemasIII
[#9] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@grxmrx, post #7

Wydaje mi się, że wystarczą albo:
1. 3 kategorie AmigaOS 1.x, AmigaOS 2.x i AmigaOS 3.x
2. jeden worek AmigaOS 1.x - 3.x
Chyba nie ma sensu robijania na takie szczegółowe kategorie.
[#10] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@posylus, post #9

Moim zdaniem najlepsze wyjście to rozbicie na 3 kategorie: 1.x, 2.x, 3.x
[#11] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Tom Rain, post #10

i c 64 (Geos )
[#12] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@grxmrx, post #7

Można by AOS1.x, AOS2.x, AOS3.x.

Pomysł ciekawy, tylko kto przerzuci wszystkie istniejące posty do odpowiednich działów? Albo posty pasujące jednocześnie np. do 2.x i 3.x? :P
[#13] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@KJB, post #12

Nie ma sensu dublować kategorii, są już w oparciu o sprzęt. Ale jeśli jednak muszą być to poprosił bym aby były nie były to kosmiczny AOS1.x czy AOS2.x tylko zgodnie z nazewnictwem firmy Commodore czyli WB1.x, WB2.x i WB3.x.

Pozdrawiam
[#14] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@RadoslawF, post #13

Nie wiem czy jest sens się rozdrabniać na poszczególne OSy, w końcu i tak większość opisywanych rzeczy
czy problemów będzie mieć zastosowanie w całej rozciągłości. Jedyne co można zrobić to dopisać w każdym
nowo tworzonym temacie odpowiedni przedrostek 1.2 i tak dalej. Albo, jeśli to nie wymaga za dużo pracy i czasu,
stworzyć opcję "ptaszka" dla odpowiedniej wersji plus "?" dla tych nie wiedzących o co pytają, albo jakiej konkretnie
wersji systemu zagadnienie dotyczy.
Nie chodzi o rewolucje tylko ułatwienie, no i nie ma co za dużo pracy przysparzać, szczególnie twórcy silnika PPA.
[#15] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Radek_Cz, post #1

Dodać dział Amiga Classic Workbench i po sprawie.
[#16] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Radek_Cz, post #14

Ja jestem za tym, że dodawanie kategorii lub działu aktualnie ma sens tylko gdy tematów do zgrupowania jest wiele i pojawiają się często. Mnożenie linków sekcji nie pomaga w czytelności forum i wyborze właściwego miejsca do założenia wątku. W konkretnych przypadkach lepiej jest zawrzeć informację w temacie wątku, choćby stosując [nawias kwadratowy] na końcu.
[#17] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@grxmrx, post #16

Obejętnie, co będzie to będzie. Chodzi tylko o to żeby łatwiej było cokolwiek znaleźć na forum.
Taki pomysł przyszedł mi do głowy gdy zacząłem czegoś szukać, wpisałem coś w wyszukiwarce,
zaptaszkowałem żeby szukał tylko w nazwach tematów i wyskoczyło mi kilkanaście stron i mi
się odechciało dalszego szukania . Naprawdę niełatwo czasami coś konkretnego znaleźć.
(Przy okazji szukania na forum, dobrze gdyby była możliwość zaznaczenia, czy wyniki mają byś wyświetlane
jako wątki czy pojedyncze posty, bo to też dodaje do ilości wyników wyszukiwania)

Jeśli chodzi o nawiasy kwadratowe, to może być ale gdzieś, ktoś powinien zapoczątkować taki zwyczaj,
chociażby przez odpowiedni wpis w regulaminie/sposobie pisania nowych tematów (z drugiej strony
nikt tego nie czyta...). Nie wiem, może jakieś info na stałe doczepione, na czerwono, dużą czcionką
przy pisaniu nowych wątków?
Na przykład:
DODAJ WERSJE I NUMER SYSTEMU, KTÓREGO DOTYCZY WĄTEK - ułatw sobie i innym życie - nie bądź LAMEREM

Moje propozycje:
[AOS1.2-3.9] - tu ewentualnie dokładniej jaki numerek [1.2]...[3.9]
[AOS4.x]
[AROS]
[MOS]

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 17:44:06 przez Radek_Cz

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 17:45:33 przez Radek_Cz

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 17:45:51 przez Radek_Cz
[#18] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Art, post #15

popieram Amiga Classic Workbench
[#19] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Art, post #15

tylko bez żadnych 'classic' proszę nie... buuu!
classic to może być Macintosh a nie Amiga bo nie ma żadnej nowej Amigi pomysł
[#20] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@XoR, post #19

Próba wszczynania flejma?
[#21] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@XoR, post #19

W odpowiedzi na #1

kategoria AOSy klasyczne

zaraz jubi rozpeta kolejną wojnę - o nazwę AOSy klasyczne

A ja pomysł również popieram. Oczywiście nazwa działów "Workbench 1.0 - 3.x" i "AOS 4.x"

A jednak nie jubi
[#22] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Radek_Cz, post #1

WB 1.2-1.3 jest już bardzo mało używany.
WB2.x także, choć ma on dużo wspólnego z 3.0.
Natomiast 3.0 to jest to prawie to samo co 3.1.

Myślę że klasyczne 1.2-3.1 trzeba zostawić w worku OLD.
Ale za to przydałby się dział WB3.5 i osobny WB3.9.

Ja wiem że 3.0 i 3.1 można załatać prawie do używalności 3.5/3.9 i na temat "łat" do 3.0-3.1 można spokojnie pisać w 3.5 lub 3.9.

Ponieważ 3.5 i 3.9, to nic innego jak "fachowo" załatany 3.1 :)

Ale namieszałem, prawda? :)
[#23] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@recedent, post #20

Próba wszczynania flejma?

nie
[#24] Re: Dział forum "Amiga OS 3.9-"

@Andrzej Drozd, post #22

A nie lepiej i łatwiej dodać tagi / kategorie do tych, które już są jak się zakłada temat?
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem