[#1] Kolekcjonowanie Amig
Dobra, pomarudzę znowu trochę Coraz bardziej kusi mnie kupowanie i rozbudowa kolejnych Amig i naszła mnie pewna myśl. Właściwie po co mieć kilka Amig, skoro na każdej po rozbudowie uruchamia się praktycznie to samo? Pomijam PPC czy karty graficzne na razie. Warto tak robić? Bo znowu biję się z myślami, a co uda mi się zdobyć kolejną Amigę to potem żal sprzedać. Jak Wy do tego podchodzicie? U mnie zaczyna to zahaczać o inne kompy jak np. Atari albo Spectrum, gdy zobaczę jakąś okazję. Na razie jeszcze panuję nad tym

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 00:11:04 przez Tom3k
[#2] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Na razie jeszcze panuję nad tym

Jasssne. I oczywiście możesz przestać kiedy tylko będziesz miał ochotę?
[#3] Re: Kolekcjonowanie Amig

@recedent, post #2

No dobra, staram się I właśnie chcę to sobie jakoś racjonalnie wytłumaczyć, czy warto? Czy nie przejmować się i lecieć na całość? No bo po co mam odpalać tego samego Super Froga na kilku Amigach? Normalnie to jak uzależnienie

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 00:17:41 przez Tom3k
[#4] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #3

Mam tak samo :/
[#5] Re: Kolekcjonowanie Amig

@QUAD, post #4

Wychodzi na to, że jak będę miał po jednym modelu każdego kompa to będę miał dosyć.. Ehm.. znaczy, jak się uda plan minimum [<-- patrz sygnatura użytkownika]

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 00:22:34 przez Tom3k
[#6] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #5

Po odkopaniu i upgrade mojej A600 pewnego pięknego ranka na giełdzie znalazłem A500 i po targach ze sprzedającym kupiłem za 15zł........Wtedy tłumaczyłem to niską ceną oraz tym, że kiedyś zaczynałem z amigami właśnie od A500 więc fajnie też ją mieć.
Ale jak to się stało, że już mam dwie A600 i trzy A500 i żadnej nie oddam za żadne skarby to naprawdę nie wiem
[#7] Re: Kolekcjonowanie Amig

@heniek29cr, post #6

Czyli Panie Doktorze to normalne i nie należy z tym walczyć?
[#8] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Wszytko można kontrolować, zobacz moją galerię zdjęć
[#9] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #7

Zdania są podzielone
Ale ja narazie przyhamowałem........choć radocha z postawienia sprzętu na nogi jest przedniaOK

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 00:45:02 przez heniek29cr
[#10] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Dorian3d, post #8

Hehe, ale piękna kolekcja, zazdroszczę OK
[#11] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #10

to jest tylko ułamek
[#12] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Dorian3d, post #11

Jak to ogarniasz? Oddzielny pokój?
[#13] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #12

Tak mam osobny pokój
[#14] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #12

Sam tego nie ogarniałem ale na szczęście mam małego pomocnika :)

[#15] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Dorian3d, post #14

Super fotaOK
[#16] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Dorian3d, post #14

Super - rośnie nowe pokolenie. Będziesz miał komu przekazać kolekcję.
[#17] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Mam tak samo. w dodatku do wszystkiego chcę te wszystkie nowe cacka które się pojawiają w stylu kart do A500, divIde do spectruma itp. na szczescie jeszcze w Atari nie poszedlem. mam osobny pokoj z 3 biurkami i duzym regalem a zaczyna sie konczyc miejsce. lubie miec sprzet zawsze podlaczony a przynajmniej wyeksponowany ;)
[#18] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Ja mam A500 jako główny sprzęt do odpalania z dyskietek i ogólnego grania - umiejscowiona jest pod głównym telewizorem w mieszkaniu. Ostatnio nabyłem A600 w cenie okazyjnej (50zł! I tak to powinno kosztować!), jak sobie zbuduję duże biurko pod ścianą to na nim ją postawię i będzie służyć typowo jako maszyna developerska. Póki co leży w szufladzie bo nie mam do niej antykurzówki ani za bardzo miejsca, gdzie by ją można było wyeksponować w sposób godny.

Wszystko niby ładnie, pięknie i sprzęt uzasadniony, tylko że jeszcze teraz mam drugą A500 do złożenia z bebechów zebranych z całej Polski, dwie C64 do reanimacji, jakiegoś sprawnego klona atarynki 2600, ostatnio odkopałem z czeluści szafy to, co potocznie nazywa się psxem... Kolekcja się powiększa, coraz bardziej zagraca mieszkanie. Plus jest taki, że ze wszystkiego w miarę aktywnie korzystam. No, może poza atarynką, leży i się kurzy od nastu lat. :)

@Twardy: mnie te nowe cacka też kuszą, stare tym bardziej, ale cały czas u mnie działa hamulec pod tytułem "kto normalny sprzedaje/daje 300zł za 8MB ramu z kontrolerem hdd?"

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 07:25:29 przez teh_KaiN
[#19] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

kiedyś sądziłem, że kolekcjonowanie zakrawa na objawy pewnej przypadłości tzw. zbieractwa, bo po co komu 4x CDTV, 5x A500 i 3x A4000 ? ;) Jednak teraz widzę, że poza kompensacją niezrealizowanych marzeń z przeszłości (kiedyś każdy chciał mieć A3000 a później A4000), jest to jakiś pomysł z punktu widzenia ekonomicznego. Póki żyje to pokolenie, ceny raczej nie będą spadać, jakby nie patrzeć jest to jakaś inwestycja.

Prosty przykład: wystarczy zrobić wykres jak od 2000 r. do teraz kształtowały się ceny Playstation2 i powiedzmy A1200. Z tego co pamiętam ta pierwsza w momencie startu (listopad 2000 r.) kosztowała 2600 zł i można było za nią kupić cały wózek sklepowy wypełniony gołymi A1200 ;) Teraz za jedną gołą A1200 zdaje się można kupić co najmniej dwie ps2.
[#20] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

To jest choroba i świadomość tego zjawiska nie umniejsza powagi sytuacji, ale rozumiem Cię bo też tak mam (mnie trochę ratują problemy lokalowe).
[#21] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Właściwie po co mieć kilka Amig, skoro na każdej po rozbudowie uruchamia się praktycznie to samo?

Żeby mieć kilka amig i móc uruchamiać na nich jednocześnie to samo, to chyba proste.
Dopóki nie masz w domu atari wszystko jest ok, nie musisz iść do lekarza na badania głowy ;)
[#22] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Mnie na szczęście ogranicza przestrzeń. Więc tylko jedna A600 i tylko jedna CDTV (chcę mieć dwie!) i tylko... dziewięć C64 .. i tylko jedno Plus4 i tylko jedno C16.. i tylko jedno 65XE.. i tylko jedno 130XE.. i na A1200 czy A500 to już naprawdę nie mam miejsca.. :)

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 08:47:37 przez ExciterELB
[#23] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Heh, ja sobie powiedziałem, że chciałbym mieć po 1 egzemplarzu podstawowych modeli Amig i w sumie jestem już na mecie - brakuje A600. O A4000T czy A3000T nie marzę na razie ;)
Mi powoli się kończy miejsce w mojej klitce ;) bo ja wolę mieć sprzęt wyeksponowany - ewentualnie jakiś regał trzeba będzie dorwać.
W przyszłym roku raczej będę musiał coś z mieszkaniem kombinować i powoli zastanawiam się jak to ugryźć, bo nie pomieszczę się z tym na 2/3 pokojach :/

To prawie jak choroba, bo jak widzę jakiegoś starego kompa to oczy mi się zaczynają świecić i myśli w stylu "ja chcę, ja muszę" biegają po głowie ;)

Pozdrawiam
[#24] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #3

Tu się nie ma czym przejmować i trzeba iść na całość i cisnąć temat na maxa,zawsze jak ci oslabnie zajawka to możesz część gratów sprzedać.Ale dopóki sprawia to radość to nie ma co się zastanawiać.
Biedny jest ten kto nie ma żadnego hobby,wtedy to jest problem
[#25] Re: Kolekcjonowanie Amig

@teo, post #24

Cześć, nazywam się Mateusz, jestem retrokompoholikiem (retrokompomanem ? :))
sala odpowiada: "Cześć, Mateusz" :)
[#26] Re: Kolekcjonowanie Amig

@twardy, post #25

Hłehłehłe OK
[#27] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom Rain, post #23

ja skupiłem się tylko na Ami1200 A500 sprzedałem
[#28] Re: Kolekcjonowanie Amig

@sebbb, post #27

cooo, Cooo, COOO?! Zbanować go! zbanowac

Koledzy, proponuję dyscyplinarnie wyrzucić kolegę z klubu, tu nie ma dla takich miejsca

P.S. Też zamierzam sprzedać swoją A500, jak ją tylko trochę podrasuję. A1200 sobie zostawię.
[#29] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom Rain, post #23

A1500 i A2500 masz ? Bo na Rk/Le nie widzialem ;)
[#30] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Po sklompletowaniu wszystkich modeli "malych" Amig i rozbudowaniu dwoch A1200 do satysfakcjonujacego poziomu (B1230+HDD & B1260+CF) czuje sie spelniony, kolekcja zamknieta. Magii "duzych" Amig nie czulem nigdy - ani teraz, ani w latach 90-tych i nie slinilem sie na ich widok. Mam za to wszystkie rodzaje Commodore 64 i cala serie 264 plus stacje (1541, 1541C, 1541-II, 1571, 1581, SFD-1001 itd.). Tak, narzeczona wie, ile to kosztuje. U Was, mam nadzieje, tez - wiecie, "uczciwosc malzenska", czy jak to tam przy kobiercu mowiliscie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem